parmeńskiej 4) kilka pomidorków koktajlowych 5) ok. 70 g gorgonzoli 6) 4-5 łyżek tartej mozzarelli 7) kilka listków świeżej bazylii 8) oliwa Sos beszamelowy: 1) 500 ml mleka
Na kulinarnym poligoniespokojnie zdążycie zrobić go przed świętami To tylko 5 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sos chrzanowy – Jak zrobić sos chrzanowy Składniki 3 łyżki jogurtu lub śmietany 2 łyżki tartego chrzanu 1 jabłko 1 jajko na twardo sól cukier natka pietruszki lub szczypiorek sok z cytryny Instrukcje Obrane i pokrojone na kawałki jabłko wraz z jogurtem i utartym chrzanem
To co lubię - gotuję i polecamnagrzać do 180 stopni Celsjusza , włożyć ciasto, które piec przez 25 minut . Upieczone wystudzić a zimne już przekroić wzdłuż na pół. Masa krówkowa: andrut pokruszyć na konsystencję niemalże bułki tartej. Ja zrobiłam to w food procesorze. Pokruszony andrut wymieszać z masą krówkową. Bita śmietana z mascarpone: do miseczki wsypać żelatynę, dodać zimną wodę i odstawić na 10 minut
MeCooksDzisiejszy wpis dedykuję wszystkim miłośnikom bobu, mam nadzieję, że taka wersja Wam posmakuje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Bób z pesto Składniki 0,5 kg bobu 30 g tartego parmezanu garść natki pietruszki 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanych pistacji (ja użyłam niesolonych) 7 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz Instrukcje Natkę myjemy i wrzucamy do blendera, dodajemy starty parmezan
To co lubię - gotuję i polecamdodać upieczone wcześniej, pokrojone mięso. Całość lekko zblendować, tak aby były jeszcze widoczne warzywa. Gdyby okazało się, że farsz jest nieco mało ścisły dodać niewielką ilość bułki tartej. Przyprawić do smaku. U mnie farsz na ostro z pieprzem cayenn. Dodatkowo: sos z cukinii Przygotowanie: Mąkę wsypać do miski, dodać rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże+ cukier, ciepłą
W garach u Gosiczosnku i cebuli ma za zadanie nas wzmocnić. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Placuszki ze szpinakiem Składniki 150 g szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duże jajko 3 łyżki tartego sera (parmezan lub ulubiony) 1 łyżka oliwy z oliwek 100 g płatków owsianych (błyskawicznych) 2 szczypty proszku do pieczenia 2 szczypty gałki muszkatołowej sól Instrukcje Cebulę kroimy w kostkę
To co lubię - gotuję i polecambidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 4 jajka 1 szklanka ( 250ml) tartej marchewki z lekką górką (około 3 szt średniej wielkości) 100 g migdałów w płatkach 2 łyżki z górką wiórki kokosowe 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki cukru waniliowego
W garach u Gosismaku solą i pieprzem. Z bułeczek ścinamy wierzch i dokładnie wydrążamy miąższ, na dnie bułeczki układamy farsz zostawiając miejsce na jajko. Na wierzch wylewamy jajko (w całości), posypujemy s tartym serem. Układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i zapiekamy około 15-20 minut. Jajka powinny się ściąć, a ser zapiec
To co lubię - gotuję i polecammały pęczek koperku mały pęczek natki pietruszki kilka listków bazylii 40 g ziaren słonecznika (uprażyć na suchej patelni) garść orzechów włoskich (około 10 sztuk) 2 ząbki czosnku 2 łyżki tartego parmezanu + do posypania 50 ml słodkiej śmietanki 100 ml oliwy z oliwek sól Instrukcje Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę, smażymy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy przeciśnięty czosnek
To co lubię - gotuję i polecamłopatki 1 duża kulka mozzarelli 1 puszka passaty pomidorowej lub domowy przecier pomidorowy 1 szklanka bulionu 1 jajko 1 cebula 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżka bazylii 2 łyżki tartego parmezanu sól pieprz parmezan olej 300 g makaronu razowego spaghetti lub zwykłego Instrukcje Do miski wkładamy mięso mielone, jajko, sól, pieprz, natkę pietruszki, bazylię oraz łyżkę parmezanu. Wszystko dokładnie
To co lubię - gotuję i polecamwindow.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Makaron w sosie paprykowym Składniki 2 czerwone papryki 2 średnie cebule (najlepiej cukrowa) 2 ząbki czosnku kilka listków świeżej bazylii 50 ml słodkiej śmietanki 4 łyżki tartego parmezanu 4 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz ulubiony makaron Instrukcje Umytą paprykę, kroimy na pół pozbywamy się pestek. Cebulę kroimy na ćwiartki. Paprykę, cebulę i czosnek w łupinach
To co lubię - gotuję i polecampół. Wyjmujemy żółtko i rozgniatamy widelcem, dodajemy buraka startego na drobnych oczkach tarki lub zblendowanego. Buraka należy odcisnąć z nadmiaru soku. Doprawiamy do smaku, solą, pieprzem i łyżeczką tartego chrzanu (najlepiej świeżego). Dodajemy odrobinę soku z cytryny oraz majonez. Nadziewamy połówki jajek, schładzamy i dowolnie ozdabiamy. Uwagi Na blogu znajdziecie również przepisy na faszerowane jajka: z czosnkiem niedźwiedzim
To co lubię - gotuję i polecamwodę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz granulowanym czosnkiem. Dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, do czasu aż ryż wchłonie całą wodę i będzie miękki. Dodajemy śmietanę oraz 1-2 łyżki tartego parmezanu. Dokładnie mieszamy, smażymy krótko. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą, pieprzem lub granulowanym czosnkiem. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło. Wybijamy jajka. Smażymy pod przykryciem. Doprawiamy do smaku solą
Smaki Na Talerzuporcje: 500 g mięsa mielonego z piersi indyka 200 g kaszy kuskus 50 sera parmezan, tartego drobno 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego lub mielonej kolendry 1 łyżeczka tymianku 400 g przecieru pomidorowego lub pomidorów w kawałkach Kaszę mieszamy z solą i pieprzem. Zalewamy ją wrzątkiem tak, by woda sięgała ok. 1 cm powyżej kaszy. Gdy kasza nasiąknie
Kucharzycakoziego opcjonalnie Składniki na ciasto 1 małe jajko 4 łyżki mąki pszennej 5 łyżek mleka 10 łyżek piwa lub wody gazowanej 1 szczypta soli i pieprzu 2 łyżki tartego parmezanu opcjonalnie olej do smażenia Instructions Kwiaty, jeśli nie były wcześniej myte, należy opłukać je wodą, delikatnie, aby ich nie uszkodzić. Ułożyć na ręczniku papierowym i delikatnie osuszyć. W misce
SprawdzonaKuchnia.pl