Schab i kapusta tworzą w moim pojęciu duet nierozerwalny. Dlatego dziś chciałam Wam zaproponować trochę inny wariant tego duetu, lżejszy niż tradycyjny schabowy z kapustą, ale
Czary - gary w kuchniDzisiaj coś na wigilijny stół :). Część z Was pewnie już widziała je w prasie, ale pod inną nazwą - taka decyzja redakcji, nie moja. Ale jak zwał
Nie tylko w kuchniSzybkie w przygotowaniu, kolorowe i idealne na każdą imprezę, takie są właśnie sałatki, które dzisiaj Wam polecam. Taka mała rozgrzewka przed wiosennym szaleństwem nowalijkowym, co Wy
Moja smaczna kuchniaMaj to idealny czas na zbieranie szczawiu. Teraz szczególnie ten łąkowy, pierwszy jest najsmaczniejszy. Ja używam do zup i tego łąkowego( bo jest bardziej wyrazisty w
Z Majeczką w kuchnitradycyjne, lecz gdy nie mam czasu na odpoczywanie ciasta, to wybieram wersję bezglutenową – takie naleśniki można smażyć od razu po przygotowaniu. Naleśniki ryżowe smażą się wyjątkowo szybko i pięknie się zarumieniają. Są neutralne w smaku i pasują do nich wszystkie dodatki – pamiętajmy tylko, że są odrobinę suchsze od tych pszennych. Jeśli lubicie eksperymenty w kuchni, to warto(...)kokosowy lub masło klarowane do smażenia'; document.write(" "); Mąkę, jajka, mleko, sól oraz ewentualnie cukier puder (jeśli dodajemy) krótko miksujemy na jednolitą masę. Ciasto nie musi odpoczywać, jak w przypadku tradycyjnych naleśników, ponieważ mąka ryżowa nie zawiera glutenu – możemy od razu brać się za smażenie. Patelnię mocno rozgrzewamy. Smarujemy ją tłuszczem za pomocą pędzelka – wlewamy chochlę rozmieszanego ciasta
Poezja smakupora więc zadbać o ich zapasy na zimę. Dostaję od Was pytania jak suszyć grzyby? My suszymy tylko prawdziwki (borowiki), podgrzybki i ewentualnie kozaki. Potem suszone grzyby wykorzystujemy do tradycyjnych wigilijnych pierogów. barszczu z uszkami , czy też do krokietów. Grzyby przeznaczone do suszenia powinny być suche i zbierane w słoneczne dni. Do suszenia wybieramy grzyby jędrne, świeże, grzyby nie mogą(...)grzyby oszczędzamy również pieniądze, gdyż w sklepach grzyby suszone są bardzo drogie, ja nie lubię zbędnych wydatków! The post Jak suszyć grzyby? appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjakimś grzybem, odnowiliśmy uprawę. Endywię i pietruszkę mama wsadziła do tradycyjnych doniczek i właśnie nabierają rozpędu- pewnie przez lato będą nas cieszyć na tarasie. Podsumowując- polecam! Dla dorosłych i dla dzieci, to ciekawe i edukujące doświadczenie. Zestawy Ikea są różnorodne od małych, które zmieszczą się i na blacie kuchni, po wielkie którym trzeba znaleźć miejsce na podłodze. System jest kompletny
les mirabellesKulicz, to tradycyjny świąteczny wypiek z ciasta drożdżowego. Wypiekany jest w wąskich, wysokich naczyniach, dzięki temu ciasto wyrasta na kształt bardzo dekoracyjnych kopuł. Jak na ciasto wypiekane z okazji Świąt, kulicz jest pełen smakowitych bakalii. Te babki wielkanocne pochodzą z kuchni naszych wschodnich sąsiadów. Kulicz , to rosyjska nazwa tego ciasta, a na Ukrainie mówi się na nie paska
