Bigos staropolski 196Bigos to tradycyjna potrawa która gości w każdym domu,każdy robi inaczej a ja przedstawiam swoją wersję.Na święta nie może go zabraknąć. Składniki: 2 kilogramy
Bajeczna Kuchnia
"Murzyny" 166"Murzyn" jest tradycyjnym daniem na Śląsku Cieszyńskim, bez którego nie obędzie się żadne Wielkanocne Śniadanie. Stanowił on kiedyś obok kolorowych pisanek swoistego rodzaju rewanż za mokry
Kuchnia Pani Wiosny
jabłecznik z Prince Polo 234Jesień to czas jabłeczników i szarlotek. Chyba każdy lubi tradycyjną szarlotkę na kruchym cieście ale warto też pokombinować i upiec ciasto z jabłkami w innej formie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Aromatyczny wianuszek na bardzo cienkim cieście drożdżowym 152Jeśli znudziła Wam się tradycyjna pizza, to mam dla Was taką alternatywę (stary przepis i stare zdjęcie :D ). Od jakiegoś czasu te wianuszki zastępują w naszym
Nie tylko w kuchni
Sernik z rodzynkami 254Smaczny, tradycyjny sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową, warto przypomnieć i odświeżyć stare przepisy. Zapraszam. SKŁADNIKI: 1 kg sera 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe
W kuchennym oknie Ewy
Murzynek z polewą. Smaczne, szybkie, ulubione ciasto. 249Tradycyjny murzynek, to najbardziej ulubione ciasto w moim domu. Piekę go dość często i jeszcze się nam nie znudził, zawsze znika do ostatniego kęsa. Ciasto szybkie
Kuchnia z widokiem na ogród
Makowiec babuni 492Boże Narodzenie to czas wyjątkowy...Makowiec to tradycyjne ciasto świąteczne.Wg. ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście.U nas dzisiaj tradycyjna
Anioły w kuchni
Bigos wegetariański 203Dobry bigos to nie tylko ten tradycyjny, ciężki, z dużą ilością mięsa. My proponujemy odchudzoną wersję z dodatkiem pieczarek, tofu i smalczyku roślinnego z jabłkiem
Anioły w kuchni
KSIĄŻKA „ Z MIŁOŚCI DO SMAKU” 214głównie i desery. Niektóre z nich są bardzo łatwe w przygotowaniu, inne o nieco większym stopniu trudności. Wszyscy miłośnicy sztuki kulinarnej, oraz polskiej i francuskiej kuchni, znajdą w niej coś dla siebie. Znajdziecie tutaj tradycyjne potrawy w nowym wykonaniu, jak i zupełnie nowe, zaskakujące połączenia smakowe. Wśród proponowanych potraw figurują między innymi: matjas z piklami i musem chrzanowym, rillette(...)mleka kokosowego, tarta z karmelem czekoladowymi i orzechami włoskimi, tarta tatin z gruszkami, finansjerki, crème brûlée oraz wiele innych. Wśród autorów przepisów kulinarnych znaleźli się francuscy wybitni szefowie kuchni: Joël Robuchon oraz Guy Martin oraz znani polscy kucharze: Maciej Majewski (La Brasserie Moderne) oraz Paweł Anders (Winestone), jak również autorka książki i blogerka Joanna Drzazga („Pysznie dla rodziny i przyjaciół
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Kura we rieslingu (Coq au riesling ;) ) 192Jak już po mianie 1 widać, ftojś 2 te jołdło 3 wynołkwiōł 4 we Francji, a dokładnij we Alzacji, co to leży przi samyj granicy ze
Chop w kuchni
Confit z kaczki 185Confit z kaczki to tradycyjny francuski sposób przygotowania kaczych nóżek, choć można w ten sposób przygotować także piersi kaczki, a nawet całą kaczkę. Confit, choć brzmi niezwykle elegancko, to tak naprawdę bardzo prosty sposób przygotowania mięsa. Polega to na przygotowaniu i konserwowaniu mięsa w tłuszczu. Metoda ta pozwala przygotować niezwykle miękkie, kruche i soczyste mięso przy minimalny użyciu przypraw. Mięso(...)pieprzem, ziemniaki zrumienić. Confit z kaczki, zarówno nóżki, jak i filety świetnie smakują z tak przygotowanymi ziemniakami. Post Confit z kaczki pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchni
12 potraw wigilijnych. Dania wigilijne. 3513tradycji którą każdy z nas wynosi z domu i od rejonu, z którego pochodzi. My autorzy Bloga straga.pl proponujemy Wam oprócz 12 tradycyjnych potraw wigilijnych przygotowanie kilku mniej tradycyjnych potraw. My w tym roku przygotujemy jeszcze kutię, , czyli mieszaninę pszenicy, maku, miodu i bakaliiktórą jako jedyna w naszej rodzinie przygotowywała szwagierka mojej babci i obdarowywała nią całą swoją rodzinę. Może(...)swoją tradycję o nowe smaczne dania! Smacznego ! A tak wyglądał nasz stół w zeszłym roku The post 12 potraw wigilijnych. Dania wigilijne. appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
WYPASIONE ZAPIEKANKI - najlepsze! 398Tradycyjne zapiekanki z pieczarkami kojarzą mi się z wakacjami nad morzem, a szczególnie w Łebie - gdzie można je zjeść o każdej porze dnia i nocy 😉 Także
Kuchnia MagdaLeny
Wielkanocny barszcz czerwony 447Tradycyjne danie z Lubelszczyzny serwowane w wielu domach na Śniadanie Wielkanocne. Niezwykle bogaty smakowo, treściwy i sycący barszcz z czerwonych buraków. W mojej wersji wykonywany ekspresowo
Ze smakiem bez glutenu
Miso-shiru z tofu i wakame 176Miso-shiru to tradycyjna japońska zupa przygotowywana na bazie bulionu dashi i pasty miso, czyli sfermentowanej soi z dodatkiem ryżu lub jęczmienia. Występują różne rodzaje past
Oryginalny smak
Kotlety mielone z serkiem topionym 195Każdy z nas zna kotlety mielone w tradycyjnej wersji. Ja za każdym razem wprowadzam do nich powiew świeżości i mnóstwo przeróżnych dodatków. ;-) W tym przypadku to
Szefowa kuchni
Głowy z Karsu 120miasta, w niewielkim hoteliku Kervansaray. Cena nie przekraczała równowartości dwudziestu euro od osoby. Gospodarze, jak to w Turcji, ujmująco mili i ugrzecznieni, natychmiast zaproponowali przybyszom tradycyjną szklankę herbaty, zapraszając do skosztowania produktów niewielkiej hotelowej kuchni. (więcej w Czytadle
Jadło i czytadło
Cannelloni z mięsem mielonym, szpinakiem i sosem pomidorowym 262Bardzo lubię cannelloni, ale w wersji tradycyjnej nieco mi się już znudziło. Modyfikacja i powiew świeżości były mi potrzebne i tak powstało cannelloni z mięsem mielonym
Szefowa kuchni
Kotlet schabowy 368potrawa, to klasyka, choć w mojej kuchni jest niezbyt częstym gościem. Może dlatego, że prawdziwy - tradycyjny kotlet schabowy smażony jest na smalcu. Ale… raz na jakiś czas, by tradycji stała się zadość – tak przygotowany – zjedzony zostaje z przyjemnością i apetytem. Składniki: - ok. 800g schabu- 2 jajka (+ 1 łyżka zimnej wody)- różowa sól himalajska- świeżo mielony pieprz czarny
mojewypiekiinietylko
GOŁĄBKI W BOTWINIE 191Pyszne, o ciekawym smaku urozmaicenie tradycyjnych gołąków.Mniam...Składniki:pół kg mięsa mielonegopól szklanki ryżu tri colori Podravka2 pęczki botwiny o dużych liściachsól,pieprzczerwona papryka słodka1
Z Majeczką w kuchni
ZUPA KWAS (kwaśnica z suszonymi grzybami). 208listę ukochanych potraw. Całe szczęście, że my wcześniej miałyśmy z nią styczność.Jak widzicie, u nas różnorodność. Owszem, kochamy słodkości, kochamy domowe pieczywo, uwielbiamy dania tradycyjne i te nietypowe, ale mocną pozycję w naszej kuchni zajmują także zupy! Zawsze mocno doprawione, zawsze dopieszczone. Jeśli i Wy macie ochotę poznawać tą naszą smakową krainę - bądźcie na bieżąco z przepisami - zaobserwujecie
Wypisz Wymaluj
Domowe sushi maki z twistem 288Lubicie sushi? A co powiecie na wersję z twistem, czyli lekko podkręcone, tradycyjne sushi w nowej, niekonwencjonalnej odsłonie, z nutą polskiej kuchni? Dzisiaj taką właśnie wersje wam prezentuję z dodatkiem mięsa mielonego, metki na tatarskiej, domowych buraczków, rukoli i serka kremowego. To naprawdę fajne, smaczne połączenie, warte wypróbowania. Zapraszam do eksperymentowania ze smakami sushi. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Moja domowa szarlotka 280Dzisiaj proponuje domową szarlotkę…wszyscy ją znamy…tradycyjna, z dużą ilością jabłek /ja do mojej użyłam domowy mus jabłkowy -...zwyczajna, ale zawsze pyszna… Składniki: 60 dag
Anioły w kuchni