Bigos to tradycyjna potrawa która gości w każdym domu,każdy robi inaczej a ja przedstawiam swoją wersję.Na święta nie może go zabraknąć. Składniki: 2 kilogramy
Bajeczna Kuchnia"Murzyn" jest tradycyjnym daniem na Śląsku Cieszyńskim, bez którego nie obędzie się żadne Wielkanocne Śniadanie. Stanowił on kiedyś obok kolorowych pisanek swoistego rodzaju rewanż za mokry
Kuchnia Pani WiosnyJesień to czas jabłeczników i szarlotek. Chyba każdy lubi tradycyjną szarlotkę na kruchym cieście ale warto też pokombinować i upiec ciasto z jabłkami w innej formie
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaJeśli znudziła Wam się tradycyjna pizza, to mam dla Was taką alternatywę (stary przepis i stare zdjęcie :D ). Od jakiegoś czasu te wianuszki zastępują w naszym
Nie tylko w kuchniSmaczny, tradycyjny sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową, warto przypomnieć i odświeżyć stare przepisy. Zapraszam. SKŁADNIKI: 1 kg sera 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe
W kuchennym oknie EwyTradycyjny murzynek, to najbardziej ulubione ciasto w moim domu. Piekę go dość często i jeszcze się nam nie znudził, zawsze znika do ostatniego kęsa. Ciasto szybkie
Kuchnia z widokiem na ogródBoże Narodzenie to czas wyjątkowy...Makowiec to tradycyjne ciasto świąteczne.Wg. ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście.U nas dzisiaj tradycyjna
Anioły w kuchniDobry bigos to nie tylko ten tradycyjny, ciężki, z dużą ilością mięsa. My proponujemy odchudzoną wersję z dodatkiem pieczarek, tofu i smalczyku roślinnego z jabłkiem
Anioły w kuchnigłównie i desery. Niektóre z nich są bardzo łatwe w przygotowaniu, inne o nieco większym stopniu trudności. Wszyscy miłośnicy sztuki kulinarnej, oraz polskiej i francuskiej kuchni, znajdą w niej coś dla siebie. Znajdziecie tutaj tradycyjne potrawy w nowym wykonaniu, jak i zupełnie nowe, zaskakujące połączenia smakowe. Wśród proponowanych potraw figurują między innymi: matjas z piklami i musem chrzanowym, rillette(...)mleka kokosowego, tarta z karmelem czekoladowymi i orzechami włoskimi, tarta tatin z gruszkami, finansjerki, crème brûlée oraz wiele innych. Wśród autorów przepisów kulinarnych znaleźli się francuscy wybitni szefowie kuchni: Joël Robuchon oraz Guy Martin oraz znani polscy kucharze: Maciej Majewski (La Brasserie Moderne) oraz Paweł Anders (Winestone), jak również autorka książki i blogerka Joanna Drzazga („Pysznie dla rodziny i przyjaciół
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaJak już po mianie 1 widać, ftojś 2 te jołdło 3 wynołkwiōł 4 we Francji, a dokładnij we Alzacji, co to leży przi samyj granicy ze
Chop w kuchniCiecierzycą zazwyczaj jadamy w postaci tradycyjnego hummusu lub "czekoladowego hummusu", czyli cieciorelli . Ostatnio przekonałam się jednak do używania jej w sałatkach. Dzięki ciecierzycy sałatka staje się bardziej pożywna, bogata w białko. Dodatkowo nadaje lekko orzechowego smaku i ciekawą fakturę. Tym razem dodaję przepis na sałatkę z ciecierzycą i zielonym jabłkiem. Ta lekka i prosta w przygotowaniu sałatka to prawdziwa eksplozja(...)Wszystko delikatnie mieszamy. Mam nadzieję, że odważycie się przygotować się tą zaskakująco pyszną sałatkę. Na pewno zasmakuje rodzinie i znajomym. Dajcie znać, jak wykorzystujecie ciecierzycę w swojej kuchni
two broke sistersConfit z kaczki to tradycyjny francuski sposób przygotowania kaczych nóżek, choć można w ten sposób przygotować także piersi kaczki, a nawet całą kaczkę. Confit, choć brzmi niezwykle elegancko, to tak naprawdę bardzo prosty sposób przygotowania mięsa. Polega to na przygotowaniu i konserwowaniu mięsa w tłuszczu. Metoda ta pozwala przygotować niezwykle miękkie, kruche i soczyste mięso przy minimalny użyciu przypraw. Mięso(...)pieprzem, ziemniaki zrumienić. Confit z kaczki, zarówno nóżki, jak i filety świetnie smakują z tak przygotowanymi ziemniakami. Post Confit z kaczki pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchnitradycji którą każdy z nas wynosi z domu i od rejonu, z którego pochodzi. My autorzy Bloga straga.pl proponujemy Wam oprócz 12 tradycyjnych potraw wigilijnych przygotowanie kilku mniej tradycyjnych potraw. My w tym roku przygotujemy jeszcze kutię, , czyli mieszaninę pszenicy, maku, miodu i bakaliiktórą jako jedyna w naszej rodzinie przygotowywała szwagierka mojej babci i obdarowywała nią całą swoją rodzinę. Może(...)swoją tradycję o nowe smaczne dania! Smacznego ! A tak wyglądał nasz stół w zeszłym roku The post 12 potraw wigilijnych. Dania wigilijne. appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTradycyjne zapiekanki z pieczarkami kojarzą mi się z wakacjami nad morzem, a szczególnie w Łebie - gdzie można je zjeść o każdej porze dnia i nocy 😉 Także
Kuchnia MagdaLenyTradycyjne danie z Lubelszczyzny serwowane w wielu domach na Śniadanie Wielkanocne. Niezwykle bogaty smakowo, treściwy i sycący barszcz z czerwonych buraków. W mojej wersji wykonywany ekspresowo
Ze smakiem bez glutenuMiso-shiru to tradycyjna japońska zupa przygotowywana na bazie bulionu dashi i pasty miso, czyli sfermentowanej soi z dodatkiem ryżu lub jęczmienia. Występują różne rodzaje past
Oryginalny smakKażdy z nas zna kotlety mielone w tradycyjnej wersji. Ja za każdym razem wprowadzam do nich powiew świeżości i mnóstwo przeróżnych dodatków. ;-) W tym przypadku to
Szefowa kuchnimiasta, w niewielkim hoteliku Kervansaray. Cena nie przekraczała równowartości dwudziestu euro od osoby. Gospodarze, jak to w Turcji, ujmująco mili i ugrzecznieni, natychmiast zaproponowali przybyszom tradycyjną szklankę herbaty, zapraszając do skosztowania produktów niewielkiej hotelowej kuchni. (więcej w Czytadle
Jadło i czytadłoBardzo lubię cannelloni, ale w wersji tradycyjnej nieco mi się już znudziło. Modyfikacja i powiew świeżości były mi potrzebne i tak powstało cannelloni z mięsem mielonym
Szefowa kuchnipotrawa, to klasyka, choć w mojej kuchni jest niezbyt częstym gościem. Może dlatego, że prawdziwy - tradycyjny kotlet schabowy smażony jest na smalcu. Ale… raz na jakiś czas, by tradycji stała się zadość – tak przygotowany – zjedzony zostaje z przyjemnością i apetytem. Składniki: - ok. 800g schabu- 2 jajka (+ 1 łyżka zimnej wody)- różowa sól himalajska- świeżo mielony pieprz czarny
mojewypiekiinietylkoPyszne, o ciekawym smaku urozmaicenie tradycyjnych gołąków.Mniam...Składniki:pół kg mięsa mielonegopól szklanki ryżu tri colori Podravka2 pęczki botwiny o dużych liściachsól,pieprzczerwona papryka słodka1
Z Majeczką w kuchnilistę ukochanych potraw. Całe szczęście, że my wcześniej miałyśmy z nią styczność.Jak widzicie, u nas różnorodność. Owszem, kochamy słodkości, kochamy domowe pieczywo, uwielbiamy dania tradycyjne i te nietypowe, ale mocną pozycję w naszej kuchni zajmują także zupy! Zawsze mocno doprawione, zawsze dopieszczone. Jeśli i Wy macie ochotę poznawać tą naszą smakową krainę - bądźcie na bieżąco z przepisami - zaobserwujecie
Wypisz WymalujLubicie sushi? A co powiecie na wersję z twistem, czyli lekko podkręcone, tradycyjne sushi w nowej, niekonwencjonalnej odsłonie, z nutą polskiej kuchni? Dzisiaj taką właśnie wersje wam prezentuję z dodatkiem mięsa mielonego, metki na tatarskiej, domowych buraczków, rukoli i serka kremowego. To naprawdę fajne, smaczne połączenie, warte wypróbowania. Zapraszam do eksperymentowania ze smakami sushi. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj proponuje domową szarlotkę…wszyscy ją znamy…tradycyjna, z dużą ilością jabłek /ja do mojej użyłam domowy mus jabłkowy -...zwyczajna, ale zawsze pyszna… Składniki: 60 dag
Anioły w kuchni