tarta - 42848 przepisów (strona:1839/2857)

Szarlotka na kruchym cieście z masą kajmakowo - orzechową 99

Mistrzostwo w przygotowaniu masy z jabłek prażonych, zapieczonych na kruchym cieście  - w cukierni na rynku o nazwie z lodami się kojarzącej ;). I gruzińskie mistrzostwo - drożdżowa buła z wiórkami tartych jabłek wewnątrz. A oto mój specjał: Składniki: ciasto kruche: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram masła 2 żółtka 5 łyżek cukru pudru

Kronika Piekarnika
Ciasto kruche z masa serową i owocami 109

dłonią zwartą kulkę. Wkładamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie, połową ciasta wylepiamy spód blaszki - posmarowanej olejem i obsypanej mąką. Nakłuwamy widelcem, posypujemy niewielka ilością bułki tartej. Wylewamy i równo rozsmarowujemy na cieście masę serową. W masę rządkami wciskamy cząstki jabłuszek. Teraz wykładamy rwąc kawałeczkami resztę ciasta, tak by wypełnić jak największą powierzchnię placka. I gotowe

Kronika Piekarnika
Kruchy ślimak z jabłkami i konfiturą rabarbarową 116

już raz wykorzystuję ten prosty, dobry przepis na ciasto kruche? Dziś nowe jego wcielenie - zawinięty z ruloników ciasta rumiany, pachnący szarlotką ślimak. Miałam zamiar ponownie, na szybko upiec tartę z jabłkami i kratką u góry, ale poniosła mnie fantazja. Rezultat bardzo ciekawy, ciasto wypiekło się idealnie, ładnie prezentuje się w przekroju - nadzienie tworzy pionowe pasma. Jak to szarlotka, najlepsza świeża(...)która kładziemy wąski rządek potartych jabłek. I zawijamy każdy pas w rulon z nadzieniem w środku, zlepiamy brzeg, by nadzienie nie wyciekało. Formujemy ślimaka - zaczynając od środka formy na tartę, zawijając i łącząc koniec jednego rulonu z początkiem kolejnego na kształt spiralki, aż do wyczerpania wszystkich rulonów. Gotowego ślimaczka wkładamy do piekarnika na około 45 minut, do 180 stopni, pieczemy

Kronika Piekarnika
Drożdżowa strucla z jabłkami i marcepanem 109

podwajać swej objętości. Wyciągamy pulchną kulę na blat - ja wykładam na silikonowa podkładkę, wałkujemy na prostokąt, dość cienko, na grubość około 3 mm. Posypujemy całą powierzchnię niewielką ilością bułki tartej, wykładamy potarte i dokładnie odciśnięte z soku jabłka. Posypujemy cynamonem. Na jabłka kładziemy pocięty w cienkie plasterki chlebek marcepanowy. Delikatnie zwijamy roladę, przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Kronika Piekarnika
Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką 120

blacie oprószonym mąką i dzielimy na dwie części, tak mniej więcej w proporcjach - 1/3 i 2/3. Większą częścią wylepiamy dno tortownicy o średnicy 22 cm. Posypujemy łyżką bułki tartej. Wykładamy uprażone jabłka ( nie mogą być gorące ). Na jabłka wykładamy drugą, rozwałkowaną na całą powierzchnię tortownicy, dość cienką warstwę ciasta. Posypujemy kruszonką zagniecioną z podanych składników. Ciasto pieczemy

Kronika Piekarnika
Ciasto ucierane dwukolorowe z owocami sezonowymi i kruszonką 112

tortownicę o średnicy 24 cm natłuszczamy i obsypujemy mąką. Wykładamy na dnie jasne ciasto, wyrównujemy i rozsmarowujemy ciasto kakaowe. Powierzchnię posypujemy dwoma łyżkami bułki tartej. Wykładamy wcześniej przygotowane owoce i posypujemy dwukolorową kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Udanego i bezbolesnego wypiekania

Kronika Piekarnika
Kruche z masą kokosową i owocami pod kratką 107

posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Wyrównujemy, nakłuwamy widelcem i podpiekamy w temperaturze 180 stopni, do lekkiego zarumienienia, około 15 minut. Wyciągamy i chwilkę studzimy. Posypujemy całą powierzchnię łyżką bułki tartej i równomiernie rozsmarowujemy przestudzony krem kokosowy. Na kremie rozmieszczamy wybrane owoce, ja wykorzystałam głównie porzeczki. Teraz z lodówki wyciągamy mniejszą część ciasta, wałkujemy dość cieniutko i wykrawamy nożem

