Szukacie wiosenno-wielkanocnych inspiracji na ciasta? Jeżeli tak, zapoznajcie się koniecznie z poniższymi propozycjami. Wybrałam dla Was najpiękniej wyglądające propozycje z polskich blogów kulinarnych – od
Kuchnia BazyliiWidzieliście kiedyś fioletowe ziemniaki? Ostatnio znalazłam je w jednej z sieci marketów i nie mogłam się powstrzymać przed ich kupnem. Tak bardzo byłam ciekawa czy smak
Kuchnia BazyliiKarnawał trwa, ostatki już całkiem niedługo... Zachęcam Was dzisiaj do fajnej przystawki, która idealnie sprawdzi się, podczas tak chętnie urządzanych w tym czasie domówek. Uważam, że
Kuchnia w opałachOstatnio przebywałam u babci na wsi. I po powrocie do domu zatęskniłam do swojskich smaczków z dzieciństwa. Do smaków nieprzekłamanych i naturalnych . Stąd też mój dzisiejszy
Z Kuchni Do KuchniBardzo delikatne kotleciki. Mięsko z piersi kurczaka połączone z serem, doprawione czosnkiem, rozpływa się w ustach. Smakuje i dużym i małym. Robi się je dużo szybciej
Kuchnia z widokiem na ogródSceptycznie podchodzę do takich eksperymentów, ale ten pozytywnie mnie zaskoczył. ;-) Połączenie mięty, cytryny i kolendry daje ciekawy efekt, który na pewno jeszcze nie raz odtworzę. Polecam
Szefowa kuchnisię domyślacie ;) I tak to tiramisu chodziło za mną i chodziło. Dobre, kremowe, tradycyjne. Na bazie surowych jajek, nie inaczej. Oszukane tiramisu jadłam tylko będąc w ciąży. Najważniejsze to powolne wmieszanie mascarpone i białek do żółtek z cukrem. Korzystałam z przepisu z broszury "DESERY - nowa kuchnia włoska". Składniki: naczynie szklane lub ceramiczne o wymiarach 20x15 cm 24 szt. biszkoptów
bistro mamamięsnych pasztetach specjalizują się mama i babcia – to im zostawiam tradycyjny pasztet, a sama eksperymentuję. Po części dlatego, że nie posiadam maszynki do mielenia mięsa. Fasolowy pasztet przypadł do gustu niejednemu mięsożercy. Kremowy, delikatny i pyszny. Zdecydowanie warto zaryzykować i wypróbować go we własnej kuchni. Pasztet z fasoli: 400 g białej fasoli np. piękny jaś 100 g selera(...)fasolą, grzybami, selerem, cebulą oraz jabłkiem dodajemy jajka, olej, musztardę i majeranek. Przyprawiamy solą i pieprzem (fasola jest dość mdła, więc pasztet potrzebuje ciut więcej soli w porównaniu do tradycyjnego pasztetu). Blendujemy całość za pomocą ręcznego blendera. Ja po tym etapie zawsze próbuję czy jest odpowiednio doprawiony. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ja na wierzchu ułożyłam dodatkowo liście
Poezja smakumaśle orzechowym. Zaczęło się niewinnie i zapewne tradycyjnie bo od babcinej szarlotki. Do tej pory uważam połączenie cynamonu i jabłka za mistrzostwo świata, jednak to tylko jedno z wielu jakie można wyczarować. Obecnie przemycam go prawie do wszystkiego- zdarza się, że nie ominę nawet kurczaka... nie ma dla mnie kuchni bez cynamonu! Dodawanie do potraw tej korzennej przyprawy to świetny
peanutbuttermonsterKotlet Devolay (prawidłowa pisownia to pisownia francuska - de Volaille; jego historia sięga osiemnastego wieku, a nazwa pochodzi od nazwiska kucharza) to jeden z najpopularniejszych przepisów na
KUCHNIA POLSKAKolejne proste w wykonaniu i, jednocześnie, ciekawe w smaku danie. Łatwy, smaczny i odmienny sposób na podanie zwykłego schabowego. No i danie to jest
