tarta - 42848 przepisów (strona:1841/2857)

Podkarpackie gołąbki 124

pory na blogu. Z kaszą jęczmienną, gryczaną, z ziemniakami. Brakuje tylko klasycznych gołąbków z ryżem i mięsem, ale te zapewne najlepsze robiła Wasza mama ;)   Gołąbki z tartych ziemniaków z boczkiem   Gołąbki z kaszą jęczmienną i suszonymi grzybami Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami   Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem   Gołąbki z kaszą jęczmienną z Hucisk

Trzeci talerz
Curry wegetariańskie z kalafiorem i cukinią oraz test patelni Woll. 131

odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy pokrojoną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dusimy chwilę do czasu, aż cebula zmięknie. Dodajemy imbir (około 1 cm tartego lub 0,5 łyżek suszonego, kurkumę oraz paprykę. Dolewamy passatę pomidorową oraz mleczko kokosowe. Całość chwilę podgrzewamy. Następnie dodajemy paprykę oraz cukinię. Dusimy 3-4 minuty i dodajemy wcześniej podgotowane

To co lubię - gotuję i polecam
Pizza z ziemniakami i winogronem 190

cukru Na wierzch: 5 małych ziemniaków – użyłam czerwonych opakowanie serka wiejskiego mała kiść bezpestkowych winogron mała gałązka świeżego rozmarynu lub 1/4 łyżeczki suszonego łyżeczka pokrojonego świeżego szczypiorku 100g tartego parmezanu sól i pieprz do smaku oliwa do skropienia   Zaczynamy od zrobienia zaczynu – do letniego dodajemy drożdże, cukier i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy 2 łyżki mąki, dokładnie rozprowadzamy

Smaczna Strona
Zapiekanka warzywna z kurczakiem 163

łyżka przecieru pomidorowego 1/3 szklanki wina (opcjonalnie) 2 łyżki oleju Sól Pieprz Pure 4 małe ziemniaki ½ główki kalafiora 2 łyżki masła 1/3 szklanki mleka 1 żółtko 1 szklanka tartego parmezanu Garść szpinaku Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Obierz ziemniaki, kalafiora pokrój w różyczki (razem z głąbikami). Umyj, włóż do garnka, zalej zimną wodą, zagotuj, zmniejsz temperaturę, przykryj, gotuj

Niedzielny kucharz
This dark, green soup made out of California weed might surprise you 157

taste. Hence, its scientific name Oxalis or, if you prefer, the common terms: sour-grass, or wild sorrel. Ever since I left Poland, I have been craving that pleasant tart flavor. However, the sorrel I remember from Poland wasn’t the same as the weed from my neighborhood. It looked more like a spinach plant. Its name(...)interest. The soup has a strange, unattractive, swamp like color and texture. A friend named it a “swamp soup”. Its flavor is acquired, but if you like tart food and are an adventurous foodie, you might like it a lot. The soup is always eaten with hard boiled eggs, that it believed to neutralize some side effects

Food Polka
Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i marchwią 125

Propozycja zdrowej surówki obiadowej z poszatkowanej kiszonej kapusty oraz tartej marchwi i jabłka. Chrupiąca, soczysta, słodko słona surówka z kiszonkami. Wspaniale komponuje się z tradycyjną kuchnią polską, w zestawie z klasycznymi obiadami. Wszelkie kiszonki są bogactwem witamin i minerałów, jednak często brakuje nam pomysłów na przemycenie ich do naszej diety. Ta surówka to zawodowy przemytnik kiszonek do jadłospisu. (adsbygoogle

ProstePesto.pl
Frittata – przepis na szybki obiad z patelni 121

FRITTATA ZIEMNIACZANA – PRZEPIS NA SZYBKI OBIAD Składniki: 5-6 gotowanych ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 4-5 liści szpinaku 3 łodygi natki pietruszki 4 jajka 2 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka masa klarowanego 1 łyżka oleju sól i pieprz Wykonanie: Szpinak, natkę pietruszki i czosnek siekamy drobno. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło z łyżką

