Strangolapreti to potrawa z tradycyjnej kuchni z włoskiego Trydentu. Jak to na kuchnię włoską przystało jej skład wchodzi tylko kilka prostych składników,a w tym wypadku główną role odrywa czerstwe pieczywo i szpinak. Czy takie połączenie może być dobre? Jest genialne! Podane z masłem, parmezanem albo np. sosem z gorgonzoli tworzą fantastyczną całość , której nikt się nie oprze. Ja się
Ostra na Słodkokuchni jakiegokolwiek innego kraju. W Europie mamy dania regionalne, które zachowały swoją recepturę, a w RPA przepisy z całego świata mieszają się ze sobą. Jeśli do tego wszystkiego dodamy tradycyjną kuchnię afrykańską to otrzymamy typowe danie południowoafrykańskie. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Na samym początku książki można przeczytać więcej
noteskulinarnyfigaPesto jest to zielony lub czerwony sos, który coraz częściej pojawia się w polskiej kuchni. Tradycyjne pesto robione jest na bazie bazylii i ma kolor zielony, jednak można zrobić je także z pietruszki, rukoli czy pomidorów, z dodatkami sera i orzeszków. Pesto ma wiele rodzajów – w zależności od naszego gustu powstają coraz to nowe gatunki. Poniżej znajdziesz przepis
PysiaGotuje.plktóre można uzyskać tylko dzięki wielogodzinnemu utrzymywania potrawy w temperaturze poniżej 100°C. Powolne gotowanie w glinianym garnku jest też bardzo popularne w południowo – zachodniej część Chin. Również w tradycyjnej kuchni polskiej nie brak potraw przygotowywanych zgodnie ze sztuką slow cookingu . Zapewne wielu z Was pamięta jeszcze smak ziemniaków, które zagrzebywało się w popiele wygaszonego ogniska i zjadało następnego(...)fanom kuchni „ slow ”, którzy jeszcze nie mają pomysłu co chcieli by przyrządzić polecam zapoznanie się z przepisami zamieszczonymi na stronie polskiego dystrybutora Crock-Pot® ( tutaj link ) lub skorzystanie z dołączonej do urządzenia książeczki z przepisami. W instrukcji do mojego pierwszego wolnowaru (Crock-Pot® 2,4 l) znalazłam podany przez producenta sposób przeliczania czasu gotowania w tradycyjnym garnku
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakminek. Pamiętajmy, że kminek to nie to samo co kmin rzymski (kumin). Są one w Polsce często mylone i używane wymiennie, jednak to ten drugi jest głównie używany w tradycyjnej kuchni indyjskiej. Przypomina smakiem pieprz z nutką cytrusów. Ja użyłam kminku, ponieważ akurat miałam go pod ręką i uznałam, że (mimo innego smaku) też nieźle pasuje:) A i jeszcze ciekawostka
Powiedz dietom niekucharską? 5. Przyprawa, bez której nie obejdziesz się w kuchni to... 6. Na kolację we dwoje zaserwuję... 7. Najmilej wspominana potrawa z dzieciństwa 8. Poza gotowaniem lubię... 9. Wolisz kuchnię tradycyjną czy eksperymenty? 10. Twoje ulubione śniadanie to..11. Najchętniej do koszyka w sklepie wkładam... Naprawdę ciężko wymyślić pytania i znaleźć blogi bez nominacji, ale zrobiłam wszystko
Sajkofanka smakuPrzeczytałem gdzieś, że placek po węgiersku nie jest znany na Węgrzech. Może to i prawda, ale mnie nie przekonuje. Moim zdaniem danie to, nawet jeżeli nie należy do kanonu tradycyjnej kuchni węgierskiej czerpie z niej pełnymi garściami. Dzisiaj proponuję właśnie pyszny, sycący, domowy placek po węgiersku. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg mięsa z udźca wołowego, 1 czerwonej papryki
Wyprawy kulinarneMalagi musiał zakończyć się sukcesem. Pomógł tym razem Trip Advisor , a wybór padł może nie na #1 w tym mieście ale też było bardzo dobrze – restauracja Los Melizzos . Serwują tradycyjną kuchnię hiszpańską, świeże owoce morza i oczywiście paellę. Zdecydowaliśmy się na wersję z langustynkami i krewetkami. Ryż lekki, aromatyczny, swój kolor zawdzięczał szafranowi - nic dodać, nic ująć. Owoce morze świeże(...)Andaluzji zapewni każdemu przepiękne widoki – z jednej strony Morze Śródziemnomorskie, a z drugiej górskie szczyty. I to co najważniejsze – przepyszne jedzenie – nawet zimą! A dla tych, których dodatkowo, oprócz tradycyjnego szlajania się uliczkami i jedzenia, interesuje sztuka, polecam w Maladze muzeum Pabla Picassa (chłopina z resztą tam się urodził, podobnie jak Antonio Banderas). Wracając do kulinariów. To co mnie
Right Behind The KitchenTajska kuchnia to proste składniki i kreatywność kucharzy. W zależności od prowincji te same dania mogą inaczej wyglądać i smakować, ale zawsze są proste, aromatyczne, smaczne i zrównoważone. Niezależnie od tego czy są to dania łagodne czy piekielnie ostre w każdym znajdziemy harmonijne połączenie kwaśnego, słodkiego, słonego i ostrego(...)praktyce jest to limonka, słodkie mleczko kokosowe, wszechobecny sos rybny (Tajowie nie używają soli do doprawiania potraw) i pikantne chili. Potrawy są serwowane w małych porcjach, stąd w tradycyjnej kuchni tajskiej do jedzenia używa się łyżki i widelca, czasami pałeczek do jedzenia makaronów. Tajowie mają obsesję na punkcje jedzenia, które jest dość tanie i nie opłaca się go przygotowywać
SzczyptaSmaQsuszoną (sic!). Wędzone tofu - moje odkrycie roku! Mmniam! Dla mnie osobiście bomba! Ale On nie odważył się spróbować nawet - i tak go podziwiam, że z tradycyjnej kuchni w miarę łatwo i szybko przebranżowił się na takie dziwne jedzenie, jakie ja przyrządzam. Wierzę, że nie było mu łatwo ;) VEGAN CAPRESE Z TRUSKAWKAMI /własny;/ 1/2 kostka wędzonego
W kuchni Karmel-itkiVitello tonnato to jedno z bardziej znanych na świecie dań kuchni włoskiej. Znanych a jednak dość zaskakujących składem dla przeciętnego Polaka. Cielęcina nie jest niczym dziwnym, ale już podaniem jej z sosem rybnym budzi u wielu osób zdziwienie. Kiedyś sama podchodziłam do tego tematu dość ostrożnie a nawet niechętnie, ale od czasu kiedy spróbowałam uważam, że takie połączenie to mistrzostwo(...)tonnato przejrzałam w różnych książkach i internecie całe mnóstwo. Ciężko znaleźć dwa takie same bo potrawa ma bardzo dużo wersji znacznie się od siebie różniących więc jeśli jakiś znawca tradycyjnej kuchni włoskiej będzie oburzony moim wpisem to trudno. To przepis na danie takie jakie robię w domu i jakie nam smakuje, moja wersja. Żeby ocenić musicie sami spróbować. Ale zapewniam
Smaczna Pyzadostępne i będę miała czas do dyspozycji, to nie zawaham się wykorzystać takiej okazji. A ten gulasz…Ragout, troszkę się bałam, pomimo wszystko moi domownicy przyzwyczajeni są do tradycyjnej kuchni, taka właśnie też im najbardziej smakuje, ale zapach, który unosił się w kuchni, a później delikatny smak mięsa z ciekawą kompozycją smaków przypadł nam na prawdę do gustu. Przepis
dom-agi.plsumie najlepiej robić to danie we dwoje tak jak my to robimy, bo jedna osoba blanszuje liście, a druga napełnia je farszem. To taka propozycja do rodzinnej integracji w kuchni :) Kiedy mamy już liść na blacie, bo najlepiej na blacie stołu czy szafki robić faszerowanie, sprawdzamy czy dolna część nie jest za gruba. Jeśli tak to jeszcze ścinamy(...)polewamy oliwą. Wszystko mieszamy i gotowe :) Trochę pracy to wymagało, ale zapewne będziecie zachwyceni efektem. Gołąbki są delikatne i bardzo smaczne. Poza tym nie zalegają w żołądku jak z tradycyjnej kuchni naszych mam. Pozdrawiamy i życzymy smacznego
vegetaniePodkarpacia.Nazwa wywodzi się od hreczki,czyli po ukraińsku gryki. Są to kotlety mielone z kaszą gryczaną i czosnkiem. Przepis na to danie znalazłam w ostatniej książce s Anastazji 'Kuchnia tradycyjna siostry Anastazji'. Jeśli uwielbiacie kaszę gryczaną jak my to musicie takie kotlety zrobić,gdyż nie tylko są bardzo smaczne ale i zdrowe. Składniki: ok 40 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
Niespełnione zdolności kulinarne