zawsze bazyliowa. :)Składniki na 4 porcje Mała marchewka 2 łyżki oliwy z oliwekMała cebulka ½ liścia selera naciowego 500 g mielonego mięsa dobrej jakości – u mnie szynka wieprzowa ząbek czosnku kilka listków tymianku i szałwiiduże opakowanie makaronu pappardelle 150 g startego parmezanu (ewentualnie inny ser) sól, pieprz ¼ szklanki mleka(...)przed wrzuceniem mięsa zioła zdejmujemy. Gdy mięso się dobrze podsmaży dodajemy wcześniej podsmażone warzywa, całość zalewamy mlekiem i bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy około 10 minut w razie potrzeby dolewając bulionu.Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu w lekko osolonym wrzątku, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Parmezan (albo inny ser) ścieramy na małych oczkach i odstawiamy. Na rozgrzaną
Słodkie Przyjemnościoczywiście ona sięga tematów o wiele poważniejszych. Szczerze mówiąc często nie zgadzam się z jej postrzeganiem życia, ale i tak bardzo cenię jej kreatywność. Dlatego zachęcam wszystkich do praktykowania gotowania opartego o wybrane przepisy, ale również o swobodne podchodzenie do ich modyfikowania. Niech będzie tak, że sami prowadzimy się kulinarnie, jak chcemy, gdzie chcemy. Najważniejsze będzie, żeby finalnie nakarmić swoja(...)godzinę, tylko od czasu do czasu mieszam. Po tym czasie dorzucam posiekany drobniutko czosnek i majeranek. Duszę pod przykryciem kolejne 30 minut. Teraz należy oprószyć całość dania mąką, porządnie zamieszać i jeszcze kilka minut dusić, posolić i popieprzyć według chęci. Mięsko rozpada się delikatnie i pyyyysznie smakuje! Nadaje się do mrożenia w szczelnych pojemnikach. Podawać można w towarzystwie wybranej
I tu będę miała takie teNastał weekend. Czas się odprężyć. Można to zrobić samemu lub w gronie przyjaciół. Bez względu na to, która opcja nas czeka, zawsze warto mięć jakąś przekąskę
W kuchni wieczoremWitam Kochani dziś zapraszam na pyszne placki ziemniaczane z mięsno-warzywnym gulaszem-pyszna propozycja na obiad, która zasmakuje każdemu :) GULASZ -500g mięsa wieprzowego np łopatka, szynka -1 cebula -2 małe ząbki czosnku -0,5 małej cukinii -0,5 puszki kukurydzy (puszka 340g) -1 duża marchew lub 2 małe -6 średnich pieczarek -łyżka masła -sól, pieprz do smaku -zioła(...)dodajemy marchew pokrojoną w talarki oraz pokrojone w niewielka kostkę mięso. Całość podlewamy lekko wodą i dusimy około 10-15 minut. Dodajemy drobno pokrojoną cukinię, czosnek, pieczarki i wszystko dusimy ok 5 minut. Dodajemy przyprawy i kukurydzę i gotujemy chwilę. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość mieszamy, gotujemy 2 minutki i gotowe. PLACKI ZIEMNIACZANE Zmielone ziemniaki dajemy do miski
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokułyżka kaszy manny niecała łyżka soli ok. 0,5 łyżeczki mielonego kminku i pieprzu łyżeczka przyprawy do mięs ok. 10-16 plasterków szynki wieprzowej użyłam gotowanej ok. 6-10 plastrów sera żółtego ok. 100 g gotowanego boczku w plasterkach (mi wystarczyło, ale można ew. kupić trochę więcej) WYKONANIE: Mięso mieszamy z jajkiem, bułką, manną i przyprawami. Porządnie wyrabiamy (najlepiej(...)zaklejamy końce. Delikatnie odkładamy roladę na bok, a na folii układamy boczek. Na środek boczku dajemy roladę i ponownie zawijamy w folię. Pieczemy w folii 25 minut w 180 stopniach C. Wyciągamy mięso i odwijamy. Dopiekamy jeszcze w 230 stopniach ok. 20 minut aż z boczku wytopi się tłuszcz i będzie przypieczony. Uwaga tłuszcz trochę pryska
Pani na deserKażdy z nas ma czasami takie dni kiedy nie chce się nic gotować, albo wszystko idzie jak po grudzie, kompletnie nic nie wychodzi. Kiedy nadchodzi taki dzień, lepiej zrezygnować z dodatkowych stresów i po prostu coś zamówić na dowóz. Ostatnio dowiedziałam się o pewnej stronie foodpanda.pl - miejsce, dzięki któremu możemy w łatwy sposób zamówić jedzenie przez internet. Szybko(...)zrobiłam w ten dzień? Pokusiłam się o rzecz banalną, a wyglądającą i smakującą absolutnie fantastycznie. Nadziewany filet z piersi indyczej, zawinięty w szynkę i upieczony. Całość naszej pracy zajmie nam dosłownie 5 minut, a pieczenie kolejne 50 - w niespełna godzinę uzyskamy obiad idealny! Soczysty kawałek mięsa, a zapachy unoszące się po domu z pieczenia z pewnością poprawią nam nastrój! :) Jest
