tradycyjna kuchnia - 1500 przepisów (strona:68/100)

Sałatka szopska 294

Sałatka szopska charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej rodzaj sałatki, przyrządzanej z pokrojonych ogórków, pomidorów, papryki, cebuli z dodatkiem słonego sera (specjalny bułgarski ser szopski - solankowy ser owczy) oraz oleju roślinnego lub oliwy. Sałatka szopska jest bardzo popularna w Bułgarii, gdzie stanowi klasyczny przykład przystawki, często spożywanej wraz z rakiją. Popularna jest także w niektórych regionach Serbii, Macedonii i w Czarnogórze. Nazwa(...)sałatki, szopska, wywodzi się z tradycyjnej nazwy Szopi, którą określa się mieszkańców Sofii i sąsiednich regionów. PRZEPIS : 3-4 pomidory, jeden ogórek, 2 duże papryki lub 4 małe, jedna cebula, kawałek słonego sera (najlepiej oryginalny bułgarski ser szopski), olej słonecznikowy lub oliwa. Można dodać do smaku także natkę pietruszki, oliwki i trochę soli. Warzywa trzeba pokroić w niewielkie kawałki

KUCHNIA POLSKA
Sałatka śledziowa z cykorią 238

innym wydaniu w połączeniu z owocami i cykorią. Dzisiaj w wielu domach będą królować śledzie. U mnie w wersji łódeczek. Taka mała przekąska a jak dobrze smakuje. Polecam w kuchni wykorzystywać cykorię bo można z niej robić pyszne potrawy. 2 cykorie 6 pomidorów suszonych 1 pomarańczo 25 dkg śledzi matias w oleju rzapkakowym 1 gruszka 1 cebula czerwona sól, pieprz(...)czarny 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka soku z cytryny natka pietruszki Cykorię myję, odcinam końce i odrywam łódeczki. Śledzie wykorzystałam z zalewy w oleju.  Można użyć śledzi tradycyjnych solonych, wymoczyć je należy dobrze w zimnej wodzie i potem przełożyć do oleju rzepakowego na noc.Pomarańczo odfiletowałam i pokroiłam, przełożyłam do miski, dodałam pokrojone pomidory, śledzie. Gruszkę obieram, kroję

wesoła kuchnia
Pasta bezrybna 147

sprawdzają, ponieważ posiadają charakterystyczny, swoisty zapach rybny. Zamiast tradycyjnego sera białego proponuję mój wegański twaróg , który smakiem nie ustępuje miejsca tradycyjnemu. Za czasów, gdy robiłem pastę w wydaniu „tradycyjnym” (czyt. z rybą i serem białym), dodawałem do środka również ketchup oraz majonez. Teraz, gdy staram się częściej stawiać na stole produkty dobre jakościowo, ale też zdrowe, ograniczam majonez(...)odświętnych” nuggetsów. Tak więc pasta bezrybna, z którą masz tutaj do czynienia jest „fit”, ale przy tym bardzo smaczna, bo jednak jest to priorytet w mojej kuchni. Mam nadzieję, że Tobie taka wersja też przypadnie do gustu. Jeśli wpadnie Ci do głowy rezygnacja z oleju lnianego, ponieważ musisz specjalnie do tego przepisu go kupować

Blendman
Test ekspresu Cafissimo Latte 261

cały dzień ;). W weekendy jak zwykle poranny rytuał, czyli kawa na pobudzenie, a po południu robię macchiato lub cappuccino i relaksuję się przy dobrej książce. Wszystkich gości także tradycyjnie przyjmuję kawą i ciasteczkiem, zazwyczaj z puszystą, mleczną pianką, którą teraz mogę robić łatwiej i szybciej niż kiedykolwiek. A to ze względu na ekspres Cafissimo Latte , który otrzymałam w ramach akcji(...)Bardzo chciałam go mieć, a to właśnie ze względu na piankę, której jestem fanką:) Wybrałam ekspres w kolorze stalowym, który idealnie komponuje mi się z resztą sprzętów w mojej kuchni. Sam ekspres wygląda na solidnie wykonany, stoi stabilnie i nie wydaje szczególnie dziwnych dźwięków w trakcie przyrządzania kawy. Front jest stosunkowo wąski, więc można go ładnie wpasować między stojące już

