łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego, winnego lub soku z cytryny 1 łyżeczka miodu lub brązowego cukru 1 łyżka sosu sriracha lub sosu chili (opcjonalnie) 1 łyżka tartego imbiru 2 starte ząbki czosnku 2/3 szklanki bulionu lub wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz ryż na sicie, wsyp do garnka, zalej 1½ szklanki wody. Wstaw
Niedzielny kucharzmakaron 1 cukinia pęczek szczypiorku 1 szklanka słodkiej śmietanki do sosów około 100 g startej mozzarelli Klopsiki: 400 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 3 - 4 łyżki bułki tartej sól pieprz 1. Makaron gotujemy al'dente. Składniki na klopsiki przekładamy do miski, zagniatamy rękami i formujemy małe kuleczki. Smażymy na niewielkiej ilości oleju. 2. Szparagi myjemy, odkrawamy
kruche babeczkiSkładniki: – 300g mąki żytniej 720 – 100g mąki pszennej – 250ml ciepłej wody – 8g świeżych drożdży – 8g soli – 1 żółtko (lub napój roślinny) – 1 łyżka oregano – 1 łyżka tartego parmezanu (opcjonalnie) – sezam czarny i biały do posypania W misce zagniatamy mąki, wodę, sól, drożdże, oregano i parmezan. Otrzymaną masę dzielimy na 6-7 części, z każdej formujemy bułkę, układamy na blasze
Be Fit Be Strongstąd podaje ten przepis jak najszybciej. Dobry, lekki, leczniczy. Do dzieła zatem pasztet jest rewelacyjny, będzie Wam trudno opanować się i ukroić go zupełnie schłodzonego! Możecie dodać trochę tartej marchewki, będzie wilgotniejszy. Idealne śniadanie lub kolacja. Porcja na dwie małe foremki, zresztą zobaczycie po masie jakiej foremki będziecie skłonni użyć. Składniki
Z Kuchni Do Kuchnidużo dymki i wspaniałe pachnące pomidory malinowe, na to wszystko wbiłam dwa jaja od szczęśliwych kur ,dosmaczyłam solą i pieprzem. Pod koniec duszenia dodałam warkocze wędzone .Można użyć również tartego oscypka. Całości dopełnia świeży ogórek i mocno ziarnisty ,razowy, własnoręcznie upieczony chleb. Na takim śniadaniu dojedziecie do obiadu bez żadnych problemów
Z Kuchni Do Kuchnidrugie kiedy mięso zmieni kolor, dodaj czosnek i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i grzej kilka minut. Zrób duży łyk wina 😉 to jest absolutnie koniecznie, by grecka moussaka się udała. Po trzecie dodaj wino, wymieszaj i grzej, aż płyny odparują. Po czwarte dodaj pomidory, cynamon, liście laurowe, goździki, sól, pieprz. Wymieszaj i gotuj jakieś 25 minut, aż płyny odparują. Sos beszamelowy(...)patelni. Dodaj mąkę i cały czas mieszając, grzej kilka sekund. Po drugie wolnym strumieniem wlej mleko i cały czas mieszaj, by nie było grudek. Zrób łyk wina 😉 Po trzecie kiedy beszamel zacznie gęstnieć, zdejmij go z palnika, dodaj żółtka, ser, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i bardzo dobrze wymieszaj. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Złóż Grecką Moussake w całość. Naczynie
RafalCookfanem zielonych szparagów, czy też nie, poznaj nasz przepis i koniecznie wypróbuj! Wykorzystaj sezon na szparagi i odkryj inne pomysły niż tylko szparagi w boczku lub panierowane w bułce tartej. Jesteśmy pewni, że ten przepis Cię nie zawiedzie i wielokrotnie do niego wrócisz. Przepis na szparagi ze smażoną piersią kurczaka jest bardzo prosty, a przygotowanie go nie zajmie dużo
