tarta - 42848 przepisów (strona:1836/2857)

Pieczarki z grilla 110

upieką się tak jak chcę, ale tym razem wyszło super. Sery możecie zmieniać wedle upodobań.  Składniki: 7 pieczarek portobello 100 g sera z niebieską pleśnią 50 g tartej mozzarelli pół cebuli 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki pieprz olej rzepakowy   Z pieczarek odcinamy nóżki. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy pokrojone w drobną kostkę nóżki pieczarek i pokrojoną

Kardamonovy
Koktajl z dyni, jarmużu i pomarańczy 108

temu, na drugie śniadanie, opijaliśmy się tym oto koktajlem. Pyszny, pyszny, pyyyyszny. I totalnie bez żadnych dodatków – mamy tutaj jedynie owoce, warzywa i wodę. A tymczasem lecę robić tarte buraki do słoików.  Składniki: 1 szklanka dyni (obranej i pokrojonej w średnią kostkę) 3/4 szklanki wody sok z dwóch pomarańczy sok z połowy cytryny garść jarmużu (przepis

Kardamonovy
Sos chrzanowy z brzoskwiniami 100

roku, może ktoś z Was zrobi ten sos na domówkę. Polecam baardzo. Składniki: 3 łyżki majonezu 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3 połówki brzoskwiń z puszki 2 łyżeczki świeżo tartego chrzanu (lub więcej) lub 3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka 1 łyżeczka soku z cytryny sól Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej resztę składników, mieszamy

Kardamonovy
Muhammara – sos paprykowy z orzechami 96

granatów (jeżeli macie problem z jej dostaniem, zastąpcie ją 1 łyżką miodu i 1 łyżką soku z cytryny lub octu balsamicznego) pół szklanki obranych orzechów włoskich 3 łyżki bułki tartej 1 duży ząbek czosnku pół łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka płatków chili (lub więcej) sok z połowy cytryny (lub więcej) 1 łyżka oliwy extra virgin pół łyżeczki soli

Kardamonovy
Kulki serowe 105

bloczek serka śmietankowego sól pieprz ulubione przyprawy np. ostra papryka i zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Robimy placki, wkładamy jalapeno, formujemy kulki. Obtaczamy w mące, w jajku i bułce tartej. Wrzucamy na głęboki olej. Smażymy ok 2-3 min. w zależności od wielkości kulki. Autor przepisu: Monika Michalska Artykuł Kulki serowe pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Sosy na zimno do wędlin i pieczonych mięs 116

Sylwestra. Łapcie więc i wybierajcie co lubicie. 1. Sos chrzanowy z brzoskwiniami Składniki: 3 łyżki majonezu 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3 połówki brzoskwiń z puszki 2 łyżeczki świeżo tartego chrzanu lub 3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka 1 łyżeczka soku z cytryny sól Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej resztę składników, mieszamy i wkładamy

Kardamonovy
Sałatka warstwowa z serem i tuńczykiem 126

Żółty ser tarkujemy na grubych oczkach W misce wykładamy 1 puszkę tuńczyka, na to sypiemy posiekaną cebulkę, lekko doprawiamy wykładamy połowę majonezu, posypujemy 2 łyżkami kukurydzy i posypujemy połową tartego sera. Wykładamy drugą puszkę tuńczyka, posypujemy porem, doprawiamy do smaku, wykładamy majonez, pozostałe 2 łyżki kukurydzy i posypujemy resztą sera. Posypujemy świeżym szczypiorkiem lub natką pietruszki i już! Share

Latosiowydom
Tarta sernikowa bałwanki z nadzieniem morelowym (bez glutenu, cukru białego) 127

dokładnie ją rozmieszać do momentu rozpuszczenia. 3. Masę serową połączyć z żelatyną i wylać na zastygnięty dżem morelowy. 4. Całość wstawić do lodówki a gdy masa zastygnie można dekorować tarte

Candy Pandas
Śledzie w oleju z papryką i majerankiem 103

grudzień jesteśmy w swoim żywiole, gdyż zaczynamy tworzyć śledziowe przepisy. Chcemy zabłysnąć podczas wigilijnej kolacji. W moim domu podczas Wigilii jadało się śledzie w postaci śledzia w śmietanie z tartym ogórkiem, jabłkiem i cebulą , u Piotrka królowały wigilijne rolmopsy z ogórkiem i koperkiem w delikatnej zalewie octowej. To są nasze rodzinne przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie, od których

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dorsz w migdałach 121

pstrągi, łososie, sandacze, halibuty lub tołpygi. Czym można opanierować rybę? Migdały to tylko jeden ze sposobów na opanierowanie ryby i wcale nie musisz ograniczać się wyłącznie do tradycyjnej bułki tartej. Do przygotowania panierki doskonale nadadzą się również inne rodzaje orzechów, płatki owsiane, słonecznik, pestki dyni oraz otręby. Abu urozmaicić smak panierki, dodaj do niej posiekane zioła lub startą skórkę

okolicepalnika.pl
Krokiety z mięsem, kapustą i grzybami 88

podsmażona + przyprawić do smaku. Ciasto na naleśniki: jajka, mleko, mąka, odrobina oleju, nie podam proporcji bo robię na oko. Nasmażyć naleśników, nałożyć farsz, pozawijać, obtoczyć w jajku i bułce tartej i smażyć. Autor przepisu: Jola Szejko Artykuł Krokiety z mięsem, kapustą i grzybami pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
5 sałatek w roli obiadu 132

bardzo przyjemne połączenie. Zestaw 5 sałatek na obiad wygląda tak: Panzanella z pieczonym batatem Klasyczne włoskie danie w nieco innej wersji, bo z panierowanym w ziołach, parmezanie i bułce tartej upieczonym bakłażanem. Reszta składników to standard: pieczywo, suszona szynka i pomidory. Zobacz przepis Sałatka z komosy z kurczakiem   Ugotowana komosa stanowi pyszne połączenie ze świeżym i chrupiącym ogórkiem

Niedzielny kucharz
SAŁATKA ŚWIĄTECZNA BAŁWANEK + FILMIK 149

nadmiaru płynów. Składniki przekładamy do miski, dodajemy sól i pieprz oraz majonez. Wszystko mieszamy.  Z sałatki formujemy 2 kule, jedna większa a druga mniejsza. Każdą kuję obtaczamy w tartym białku, należy je dobrze przyklepać do sałatki. Kule układamy na talerzu jedna na drugiej. Gdyby kule były za duże proszę zdobi mniejsze np. dwa bałwanki.  Dekorujemy bałwana - nosek

Kulinarne Fantazje Marioli
Śledź w sosie chrzanowym z jabłkiem 130

płatów śledziowych 1 cebulka 1/2 kwaskowego jabłka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki majonezu 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka cytryny 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka tartego chrzanu  sól, pieprz do smaku Cebulkę drobno posiekać, posypać odrobiną cukru i polać połową łyżeczki cytryny i ugnieść lekko.  Do miski przełożyć majonez, śmietanę, chrzan, resztę soku z cytryny

Smaczny zeszyt