tarta - 42848 przepisów (strona:1827/2857)

Wegetariańska zapiekanka pasterska z soczewicy 144

rozmarynu 1 łyżeczka tymianku ½ szklanki wytrawnego wina 1 szklanka mrożonej marchewki 2 łyżki przecieru pomidorowego ½ szklanki wina 2 łyżki oleju 4 średnie ziemniaki ½ główki brokuła ½ kubka jogurtu greckiego ½ szklanki tartego parmezanu Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Obierz ziemniaki, pokrój w plastry, podziel brokuł na różyczki. Umyj warzywa, włóż do garnka, zalej wodą, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz

Niedzielny kucharz
obiad,kolacja z wczorajszych ziemniakow 118

walki  ok 8 - 10 cm dł   Smażyc na  rozgrzanym oleju, na średnim ogniu  na zloto lub w piekarniku., PS.mozna obtoczyc w jajku i bulce tartej jak ktos lubi.:)) Opis: Uniwersalna przyprawa regionalna, znana od wieków, pochodzi z krainy Swanetia w Gruzji, gdzie stanowi podstawową przyprawę stosowaną w zasadzie do każdej potrawy wymagającej dodania soli

mojej kuchni
Wielkanocne uszka z farszem z białej kiełbasy i sos chrzanowy. Ale pyszne zaskoczenie! PRZPEPIS 136

Składniki: porcja ciasta pierogowego zrobionego według tego przepisu , 500 gramów surowej białej kiełbasy, 2 duże cebule, 200 gramów wędzonego boczku, szklanka mleka, łyżka masła, łyżka mąki pszennej, 2 łyżeczki tartego chrzanu, sól, pieprz, olej. Jak zrobić uszka z białą kiełbasą? Z kiełbasy zdejmij osłonkę, przełóż do miski. 1 cebulę drobno posiekaj, przesmaż na odrobinie oleju, przestudź i dodaj

Kulinarna Polska
Ciasto czekoladowo-marchewkowe 725

kawałki czekoladę, mieszam rózgą do rozpuszczenia. Robię to na małej mocy palnika cały czas mieszając. Wystudzone ciasto polewam polewą, dekoruję świeżymi owocami, np. truskawkami, borówkami, a nawet bakaliami, np. tartymi orzechami, rodzynkami. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Pizza o smaku żurku w wersji wegańskiej 144

cebulę i posyp posiekanym szczypiorkiem – lub tak jak ja stwórz z warzyw obraz. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 10 minut. Posyp tartym serem i delektuj się ciekawym smakiem Smacznego Składniki mix mąk do pizzy bezglutenowej – np. yummity 160 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju szczypta soli 250 ml żurku z tego przepisu

Eat me! Fit me!
Boczniaki a’la ryba po grecku 187

łyżki koncentratu pomidorowego • 4 ziela angielskie • sól, pieprz, mielona papryka • olej Ogonki boczniaków odciąć, zarówno kapelusze jak i ogonki delikatnie posolić, oprószyć pieprzem, obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej, smażyć na patelni na rozgrzanym oleju. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyłożyć na szeroką patelnię z mocno rozgrzanym olejem (około 2-3 łyżki oleju). Dodać ziele angielskie

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Surówka z marchewki. 115

jabłka, ale ja go nie dodaję. U mnie, dodatkiem jest chrzan.  Znacie taką wersję? Jeśli nie, to konieczne wypróbujcie.  Składniki: 3 większe marchewki 2 łyżeczki chrzanu tartego śmietankowego 1 łyżeczka soku z cytryny 3-4 łyżki oleju sól, pieprz Wykonanie: Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce.  Dodać chrzan, olej, sok z cytryny i przyprawy

Agusiowe smakołyki
Buraczane pizzerki z pesto 99

orkiszowej jasnej 1/4 łyżeczki soli 120 ml oleju rzepakowego 100 ml kefiru 80 ml soku z buraka jajko 2 łyżki posiekanego szczypiorku nadzienie: 2 łyżki zielonego pesto 30 g tartej mozzarelli 30 g dowolnego sera (użyłam owczego, często używam też fety) łyżka posiekanego szczypiorku pieprz Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy, aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz sokiem

Mienta blog
TRADYCYJNE PYZY Z TARTYCH ZIEMNIAKÓW 120

Kuchnia polska! Przysmaki pełne glutenu i tłuszczu… ale za to... Artykuł TRADYCYJNE PYZY Z TARTYCH ZIEMNIAKÓW pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Surówka z czerwonej kapusty z koperkiem 146

długiego marynowania. Czerwona kapusta jest dość twardym warzywem i poszatkowana wymaga sporo czasu, aby zmiękła i stała się soczysta. Rewelacyjnym sposobem na soczystą surówkę z czerwonej kapusty jest jej tarcie na tarce o dużych oczkach. Proces ten sprawia, że wszystkie soki i cały smak wydostaje się na zewnątrz, a twarde liście kapusty miękną i surówkę można od razu podać

Gotuj w domu
Kurczak w kremowym sosie 150

podbije niejedno serce! Składniki podwójna pierś z kurczaka 10 pomidorów suszonych z zalewy 2 ząbki czosnku garść szpinaku 3 kopiaste łyżki sera mascarpone gałązka bazylii 4-5 łyżek tartego parmezanu 3 łyżki oliwy (lub oleju z zalewy z pomidorów) 300 ml wody lub delikatnego bulionu przyprawy: łyżeczka oregano sól i pieprz do smaku szczypta chilli opcjonalnie: odrobina sera

Analiza Smaku
Burger drobiowy w panierce panko 185

mięsem drobiowym nadziane sałatą, pomidorem, ogórkiem kiszonym, kiełkami oraz karmelizowaną cebulą. Całość podana z frytkami przygotowanymi w piekarniku. Jeśli lubicie mięso z chrupiącą panierką to polecam użyć japońskiej bułki tartej przygotowanej z chleba - panienki panko. Ma grubą konsystencję i dania z jej dodatkiem są bardzo chrupiące oraz mniej tłuste (panierka panko absorbuje mniejszą ilość tłuszczu) 😋 Przepis na hamburgery znajdziecie

Ugotować
Chlebek bananowy 144

drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli i sodę. Następnie suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy. Przygotowane ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem oraz obsypanej odrobiną bułki tartej. Chlebek bananowy pieczemy przez w 170 st. C przez 60 minut, do suchego patyczka. Następnie pozostawiamy je jeszcze w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez ok. 10 minut. Smacznego! Artykuł Chlebek

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak z makaronem w sosie serowo-chrzanowym 117

proszku sól, pieprz 1 łyżka masła do smażenia Sos: 200 ml mleka 100g serka topionego (najlepiej kremowego i o łagodnym smaku; u mnie Złoty Emantaler Sertop ) 25g żółtego sera (tartego) 1 łyżka chrzanu ze słoiczka (lub według smaku) Dodatkowo: około 100-120g makaronu Opcjonalnie: koperek/natka pietruszki Kurczak z makaronem w sosie serowo-chrzanowym - przygotowanie:  Makaron ugotować

Di gotuje
Zupa chrzanowa 127

Składniki: -25 dag kości cielęcych lub wołowych -15 dag wędzonego boczku -30 dag włoszczyzny: marchew, pietruszka, seler, cebula, por -4 jajka ugotowane na twardo -6 łyżek tartego chrzanu świeżego lub  ze słoiczka -4 ząbki czosnku -1/2 szklanki śmietany 18% -łyżka mąki -2 liście laurowe -2 ziela angielskie -sól, pieprz do smaku Kości dokładnie umyć, warzywa obrać

Kulinarne przemyslenia