Kuchnia Na WypasieZapiekankę makaronową z kurczakiem Składniki 1,2 kg ziemniaków 400g mięsa mielonego np. wieprzowo-wołowego 200ml pasatty pomidorowej 100g salsy meksykańskiej 1 cebula 200ml śmietany 2 jajka 200g tartego sera sól pieprz szczypta oregano 1 łyżka masła 2 łyżki oleju Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym – przepis Ziemniaki gotować przez 10 minut. Następnie odcedzić i ostudzić. Na patelni
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ząbki czosnku 250 g serka mascarpone 2-3 garści świeżego szpinaku 6-7 łyżek mleka kawałek sera typu parmezan sól, pieprz 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej makaron penne Sposób przygotowania: 1. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawami, wymieszać i odstawić na 10 minut. 2. W międzyczasie zmiażdżyć ząbki czosnku, suszone pomidory
Kuchnia domowa Anicukru około 40 g masła roztopionego parę kropel esencji waniliowej szczypta soli Nadzienie z jagód : 120 g jagód mrożonych 2 łyżki cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub bułki tartej Nadzienie z twarogu: 200 g kremowego twarogu 4-5 łyżeczek cukru (razem z waniliowym) 2 łyżki słodkiej śmietanki 30 % Lukier: 3/4 szkl cukru pudru 2 łyżki ciepłej wody
Gotowanie...to proste !Zielone szparagi to warzywo, którego pędy używane są do przygotowania wielu pysznych dań. Ze szparagów zrobić można zupę, sałatkę, tartę, połączyć je z mięsem lub zapiec z serem. Na moim blogu znajdziecie kilka przepisów na dania z zielonych szparagów . Najnowsze danie, które chcę Wam polecić to potrawka z kurczaka ze szparagami właśnie. Potrawka z kurczaka to połączenie zielonych szparagów(...)wagi użytych składników. Jeśli zamiast 12 dkg marchwi dodacie 13 czy 14 dkg nic się nie stanie. Lubisz dania z zielonymi szparagami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Tartę szparagową. The post Potrawka z kurczaka ze szparagami appeared first on MeCooks Blog
MeCooksziołowej ( zalewam świeże zioła i odstawiam w szczelnej buteleczce) 2-3 dojrzałe pomidory, malinowe są super 2-3 ząbki czosnku, posiekane( można pominąć jak nie lubimy) 2 łyżki tartego parmezanu pęczek posiekanych świeżych ziół: bazylia, oregano, tymianek itp sól, pieprz Pomidorki kroimy w kostkę, dodajemy łyżkę oliwy, czosnek, świeże zioła, sól, pieprz( według uznania). Wszystko dokładnie mieszamy. Kromki chleba
gotuj ze mnąjajko, dodać przyprawy.i sok z cytryny. Wszystko razem wymieszać i wyrobić ręką, dłuższą chwilę, tak żeby masa była gładka. Następnie uformować kotlety i obtaczać je w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety, po kilka minut z każdej strony na niewielkim gazie
Agusiowe smakołykiosób Trudność przygotowania: średnie Cena: przystępna SKŁADNIKI : 500g fileta z piersi kurczaka 1 papryka czerwona 1 mała cebula 5 pieczarek 1/3 pęczka natki pietruszki 70 g tartego sera mozzarella 3 jajka 2 łyżki majonezu 3 łyżki mąki sól pieprz 1. Fileta myjemy i oczyszczamy. Kroimy w bardzo drobną kostke i przekładamy do miski. 2. Cebulę i paprykę również
karolgotujeDziś zaserwowałam pulpety w sosie koperkowym. Składniki: Mielona łopatka (ok 0,7kg) 2lyzki bułki tartej 2 łyżki wody Pęczek kopru Marchew Mąka do oprószenia pulpetów i zagęszczenia sosu Olej Sól, pieprz, czosnek, majeranek, ziele angielskie i liść laurowy. Mielone mięso wymieszałam z bułką, wodą, solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem granulowanym. Odstawiłam na około 20minut. Uformowałam pulpeciki
Kulinarne blogowanie