Ze smakiem bez glutenuPrzepis na cock-a-leekie pojawia się już w pismach z XVI w. To jedna z najbardziej tradycyjnych szkockich zup obok cullen skink , czyli zupy z
zadanie-gotowanieTarta jest jedną z popularniejszych potraw kuchni francuskiej. Wypiek ten składa się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie jak i wytrawne. Klasyczna Tarta Tatin to tzw "odwrócona szarlotka", bo tradycyjnie przygotowuje się ją z jabłkami. Powstała w efekcie kuchennej wpadki roztargnionej francuskiej kucharki Stephanie Tatin, która to przygotowując tartę z jabłkami zapomniała wyłożyć
Smakowity Blog KulinarnyW mojej rodzinie na Wielkanoc mazurka zawsze piekła babcia, oczywiście najlepszego! Tym razem jednak sama zmierzyłam się z tym tematem, podważając odrobinę tradycyjne składniki mleczkiem kokosowym
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPyszne ziemniaczki duszone z burakami, cebulą, marchewką, kiełbaską i boczkiem, podawane z kefirem. Mniam <3 Tradycyjnie danie to przygotowywane jest w żeliwnym naczyniu zakręcanym na
My Culinary Arttelefonów komórkowych, internetu i tych wszystkich wynalazków bez których sobie życia nie wyobrażamy. Kuchnia amiszów jest przede wszystkim sezonowa i zdrowa, używają wysokiej jakości produktów, które sami wytwarzają więc są wolne od chemii, sztucznych nawozów, randapów i cholera wie czego jeszcze. Kobiety gotują tradycyjnie, zdrowo i pysznie :) Wspomagałam się przepisem z książki The Homestyle Amish Kitchen Cookbook. SKŁADNIKI
Kuchnia bezglutenowa LoliMamy w Łodzi taką fajną pizzerie do której jeszcze moi rodzice chodzili za czasów narzeczeństwa - Papa Lolo na Piotrkowskiej 196, ów pizzeria ma w swojej
Piekielna Kuchnia Patisię niestety na antybiotyku) mi na to nie pozwoliło. W poprzednich latach pokazywałam Wam tradycyjne potrawy bożonarodzeniowe przygotowywane w takich krajach jak Włochy, Francja i Hiszpania. W tym roku postanowiłam jednak ugryźć temat inaczej. Mam zamiar przedstawić Wam kilka pomysłów na jadalne prezenty inspirowane kuchnią śródziemnomorską. Zaczniemy od domowej soli ziołowej , a dokładniej soli morskiej aromatyzowanej ziołami i przyprawami
Chilli Czosnek i OliwaMięso gotowane pozostało mi z wywaru mięsnego, który sobie ugotowałam jako bazę do zup i sosów. Wszystko trzeba wykorzystać i nic nie może się
O kuchni z uczuciemCzekoladowy, waniliowy, śmietankowy, doskonale smakuje na ciepło, na zimno, z owocami, z dżemem, z syropem- tradycyjny budyń to chyba jedna z najbardziej uniwersalnych słodkich przekąsek. Co
peanutbuttermonsterKuchnia polska jest smaczna i aromatyczna, chociaż bywa uznawana za przesadnie tłustą i ciężką. Właśnie dlatego chcę udowodnić, że można ugotować nasze dania w wersji odtłuszczonej, ale równie smacznej co tradycyjna. Jako, że jesień za pasem, przyda nam się porcja energii i witamin niezbędnych deszczową porą. To najlepszy czas na zupy - gorące, aromatyczne i pełne ważnych składników odżywczych
W poszukiwaniu inspiracjiSkładniki: jajka ugotowane na twardo 6 sztuk, łosoś wędzony 15 dag, rzodkiewka 1 duża, szczypiorek 6 łodyg, koperek 1 łodyga, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, majonez
W Mojej Kuchni Lubię