tarta - 42848 przepisów (strona:1817/2857)

Haluszki z bryndzą i skwarkami 76

łyżeczka soli Jak zrobić haluszki z bryndzą i skwarkami. Przygotowanie ciasta na haluszki zaczynamy od starcia na małych oczkach tarki ziemniaków. Kolejno, nad dużą miską kładziemy ścierkę kuchenną, wlewamy tarte ziemniaki i odciskamy je z soku. Po wlaniu ziemniaków na ścierkę, łapiemy za końce ścierki i przyciągamy je ku środkowi, tak aby w środku była zamknięta kula z masy

MeCooks
Surówka z marchewki z porem i jabłkiem 59

dań mięsnych. 400 g marchewki 1 por 1 duże jabłko (około 200 g) 3-4 łyżki oleju/oliwy sok z cytryny, do smaku 1-2 łyżeczki cukru sól Obrane marchewki trzemy na drobnych oczkach tarki. Jabłko trzemy na dużych oczkach tarki. Pora kroimy na mniejsze kawałki (w kostkę), przelewamy na sicie wrzącą wodą. Delikatnie solimy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą

Smaki Na Talerzu
Gofry wytrawne 57

mleka 3)       2 jajka 4)       30 g masła 5)       80-100 g tartego sera żółtego 6)       8-10 łyżek oliwek 7)       łyżeczka proszku do pieczenia 8)       pół łyżeczki soli

Na kulinarnym poligonie
Dorsz i pyszne spaghetti 63

szalotki pęczek świeżej bazylii 1 czerwone chili, małe 30 g + 20 g parmezanu 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 600 g fileta z dorsza 1 jajko 50 g tartej bułki 2 łyżki masła do smażenia sól i czarny pieprz do smaku Cukinię, szalotki, czosnek i oczyszczone z gniazdka i pestek chili pokroić i zeszklić na maśle. Groszek blanszować

codojedzenia
Krem z selera 63

żółte czy ciemnofioletowe jak buraki. Co ciekawe, wszystkie odmiany smakują bardzo podobnie, kolor nie ma na to większego wpływu. Marchewka w kuchni ma niesamowicie dużo zastosowań. Od klasycznych surówek, tartej marchewki czy marchewkowej zupy po wykorzystywanie marchewki do przygotowania ciast. Marchewka jest też idealną surową przekąską dla dzieci i dorosłych oraz bazą do soków. Więcej o polskich warzywach przeczytasz

nietylkopasta.pl
Kremowe gnocchi z pieczarkami i szpinakiem 51

łyżki oliwy 100ml białego wytrawnego wina 150ml bulionu – użyłam warzywnego z kostki 150ml śmietanki kremówki 30% łyżka musztardy kremowej – może być Dijon, kremska, delikatesowa 1/2 szklanki tartego parmezanu i trochę do podania łyżeczka suszonego oregano łyżeczka suszonej bazylii sól i pieprz do smaku łyżka świeżej posiekanej natki pietruszki – opcjonalnie   Przygotowujemy pieczarki – za pomocą ręcznika

Smaczna Strona
Pomysły na mięsne dania obiadowe 48

stron pieprzem oraz solą, a następnie wypełnić pożądane wypełnienie i zwinąć go, tworząc tym sposobem mięsne ruloniki. Tak powstałą konstrukcję obtoczyć kolejno w mące, jajku i bułce tartej, po czym umieścić na rozgrzanej wcześniej patelni, wypełnionej olejem. Gdy mięso się zarumieni, winno się zmniejszyć ogień i dusić je pod przykryciem przez około 30 minut, co pozwoli na wydobycie

Słodkie okruszki
Sałatka z serem żółtym, szynką, porem 83

Sałatka z tartym serem żółtym, szynką konserwową, pikantnym porem i czosnkiem oraz jajkami. Duża porcja - sprawdzi się na imprezach i spotkaniach rodzinnych. Składniki: 400 g sera Gouda, 300g szynki konserwowej, 4 jajka, połowa białej części pora, 4 małe ząbki czosnku, 2 łyżki jogurtu greckiego,  3  łyżki majonezu, sól pieprz do smaku   Przygotowanie: Ser ścieramy na tartce

Lena Gotuje
Żeberka po koreańsku 96

koreańsku i mam nadzieję, iż przypadną Wam do gustu. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Żeberka Składniki na żeberka po koreańsku. Marynata: 1 łyżeczka tartego imbiru 2 łyżki sosu sojowego 2 duże ząbki czosnku 1,5 łyżki pasty gochujang 3 łyżki cukru brązowego jasnego 100 ml wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki ketchupu

MeCooks
Makaron z cukinią i szynką 72

świeżej cukinii, szynki oraz mascarpone. Do smaku sos doprawiłam odrobiną czosnku i ziołami prowansalskimi. Danie to podaję zarówno na obiad jak i na lunch , czasami posypane po wierchu tartym serem Parmezan. Dodatek sera nie jest koniecznością, ale jeśli ktoś lubi to oczywiście można tenże makaron z nim podać. Polecam Wam poniższy przepis na makaron z cukinią i szynką . Znajdziesz

MeCooks
Pizza na tortilli 65

Dziś zapraszam na ekspresową wersję pizzy na tortilli. To mniej kaloryczny wybór niż pizza tradycyjna a czas przygotowania to kilka chwil. 1 tortilla 3 plastry szynki  100g tartego sera 3 łyżki keczupu kilka pomidorków koktajlowych duża garść rukoli sos czosnkowy  1. Tortillę kładziemy na blaszce wylożonej papierem do pieczenia. Smarujemy keczupem, posypujemy serem, na wierzch układamy pokrojoną

Szefowa kuchni
Sernikowy Jabłecznik 65

pierwsze jabłka pokrój w różnej wielkości kawałki. Po drugie włóż je na patelnię, dodaj cukier i grzej, aż cukier się z karmelizuje, a jabłka puszczą soki. Teraz po trzecie wlej piwo, dodaj agar i gotuj, aż płyny niemalże odparują. Sernikowy Jabłecznik Oczywiście wszystkie wcześniejsze punkty, musisz mój drogi czytelniku zgrać w czasie. Po pierwsze wlej masę serową do formy(...)nagrzanego piekarnika do 160 stopni z naczyniem żaroodpornym wypełnionym wodą, na dokladnke 90 minut. Po drugie po tym czasie otwórz drzwiczki i pozwól wystygnąć serników. Teraz po trzecie, na chłodny sernik, nałóż jabłecznik i schowaj, najlepiej na noc do lodówki. Przed podaniem dodaj kilka listków mięty i zajadaj. Proste prawda… 𝘼𝙡𝙚𝙛𝙤𝙧𝙢𝙖 𝘾𝙚𝙧𝙖𝙢𝙞𝙘𝙨 & 𝙍𝙖𝙛𝙖𝙡𝙘𝙤𝙤𝙠. Z naszych pasji powstała seria

RafalCook
Ciasto z gruszką i amaretto z przepisu Yotama Ottolenghi 78

smaku tak prędko nie zapomnisz. Obiecuję. Jak zwykle wprowadziłam pewne zmiany. Przepis jest na dwie foremki keksówki. U mnie jest to jedna, zwykła forma na placek. Zrezygnowałam też z tartej skórki cytrynowej, bo nigdzie nie mogę dostać ekologicznej cytryny. Chociaż wyobrażam sobie, że kolejny aromat jeszcze bardziej wzbogaciłby ten niesamowity smak! I tyle. Ciasto zniknęło błyskawicznie, a po kilku

dolcevitainmykitchen
Malloreddus alla Campidanese 53

posiekane drobno cebulę, fenkuł i czosnek, chwilę podsmaż i dodaj liście laurowe. Po drugie pokrojoną na wielkość kęsa kiełbasę, wymieszaj i podsmaż. W międzyczasie gotuj Malloreddus , czyli gnocchi . Po trzecie wlej wino, wymieszaj, grzej, aż odparuje i dodaj pomidory San Marzano, wymieszaj dopraw solą i pieprzem, gotuj na średniej temperaturze, w razie potrzeby wlej, odrobię wody z gotowania gnocchi . Gnocchi(...)pierwsze dodaj szafran do ciepłej wody, wymieszaj i wlej do semoliny. Po drugie ugniataj semolinę tak długo, aż powstanie dość elastyczne ciasto. Teraz po trzecie zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw na jakieś 60 minut. Jak widzisz mój drogi czytelniku, gnocchi musisz zrobić wcześniej. Po czwarte, po godzinie, wyjmij ciasto z foli, chwilę ugniataj, podziel na mniejsze kawałki, uformuj

RafalCook