karmelowy
Zupa z kapusty pekińskiej 120

Oparach Absurdu" popijając browarek. A browar jak to browar, napędza apetyt. Zatem moje Chinki wymyśliły, że pójdziemy do chińskiego restauranta się wzmocnić nieco. Bo dziewczyny raczej tylko chińską kuchnię preferują. Zresztą mają rację, sam chętnie bym się tylko na to przerzucił. Wsadziliśmy się zatem w transporter i ekspediowaliśmy na plac Narutowicza, prosto do Hong Kong House. Miły lokal, przestronny, taki(...)naprawdę chiński. Zresztą dziewczyny wiedzą gdzie można jeść, a gdzie nie. My jako niezbyt zaawansowani spożywacze chińszczyzny zdaliśmy się na dziewczyny i kazaliśmy im zamawiać. Więc na stół wjechała tradycyjna chińska potrawa:  火锅.  Jeśli nie jesteście zbyt biegli w czytaniu "krzaczków" to podpowiem. Czyta się to:  huǒguō.   Ewentualnie, jeśli nadal macie problemy to można to nazwać

Marder&Marder Manufacture
Błyskawiczne faworki z ciasta francuskiego 1050

się czegoś słodkiego? Wyciąga z lodówki gotowe ciasto francuskie i piecze błyskawiczne faworki z ciasta francuskiego. Również Wy jeśli nie macie czasu, bądź nie macie ochoty na stanie w kuchni albo co gorsza przyjdą niespodziewani goście, to bez wysiłku możecie przygotować szybko coś słodkiego. Ten przepis jest dla Ciebie. 15 minut i chrust z ciasta francuskiego jest gotowy. Te pyszne(...)cukier puder ksylitol, czyli cukier brzozowy. To mój przepis na chruściki vel faworki w wersji light 😉 A dla tych co mają czas i nie liczą kalorii polecam przepis na tradycyjne faworki oraz te , a dla tych na diecie mam dwa przepisy na faworki z piekarnika: faworki light i faworki z piekarnika. Składniki na 2 blaszki faworków: 1 opakowanie ciasta francuskiego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Hasło tygodnia - pizza. 102

klasycznej włoskiej wersji, czy po amerykańsku na bogato, czy w przeróżnych lokalnych wariacjach. I nawet drożdżowe placki ze słonym nadzieniem, które występowały wcześniej w różnych lokalnych kuchniach, także zaczęto nazywać pizzami. Danie stało się tak swojskie, że nie sposób wyobrazić sobie polskiego osiedla bez kilku (nastu?) pizzerii i śmigających ulicami pizzowozów. I jakoś wciąż się to nie nudzi(...)dobrze - my też mamy okazję sprawdzić się w produkcji pizzowego ciasta i sosu i pobawić się w układanie na nim ulubionych składników. Zobaczymy, w którą stronę nas pociągnie - tradycyjną, klasyczną i ascetyczną, czy może fantazyjnie rozbuchaną? ;) (Mam swoje podejrzenia). PS Pamiętacie swoją pierwszą pizzę

zadanie-gotowanie
Tłusty Czwartek tuż tuż! Wiesz już, co przygotujesz...? 174

Odkąd sięgam pamięcią w moim domu na Tłusty Czwartek zawsze "coś" było. Coś, to oczywiście nie zakupiony w cukierni pączek, który z daleka już można rozpoznać

Kuchnia w czekoladzie
Ryba z Veracruz (Pescado a la Veracruzana) 121

Veracruz zostało założone przez Corteza i była to pierwsza hiszpańska osada na terenie obecnego Meksyku. Hiszpańskie wpływy można wyczuć również w rybie z Veracruz - jednym z