Plate of Joynasze życie, że wszystko przemija. Kwiaty przekwitają, ludzie umierają, a rosliny rosną i są zbierane w swoim najlepszym okresie. Składniki: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków 100 g gotowanej wędzonej szynki 100 g ulubionego sera żółtego 1 pęczek rzodkiewki 1/2 pęczka szczypiorku kilka listków świeżej bazylli, mięty i oregano Dresing: 1 płaska łyżeczka miodu naturalnego 2 łyżki octu(...)ćwiartki. Wrzucić do miski, dodać do nich pokrojone w paseczki ser i szynkę. Rzodkiewkę pokroić w plasterki, a zioła drobno posiekać. Wszystko dokładnie wymieszać. W słoiczku umieścić wszystkie składniki dresingu, zakręcić słoik i dokładnie wymieszać po czym polać nim sałatę. Odstawić na około 15-20 minut, aby wszystkie smaki się połaczyły i mozna podawać. Smacznego
Gosia gotujePork from the wokSkładniki.25 dag szynki wieprzowej1/2 strąka papryk4 pieczarki1 jabłko2 łyżki oliwyMarynata.1 łyżka sosu sojowego1 łyżka wina białego wytrawnego1 łyżka płaska mąki ziemniaczanejSos.125 ml bulionu drobiowego1 łyżka sosu sojowego1 łyżka wina białego wytrawnego2 łyżeczki cukruWykonanie.Mięso pokroić w cienkie paseczki.W miseczce połączyć sos sojowy z winem i mąką i włożyć mięso. Dokładnie wymieszać i odstawić przynajmniej(...)paprykę pokroić w kostkę, a pieczarki w plasterki.Wymieszać składniki sosu.W woku rozgrzać oliwę i smażyć przez 3 minuty na silnym ogniu zamarynowane mięso.Zsunąć je na bok.Dodać jabłka, paprykę i pieczarki, smażyć 2 minuty, wszystko wymieszać, wlać sos i gotować ,stale mieszając, od chwili zawrzenia, na zmniejszonym ogniu jeszcze 1 minutę.Podawać z ryżem. Ja podałem
Kulinarny karnet Christopheramięso w garnku z wodą do całkowitego wystudzenia (ja gotowałam wieczorem i zostawiłam do wystudzenia na noc). Ponownie stawiamy garnek z mięsem i tą samą wodą na gaz. Gotujemy kolejne 10 minut od chwili zawrzenia wody. Odstawiamy do wystudzenia (w garnku z wodą, jak poprzednio). Po wystudzeniu wyjmujemy schab, osuszamy papierowym ręcznikiem i wkładamy do lodówki na 12 godzin(...)wędliny do chleba znajdujące sie na blogu: Wołowina pieczona w niskiej temperaturze Schab pieczony w niskiej temperaturze Karkówka dojrzewająca Mozaika drobiowa z pieprzem syczuańskim Schab dojrzewający paprykowy Najlepsza szynka drobiowa Szynka drobiowa Wydrukuj przepis The post Schab do chleba appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkomięso w garnku z wodą do całkowitego wystudzenia (ja gotowałam wieczorem i zostawiłam do wystudzenia na noc). Ponownie stawiamy garnek z mięsem i tą samą wodą na gaz. Gotujemy kolejne 10 minut od chwili zawrzenia wody. Odstawiamy do wystudzenia (w garnku z wodą, jak poprzednio). Po wystudzeniu wyjmujemy schab, osuszamy papierowym ręcznikiem i wkładamy do lodówki na 12 godzin(...)wędliny do chleba znajdujące sie na blogu: Wołowina pieczona w niskiej temperaturze Schab pieczony w niskiej temperaturze Karkówka dojrzewająca Mozaika drobiowa z pieprzem syczuańskim Schab dojrzewający paprykowy Najlepsza szynka drobiowa Szynka drobiowa Wydrukuj przepis The post Schab do chleba appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoporcje: 500 g szynki wieprzowej 2 łyżki mąki pszennej 2 szalotki 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 szt suszonych grzybów 1 gałązka rozmarynu sól ziołowa pieprz czarny ognista mieszanka przypraw zioła dalmatyńskie olej(...)posiekane szalotki - podsmażamy do zeszklenia. Dolewamy niewielką ilość wody - tak aby pokryła mięso. Dorzucamy listki laurowe, ziele angielskie, rozmaryn, posiekane grzyby, zioła dalmatyńskie. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając - około 45 minut. W razie potrzeby dosalamy. Podajemy z kaszami lub ziemniakami polanymi sosem i ulubioną surówką. Wieprzowina w sosie SMACZNEGO
peggiwkuchniszynki ( można zastąpić innym ) 2 jajka 100 ml mleka Ok. ½ szklanki bułki tartej Sól Pieprz 2 marchewki Kawałek pietruszki Kawałek selera 1 mała cebula Pęczek koperku 150 ml słodkiej śmietany 2 spore łyżeczki mąki Wykonanie: Do garnka wlewamy około 700 ml wody i dodajemy obrane warzywa. Następnie gotujemy je w osolonej wodzie. W czasie gdy warzywa będą się gotowały przygotowujemy(...)mielonego razem z jajkami. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy pulpety. Jeżeli mięso będzie się zbyt bardzo kleiło do rąk, ręce wystarczy zwilżyć wodą. Do gotującego się wywaru dodajemy pulpety i gotujemy około 20 minut. Warzywa wyjmujemy, odlewamy niewielką ilość wywaru, dodajemy śmietanę i mąkę. Mieszamy i ponownie umieszczamy w pozostałym wywarze z pulpetami. Gotujemy. