można stosować na różnych rodzajach kuchenek i myć w zmywarce. Są ładnie wykonane i możecie kupić je w kilku kolorach. Garnki Silesia to tradycyjne jak i nowoczesne wzory, czyli każdy znajdzie idealny komplet do swojej kuchni. Ja w swojej mam już dość stalowych garnków, postawiłam więc na emaliowaną czerwień w bardziej tradycyjnych kształtach. Więcej o zaletach tego zestawu
Ewa w kuchniDzisiaj mimo trudności z używaniem klawiatury udało mi się stworzyć post i zapraszam Was na tradycyjna polska kaczkę z jabłkami, klasyk polskiej kuchni. Wystarczy sól, pieprz, suszony majeranek i dobre kwaśne jabłka, a mamy pyszny, aromatyczny obiad. Taka kaczka będzie miała aromatyczny farsz, chrupiącą, przypieczoną skórkę i miękkie mięso w środku. Zapraszam bo to wcale nie jest trudne. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikBardzo lubię tradycyjne potrawy. Nawet preferuję je bardziej, niż nowości kulinarne czy tez eksperymenty. Nie zaprzeczę, próbuję nowych smaków, doświadczam nowych doznań kulinarnych. Jednak w kwestii gotowania dla rodziny, muszę spełnić oczekiwania wszystkich domowników, co nie należy do rzeczy prostych. Jestem miłośniczką zup. Ogromną! Ale tylko tych domowych. Najlepiej jeszcze w oparciu o babcine receptury. Wertuję(...)Kochana... Wiesz, wczoraj widziałam w prasie zdjęcie pysznego kapuśniaku.". "Adrianno, tak za mną kapuśniak ostatnio chodzi.." Czyste aluzje dały mi do myślenia. I skłoniły do działania. Ruszyłam więc do kuchni. Nie miałam czasu na długie gotowanie. Poszłam na łatwiznę, do czego przyznaję bez bicia. Skorzystałam z notatek Babci, przerabiając je na wersję dla zabieganych i baardzo zapracowanych miłośników pysznego
W kuchni Karmel-itkikuchni, które przybliża techniki, produkty i przepisy kulinarne ze wszystkich regionów Włoch. „Il cucchiaio d’argento” –„ Srebrna łyżeczka”. Bestseller. Moim zdaniem pozycja obowiązkowa, jeśli mówimy o kuchni włoskiej. Książka zawiera ponad 2000 tradycyjnych oraz współczesnych włoskich przepisów, zebranych przez lata przez najlepszych i najbardziej znanych kucharzy i restauratorów. Co ciekawe – w samych Włoszech jest jednym z najczęściej kupowanych prezentów ślubnych(...)ilustracji a przepisy są objaśnione prosto i dokładnie – poradzi sobie z nim zarówno zaawansowany kucharz jak i osoba, która dopiero nauczyła się rozróżniać łyżkę od widelca. Kocham włoską kuchnię za jej prostotę i bogactwo smaku. Za sezonowe gotowanie, za używanie najlepszej jakości lokalnych produktów. Kupcie ładną świeżą fasolkę, dobre polskie frankfurterki i koniecznie spróbujcie polskiej fasolki po włosku. Fasolkę
Karo in the KitchenKapusta po góralsku jest to jedna z tradycyjnych regionalnych potraw góralskich której podstawy czyli połączenie kapusty kiszonej i ziemniaków zaczerpnięte jest z kuchni śląskiej. Nie należy do wykwintnych lecz urzeka doskonałym smakiem i prostotą. Jest potrawą gotową doskonale pasującą w kuchni śląskiej do pieczonych czy gotowanych golonek, żeberek czy schabowego. Składniki : 0,6 kg kapusty kiszonej 100 g boczku wędzonego
Mechanik w kuchnidzikich miejsc, charakteryzujących się tajemniczą atmosferę. Podziwiałam nie tylko widoki, ale również odbyłam swoją podróż kulinarną po tym niezwykłym regionie. Szkocka kuchnia zazwyczaj jest określana jako kuchnia angielska ponieważ stanowi ona mieszankę tradycyjnych potraw z brytyjskimi. Podczas swojego pobytu spróbowałam tradycyjne potrawy tego regionu, które oddają surowy charakter przyrody i klimatu oraz typowo angielskie dania. Na mojej drodze kulinarnej pojawiła(...)przywiozłam nie tylko pamiątki, ale też kilka książek kulinarnych z miejscowymi potrawami. Wiele dań bardzo mi smakowało i ich smak zabrałam ze sobą z powrotem. Otworzę je we własnej kuchni, aby w moim domu zapanował szkocki klimat. Smaki tego regionu zainspirowały mnie też do własnych eksperymentów kulinarnych. Była to niezwykła podróż bogata w wiele wspomnień, które zostaną ze mną
Projekty ze smakiemTradycyjne placki ze zdrowym dodatkiem. Składniki ok. 1/2 kg ziemniaków 3 liście jarmużu 1 średnia cebula 1 jajko 3 ząbki czosnku sól, pieprz 3-4 łyżki
czarrna od kuchniChorizo to tradycyjna kiełbasa hiszpańska robiona z wieprzowiny. Charakteryzuje się mocnym zapachem i pomarańczowo-czerwonym kolorem papryki.
potrawyregionalneDanie to pochodzi z kuchni indyjskiej. Jego nazwa to KORMA. Tradycyjna korma to potrawa o zawiesistej,śmietanowej konsystencji. Zamiast śmietany wykorzystuje się odtłuszczony jogurt,dzięki któremu sos będzie wyśmienity a zawartość tłuszczu niska. Trzeba pamiętać,żeby jogurt się nie zważył,należy go dodawać bardzo stopniowo, cały czas mieszając. Składniki: pierś z kurczaka 4-5 ząbków czosnku kawałek świeżego korzenia imbiru
potrawyregionalneNie ma, co się oszukiwać - każdy lubi czasami zjeść hamburgera. Dzisiaj, zwłaszcza w dużych miastach, zjedzenie jego zdrowej wersji nie jest już problemem. Burgerowe foodtrucki podbiły
Życie zamknięte w smakuArrosticini (zwane także rustelle, rrustell, arrustelle, spidducc’ i spierini) są tradycyjnym daniem Abruzji, przede wszystkim okolic masywu Gran Sasso. Ta tradycyjna potrawa z grilla jest jednym z przykładów uniwersalności kuchni Półwyspu Apenińskiego. Idealna alternatywa dla kiełbasy, kaszanki czy karkówki. 400 g jagnięciny sól oliwa Pokrojoną w małe kawałki (najlepiej kostkę o boku ok. 1 cm) jagnięcinę lub baraninę nabijamy
Bon Ton ItaliaUwielbiam niebanalne pomysły, miała powstać klasyczna pizza ale puściłam wodze fantazji, ten pieróg to alternatywa dla tradycyjnej pizzy, jest wyjątkowo smaczny i sycący. Idealny na
Wanilia i KardamonNuda w kuchni to nie u mnie. Czasem się chce tego tradycyjnego (schabowe-ziemniaki-mizeria), to tego nie powiem to zrobię czy kluski śląskie (najlepsze ze starych ziemniaków). Ale w większości eksperymentuję w kuchni. Dziś tacos mi się zachciało. Dobra propozycja kolacji jak i obiadu. SKŁADNIKI: 4 łyżki Sos ostry chili 2 ząbki czosnku ok. 300 g kalafior bądź
Misz-masz by Domi