tarta - 42848 przepisów (strona:1828/2857)

Kopytka z Serem 119

push({}); Domowe kopytka są bardzo smaczne i wbrew pozorom łatwe w przygotowaniu. Z pewnością każdy z Was przygotowuje je wedle własnych upodobań, jedni jedzą je z dodatkiem podsmażonej bułki tartej, inni z gulaszem, u nas tym razem zagościły domowe kopytka z serem . Przepis na kopytka jest banalnie prosty, a ich smak nie do opisania. Kopytka z dodatkiem białego sera

Przepiski.pl
Jadalny mech z rukoli 102

sama nazwa mówi to danie to dodatek do dania (lub przekąski) którego wygląd ma imitować mech. Składa się głównie z rukoli i bułki tartej a jego smak zależy od dodatku przypraw - tu przedstawiamy wersję bazową. Będzie szybko i łatwo

Milion Smaków
Mazurek czekoladowo-kajmakowy z orzechami w miodzie 114

ręcznie lub za pomocą robota, zagnieść wszystko na jednolitą masę. Uformować kulę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.  Przygotować prostokątną formę na tarte o wymiarach 35x11 cm. Wysmarować ją dokładnie (ale cieniutko) masłem.  Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości około 5-6 mm i wykleić nim formę (dno i boki

Świat Ciasta
Śledzie po islandzku 163

tymczasem poznaję ją stacjonarnie, od kuchni, do czego i Was serdecznie zapraszam! :) Śledzie po islandzku Potrzebujesz: 4-5 płatów śledziowych z oleju 200ml soku z buraków 3 łyżeczki świeżo tartego chrzanu / 25g świeżego korzenia chrzany w plasterkach / 4-5 łyżeczek bardzo mocnego chrzanu ze słoiczka 1 gwiazdka anyżu 4 ziarenka ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu 25g brązowego cukru

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Jajka pod pierzynka – sałatka z jajek z chrzanem 115

zimną wodą i gotować 8 minut od zagotowania. Ugotowane wyjąć z garnka i przelać zimna wodą. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Śmietanę wymieszać z tartym jabłkiem i chrzanem. Doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Jajka obrać. Jajka pokroić na połówki, ułożyć na talerzu  i obłożyć sałatką. Można też jajka pokroić

królestwo garów
Kotlety schabowe bezglutenowe 127

kukurydzianą otrzymuje się przez zmielenie ziaren kukurydzy, to mąka naturalnie pozbawiona glutenu o żółtej barwie, która nadaje potrawom ten kolor. Polecam. Oprócz tradycyjnego kotleta schabowego w panierce z bułki tartej robię różne wersje kotletów wieprzowych czy kotletów drobiowych, w wersji bezglutenowej robiłam np. schab w cieście naleśnikowym , stripsy ze schabu w panierce kukurydzianej. Kurczak w panierce kukurydzianej. Stripsy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Smażone tofu w sosie z miso z warzywami 132

naturalnego  2 łyżki skrobi ziemniaczanej pęczek młodych marchewek brokuł małe pieczarki olej do smażenia składniki sosu : 1 łyżka miso hatcho lub shiro miso 1/2 szklanki wody 2 łyżeczki tartego imbiru sól so smaku płatki chili do smaku 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 2 łyżki sosu sojowego np. wędzonego Lima 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżka octu ryżowego

AZgotuj!
Ciasto makowe z polewą 156

ciasto makowe z polewą: (forma o średnicy 26 cm) 200 g mielonego suchego maku 100 g masła 200 g cukru 5 jajek 1 łyżka miodu naturalnego 2 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mleka Polewa: 100 g masła 3/4 szklanki cukru 1 łyżka kakao 2 łyżki mleka Jak przygotować ciasto makowe z polewą? Mak zalać

Gotuj w domu
Wegetariańskie pulpety w sosie teriyaki 119

Sól Pieprz Domowy sos teriyaki 3 łyżki miodu lub cukru 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki wody 2 łyżki octu jabłkowego (ewentualnie winnego) 2 starte ząbki czosnku 2 łyżki tartego imbiru Odrobina mąki ziemniaczanej i łyżka-dwie zimnej wody do rozmieszania Przygotowanie: Krok 1 Zalej siemię 4 łyżkami wody. Odstaw. Przepłucz ryż w wodzie. Odcedź. Wsyp do garnka, zalej

Niedzielny kucharz
Papryki faszerowane 294

Składniki: 3 średnie kolorowe papryki 400 g mięsa drobiowego, u mnie filet z indyka 1 cebula 60-70 g kaszy jaglanej 1 garść bułki tartej sól, pieprz ulubiona mieszanka przypraw Przygotowanie: … Czytaj dalej Papryki faszerowane

czarrna od kuchni
Wegetariańskie pulpety w sosie teryiaki 116

Sól Pieprz Domowy sos teryiaki 3 łyżki miodu lub cukru 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki wody 2 łyżki octu jabłkowego (ewentualnie winnego) 2 starte ząbki czosnku 2 łyżki tartego imbiru Odrobina mąki ziemniaczanej i łyżka-dwie zimnej wody do rozmieszania Przygotowanie: Krok 1 Zalej siemię 4 łyżkami wody. Odstaw. Przepłucz ryż w wodzie. Odcedź. Wsyp do garnka, zalej

Niedzielny kucharz
Enchilada z kurczakiem 109

enchilada z kurczakiem. Składniki dwa opakowania dużych tortilli 100 g ryżu 500 g filetu z piersi kurczaka cebula czerwona papryka puszka kukurydzy puszka białej fasoli z puszki 200 g tartej mozzarelli świeża kolendra lub zielona pietruszka papryczka chili Przyprawienie kurczaka 2 ząbki czosnku  łyżeczki ostrej papryki łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki kuminu łyżeczka suszonego oregano łyżeczka posiekanej papryczki

Pomysłowa kuchnia
Zapiekane jajka faszerowane z pieczarkami 122

miski dodajemy ewentualnie ser starty na tarce, majonez i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie i nakładamy do skorupek. Tak przygotowane jajka można panierować w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych  lub bułce tartej w tym celu należy jajka zanurzyć farszem do dołu w panierce i krótko obsmażyć na maśle.  Zaletą jest to że jajka można przygotować nawet dzień wcześniej wieczorem

Andzia Pichci
Wielkanocna sałatka warstwowa z szynką i sosem chrzanowym 160

szynki z pieca od Pieczone&Wędzone   2 ogórki korniszone około 1,5 łyżki kiełków rzodkiewki 4 łyżki majonezu 3 łyżki naturalnego jogurtu 1-2 łyżeczki tartego chrzanu sól i czarny mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. W miseczce przygotowujemy nasz sos chrzanowy. Mieszamy 3 łyżki

Słodkie okruszki
Placki ziemniaczane po włosku 126

Placki ziemniaczane po włosku to pomysł na pyszny obiad lub kolację w śródziemnomorskim stylu. Usmażone na oliwie z oliwek placki z tartych ziemniaków z dodatkiem cebuli, czosnku i oregano. Podane z warzywnym sosem na bazie pomidorów, cebuli, cukinii i czerwonego pesto oraz z podsmażonymi na oliwie pieczarkami. Naprawdę pyszne połączenie! Danie smakuje nie tylko od razu po przygotowaniu

Dorota Smakuje