Kronika Piekarnika
Drożdżowy, klasyczny placek z jabłkiem 102

ponownie kilka razy lub mieszamy łyżką i przekładamy do przygotowanej blaszki ( wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, lub wyłożonej papierem do pieczenia ). Całą powierzchnię równo rozłożonego ciasta posypujemy łyżką bułki tartej. Wykładamy kostki jabłka i posypujemy wierzch przygotowaną kruszonką. Wstawiamy blaszkę ponownie do piekarnika nagrzanego do 50 stopni. Ciasto powinno znów podwoić objętość. Podkręcamy wówczas temperaturę do 180 stopni

Kronika Piekarnika
Dukkah uniwersalna mieszanka przypraw 129

zajeżdżać blendery, przeczytajcie do czego może być użyta Dukkah: świetnie sprawdza się jako posypka do kanapek (z awokado zwłaszcza) lub do owsianki, czy muesli idealna do podkręcania bułki tartej czy dowolnych panierek do ciast drożdżowych jako kop dla kruszonki lub dla samego ciasta do dowolnych chlebów i bułek do posypywania sałatek i surówek wymieszana z oliwą robi cudowny dressing

ladykitchen
Keto ravioli z dynią (Paleo, LowCarb) 133

oryginalnym przepisie na farsz jest dodawane jajko. Ja ominęłam je z premedytacją. Dodatek jajka rozrzedza farsz, który potem trzeba zagęszczać dodatkową porcją mąki migdałowej lub jakimś niskowęglowodanowym odpowiednikiem bułki tartej. Tymczasem farsz ma świetną konsystencję bez jajka, także zostałabym przy tej wersji. Przybliżona wartość odżywcza 1 sztuki: Wartość energetyczna: 103 kcal Tłuszcz: 6,3 g Węglowodany

Modern Cave Girl
Nut roast – wegańska pieczeń z orzechami 99

się od większości pasztetów mniej jednorodną strukturą, przez co świetnie spełniają się w roli dania głównego. Oprócz warzyw i dużej ilości orzechów mogą zawierać zboża (często pod postacią bułki tartej) lub strączki, zwłaszcza soczewicę. Traficie również na przepisy z dodatkiem jajek bądź sera, grzybów czy suszonych owoców. Tym jednak, co łączy wszystkie niemięsne pieczenie są zioła i przyprawy, nadające

Even Better Food
5 obiadów za 10 zł każdy 134

Ser/nabiał/jajka Kawałek sera pleśniowego (ilość według uznania) 2 zł 6 jajek 8 zł 250 mln jogurtu 1,5 zł 200 ml mleka 2 zł 1 szklanka tartego parmezanu 10 zł Kasza/mąka 4 łyżki niepalonej kaszy gryczanej 1 zł 16 łyżek mąki chlebowej (około 80 g) 1,5 zł ½ szklanki soczewicy 1 zł Dodatki 2 szklanki passaty

Niedzielny kucharz
Pieczona tortilla, czyli omlet po hiszpańsku 120

pieczone tortille od zera. Podpatrzyliśmy go w serwisie Thekitchn.com. Składniki: Kawałek chorizo – 10 cm wystarczy 4 ziemniaki 1 cebula 1 papryka Garść szpinaku 4 jajka 250 mln jogurtu ½ szklanki tartego parmezanu 1 łyżeczka suszonego czosnku 2 łyżki oleju Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 190 stopni. Umyj warzywa, Ziemniaki pokrój w cienkie plasterki, chorizo na nieco grubsze

Niedzielny kucharz
Pieczone ziemniaki z boczkiem i cebulą 141

główne, bez dodatków. Koniecznym jednak składnikiem jest kwaśna śmietana ! Składniki na dwie porcje: 3 duże ziemniaki, 1 cebula, 150 g boczku wędzonego (może być trochę więcej), 100 g sera tartego, 2 łyżka masła, 3 łyżki śmietany 18% + odrobina do podania, odrobina tłuszczu do podsmażenia farszu, przyprawy: sól, pieprz, pietruszka, czosnek granulowany. Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 190 stopni z grzałkami

Rozdomowiona
Wołowe kotlety mielone zapiekane z serem i pomidorem 137

Kotlety robimy zazwyczaj z mięsa wieprzowego, ja zachęcam do spróbowania takich z mięsa wołowego. Kilka minut i gotowe:). 400g mięsa mielonego wołowego 100g tartego, żółtego sera 2 pomidory  sól, pieprz 1. Mięso mielone doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyrabiamy do momentu aż mięso będzie dobrze się kleić. Wtedy formujemy kule, spłaszczamy je.  2. Gotowe kotlety układamy

Szefowa kuchni