tradycyjna kuchnia - 1500 przepisów (strona:59/100)

Zielono mi: pesto z natką pietruszki 133

kuchni, naprawdę warto. (Nie znaczy to, że będę miała jakąś niesamowicie wielką kuchnię; po prostu obecna jest wręcz mikroskopijna.) Dzisiaj mam dla Was soczyście zielone pesto. Przepis znalazłam w duńskiej gazecie Spis bedre , nr 6/2016, ale wszyscy wiemy, że idea pesto pochodzi z Włoch. Tym razem tradycyjny, bazyliowy wariant został wzbogacony wyraźną nutą natki pietruszki, która świetnie tutaj pasuje

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sałatka śledziowa wigilijna. Olej rzepakowy górą! 185

Chciałabym podać coś innego bardziej  świątecznego na tegoroczną Wigilię.  Tradycyjnie podane śledzie w oleju znudziły mi się.  Propozycja podania bardzo zachwyciła moich domowników. Do śledzi używam jedynie oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego wyłącznie króluje w mojej kuchni. Ma niezliczone pokłady wartości odżywczych. Znakomicie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Więc dlaczego

Malinowe Pocałunki
Naleśnikowe roladki z truskawkami i serem ricotta 191

Finale Blogerche’a w Łasku k/ Łodzi na najciekawszy deser zainspirowany nowymi herbatami Teekanne. Do przygotowania naleśników wykorzystałam herbatę TEEKANNE World of Fruits „Forest Fruits”, która zastąpiła tradycyjne mleko o wodę gazowaną. Naleśnikowe roladki z truskawkami i serem ricotta okazały się super przepisem, musiałam dorabiać nowe porcje, gdyż wszystkim roladki bardzo smakowały, ponadto podobała sie taka forma podania(...)kostkę truskawki i gotujemy tak długo aż sos zgęstnie. Podajemy do roladek naleśnikowych. The post Naleśnikowe roladki z truskawkami i serem ricotta appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Salmon en Croute - Łosoś ze szpinakiem, serem pleśniowym, oliwkami i ziołami w cieście. Bezglutenowy. 166

wyimaginowaną) to wcale nie musi spuszczać wzroku zapominając o Śródziemnomorskiej Kuchni! Mamy dla niego Salmon en Croute w wersji bez glutenu. SKŁADNIKI:/Ciasto francuskie:- woda 120-125 ml (lodowata)- 250 gram mąki bezglutenowej- 250 gram pokrojonego w małą kostkę masła,- sol - pół łyżeczki,/W przypadku cista tradycyjnego - można wykorzystać te same proporcje//Nadzienie:- torebka szpinaku liściastego mrożonego Hortex(...)charakteru i zapewni nam - konsumentom, ucztę dla podniebienia i dla oka. Wszystkie składniki użyte z tym daniu to zdecydowanie nasze smaki. Szczególnie szpinak i łosoś dostają do naszej kuchni zaproszenie bardzo często. Tym daniem udało się nawet podbić męskie serca (a może to zdolności kokieterskie w genach przekazane?) :) Nie ważne! Ważne jest jedno! - To było pyszne i musicie

Wypisz Wymaluj
Tarteletki z kapustą z grzybami 121

Kapusta z grzybami to sztandarowe danie bez którego nie wyobrażam sobie Wigilii. Jeśli znudziła nam się wersja tradycyjna polecam wypróbować to smaczne danie w formie tarteletki

Pyry na Gaz
Pieczarkowe gołąbki 168

Pieczarkowe gołąbki Gołąbki to potrawa którą lubią raczej wszyscy , te tradycyjne są mega pyszne . Ta wersja jest nieco odmienna , ale równie wyśmienita , nie ma sosu pomidorowego

Ogrodnik w podróży
Zielony krem ze szpinaku i sałaty 167

Gdy powiedziałam mamie z czego zrobiłam krem.. lekko się zdziwiła. Zielone..dziwne..przepyszne!Delikatny smak, bardzo podobny do smaku tradycyjnej zupy z Egiptu.Polecam wszystkim miłośnikom

Czarnawisienka
KORZENNE CIASTECZKA GWIAZDKI 116

Piekąc te ciasteczka  przeniosłam się do mojego rodzinnego domu- do kuchni w której zawsze tętni życiem, do późnych rozmów, wspólnego gotowania.  Uwielbiam czas przygotowań świątecznych, bo wtedy jesteśmy całą rodziną, a rodzina jest dla mnie najważniejsza. Przepis, który wam przedstawiam dostałam od Lenki z  Przepisy tradycyjne , na jej blogu znajdziecie również przepis na ciasteczka cynamonowe.  Składniki