Wiszniówka
MUSZLE MAKARONOWE NADZIEWANE MIĘSEM + FILMIK 122

wlewamy przecier z kartonika, dodajemy czosnek, cukier do smaku i śmietankę, Zagotowujemy.  W naczyniu rozprowadzamy odrobinę sosu, muszle nadziewamy i ciasno układamy. Na wierzch wylewamy sos i posypujemy tartym serem. Zapiekamy w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 % C. funkcja góra/dół

Kulinarne Fantazje Marioli
Pikantna zupa dyniowa 115

kremy –  krem z pomidorów –  krem z groszku z mlekiem kokosowym –  krem z ziemniaków  z ciemnym piwem –  krem z kalafiora  z posypką z bułki tartej –  zupa krem z brokuła –  zupa krem z buraczków –  krem z marchewki z pomarańczą i imbirem –  krem z cukinii z nachos –  krem z ziemniaków

nietylkopasta.pl
Rybka pod warzywną pierzynką 103

500g ryby (polecam dorsza lub halibuta), 2 średnie marchewki, duża biała cebulka, 1 por (biała część), około 1 łyżka oleju rzepakowego, 3-4 łyżki śmietanki 18%, 2-3 łyżki tartego sera typu parmezan lub grana padano, sól, pieprz, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie. Sposób przygotowania Najpierw myję i osuszam rybę. Kroję ją w mniejsze kawałki. Następnie doprawiam ją solą, pieprzem

Natka Pietruszki
Faszerowane papryki z tuńczykiem 126

łyżeczka kminu rzymskiego – 1 łyżeczka chili w proszku – 1 łyżeczka czosnku w proszku – 1 szklanka czerwonej ugotowanej fasoli (może być z puszki) – 1,5 szklanki tartego sera cheddar – pół szklanki cebuli dymki (białe i zielone części) do posypania – sól i pieprz Do podania : – domowe guacamole – kwaśna śmietana – ewentualnie inny meksykański

nietylkopasta.pl
Schab w sosie pieczeniowym z kluskami śląskimi 119

niewielkie kuleczki, w środku których wydrąż wgłębienie palcem. Kluski wrzuć na osolony wrzątek, gotuj 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyłów łyżką cedzakową. Uwagi: Do powyższego dania zaserwuj tarte buraki ćwikłowe lub ogórki konserwowe. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Schab w sosie pieczeniowym z kluskami \u015bl\u0105skimi","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/10\/schab-i-kluski-slaskie.jpg","https:\/\/prostepesto.pl

ProstePesto.pl
ZUPA GOŁĄBKOWA. TYM RAZEM Z KLOPSIKAMI Z INDYKA 214

ryżu sól pieprz słodka i ostra papryka ziele angielskie liść laurowy koperek Na pulpety: 500 g mięsa mielonego drobiowego (u mnie pierś z indyka) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1/2 cebuli startej na tarce sól pieprz majeranej granulowany czosnek Mięso mielone wymieszać dokładnie z pozostałymi składnikami. Formować dłońmi zwilżonymi w wodzie niewielkie pulpety.  Wykonanie: Kapustę poszatkować, marchew

Walijskie Pichcenie
Zapiekanka z kurczakiem, pieczarkami i cukinią 151

500g piersi z kurczaka, 300g pieczarek, 1 średnia cukinia, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 400g passaty pomidorowej (można zastąpić zblendowanymi 4 pomidorami i 2 łyżkami koncentratu pomidorowego), około 50g tartego parmezanu, 2 łyżki oliwy z oliwek, słodka i ostra papryka, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Sposób przygotowania Najpierw kurczaka kroję w kostkę i wrzucam go do miski. Dodaję do mięsa

Natka Pietruszki
Ruskie pierogi z grzybami 128

pokrywką. Gdy pierogi się zagotują należy je wyjąć. Podawać z wody, podsmażone ze skwarkami z boczku, lub panierowane smażone. Ugotowane pierogi zamoczyć w rozmąconym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na tłuszczu, na rumiano z obu stron

królestwo garów