tarta - 42848 przepisów (strona:1805/2857)

Leśny mech - deserki w pucharkach 63

świeżego szpinaku, dzięki temu jego kolor jest bardziej intensywny, niż w przypadku ciasta ze szpinaku mrożonego. Krem cytrynowy to połączenie serka mascarpone ze śmietanką kremówką, z dodatkiem soku oraz tartej skórki z cytryny, dzięki temu wychodzi orzeźwiający i pyszny. Deserki przygotowałam w mini pucharkach 120 ml, w sam raz na dwa kęsy. Z podanych składników wyszło ich około

Kuchnia MagdaLeny
Zapiekanka z mięsa mielonego, pora, fasolki i ziemniaków 62

płaską łyżeczkę soli. Krótko blindujemy lub dokładnie roztrzepujemy. W naczyniu żaroodpornym rozkładamy połowę ziemniaków. Dodajemy zawartość patelni i dokładnie rozkładamy. Przykrywamy drugą połową ziemniaków (równo rozłożonych). Wierzch możemy posypać tartym serem. Zapiekamy przez ok. 18-20 minut w 200ºC. Dekorujemy rozmarynem (opcjonalnie). Zapiekanka lepiej się kroi gdy nieco przestygnie. Post Zapiekanka z mięsa mielonego, pora, fasolki i ziemniaków pochodzi

Poezja smaku
Curry z Arbuza i Chleb Naan 56

miód, odstaw na jakieś 10 minut. Po drugie wymieszaj suche składniki, dodaj oliwę z oliwek, jogurt i zawiesinę, wymieszaj i ugniataj, w razie potrzeby dodaj więcej mąki. Po trzecie przykryj i odstaw na jakieś 60 minut. Po czwarte wyłóż ciasto na powierzchnię roboczą, podsypaną mąką i chwilę wyrabiają ciasto. Po piąte podziel ciasto na 8 części, każdą rozwałkuj i smaż(...)imbir. Po drugie podpiecz na suchej patelni przyprawy, które masz mój drogi czytelniku – podglądaczu w całość, następnie przełóż je do moździerza, dodaj resztę przypraw i ugnieć. Po trzecie wlej olej roślinny na patelnię i wrzuć ugnieciony czosnek i imbir, podsmaż. Po czwarte wsyp przyprawy, wymieszaj, podsmaż. W międzyczasie zmiel arbuza, oczywiście usuwając pestki. Po piąte wlej mleko kokosowe

RafalCook
Przepyszne klopsiki z pieczonego bakłażana 52

przez 20min. 2. W robocie kuchennym umieść namoczoną ciecierzycę, ostudzonego bakłażana, czosnek, cebulę, obrany imbir, sok i skórkę z cytryny oraz przyprawy - zmiksuj do konsystencji bułki tartej, tak, aby były widoczne kawałki bakłażana. 3. Masę przełóż do miski, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. 4. Formuj klopsiki wielkości orzecha włoskiego i smaż na niewielkiej ilości oleju na jasnobrązowy kolor

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kulebiak z kapustą i grzybami (keto/low carb) 64

razem w wersji niskowęglowodanowej. Ciasto kompletnie bez mąki i drożdży a mimo wszystko niezwykle puszyste i lekkie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kulebiak – ciasto – składniki 2 jaja 250g tartej mozzarelli (nie z kulki) 2 pełne łyżki majonezu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kulebiak – farsz – składniki 250g kapusty kiszonej 20-30g suszonych grzybów 20g masła listek laurowy 2 ziarenka

Do Garów!
Marynata curry-chili 90

mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Marynata do mięsa curry-chili Składniki na marynatę curry-chili. 30 dkg jogurtu greckiego 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczka tartego imbiru 1 i 1/2 papryczka chili 1 łyżka miodu 3/4 łyżeczki soli mały pęczek kolendry 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka kurkumy Marynata do mięsa curry-chili Jak zrobić

MeCooks
Makaron ze szparagami i boczniakami 51

boczniaki. Gdy szparagi zmiękną dodać suszony estragon, a potem śmietankę. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelnię dodać odcedzony makaron. Wszystko dokładnie wymieszać. Danie podawać po oprószeniu tartym serem. Posypać niewielką ilością szczypioru z dymki. ----- Podobne: boczniaki a la ryba po grecku gołąbki z kaszą, szparagami i pieczarkami boczniaki ze szparagami