Pełny talerz
Brukselki – warzywa, które warto jeść 246

Helicobacter pylori – bakterią powodującą wrzody żołądka, która od dawna jest podejrzewana o związek z rakiem żołądka. Jednak brukselka zachowa swoje antynowotworowe właściwości pod warunkiem, że będzie odpowiednio ugotowana. Tradycyjne gotowanie w wysokiej temperaturze niszczy bowiem myrozynazę – enzym, który jest niezbędny do produkcji sulforafanu. Najlepiej więc gotować brukselkę na parze, ale nie dłużej niż 3-4 minuty. Można(...)skórę. Wartość odżywcza w 100g produktu Białko 3,38g Węglowodany 8,95g Tłuszcze 0,3g Błonnik 3,8 Artykuł Brukselki – warzywa, które warto jeść pochodzi z serwisu Ciasna Kuchnia

Ciasna Kuchnia
Szaszłyki z kurczaka w marynacie jogurtowej 186

Piękna pogoda sprzyja grillowaniu, a my tak już mamy, że grillować uwielbiamy. Sezon grillowy zdążył już się rozhulać, warto więc, przy okazji spotkań przy ruszcie, wypróbować

Smakowity Blog Kulinarny
Pomidorowa salsa Pico de Gallo 133

Pomidorowa salsa Pico de Gallo wg. Gordona Ramsay’a, to sałatka ze świeżych pomidorów z papryczkami chilli, czerwoną cebulą, świeżą kolendrą, skropiona sokiem z limonki

Moja Delicja
Świąteczne prezenty dla pasjonatów gotowania 139

zwłaszcza jeśli pasjonat gotowania lubi organizować w domu przyjęcia dla znajomych i rodziny. Warto wybrać na prezent takie, na których podawane będą przekąski. Deski do serwowania z powodzeniem zastąpią tradycyjne talerze. Najbardziej podobają mi się takie wykonane z drzewa oliwnego, estetyczne, niepowtarzalne, mają swój urok.  Wśród bardzo trafionych prezentów dla miłośnika gotowania jest moździerz, solidny, ciężki, im większy(...)takiego przedmiotu wymaga więcej siły, ale blender nie zawsze jest dobrym rozwiązaniem, w dodatku zajmuje więcej miejsca niż moździerz, a nie każdy, nawet największy pasjonat gotowania, ma ogromną kuchnię

Moja smaczna kuchnia
Chlebek bakaliowy 148

Chlebek bakaliowy poznałam podczas żydowskiego święta Tu-Bi-Szwat. To dzień, który oznacza koniec zimy i początek opadów. Tak zwany Nowy Rok Drzew, w Izraelu sadzi

ladykitchen
Pączki malinowe 181

  Tęskniłam za paczkami. Ostatni raz jadłam je jakoś wiosną, a więc prawie rok temu! I jak ja tyle wytrzymałam?:)  Ale już dziś Tłusty Czwartek

Obiad gotowy
Zielona pizza ze szparagami 171

Czy ktoś coś mówił, że ostatnio tylko szparagi i szparagi... ? -). Sezon na te pyszne warzywa w pełni, więc nie mogę się powstrzymać ! Dzisiaj szparagi w nowej

Kulinarne przygody Gatity
Udziec z indyka delikatnie pieczony w sosie pomidorowo-miodowym 139

Jeśli lubicie delikatnie pieczoną pieczeń z udźca z indyka, to ten przepis jest dla Was. Zapytacie, dlaczego? Otóż, zrobiłam go opierając się o zalecane metody pieczenia

Kuchnia u Krysi
Sycylijska przekąska marchewkowa 125

Moi Drodzy, na Sycylii przebywałam ponad 10 lat. Przygotowywałam wszystko co jadali tubylcy, uczyłam się, podglądałam teściową i nie tylko.... Gdy przeprowadziłam się do Monfalcone, zabrałam

Z Kuchni Do Kuchni
ciasteczka orzeszki 3746

Orzeszki ostatni raz jadłam jako dziecko u babci, która miała starą żeliwną patelnie do ich pieczenia. Niestety foremka zaginęła i już się nie znalazła ale na

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pierogi pełonoziarniste ze szpiankiem i ricottą 196

Przy takiej pogodzie, nawet nie chce się wychodzić z domu, dlatego jest to idealna pora na lepienie pierogów, takie własnoręcznie zrobione smakują znacznie lepiej niż te

zdrowa vege kuchnia