tarta - 42848 przepisów (strona:1810/2857)

Morszczuk w sosie chrzanowym 44

się przepyszny a chrzan dodał mu szlachetnego charakteru. Gorąco polecam! Składniki: ? 4 duże filety z morszczuka ? sok z 1/2 cytryny ? sól, pieprz Sos chrzanowy ? 4 czubate łyżeczki chrzanu tartego ? 1 szklanka śmietany 12 % – 250 ml ? 1 łyżeczka cukru ? 1 łyżka soku z cytryny ? sól, pieprz biały do smaku ? 2 żółtka ? 2 łyżki masła Wykonanie: ? Filet rozmrozić, skropić

To co kocham
Sos wiosenny do wędliny 44

Dodatek zieleniny powoduje, że jest pachnący i bardzo wiosenny. Taki sos na pożegnanie zimy, która nie chce nam odpuścić. Składniki: ? 4 jajka ? 2 łyżki soku z cytryny ? 2 łyżeczki tartego chrzanu ? 1 szklanka kwaśnej śmietany 12% ? 2 łyżki posiekanego szczypiorku ? 1 łyżka posiekanego koperku ? sól, szczypta cukru do smaku Wykonanie: ? Jajka ugotować na twardo, obrać i oddzielić żółtka

To co kocham
Indyk pieczony w całości 52

łyżek soli ? 2 główki czosnku ? 1 łyżka pieprzu ziarnistego ? 2 łyżki ziela angielskiego ? 1 łyżka kminku ? 8 liści laurowych Farsz ? 250 g śliwek suszonych ? 2 jabłka ? 1/2 szklanki bułki tartej ? 1/2 łyżeczki cynamonu ? 1 łyżka masła ? sok z 1/2 cytryny Do polewania indyka ? 3/4 szklanki oleju ? 3/4 szklanki roztopionego masła ? 2 szklanki soku pomarańczowego Wykonanie: Marynata ? Gotować przez

To co kocham
Mielone kotleciki indycze z fetą 49

oryginalny twardy, a nie wyrób fetopodobny, bo jest mazisty i miękki ? olej do smażenia Wykonanie: ? Bułki namoczyć w ciepłej wodzie, mocno odcisnąć i pokroić w drobną kostkę. Nie używam tartej bułki, bo sprawia, że kotlety są twardsze niż z suszonej i namoczonej lub świeżej. ? Cebulę obrać, pokroić drobno i przesmażyć na 2 łyżkach oleju. ? Czosnek obrać i przecisnąć przez

To co kocham
Kotlety z kalarepki 47

Monice bardzo smakowały! Składniki: ? 2-3 kalarepki ? sól, pieprz do smaku, szczypta cukru ? 2 jajka ? 2 łyżki sosu sojowego ? 100 g płatków migdałowych ? 4 łyżki orzechów włoskich mielonych lub tartej bułki ? 4 łyżki mąki ? olej do smażenia Wykonanie: ? Kalarepki obrać i pokroić w plastry o grubości 1 cm. ? Wrzucić kalarepkę na wrzącą, posoloną wodę ze szczyptą cukru i gotować

To co kocham
Tilapia w sosie keczupowym 45

polecam! Składniki: ? 4 filety tilapii ? 4 plastry sera żółtego ? sól, biały pieprz do smaku ? sok z 1/2 cytryny ? 1/4 szklanki śmietany kwaśnej ? 1/4 szklanki keczupu pikantnego ? 1 łyżeczka chrzanu tartego ? 1 łyżka natki pietruszki ? olej do smażenia Wykonanie: ? Filety skropić sokiem z cytryny, posypać solą i białym pieprzem. ? Delikatnie obsmażyć rybę na oleju i ułożyć w naczyniu do zapiekania

To co kocham
Szparagi z sadzonym jajkiem 48

Składniki na 2 porcje duże lub 4 małe: ? 4 jajka ? pęczek zielonych szparagów ? kilka liści sałaty zielonej ? garść szpinaku świeżego ? kilka rzodkiewek ? sól, pieprz do smaku ? 2 łyżki tartego parmezanu ? 2 łyżki masła ? oliwa Wykonanie: ? Każdy szparag złamać trzymając jedną ręką za koniec a drugą w środku. Szparag złamie się w odpowiednim miejscu, gdzie nie będzie już włókien. ? Zagotować

To co kocham
Filet z indyka z truskawkami w sosie balsamicznym 35

balsamicznym. Moja męska, konserwatywna kulinarnie część rodziny, tym razem nie marudziła, lecz pałaszowała ze smakiem filecik z truskawkami. Składniki: ? 4 plastry piersi z indyka ? sól, pieprz biały ? 4 łyżeczki tartego parmezanu ? 6 dużych truskawek ? sos balsamiczny ? rozmaryn Wykonanie: ? Plastry piersi z indyka posypać solą i pieprzem, ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia. ? Każdy posypać startym parmezanem. ? Piec

To co kocham
Ozorki na zimno w chrzanie 40

cebule ? 1/2 selera i pora ? 4 liście laurowe ? 5 ziaren ziela angielskiego ? 1 płaska łyżka soli Sos chrzanowy ? 1/2 szklanki kwaśnej śmietany ? 2 łyżki majonezu ? 2 łyżeczki chrzanu tartego ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Ozorki umyć, zalać gorącą wodą, dodać przyprawy i sól. ? Wrzucić obraną i przekrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, pora i cebulę. ? Gotować ozorki do miękkości na wolnym

To co kocham
Klopsiki cielęce na wieprzowej polędwiczce 45

ciepłej wodzie, odcisnąć i pokroić w drobną kostkę. ? Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką, cebulką, natką. Przyprawić solą i pieprzem. Jeśli masa mięsna jest za rzadka, można dodać odrobinę tartej bułki. ? Naczynie do zapiekania posmarować olejem, położyć na spód polędwiczki. ? Mięso mielone podzielić na 9 części, uformować kule i każdą położyć na plastrze polędwiczki, dociskając do siebie tworząc kopczyki

To co kocham
Pieczeń z indyka z zielonym groszkiem i soczewicą 48

jako przekąska, mięso obiadowe czy kolacja. Ale ja lubię również na zimno z kawałkiem ogórka kiszonego lub marynowanej gruszki. W tej pieczeni nie ma żadnej bułki, ani świeżej, ani tartej. Zamiast tego dodałam ugotowaną soczewicę, która tak jak bułka doskonale nadała pieczeni puszystości. A zielony groszek spełnia nie tylko funkcję dekoracyjną, ale dodaje też objętości i smaku. Oczywiście można

To co kocham
Sos chrzanowy z buraczkiem 37

zostało Wam sporo świątecznej wędliny lub jajek, to proponuję łatwy sos chrzanowy na bazie śmietany, jajek i buraczka czerwonego. Składniki: ? 4 jajka ? 2 łyżki soku z cytryny ? 2 łyżeczki tartego chrzanu ? 1 szklanka kwaśnej śmietany 12% ? 1 mały, ugotowany buraczek czerwony ? sól, szczypta cukru i pieprz do smaku Wykonanie: ? Jajka ugotować na twardo, obrać i oddzielić żółtka od białek

To co kocham
Kalafior z orzechami i migdałami 43

Obiad? Jaki obiad w taki upał? Polecam szybki kalafior, gdzie zamiast tradycyjnej bułki tartej z masłem proponuję płatki migdałowe i orzechy. Taki odchudzony kalafior jest lekkostrawny ale równocześnie sycący. Ja jestem w stanie zjeść połowę ,bo uwielbiam kalafiora w każdej postaci. Składniki: ? 1 kalafior ? 3 łyżki płatków migdałowych ? 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich ? 50 g masła Wykonanie: ? Kalafior

To co kocham
Ryba nototenia zapiekana w cukinii 47

szarej barwie ciała. Sprzedawane są w całych tuszkach bez głów i mają dość dużo łusek, które należy zeskrobać, ale walory smakowe nototenii wynagrodzą ten trud. Ja upiekłam rybę na tartej cukinii, bo miałam ją dość wyrośniętą, ale małą cukinię można pokroić w plastry. Składniki: ? 4 sztuki nototenii ? 2 szklanki cukinii startej ? kilka pomidorków koktajlowych ? kilka gałazek kopru ? sól, pieprz

To co kocham
Polenta 43

mąki kukurydzianej. Najprostszym sposobem podania polenty jest przełożenie jej do niskiego naczynia, by wystygła, a następnie krojenie jej na kawałki i grillowanie. Ja moją przełożyłam do formy na tartę i podałam jeszcze ciepłą, a nastepnego dnia, gdy mocno zastygła, pokroiłam w plastry i podsmażyłam z przyprawą grillową. Może być również podana w formie podpieczonych kawałków, posypanych startym parmezanem, wtedy jest(...)gotującą się wodę wsypywać powoli kaszkę cały czas roztrzepując rózgą, aby nie zrobiły się grudki. ? Dodać pieprz i gotować na wolnym ogniu przez ok. 5 minut. ? Formę na tartę wyłożyć folią spożywczą i wylać polentę. Przykryć folią i odstawić na 10-15 minut. ? Po tym czasie zdjąć z wierzchu folię i przełożyć na talerz. ? Posypać kukurydzą i natką pietruszki, podawać

To co kocham