Weekendy w domu i ogrodzie
Kotlety z bakłażana 59

bakłażana dopełniają ją IDEALNIE! Panierowany bakłażan – KĄCIK PORAD Do panierowania kotletów użyłem panierki panko, której jestem wielkim fanem. Jeśli nie masz do niej dostępu, możesz również użyć bułki tartej. Bardzo ważne jest, aby plastry bakłażana na początku oprószyć solą i przetrzeć po chwili ręcznikiem papierowym, ponieważ dzięki temu pozbędziemy się części goryczy. Po usmażeniu możesz zadecydować, czy chcesz

Blendman
Wrap a’la BigMac (keto / lowcarb) 88

smakiem słynnego hamburgera. Idealna dla wszystkich. A przede wszystkim dla osób będących na keto czy lowcarb. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wrap – składniki 3jaja 250g miękkiego twarogu (typu quark) 100g tartej twardej mozzarelli sól, pieprz do smaku Wrap – nadzienie – składniki 300g dowolnego mięsa mielonego sól, pieprz – zioła i inne przyprawy wg.gustu i smaku 1 pomidor 1/4 sałaty

Do Garów!
Ciasto do dekoracyjnych chlebów weselnych i innych uroczystości 59

spulchnienie ciasta. Polecam ten przepis na ciasto z pełną odpowiedzialnością. Taki chleb oczywiście jeść można, ale najlepiej jak już spełni swoje zadanie, proponuję pokroić, ususzyć i używać w postaci tartej bułki. Ciasto daje się świetnie formować w różne kształty. Można z niego wykonać przepiękną dekorację, moja jest takim bardzo skromnym przykładem, bardziej skupiłam się na cieście niż dekoracji. Wokół

Leśny Zakątek
Pieczeń z wątróbką 47

połową selera. liściem laurowym i kilkoma ziarenkami pieprzu Do mięsa dodać przestudzoną, ugotowaną i zmieloną wątróbką, warzywa również zmielić Dodać przyprawy, jajka, przeciśnięty czosnek, jeśli trzeba kilka łyżek bułki tartej- wymieszać, doprawić do smaku solą. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170*C na ok. 45 min. Ta ilość składników wystarczyła mi na 2 pieczenie w foremkach

Proste Potrawy
Najlepsze faszerowane naleśniczki 43

chwilę smażymy *** *** Następnie dokładamy szpinak, mieszamy i smażymy, aż szpinak zwiędnie *** *** Całość zdejmujemy z ognia, dodajemy wcześniej przygotowane mięso i mieszamy *** *** Na każdym naleśniku układamy porcję farszu *** *** Całość posypujemy tartym lub drobno pokrojonym żółtym serem *** *** Naleśniki z farszem rolujemy. Gotowe ruloniki układamy w żaroodpornym naczyniu *** *** Naleśniki polewamy ketchupem i posypujemy żółtym serem *** *** Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym

Blog z Apetytem
Cebula orzechowa z czasu wielkiego kryzysu 43

naukowych metod przyrządzania pokarmów, ale największą rolę odegrało właśnie w obliczu kryzysu i II Wojny Światowej. Oryginalnie przepis zakładał upieczenie wydrążonych i nafaszerowanych mieszanką masła orzechowego i bułki tartej cebul, ale ja go lekko zmodyfikowałem. Składniki: - cebula - masło orzechowe Wykonanie: Cebulę obieramy i odcinamy szpiczastą końcówkę. Mowa o tej części gdzie wyrasta szczypiorek. Nacinamy od góry gwieździście i rozkładamy

Kryzysowa Książka Kucharska
Bagietka czosnkowa 43

mojego przepisu na bagietki ) – 50-70 g miękkiego masła – 3 ząbki czosnku – 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki – 2 łyżki parmezanu – 4 łyżki tartego sera (mozzarella, gouda lub cheddar) – sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Przygotuj masło czosnkowe. W miseczce wymieszaj miękkie masło, przeciśnięty przez praskę lub starty czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz sól

nietylkopasta.pl