tradycyjna kuchnia - 1500 przepisów (strona:52/100)

Hummus z selera 211

Moje nowe odkrycie! Mój hit w kuchni. Hummus z selera! Przepyszny, kremowy i obłędny w smaku. Czego chcieć więcej - powiem tak - u  mnie na razie serwowany będzie ten z selera, tradycyjnym się już troszkę przejadłam. Idealny do wszystkiego: wrapów na ciepło czy zimno, kanapek (te z pomidorem są najlepsze), zamiennik masła czy po prostu, ot tak, do schrupania

CookYourself
Jajka w sosie musztardowo-chrzanowym 167

Jedno z najprostszych dań znanych chyba każdemu: jajka w sosie musztardowym. Aby nieco zaostrzyć smak dodałam zamiast tradycyjnej musztardy, musztardę chrzanową. Można jednak użyć tej zwykłej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Quiche z kurczakiem i pomidorami 301

Danie jest nieco czasochłonne ale efekt wynagradza włożoną w nie prace z nawiązką. Połączenie tradycyjnego francuskiego quiche z włoskimi dodatkami stanowi kompromis dla tradycji obu krajów

Pyry na Gaz
Cukinia faszerowana szynką, pieczarkami i serem. Zapiekana w piekarniku Pyszna i prosta. 163

Jak tylko zobaczyłam ją w sklepie, wiedziałam, że musi być moja :) Okrągła, dorodna, świeżutka. W ogródku mam aż nadmiar cukini, ale wszystkie są tradycyjne, podłużne, a

Kuchnia z widokiem na ogród
Zapiekanka śródziemnomorska z warzyw i makaronu 156

Danie to łączy w sobie składniki znane z różnych kuchni z basenu Morza Śródziemnego. Jest ono proste w samej konwencji, pełne kolorowych warzyw i sycące dzięki makaronowi. Postanowiłem wzbogacić smak zapiekanki poprzez dodanie tradycyjnego bułgarskiego sera szopskiego (Бяло сирене) z mleka koziego, którego Bułgarzy używają nawet na pizzy (pycha!). A część warzyw usmażyłem na szafranowym maśle, dzięki

Food Square
Burgery z indyka, z cukinią, dynią w towarzystwie grillowanych warzyw i jabłka 139

Kochani , przekazuję na Wasze ręce przepis lekko zmodyfikowany, z książki "Jaglany detoks" M.Zaremby. Przepis soczysty, niezwykle zdrowy i bardzo aromatyczny. Przygotujcie więcej takich burgerów, fajnie nimi

Z Kuchni Do Kuchni
Pizza bezglutenowa 141

Każdy ma swoje chwile słabości – my także. W ten weekend postanowiliśmy nieco odejść od tradycyjnych obiadów i restrykcyjnej diety, którą utrzymujemy przez 5 dni w tygodniu. Weekend to czas, w którym od czasu do czasu budzą się w nas demony Dzisiaj rządzi u nas pizza bezglutenowa Przepis został opracowany na podstawie innych przepisów, znalezionych w sieci. Nasza pizza wychodzi(...)Spód jest cieniutki, boki ma natomiast puszyste i chrupiące. Co najważniejsze – czas oczekiwania na gorącą pizzę to około 20 minut. Artykuł Pizza bezglutenowa pochodzi z serwisu Ciasna Kuchnia

Ciasna Kuchnia
Dietetyczny bigos z kurczakiem 123

Proponuję wszystkim lubiącym ciężkie bigosy- bigos w wersji odchudzonej. Gotuję go wtedy kiedy mam ochotę na staropolski bigos-choć temu jest do niego daleko. Nie mogę

Z Kuchni Do Kuchni
Kulicz - rosyjska babka wielkanocna 209

Kulicz to rosyjska babka, która obowiązkowo musi się znaleźć w koszyczku do święcenia. Tradycyjne kulicze piecze się z ciasta drożdżowego, bogatego w żółtka, masło, dzięki długiemu

Obiad gotowy
Ketchup z cukinii 163

Jadłonomia  to miejsce skąd wykorzystuję wiele przepisów i czerpię bardzo dużo inspiracji. Stamtąd pochodzi również przepis na to niebanalne cudo. Dawno temu odkryłam przepis na

