For English please scroll down Jedna z bliższych moich znajomych pochodzi z Republiki Południowej Afryki. Wraz ze swoimi rodzicami mieszkali w kilku krajach afrykańskich. Sandra doskonale
Przepisy Aleksandrymiejsc przygotowanych na prawie dwa razy więcej osób. Po jakimś czasie dołączyli do nas kucharze z hotelu Luxor oraz prowadzący - Adam Michalski. Najpierw była prezentacja i wykład o tradycyjnych rasach świń: Złotnickiej Białej, Złotnickiej Pstrej i Rasie Puławskiej. Omawiane były charakterystyki poszczególnego rodzaju mięsa, sposoby przyrządzania, temperatury pieczenia i stopnie wysmażenia mięsa. Jeśli ktoś wcześniej o tym nie wiedział(...)degustacje i ...pierwsze rozczarowanie. Otóż wbrew nadziejom dotyczących naocznego zgłębiania wiedzy odnośnie wcześniej omawianych technik przygotowywania mięsa, musieliśmy się zadowolić jedynie próbowaniem gotowych potraw. Nie mieliśmy wstępu do hotelowej kuchni, w przerwach udawali się tam jedynie kucharze. No cóż, trzeba było to zrozumieć i oczekiwać na kolejne smakołyki - bo tym właśnie były. Mięso promowanych ras świń, jest nieporównywalnie lepsze niż
Pasja SmakuSzukając w internecie pomysłu na lekką sałatkę z buraczków znalazłam przepis,który bardzo mnie zainteresował. Sałatkę zrobiłam,okazała się wyjątkowo smaczna,winno-słodka,idealna względem
Kolorowa kuchnia ElkiPora na zimową kapustę. Szatkowaną kapustę można kupić na targu czy w sklepie warzywnym-najlepiej od zaufanego sprzedawcy. SKŁADNIKI: kapusta biała szatkowana-20 kg. marchew tarta
Kuchnia BeatyWitam kochani tego ciepłego zimowego dnia Dziś był iście wiosenny dzień 14 stopni. Już jutro marzec, popielec i początek wielkiego postu. Jak ten czas leci
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuNajpiękniejszy smak wczesnego lata zamknięty w słoikach. Delikatny, z subtelną nutą migdałów przypomni mroźną zimą słoneczne dni, wypełniając dom przepięknym aromatem. Pasuje do wszelkich deserów
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataWitam moi drodzy, dziś kolejne kroki wigilijnych przygotowań- przypomnę, że śledzie w miodzie i w zalewie octowej(do śmietany) już przygotowane. Dziś (wtorek) zabieram się za
Kuchnia BeatyJutro Sylwester i szampańska (w dosłownym znaczeniu) zabawa. Nie może zabraknąć na stołach słodkości, tak bardzo lubianych zwłaszcza przez żeńską część biesiadników. Polecam Was
Codzienna kuchnia niecodziennaświat wydaje się być zdecydowanie mniej przyjazny... W związku z tym, że pogoda iście bożonarodzeniowa, uznałam, że to odpowiedni moment na podzielenie się z Wami ostatnim świątecznym przepisem. Tradycyjne pebernødder już Wam pokazywałam; C. jednak domagał się ich uparcie, postanowiłam więc znaleźć nowy przepis. Akurat kupiłam najnowszy, grudniowy numer Hjemmets bedste mad , a tam orzeszki w zupełnie nowej odsłonie(...)podsuwanie pudełka pełnego tego cuda prosto pod nosy niczego nie spodziewających się praktykantów), i muszę przyznać, zupełnie mnie do niego nie ciągnie. Z drugiej strony, uwielbiam wszelkie eksperymenty w kuchni; amoniak podobno nadaje wypiekom charakterystyczną, chrupiącą skórkę i krucho-chrupiącą strukturę; jednym słowem: jest nie do zastąpienia. Zaryzykowałam więc. Podczas pieczenia nie było źle. Do momentu otwarcia piekarnika. Wtedy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzypraw i chrzanu połączony z cytrusowym posmakiem oraz chrupką teksturą soczystej i świeżej krewetki. Od razu przyszło mi do głowy porównanie smaku tego koktailu do Bloody Mary. Eksplorując historię kuchni amerykańskiej odkryłam, że Shrimp Cocktail to klasyk, który swoją świetność przeżywał w USA od późnych lat 50-tych aż po lata 80-te. Kiedyś zarezerwowany dla wyższych sfer o wyrafinowanym(...)pyszne. Shrimp Cocktail to klasyk wśród amerykańskich przepisów na „apetizers”. Nadal traktowany jest jako obowiązkowy w menu kasynowych restauracji Las Vegas. Wciąż pojawia się w menu wielu tradycyjnych restauracji, w szczególności tych o włosko-amerykańskich korzeniach. Dlaczego piszę o Shrimp Cocktail? Ponieważ przez dekady był on niezastąpioną zakąską i przystawką do drinków na amerykańskich świątecznych przyjęciach. W szczególności
Jem więc Jestembrownie jest ulubionym , bo to takie wdzięczne ciasto do pieczenia. Zawsze się uda! Ten przepis na brownie nie zawiera glutenu. Dziewczyna syna jest wrażliwa na gluten , więc zamiast tradycyjnej mąki użyłam zmielonych migdałów i kokosowej mąki. Jest to czekoladowe brownie z mocnym akcentem orzechowym, Migdały w środku, mieszanka orzechowa na wierzchu…Nic dziwnego, że moje dziecie było zadowolone. Przepis(...)sody sól morska do posypania 100 g różnych orzechów do posypania Włóż masło do rondelka. Podgrzewaj do rozpuszczenia. Dodaj cukier i kakao. Mieszaj aż składniki się połączą. Zdejmij z kuchni. Dodaj po jednym jajku energicznie mieszając. Wymieszaj migdały z kokosową mąką, sodą i dodaj do czekoladowej masy. Pokrój grubo czekoladę i jeszcze raz wymieszaj. Wylej masę do natłuszczonej formy, wygładź
codojedzeniaBigos to jedna z tradycyjnych polskich potraw, która pojawia się na świątecznych stołach w większości domów. Ma on wiele odmian a jego smak zależy od proporcji
Ola la LCHFdzieje, bo surowa ani zakalcowata nie wyjdzie, ale najsmaczniejsza jest super cienka. Smakuje rewelacyjnie, jest chrupiąca… idealna. Co z dodatkami? De facto bez różnicy czy robimy pizze tradycyjną czy tą z patelni. Składniki są te same. Jedyna różnica może być taka, że część z nich lepiej wcześniej podsmażyć, bo będzie mało czasu na to, żeby złapały ciepło(...)sera, to bardzo, bardzo rzadko go dodaję. Przepis na sos do pizzy Przepis na ciasto do pizzy (z piekarnika) Artykuł Pizza z patelni bez drożdży pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
BlendmanNazywa się chleb , ale smakuje jak ciasto. Trudno wyczuć jaka nazwa do niego pasuje. Bo obie są bezbłędne. Niczym człowiek się zastanowi nad nazwą, chlebowego ciasta
Z Kuchni Do Kuchnirazem dostałyśmy możliwość przetestowania makaronów od diet-food.pl. To popularne na azjatyckim rynku makarony roślinne z rośliny o nazwie konjac. Jej korzeń wykorzystywany jest od ponad 2000 lat w kuchni japońskiej. Zawiera on glukomannan, czyli jeden z rodzajów rozpuszczalnego w wodzie błonnika, sprzyja on utracie nadmiernej masy ciała podczas niskokalorycznej diety (należy wziąć pod uwagę także aktywność fizyczną!). Stymuluje(...)dobroczynny wpływ na organizm poprzez obniżenie poziomu "złego" cholesterolu we krwi a także wspomaga oczyszczanie żołądka i jelit. Co do konsystencji i smaku tego makaronu. Wiadomo- są inne niż tradycyjne makarony pszenne, mączne, jajeczne. Jest bardziej sprężysta, lekko galaretowata. Po ugotowaniu zachowują kształt i konsystencje (do wyboru są 4 rodzaje- spaghetti, fettuccine, noodles i rice). Diet- food
Symfonia Smaków