tarta - 42848 przepisów (strona:1821/2857)

Sałatka z burakami, jogurtem i orzechami 113

może będziecie ją wyjadać prosto z miski, jak ja. A, jeszcze jedno. Przeglądając różne przepisy, widziałam różne sposoby krojenia buraków. Była to grubsza kostka, słupki, część przepisów była z tartymi burakami (na grubych oczkach). Na początku chciałam zetrzeć buraki, ale ostatecznie pokroiłam je po prostu w małą kostkę. Mimo, że do buraków w formie kostek nigdy nie byłam przekonana

Kardamonovy
ZIEMNIAKI NADZIEWANE FARSZEM Z BOCZKU I CEBULI + FILMIK 112

dodajemy masło, boczek, serek wiejski, śmietanę i przyprawy. Masę dobrze ugniatamy.  Farszem nadziewamy połówki ziemniaków, tworząc małą górkę.  Układamy je w wysmarowanym masłem naczyniu i posypujemy je tartym serem.  Zapiekamy około 20 minut w temperaturze 180 % C. Podajemy ciepłe z kleksem gęstego jogurtu i posypane szczypiorkiem. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Pikantne garganelli z pesto z selera naciowego i orzechów włoskich 118

Farina "00") 2 duże jajka (tak po 70g każde) 2 łyżki pasty harissa szczypta soli 2. Pesto: 1 łodyga selera naciowego 5 łyżek oliwy (najlepszej jaką mamy) 30 g tartego parmezanu 60 g orzechów włoskich 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Wykonanie: 1. Garganelli : z mąki, jajek (dobrze, żeby zawczasu ogrzać je do temperatury pokojowej), harissy

Pasta Po Polsku
PLACKI ZIEMNIACZANE Z CEBULĄ I CZOSNKIEM 106

Placki ziemniaczane z cebulą i czosnkiem są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Obowiązkowo muszą być chrupiące, a ziemniaki ręcznie tarte na tarce. Najlepsze są takie ciepłe, zaraz po usmażeniu, podane ze śmietaną, sosem czosnkowym albo gulaszem. Choć przyznam Wam, że ja najlepiej placki ziemniaczane uwielbiam posypane cukrem, a Wy z czym lubicie placki ziemniaczane? Składniki na placki ziemniaczane

Zrób to smacznie
Kurczak cacciatore 132

minut, aby skórka na kurczaku się zrumieniła.   Po tym czasie danie jest gotowe. Dodajemy do sosu drobno posiekane listki bazylii i mieszamy. Podajemy gorące, ozdobione listkiem bazylii i tartym parmezanem – ja posłużyłam się obieraczką do warzyw i postawiłam na grubsze, większe płatki.   Powrót na górę

Smaczna Strona
Bakłażan z cukinią w pomidorach 103

grzankami jak kto lubi.             1 bakłażan duży 2 cukinie małe 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 125 g sera mozzarella tartego 1/2 papryczka chili 1 garść liści szpinaku natka pietruszki sól, pieprz papryka czerwona, papryka wędzona bazylia, oregano suszone Bakłażana i cukinię kroję w plastry 0,3 mm około. Bakłażana

wesoła kuchnia
Makaron w pesto z kalafiora romanesco 111

mała główka kalafiora romanesco 1/2 szklanki oliwy garść orzechów włoskich (ok 30 g) garść liści bazylii 2 łyżki soku z cytryny 4 fileciki anchois 1 ząbek czosnku 30 g tartego parmezanu + więcej do posypania sól, pieprz do smaku makaron spaghetti – 500 g Kalafior podzielić na różyczki, polać 3 łyżkami oliwy i upiec w 180 stopniach przez

Cooking for Emily
Ciasto z malinową pianką jogurtową i truskawkami 140

jogurtów naturalnych zwane też sernikiem z jogurtów lub sernikiem bez sera. P rzygotowane jest na kruchym cieście maślanym, z malinową pianką jogurtową na pianie z białek, świeżymi truskawkami oraz tartym ciastem na wierzchu.  Proste i pyszne ciacho, które faktycznie trochę przypomina sernik.  Ciasto jest bardzo delikatne w smaku, z puszystą i lekką pianką malinową. Nie jest

Kuchnia MagdaLeny
Sernik z jogurtów naturalnych - styropian z truskawkami 145

ciacho, które zarówno z wyglądu, jak i w smaku przypomina tradycyjny sernik. Przygotowane jest na kruchym cieście maślanym, z malinową masą jogurtową na pianie z białek, świeżymi truskawkami oraz tartym ciastem na wierzchu. W wersji tradycyjnej malinowy budyń można zamienić na waniliowy lub śmietankowy, jednak polecam spróbować malinową wersję, gdyż jest wyjątkowa w smaku. Ciasto jest bardzo delikatne

Kuchnia MagdaLeny
Kopytka serowe z pesto 142

wodę. Po kilku sekundach po wypłynięciu na powierzchnię wyławiamy je łyżką cedzakową i odkładamy na półmisku. Przed podaniem odsmażamy je na maśle i mieszamy z pesto. Można dodatkowo posypać tartym parmezanem

Smakowity Blog Kulinarny
Treska sałatka i Rožki 160

pokrój na mniejsze kawałki. Po drugie włóż do wysokiego pojemnika rybę, marchewkę, cebulę i ogórki. Dodaj majonez, musztardę i przy pomocy blendera ręcznego zmiksuj całość na jednolitą pastę. Po trzecie dopraw do smaku solą, pieprzem i w razie potrzeby octem. Włóż do pojemnika, zamkni go i schowaj do lodówki na całą noc. Rožki Po pierwsze drożdże wsyp do wody, dodaj(...)dodaj ją do mąki wraz z masłem i ugnieć ciasto. Zwiń je w kulę, włóż do czystej miski, przykryj czystą ściereczką i pozostaw na jakieś 60 minut. Teraz po trzecie powierzchnię robocza polej odrobiną oliwy i wyłóż ciasto, chwilę je wyrabiaj i podziel na cztery części. Piwko, by się przydało 😉 Po czwarte zrób kulę z ciasta i przy pomocy wałka

RafalCook
Top 5 najlepszych na świecie dań z kurczaka 129

woli pierożków, które rozpływają się w ustach. Ciasto powstałe z bulionu, masła i mąki formujemy w małe kuleczki, przypominające gruzińskie chinkali. Należy obtoczyć je w panierce z bułki tartej i ugotować we wrzątku, aż nabierze złotego koloru i chrupkości. Mała rzecz, a cieszy nie tylko oko, ale też podniebienie. Kurczak yassa po senegalsku Kuchnia afrykańska nie jest co prawda

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pizza z cukinią 138

Każdy placek smaruję 2 czubatymi łyżeczkami pasty ajwar. Po posmarowaniu na pizzę zaczynam układać dodatki (które dzielę na dwa): pokrojoną w nieduże kawałki mozzarellę, po 2 łyżeczki tartego sera cheddar, posiekane w kosteczkę lub plasterki pieczarki (po jednej sztuce na pizzę), cebulę (połówkę na pizzę), przekrojone na pół oliwki (po 10 sztuk na jeden placek). Oliwki możesz zostawić

Zasmakuj Kuchni
Galette z czerwonymi pomarańczami 113

mąki pszennej 100 g mielonych migdałów 150 g masła 70 g brązowego cukru  1 jajko 2 łyżki śmietany  szczypta soli kruszonka (do środka): 2 łyżki tartej bułki 2 łyżki mielonych migdałów  1 łyżeczka brązowego cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka miodu oraz ok. 5-6 czerwonych pomarańczy  jajko - do posmarowania przed pieczeniem

bistro mama
Idealna SZARLOTKA Z KRUSZONKĄ, łatwa, pyszna, najlepsza+FILM 150

szkl cukru -5 białek (z ciasta) -1 budyń śmietankowy bez cukru 40g KRUSZONKA -1 łyżka miękkiego masła -2 łyżki cukru -3 łyżki mąki  Na początek jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Jeśli są bardzo soczyste można odcisnąć trochę soku. Ja użyłam szarej renety i bardzo polecam właśnie tą odmianę. Jabłka prażymy, mieszając, mają ładnie zmięknąć. Następnie(...)piany dodajemy ostudzone jabłka z galaretką-wszystko mieszamy delikatnie do połączenia. Masę jabłkową wykładamy na wcześniej podpieczony spód ciasta, wyrównujemy.  Następnie wyciągamy z zamrażarki drugą część ciasta i trzemy ją na masę jabłkową, całość posypujemy kruszonką. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 50 minut grzanie góra-dół bez termoobiegu. Szarlotka powinna się pięknie zezłocić

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku