tradycyjna kuchnia - 1500 przepisów (strona:73/100)

BIGOS ŚWIĄTECZNY (keto, LCHF, optymalny, paleo) 293

Bigos to jedna z tradycyjnych polskich potraw, która pojawia się na świątecznych stołach w większości domów. Ma on wiele odmian a jego smak zależy od proporcji

Ola la LCHF
Pizza z patelni bez drożdży 411

dzieje, bo surowa ani zakalcowata nie wyjdzie, ale najsmaczniejsza jest super cienka. Smakuje rewelacyjnie, jest chrupiąca… idealna. Co z dodatkami? De facto bez różnicy czy robimy pizze tradycyjną czy tą z patelni. Składniki są te same. Jedyna różnica może być taka, że część z nich lepiej wcześniej podsmażyć, bo będzie mało czasu na to, żeby złapały ciepło(...)sera, to bardzo, bardzo rzadko go dodaję. Przepis na sos do pizzy Przepis na ciasto do pizzy (z piekarnika) Artykuł Pizza z patelni bez drożdży pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
Słodki chleb z owocami tropikalnymi wg.książki kucharskiej Kenwood 219

Nazywa się chleb , ale smakuje jak ciasto. Trudno wyczuć jaka nazwa do niego pasuje. Bo obie są bezbłędne. Niczym człowiek się zastanowi nad nazwą, chlebowego ciasta

Z Kuchni Do Kuchni
47. Dietetyczne propozycje na wiosnę, czyli makaron konjac od diet-food.pl 293

razem dostałyśmy możliwość przetestowania makaronów od diet-food.pl.  To popularne na azjatyckim rynku makarony roślinne z rośliny o nazwie konjac. Jej korzeń wykorzystywany jest od ponad 2000 lat w kuchni japońskiej. Zawiera on glukomannan, czyli jeden z rodzajów rozpuszczalnego w wodzie błonnika, sprzyja on utracie nadmiernej masy ciała podczas niskokalorycznej diety (należy wziąć pod uwagę także aktywność fizyczną!). Stymuluje(...)dobroczynny wpływ na organizm poprzez obniżenie poziomu "złego" cholesterolu we krwi a także wspomaga oczyszczanie żołądka i jelit. Co do konsystencji i smaku tego makaronu. Wiadomo- są inne niż tradycyjne makarony pszenne, mączne, jajeczne. Jest bardziej sprężysta, lekko galaretowata. Po ugotowaniu zachowują kształt i konsystencje (do wyboru są 4 rodzaje- spaghetti, fettuccine, noodles i rice). Diet- food

Symfonia Smaków
Prezenty po Choinkę - propozycje 170

niezwykła starannością, czułam się jakbym dostała własnoręcznie przygotowane przetwory od babci, takie od serca. Dodatkowym plusem jest skład produktów, tam nie ma ani grama konserwantów, a tworzone są według tradycyjnych receptur. Można kupić kilka słoiczków i tak jak ja na pierwszym zdjęciu skomponować prezent według własnego gustu, dołączając do słoiczków na przykład własnoręcznie wykonane pralinki, albo wybrać z oferty gotowy(...)codziennie te produkty biorą udział w tworzeniu moich dań. Tu jakość jest niezwykle wysoka, a cena nie wbija w ziemię. Powiem Wam, że patelnie, garnki, które wpadły do mojej kuchni trzy lata temu używam do dziś, a każda kolejna linia to świetna kuchenna przygoda. W sklepie możecie wybrać produkt lub stworzyć zestaw na każdą kieszeń. Są linie tańsze i droższe

Blondynka Gotuje
Kołacz (kołocz) śląski z serem 319

Kołocz (kołacz) śląski to słodki placek, popularny na Górnym Śląsku i Śląsku Opolskim. Wyróżnia go wyborny maślany smak i pracochłonna, złocista posypka w typie kruszonki, z

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zdrowie z polskiego sadu - Grójeckie jabłka 196

podziwiać okoliczne sady. Na wycieczkę pojechaliśmy takimi sprytnie zbudowanymi skrzynkami na jabłka 😃. Na koniec udajemy się do przepięknie odrestaurowanej i urządzonej Starej Wozowni, gdzie mieści się elegancka restauracja. Szef kuchni uraczył nas tatarem z łososia, zupą krem z cukinii, wieprzowymi policzkami i pysznym lodowym deserem. Po obiedzie czeka nas jeszcze degustacja polskich wyśmienitych cydrów Ignaców , które zdobyły już międzynarodowy nagrody(...)się przedzierać, wiemy już, dlaczego jesteśmy jedynymi sadownikami cydrownikami w kraju." przeczytamy na stronie producenta. Oczywiście Ignaców znajduje się w powiecie grójeckim. Cydr Ignaców to orzeźwiający, lekki alkohol. Powstaje tradycyjnie jesienią, wyłącznie ze świeżo tłoczonego soku z kilku odmian jabłek, rosnących w naszych sadach w Ignacowie. Dojrzewa zimą i wiosną. Nie zawiera aromatów ani barwników. Jest naturalny, wyrazisty i lekko