Humanistka w kuchni
Biszkopt bezglutenowy najsmaczniejszy 125

  Najsmaczniejszy biszkopt bezglutenowy upieczony z mieszanki do wypieku ciast Nutri Free. Skład mieszanki jest bardzo przyzwoity, bez dodatkowych polepszaczy . Dokładne informacje o mieszance tutaj . Biszkopt

Kuchnia bezglutenowa
Bożonarodzeniowe życzenia! 107

 Z okazji tych pięknych Świąt Bożego Narodzenia życzę Wam magicznego czasu, spędzonego w gronie najbliższych Wam osób.  Dużo miłości i szczęścia. Blasku świec przy

Kuchnia Pani Wiosny
Kotlet schabowy zapiekany z ananasem 150

Kotlet schabowy podany inaczej niż zwykle. Wygląda bardziej efektownie, soczysty przez dodanie ananasa, a całości smaku dopełnia rozpuszczony i zapieczony ser. Nie mówię, że jest lepszy

O kuchni z uczuciem
Tradycyjna fasolka po bretońsku 172

Fasolka po bretońsku na stałe weszła już do grona tradycyjnych dań serwowanych na polskich stołach. Nie ma sie w zasadzie czemu dziwić. Danie jest sycące, smaczne

Kulinarna Patilogia
Ratatouille (Ratatuj) 125

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Ratatouille to tradycyjne francuskie danie z duszonych bakłażanów, cukinii, papryki, cebuli i pomidorów, przyprawione tymiankiem lub innymi ziołami prowansalskimi. Może …

My Blueberry Corner
Kurczak tandoori / tandoori chicken 186

termoobiegu). To m.in. jeden z powodów dla których w domowych warunkach tak trudno odtworzyć smak oryginalnego kurczaka tandoori.  Mimo, że miałam okazję wielokrotnie jeść to danie przygotowane w tradycyjnym piecu, to uważam, że nasz domowy tandoori chicken wcale nie jest gorszy, choć niestety nie ma dymnego aromatu ;)  Można oczywiście przygotować kurczaka tandoori na grillu, co także wielokrotnie robiliśmy(...)gęstego jogurtu 2 łyżki soku z limonki (lub cytryny) sól i pieprz do smaku Ps.  Garam masala i tandoori masala są dostępne m.in. w sklepie Kuchnie Świata Przygotowanie Mięso pozbawiam skóry, kości *** i dokładnie myję. Większe kawałki udek lub podudzi dość głęboko nacinam w dwóch - trzech miejscach. Jeżeli przygotowuję tandoori chicken z piersi kurczaka, to kroję je na kawałki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Grochówka chłopska 127

polskiej kuchni można znaleźć wiele regionalnych przepisów na grochówkę. Na Kujawach gotuje się ją z kiszoną kapustą, a na Śląsku - ze świńskimi uszkami. Na Mazowszu do grochówki tradycyjnie dodaje się pęczak, i tak właśnie robię swoją. Składniki (na duży garnek): ok. 800 g żeberek 250 g wędzonego boczku włoszczyzna (bez kapusty) garść suszonych grzybów leśnych 250 g grochu

W SMAK
Makaron z twarogiem i prażonymi jabłkami- banalnie proste i obłędnie pyszne 311

pozornie banalne dania okazują się najsmaczniejsze. Czasami naprawdę nie trzeba dużo kombinowania i czasu spędzonego w kuchni, żeby zjeść coś smacznego. Trzy podstawowe składniki, 25 minut i możemy delektować się apetycznym i zdrowym obiadem. Nie ma chyba nikogo, kto nigdy nie próbował tradycyjnego makaronu z twarożkiem. Potrawa ta- banalnie prosta w wykonaniu, a mimo to bardzo smaczna, często gości

peanutbuttermonster
Rogale świętomarcińskie 140

Prawdziwe, zgodne z certyfikatami unijnymi. A tak po prostu, prawdziwe, tradycyjne poznańskie rogale świętomarcińskie, jedyne w swoim rodzaju. Biały mak, bakalie, drożdżowe ciasto półfrancuskie. Zero sztucznych składników. Takich nie znajdziecie w żadnej, nawet certyfikowanej cukierni (niestety zwykle nawet te certyfikowane są pieczone na margarynie, przy użyciu tańszych zamienników, bez miodu, ze sztucznymi olejkami zapachowymi i dodatkami typu(...)wody, tak żeby był gęsty) i posypujemy posiekanymi migdałami. Z podanych porcji wychodzi około 20-25 rogali.     Post Rogale świętomarcińskie pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania