może będziecie ją wyjadać prosto z miski, jak ja. A, jeszcze jedno. Przeglądając różne przepisy, widziałam różne sposoby krojenia buraków. Była to grubsza kostka, słupki, część przepisów była z tartymi burakami (na grubych oczkach). Na początku chciałam zetrzeć buraki, ale ostatecznie pokroiłam je po prostu w małą kostkę. Mimo, że do buraków w formie kostek nigdy nie byłam przekonana
Kardamonovydodajemy masło, boczek, serek wiejski, śmietanę i przyprawy. Masę dobrze ugniatamy. Farszem nadziewamy połówki ziemniaków, tworząc małą górkę. Układamy je w wysmarowanym masłem naczyniu i posypujemy je tartym serem. Zapiekamy około 20 minut w temperaturze 180 % C. Podajemy ciepłe z kleksem gęstego jogurtu i posypane szczypiorkiem. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliFarina "00") 2 duże jajka (tak po 70g każde) 2 łyżki pasty harissa szczypta soli 2. Pesto: 1 łodyga selera naciowego 5 łyżek oliwy (najlepszej jaką mamy) 30 g tartego parmezanu 60 g orzechów włoskich 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Wykonanie: 1. Garganelli : z mąki, jajek (dobrze, żeby zawczasu ogrzać je do temperatury pokojowej), harissy
Pasta Po PolskuPlacki ziemniaczane z cebulą i czosnkiem są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Obowiązkowo muszą być chrupiące, a ziemniaki ręcznie tarte na tarce. Najlepsze są takie ciepłe, zaraz po usmażeniu, podane ze śmietaną, sosem czosnkowym albo gulaszem. Choć przyznam Wam, że ja najlepiej placki ziemniaczane uwielbiam posypane cukrem, a Wy z czym lubicie placki ziemniaczane? Składniki na placki ziemniaczane
Zrób to smacznieminut, aby skórka na kurczaku się zrumieniła. Po tym czasie danie jest gotowe. Dodajemy do sosu drobno posiekane listki bazylii i mieszamy. Podajemy gorące, ozdobione listkiem bazylii i tartym parmezanem – ja posłużyłam się obieraczką do warzyw i postawiłam na grubsze, większe płatki. Powrót na górę
Smaczna Stronagrzankami jak kto lubi. 1 bakłażan duży 2 cukinie małe 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 125 g sera mozzarella tartego 1/2 papryczka chili 1 garść liści szpinaku natka pietruszki sól, pieprz papryka czerwona, papryka wędzona bazylia, oregano suszone Bakłażana i cukinię kroję w plastry 0,3 mm około. Bakłażana
wesoła kuchniamała główka kalafiora romanesco 1/2 szklanki oliwy garść orzechów włoskich (ok 30 g) garść liści bazylii 2 łyżki soku z cytryny 4 fileciki anchois 1 ząbek czosnku 30 g tartego parmezanu + więcej do posypania sól, pieprz do smaku makaron spaghetti – 500 g Kalafior podzielić na różyczki, polać 3 łyżkami oliwy i upiec w 180 stopniach przez
Cooking for Emilyjogurtów naturalnych zwane też sernikiem z jogurtów lub sernikiem bez sera. P rzygotowane jest na kruchym cieście maślanym, z malinową pianką jogurtową na pianie z białek, świeżymi truskawkami oraz tartym ciastem na wierzchu. Proste i pyszne ciacho, które faktycznie trochę przypomina sernik. Ciasto jest bardzo delikatne w smaku, z puszystą i lekką pianką malinową. Nie jest
Kuchnia MagdaLenyciacho, które zarówno z wyglądu, jak i w smaku przypomina tradycyjny sernik. Przygotowane jest na kruchym cieście maślanym, z malinową masą jogurtową na pianie z białek, świeżymi truskawkami oraz tartym ciastem na wierzchu. W wersji tradycyjnej malinowy budyń można zamienić na waniliowy lub śmietankowy, jednak polecam spróbować malinową wersję, gdyż jest wyjątkowa w smaku. Ciasto jest bardzo delikatne
Kuchnia MagdaLenywodę. Po kilku sekundach po wypłynięciu na powierzchnię wyławiamy je łyżką cedzakową i odkładamy na półmisku. Przed podaniem odsmażamy je na maśle i mieszamy z pesto. Można dodatkowo posypać tartym parmezanem
Smakowity Blog Kulinarnypokrój na mniejsze kawałki. Po drugie włóż do wysokiego pojemnika rybę, marchewkę, cebulę i ogórki. Dodaj majonez, musztardę i przy pomocy blendera ręcznego zmiksuj całość na jednolitą pastę. Po trzecie dopraw do smaku solą, pieprzem i w razie potrzeby octem. Włóż do pojemnika, zamkni go i schowaj do lodówki na całą noc. Rožki Po pierwsze drożdże wsyp do wody, dodaj(...)dodaj ją do mąki wraz z masłem i ugnieć ciasto. Zwiń je w kulę, włóż do czystej miski, przykryj czystą ściereczką i pozostaw na jakieś 60 minut. Teraz po trzecie powierzchnię robocza polej odrobiną oliwy i wyłóż ciasto, chwilę je wyrabiaj i podziel na cztery części. Piwko, by się przydało 😉 Po czwarte zrób kulę z ciasta i przy pomocy wałka
RafalCookwoli pierożków, które rozpływają się w ustach. Ciasto powstałe z bulionu, masła i mąki formujemy w małe kuleczki, przypominające gruzińskie chinkali. Należy obtoczyć je w panierce z bułki tartej i ugotować we wrzątku, aż nabierze złotego koloru i chrupkości. Mała rzecz, a cieszy nie tylko oko, ale też podniebienie. Kurczak yassa po senegalsku Kuchnia afrykańska nie jest co prawda
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Każdy placek smaruję 2 czubatymi łyżeczkami pasty ajwar. Po posmarowaniu na pizzę zaczynam układać dodatki (które dzielę na dwa): pokrojoną w nieduże kawałki mozzarellę, po 2 łyżeczki tartego sera cheddar, posiekane w kosteczkę lub plasterki pieczarki (po jednej sztuce na pizzę), cebulę (połówkę na pizzę), przekrojone na pół oliwki (po 10 sztuk na jeden placek). Oliwki możesz zostawić
Zasmakuj Kuchnimąki pszennej 100 g mielonych migdałów 150 g masła 70 g brązowego cukru 1 jajko 2 łyżki śmietany szczypta soli kruszonka (do środka): 2 łyżki tartej bułki 2 łyżki mielonych migdałów 1 łyżeczka brązowego cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka miodu oraz ok. 5-6 czerwonych pomarańczy jajko - do posmarowania przed pieczeniem
bistro mamaszkl cukru -5 białek (z ciasta) -1 budyń śmietankowy bez cukru 40g KRUSZONKA -1 łyżka miękkiego masła -2 łyżki cukru -3 łyżki mąki Na początek jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Jeśli są bardzo soczyste można odcisnąć trochę soku. Ja użyłam szarej renety i bardzo polecam właśnie tą odmianę. Jabłka prażymy, mieszając, mają ładnie zmięknąć. Następnie(...)piany dodajemy ostudzone jabłka z galaretką-wszystko mieszamy delikatnie do połączenia. Masę jabłkową wykładamy na wcześniej podpieczony spód ciasta, wyrównujemy. Następnie wyciągamy z zamrażarki drugą część ciasta i trzemy ją na masę jabłkową, całość posypujemy kruszonką. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 50 minut grzanie góra-dół bez termoobiegu. Szarlotka powinna się pięknie zezłocić
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku