Smaczny, tradycyjny sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową, warto przypomnieć i odświeżyć stare przepisy. Zapraszam. SKŁADNIKI: 1 kg sera 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe
W kuchennym oknie EwyTradycyjny murzynek, to najbardziej ulubione ciasto w moim domu. Piekę go dość często i jeszcze się nam nie znudził, zawsze znika do ostatniego kęsa. Ciasto szybkie
Kuchnia z widokiem na ogródBoże Narodzenie to czas wyjątkowy...Makowiec to tradycyjne ciasto świąteczne.Wg. ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście.U nas dzisiaj tradycyjna
Anioły w kuchniDobry bigos to nie tylko ten tradycyjny, ciężki, z dużą ilością mięsa. My proponujemy odchudzoną wersję z dodatkiem pieczarek, tofu i smalczyku roślinnego z jabłkiem
Anioły w kuchnigłównie i desery. Niektóre z nich są bardzo łatwe w przygotowaniu, inne o nieco większym stopniu trudności. Wszyscy miłośnicy sztuki kulinarnej, oraz polskiej i francuskiej kuchni, znajdą w niej coś dla siebie. Znajdziecie tutaj tradycyjne potrawy w nowym wykonaniu, jak i zupełnie nowe, zaskakujące połączenia smakowe. Wśród proponowanych potraw figurują między innymi: matjas z piklami i musem chrzanowym, rillette(...)mleka kokosowego, tarta z karmelem czekoladowymi i orzechami włoskimi, tarta tatin z gruszkami, finansjerki, crème brûlée oraz wiele innych. Wśród autorów przepisów kulinarnych znaleźli się francuscy wybitni szefowie kuchni: Joël Robuchon oraz Guy Martin oraz znani polscy kucharze: Maciej Majewski (La Brasserie Moderne) oraz Paweł Anders (Winestone), jak również autorka książki i blogerka Joanna Drzazga („Pysznie dla rodziny i przyjaciół
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaJak już po mianie 1 widać, ftojś 2 te jołdło 3 wynołkwiōł 4 we Francji, a dokładnij we Alzacji, co to leży przi samyj granicy ze
Chop w kuchniCiecierzycą zazwyczaj jadamy w postaci tradycyjnego hummusu lub "czekoladowego hummusu", czyli cieciorelli . Ostatnio przekonałam się jednak do używania jej w sałatkach. Dzięki ciecierzycy sałatka staje się bardziej pożywna, bogata w białko. Dodatkowo nadaje lekko orzechowego smaku i ciekawą fakturę. Tym razem dodaję przepis na sałatkę z ciecierzycą i zielonym jabłkiem. Ta lekka i prosta w przygotowaniu sałatka to prawdziwa eksplozja(...)Wszystko delikatnie mieszamy. Mam nadzieję, że odważycie się przygotować się tą zaskakująco pyszną sałatkę. Na pewno zasmakuje rodzinie i znajomym. Dajcie znać, jak wykorzystujecie ciecierzycę w swojej kuchni
two broke sistersConfit z kaczki to tradycyjny francuski sposób przygotowania kaczych nóżek, choć można w ten sposób przygotować także piersi kaczki, a nawet całą kaczkę. Confit, choć brzmi niezwykle elegancko, to tak naprawdę bardzo prosty sposób przygotowania mięsa. Polega to na przygotowaniu i konserwowaniu mięsa w tłuszczu. Metoda ta pozwala przygotować niezwykle miękkie, kruche i soczyste mięso przy minimalny użyciu przypraw. Mięso(...)pieprzem, ziemniaki zrumienić. Confit z kaczki, zarówno nóżki, jak i filety świetnie smakują z tak przygotowanymi ziemniakami. Post Confit z kaczki pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchnitradycji którą każdy z nas wynosi z domu i od rejonu, z którego pochodzi. My autorzy Bloga straga.pl proponujemy Wam oprócz 12 tradycyjnych potraw wigilijnych przygotowanie kilku mniej tradycyjnych potraw. My w tym roku przygotujemy jeszcze kutię, , czyli mieszaninę pszenicy, maku, miodu i bakaliiktórą jako jedyna w naszej rodzinie przygotowywała szwagierka mojej babci i obdarowywała nią całą swoją rodzinę. Może(...)swoją tradycję o nowe smaczne dania! Smacznego ! A tak wyglądał nasz stół w zeszłym roku The post 12 potraw wigilijnych. Dania wigilijne. appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTradycyjne zapiekanki z pieczarkami kojarzą mi się z wakacjami nad morzem, a szczególnie w Łebie - gdzie można je zjeść o każdej porze dnia i nocy 😉 Także
Kuchnia MagdaLenyTradycyjne danie z Lubelszczyzny serwowane w wielu domach na Śniadanie Wielkanocne. Niezwykle bogaty smakowo, treściwy i sycący barszcz z czerwonych buraków. W mojej wersji wykonywany ekspresowo
Ze smakiem bez glutenuMiso-shiru to tradycyjna japońska zupa przygotowywana na bazie bulionu dashi i pasty miso, czyli sfermentowanej soi z dodatkiem ryżu lub jęczmienia. Występują różne rodzaje past
Oryginalny smakKażdy z nas zna kotlety mielone w tradycyjnej wersji. Ja za każdym razem wprowadzam do nich powiew świeżości i mnóstwo przeróżnych dodatków. ;-) W tym przypadku to
Szefowa kuchnimiasta, w niewielkim hoteliku Kervansaray. Cena nie przekraczała równowartości dwudziestu euro od osoby. Gospodarze, jak to w Turcji, ujmująco mili i ugrzecznieni, natychmiast zaproponowali przybyszom tradycyjną szklankę herbaty, zapraszając do skosztowania produktów niewielkiej hotelowej kuchni. (więcej w Czytadle
Jadło i czytadłoBardzo lubię cannelloni, ale w wersji tradycyjnej nieco mi się już znudziło. Modyfikacja i powiew świeżości były mi potrzebne i tak powstało cannelloni z mięsem mielonym
Szefowa kuchni