tradycyjna kuchnia - 1500 przepisów (strona:18/100)

Chleb na sodzie i zsiadłym mleku 309

naszej tradycyjnej kuchni piecze się zazwyczaj chleby na drożdżach, tych piekarniczych lub na naturalnym zakwasie. Wymaga to zrobienia zaczynu i czasu na wyrośnięcie ciasta. Dziś przedstawię szybki sposób na chleb popularny na wyspach Brytyjskich, zwany często chlebem irlandzkim. Zamiast drożdży używa się sody. Poza tym chleb ten robi się na mleku. Polecam jednak zastosowanie kwaśnych produktów fermentacji mlekowej jak zsiadłe

prawdziwe jedzenie
Węgierski paprykarz z polędwiczką wieprzową / Hungarian pork tenderloin paprikash 270

Paprykarz – tradycyjne danie kuchni węgierskiej, chociaż u mnie mniej tradycyjnie, bo z polędwiczką wieprzową a nie z kurczakiem. Soczyste kawałki mięsa w pysznym śmietankowo-pomidorowym sosie z papryką, podane z makaronem. Szybki i przepyszny obiad dla całej rodziny. Polecam! Przepis znalazłam tutaj . Scroll down for recipe in English Węgierski paprykarz z polędwiczką wieprzową (4 porcje) Składniki: 170 g ulubionego

karmelowy
Nalewka wiśniowa. 131

Oprócz tradycyjnej polskiej kuchni cenię sobie własnego wyrobu trunki. Moja ulubiona nalewka - pyszna wiśniowa! Nie jest trudna w przygotowaniu, a naprawdę bardzo dobra. SKŁADNIKI: 1 kg wydrylowanych wiśni 0,7 - 1kg cukru 250 ml wody źródlanej 500 ml spirytusu   WYKONANIE: Wydrylowane wiśnie zasypać w dużym słoju cukrem i odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 doby, aby owoce

Kuchnia Beaty
Smaki Islandii - tłuszcz z wieloryba 122

Kuchnia Islandii a zwłaszcza ta tradycyjna jest kuchnią prostą, opierającą się przede wszystkim na rybach, baraninie i jagnięcinie. Ale nie każdy wie, że można tam również spróbować dużo dziwnych i oszałamiających smakołyków. Justyna, mama chrzestna mojego synka obecnie mieszka na Islandii. Była tak miła, że przysłała nam kilka lokalnych smakołyków. Muszę powiedzieć, że jestem pod wrażeniem. Otrzymałam również od niej

Mama Gotuje
Zrazy ze schabu tradycyjne 250

Zrazy zawijane robię w kilku wersjach. Duszone w sosie z dużą ilością cebuli, grzybami, smarowane musztardą z całymi ziarnami gorczycy lub gładką. Zmieniają się też użyte

Buniabaje w kuchni
Pączki tradycyjne 164

U nas karnawałowych słodkości ciąg dalszy;).... Składniki; 1 kg maki, 10 dkg drożdży, 10 dkg cukru, 10 dkg margaryny, 7 żółtek, 2 szklanki mleka, olejek  

Anioły w kuchni
Rosti buraczane z sosem chrzanowym i "Pokolenie IKEA" 212

Acampo "Buonissimo! Italian food has never been so sexy". Lubię oglądać go w różnych programach kulinarnych i uwielbiam jego proste przepisy kuchni włoskiej. Rösti to placki ziemniaczane będące tradycyjnym daniem kuchni szwajcarskiej. Kiedyś pewnie przepis na nie pojawi się tutaj. Dziś jednak wersja zdecydowanie nie szwajcarska - z dodatkiem buraków, a zamiast sera na wierzchu - łatwy sos chrzanowy. Gino proponuje(...)przeciśnięty przez praskę. Warzywa wymieszać ręką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę podzielić na 5 lub 6 części. Każdą z nich zbić w kulkę, a następnie rozpłaszczyć. Tradycyjne r östi są cienkimi plackami (jak nasze ziemniaczane). Ja proponuję zrobić je grubsze - można je wtedy potraktować jak wegańskie burgery. Placki odłożyć na godzinę do lodówki. Jogurt wymieszać z chrzanem. Smażyć

Weekendy w domu i ogrodzie
“Kuchnia Pałucka” – recenzja 180

sezonowością. Kulinarna przygodę z kuchnią regionalna Wielkopolski zaczynamy w Adwencie, czyli 1 grudnia. To czas kiedy jest mniej pracy na polu, a więcej czasu na przemyślenia i przygotowania do Bożego Narodzenia. Wraz z upływem roku przyjdzie też czas na świąteczne dania Wielkanocne, żniwa i chłodniki an upały, a potem rok zatoczy krąg aż do tradycyjnego bicia kaczek i gęsi(...)podawanych w drewnianych miskach i jedzonych drewnianą łyżką. Bardzo chciałabym przeczytać podobną książkę z przepisami z okolic, skąd pochodzi moja rodzina. Mam nadzieję, że dzięki takim inicjatywom jak “Kuchnia Pałucka” tradycyjne przepisy przetrwają i nie zostaną wyparte przez gotowe fixy, barwniki spożywcze i olejki do ciasta. Kuchnia Pałucka Autor: Krzysztof Leśniewski Wydawnictwo: Gaj Rok wydania: 2016 Ilość stron