Kulinarne przygody Gatity
Nadziewane kluski śląskie 162

Tradycyjne kluski śląskie formowane są w małe, lekko spłaszczone kulki z wgłębieniem na środku, ja, jako, że zostało mi mięso z rosołu postanowiłam je spożytkować pod postacią klusek śląskich, ale w wersji nadziewanej. Jest to jeden z najtańszych obiadów- ziemniaki, mąka ziemniaczana, mięso 'z odzysku' i cebula do okraszenia- a bardzo smacznych, sycących i mimo swej prostoty nawet efektownych(...)miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną- jeżeli w taki sposób przygotujecie swoje kluski, to na pewno wyjdą Wam idealne! I nie ma potrzeby dodawania jajka. Czasami, zamiast eksperymentować w kuchni warto powrócić do babcinych przepisów z kuchni polskiej, przepisów godnych polecenia! :) 12 sporych klusek: * ziemniaki- 700 g * mąka ziemniaczana- 1/4 porcji ziemniaków * ugotowane mięso- 200 g * bulion- 3-4 łyżki * sól, pieprz

Kraina Miodem Płynąca
Kanelbullar czyli szwedzkie ślimaczki cynamonowe 99

Tradycyjne bułeczki, które goszczą na szwedzkich stołach przy każdej możliwej okazji i są spożywane w ogromnych ilościach. Ślimaczki są tak bardzo popularne, że  doczekały się swojego święta Kanelbullens dag, które obchodzone jest 4 października.Tradycja świętowania tego dnia liczy tylko 13 lat, ale idealnie wpasowała się w szwedzką kulturę. Bułeczki często podawane są z zimnym mlekiem lub białą(...)pokochałam :). Największą  cynamonową bułeczkę można zjeść w Cafe Husaren w  Goteborg. Mówią nawet, że jest ona największa na  świecie ;) Uwielbiam kiedy podczas pieczenia unosi się w kuchni słodki cynamonowy zapach. Jedyna wada ... Bułeczki znikają w mgnieniu oka, dlatego od razu zachęcam do przygotowania podwójnej porcji :) Nie ma co, ślimaczki kuszą smakiem i zapachem

noteskulinarnyfiga
Pierogi ruskie smażone 226

To pewnie dla Was żadna nowość, ale dla mnie tak. Dlaczego? bo w naszej rodzinie się ruskich nigdy nie jadło. Pierogi były tylko z mięsem i

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kuchnia Podlasia- Ser Swojski Koryciński Czesławy Zarzeckiej 192

Zabiorę Was dziś w podróż do Korycina! Na tym terenie Pani Czesława Zarzecka produkuje od A do Z, światowej sławy Ser Swojski Koryciński. Ser Koryciński „Swojski

Z Kuchni Do Kuchni
Pełnoziarnista pizza z szynką, kukurydzą i pomidorami 145

Kiedy jakiś czas temu zaczęłam swoją przygodę z lżejszym jedzeniem, na samą myśl, że ktoś będzie jadł normalną, drożdżową pizzę skręcało mnie z zazdrości. Na ratunek

Kuchnia w czekoladzie
Stek z tuńczyka pieczony, podany z sosem musztardowym na winie i frytkami 241

Stek z tuńczyka pieczony, podany z sosem musztardowym na winie i frytkami Składniki: 4 filety z tuńczyka (świeże lub mrożone)   2 łyżki oliwy   sól

Wino Francja Kuchnia
MORSZCZUK W SOSIE ŚMIETANOWO KOPERKOWYM 208

Jak to w piątek bywa dobra ryba to podstawa ;) Zapraszam na pieczonego morszczuka w jeszcze lepszym sosie   Składniki: pół kg filetu z morszczuka sól,pieprz

Z Majeczką w kuchni
Orechiette con cime di rapa- makaron z liśćmi rzepy 210

Zapowiadany klasyk kuchni apulskiej, uszka z liściastą rzepą(dlatego też odnosząc się niej będę używała rodzaju żeńskiego). O cime di rapa pisałam już tutaj. To zielsko trochę przypomina brokuł, ale smak ma bardziej gorzkawo-orzechowy. Jest uprawiana na południu Włoch, w  Apulii, Lacjum i Kampanii. W Polsce pewnie trudno ją dostać. Jak będziecie w Italii to koniecznie spróbujcie(...)nitką oliwy i skropiona cytryną, z pure z bobu, czy ziemniaków, lub dodana do delikatnych w smaku potraw dla dodania odrobiny pikantności.   W Apulii nie ma chyba bardziej tradycyjnej potrawy  niż orecchiette con cime di rapa. To danie typowo wiejskie (dalla tradizione contadina), łatwe i szybkie w przygotowaniu, które rozprzestrzeniło się na całe Włochy. Orechiette to makaron ręcznie

Mia Cucina Sofieta

Proponowane wyszukiwania