Codziennik KuchennyOdliczanie trwa! Już tylko 1 dzień do Wigilii! W kuchni praca wre. Co i rusz z piekarnika wyciągany jest przepiękny makowiec , aromatyczny sernik , czy pachnący placek drożdżowy . Czas goni jak szalony. Do przygotowania pozostało jeszcze tak wiele! Moją propozycją na dziś jest połączenie wszystkiego co najlepsze w tradycyjnych, świątecznych wypiekach. Czyli nadzienia makowego z twarogiem , w ramówce pulchnego ciasta
Grunt to przepis!Poza smacznym jedzeniem, serwuje się tu także - ciepłe słowo, miły gest, szczery uśmiech. Atmosfera panująca we wnętrzu restauracji, wręcz zaprasza do wejścia. Tu każdy jest przyjacielem - kelner, kucharz, szef kuchni. Każdy przywita Cię skinięciem głowy i pogodnym uśmiechem. Lubelskie blogerki w doborowym składzie odwiedziły restaurację La Traviata, w ubiegły piątek. Taki miły wypad rozpoczynający weekend.Z Edytą, Kariną, Angeliką, Anią, Dorotą(...)była odpowiednia pora na zjedzenie czegoś sytego !Zasiadłyśmy przy przygotowanym na nasze przybycie stole i jak to blogerki ... poplotkowałyśmy trochę o "branży" ;)Nasza degustacja zaczęła się tradycyjnie - od przystawek. Na stole pojawiły się talerze z bruschette miste, czyli chrupiące kromeczki z pomidorami, pastą z oliwek i grzybów oraz zapiekana cykoria z sałatą rzymską i szynką parmeńską pod beszamelem.Chrupiące kromeczki
kolorowotorcikowojest bardzo smacznym i łatwym do przygotowania daniem pochodzącym z kuchni włoskiej. Danie jest bardzo sycące i po jego zjedzeniu nikt głodny na pewno nie będzie. W oryginalnych przepisach na carbonarę występują produkty, które w Polsce są trudno dostępne i dość drogie. Zastąpiłam więc guanciale (podgardle wieprzowe wędzone) boczkiem tradycyjnie wędzonym, ser pecorino - serem grana padano, może być parmezan
Kuchcik gotujeViolaPassion Pierwsza wyprawa mojej mamy na wschód prosto do Indii. Od zawsze była na NIE ❌ Dziś ugotowałam dla niej , przy niej, z nią
Viola cooks with passionwygląda mlecz polny? * Leczniczy syrop z mniszka lekarskiego. Zobacz tradycyjny, szybki, prosty i najlepszy przepis. Jak wygląda mniszek lekarski a jak wygląda mlecz polny? * Dietetyczna Pasta Kanapkowa z Rzodkiewki / Spread whit Radish. Diety: przepisy na dietetyczne śniadanie lub kolacje. * Dietetyczna pasta kanapkowa z rzodkiewką prosty przepis * Rewolucja w kuchni: Domowa Vegeta bez Glutaminianu Sodu, konserwantów i barwników! * Domowa Przyprawa typu
IzaGotujeSezon rabarbarowy więc i u mnie nie może tego właśnie składnika zabraknąć :-) To właśnie ciasto powstało zupełnie przypadkiem, na zasadzie "co mam, to dam" i wyszło
Czary - gary w kuchniwiele przysmaków z polskiej kuchni - grillowane kotleciki jagnięce, eskalopki cielęce w sosie z leśnych kurek, polędwiczki wieprzowe, kotlet schabowy z kostką... Po zapoznaniu się z kartą dań postanowiłam, że spróbuję polędwiczek wieprzowych marynowanych w ziołach, podanych z sosem z Gorgonzoli, opiekanymi ziemniaczkami w rozmarynie i zielonym kalafiorem romanescu.Narzeczony wybrał tradycyjnie - kotlet schabowy z kostką podany z kapustką i grzybami(...)druga połówka była zachwycona! I tak w końcu mój deser stał się jego deserem :) Podsumowując - restauracja w samym centrum Warszawy z miłym dla oka wystrojem i menu pełnym polskiej kuchni spełniła moje oczekiwania. Podane dania były smaczne i na dobrym poziomie cenowym. Porcje były słuszne i na pewno nie wyjdziecie stamtąd głodni :) Nastrój panujący w restauracji nadawał się idealnie
Emcia Pichci