Ugotowane pozamiatane
Bigos staropolski 173

Bigos to tradycyjna potrawa kuchni staropolskiej składająca się z mięsa i kapusty. Istnieje wiele sposobów przygotowania bigosu i jego odmian. Podstawowe składniki bigosu staropolskiego to w całości kiszona kapusta, bez dodatku kapusty białej jak miało to miejsce w bigosie polskim (przepis  tutaj ) oraz różne gatunki mięs i wędlin, suszone grzyby, śliwki suszone, a najlepiej wędzone plus przyprawy. Bigos staropolski(...)przyrządzany jest bez zasmażki i dodatku koncentratu pomidorowego (nieznany dodatek w kuchni staropolskiej). Wagowo mięsa powinno być tyle co kapusty. Tradycyjnie bigos przygotowuję  raz w roku, właśnie na Nowy Rok. Ten na samej kiszonej kapuście był wyjątkowo smaczny, a przez dodatek wędzonych śliwek smakował jak przygotowany w kociołku nad ogniskiem. Podstawą bigosu jest smaczna kiszona kapusta, najlepsza samodzielnie ukiszona

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kimchi 171

Kimchi  김치 - tradycyjne danie kuchni koreańskiej składające się z fermentowanych lub kiszonych warzyw. Zazwyczaj jest to kapusta, rzepa albo ogórek, ale można też przygotować kimchi z innych warzyw. Większość kimchi ma ostry smak z powodu użycia płatków  papryczek chili. W Korei kimchi jest popularną przystawką i ważnym elementem każdego posiłku, ale używane jest także jako składnik w przygotowywaniu innych potraw(...)również kimchi o różnym „okresie leżakowania”. W Korei można również wyposażyć kuchnię w dodatkową, specjalną lodówkę na kimchi.” Przyznam, że moja wersja  wybitnie mi smakowała i jeszcze niejeden raz poeksperymentuję z tą wspaniałą potrawą. Na pewno pokuszę się na kimchi tradycyjne – długofermentujące. Smacznego.  Wydrukuj przepisThe post Kimchi appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Gravlax z łososia 294

Gravlax to tradycyjne danie kuchni skandynawskich danie przyrządzane z surowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru, pieprzu i koperku.Gravlax z łososia podaje się najczęściej jako przekąska, kroi się łososia w bardzo cienkie plastry i często podaje z sosem hovmästarsås. Kiedyś aby przygotować gravlax solono łososie i zakopywano w piasku, w miejscu napływania fal morskich aby ryby lekko sfermentowały. Obecnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak z ryżem po meksykańsku 3302

Pikantne kawałki kurczaka z tradycyjnymi dodatkami kuchni meksykańskiej, czyli kukurydzą i czerwoną fasolą. Błyskawiczne w przyrządzeniu, zainspirowane gotowym daniem na patelnię z Frosty, które kiedyś bardzo lubiłam. Postanowiłam odtworzyć je, i wyszło rewelacyjnie.   Kurczak z ryżem po meksykańsku      Składniki: 2 piersi z kurczaka 1/2 cebuli czerwona 1 papryka 1 mała puszka czerwonej fasoli 3/4 puszki kukurydzy

Mania Gotowania
Menu italiano - Na co dzień i od święta - recenzja książki 182

mogłam oderwać od nich oczu i znalazłam przynajmniej kilka potraw, które chciałabym spróbować teraz, już, natychmiast. ;-) Kuchnia włoska większości z nas kojarzy się z pizzą i spaghetti. Tradycyjna włoska kuchnia sięga dalej a ta książka ułatwia nam jej odkrywanie. Każdego dnia nowa inspiracja, 365 przepisów, mnóstwo nowych smaków i ciekawych produktów, praktyczne porady i przepiękne zdjęcia.  Książka "Menu

Szefowa kuchni
Zapiekanka z łososiem 203

Tradycyjne danie kuchni szwedzkiej. Znane pod nazwą LACHSPUDDING Polecam amatorom łososia. Składniki 800 g ziemniaków 400 g fileta z łososia 4 jajka 300 ml mleka sól pieprz pęczek koperku 100 g masła Przygotowanie Ziemniaki po umyciu ugotowałem w mundurkach w osolonej wodzie na półtwardo. Po wystudzeniu i obraniu pokroiłem w plasterki. Filet łososia po usunięciu ości i szarej warstwy tłuszczu

R'n'G Kitchen
Poznaj oryginalne zupy rodem z Japonii 332

Japońska kuchnia zyskuje coraz większą liczbę fanów na całym świecie. Dieta Japończyków jest zdrowa, niskokaloryczna i przede wszystkim – niezwykle smaczna, dzięki umiejętnemu łączeniu smaków i małej ilości przypraw. Serca smakoszy podbijają między innymi japońskie zupy, takie jak udon, ramen czy miso. Co jednak począć w przypadku, gdy pod ręką brakuje nam japońskiego makaronu lub bulionów? Najpopularniejsze japońskie zupy Do najpopularniejszych(...)zupę – miso-shiru. Stała się ona źródłem inspiracji do stworzenia zupy OYAKATA Miso, która może stanowić alternatywę dla tradycyjnej potrawy. Na stronie internetowej Oyakata.com.pl znaleźć można przepisy, które mogą stać się pomocne w przygotowaniu oryginalnego, smacznego obiadu opartego na japońskiej kuchni. Posiłek w japońskim stylu Istnieje wiele sposobów na szybki posiłek w japońskim stylu. Fani japońskich zup z pewnością będą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!