Kukuleczki
Pasztet z wątróbki drobiowej 140

Dziś gratka dla miłośników drobiowej wątróbki :-) a kto jej nie lubi będzie miał okazję do spróbowania czy w tej formie przypadkiem nie zacznie u odpowiadać :-) Nam

Czary - gary w kuchni
Obieraczki julienne, czyli sztuka w kuchni! 132

julienne, tworzymy z naszych warzyw cienkie słupki, które następnie mogą być wykorzystane w przygotowaniu bardzo wielu potraw. Myśląc o tym sposobie krojenia warzyw, bardzo często przychodzi nam na myśl kuchnia chińska, jednak historycy nie są pewni, z jakiego kraju wywodzi się technika julienne. Obieraczka julienne  to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich osób, ceniących sobie połączenie prostoty użycia z najwyższą jakością(...)trwałoby bardzo długo przy użyciu tradycyjnego noża. Pocięte w słupki warzywa z powodzeniem możemy wykorzystać do przygotowania zupy, sosu do mięsa, idealnie sprawdzą się również jako ozdoba talerza, na którym zaserwujemy naszym gościom potrawę.Decydując się na zakup obieraczki do julienne, możemy mieć pewność, że inwestujemy w narzędzie, które będzie służyło w naszej kuchni przez wiele lat. (function(){ wXXs=document.createElement

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jaglanka bananowa z truskawkami 169

Kochani! Dziś coś z serii Śniadania Mistrzów! Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam kasze pod wszelakimi postaciami. Na śniadanie idealna jest Jaglanka. Krągłe jej lica

Kuchnia smaków
Sałatka z groszkiem, porem i kiełbaskami 163

Dawno nie robiłam żadnej sałatki, a ostatnio u teściów jedliśmy sałatkę z groszkiem i porem i bardzo nam zasmakowała. Spróbowałam ją otworzyć, zmieniając co nieco i

Aga w kuchni
Naleśnik z piekarnika po szwedzku 1542

Naleśnik z piekarnika to danie szwedzkiej kuchni, które Szwedzi jedzą na słodko ze smażonym boczkiem i konfiturą z borówki brusznicy lub na słodko z bitą śmietaną i jakimś dżemikiem czy wyżej wymienioną konfiturą. Lubię to danie, bo jest szybsze w wykonaniu niż tradycyjne naleśniki . Dzisiaj proponuję naleśnik z piekarnika luksusowy z dodadtkiem najdroższej przyprawy na świecie czyli szafranem. Wiecie

codojedzenia
Światowy dzień makaronu 150

się ukryć, że mięsne sosy do makaronu dominują w mojej kuchni. Czasami jednak zdarza się, że i moje kochane dzieci skuszą się na wegetariański makaron, co mnie jeszcze bardziej zachęca do ich przyrządzania. Makaron gemelli z grzybami i pesto Zapiekanka z makaronu, cheddar i kalafiora Uwielbiam tradycyjne włoskie pasta, a do jednych z nich niewątpliwie należy pasta Puttanesca . Robiąc

codojedzenia
"Disco Fry Eggs" czyli jajka smażone z pieczywem i aromatycznymi przyprawami 207

Disco Fry Eggs to tradycyjna, bardzo popularna potrawa, którą można kupić na straganach z jedzeniem na ulicach Bombaju. Po zrobieniu jej w domu, myślę, że będę często smażyła jajka w taki właśnie sposób na śniadanie. Aromat jaki unosi się w kuchni jest zadziwiający, a to za sprawą Garam Masala, niezwykłej mieszanki  przypraw bardzo powszechnej w Indiach. Nie dziwię

Złote przepisy
Niedzielne słodkości- najzdrowsze ciasto marchewkowe 302

się! Zapytacie teraz jakim cudem? Otóż nic wielce skomplikowanego. Używając w kuchni zamienników powszechnie stosowanych produktów możemy modyfikować wszystkie posiłki na naszą korzyść. Według takiej też filozofii powstał przepis na dzisiejsze ciasto marchewkowe. Bez dodatku tłuszczu, bez dodatku cukru, a w smaku nie ustępuje ani trochę temu tradycyjnemu. Cały sekret tkwi tutaj w zastosowaniu dwóch zamienników. Pierwszy z nich

peanutbuttermonster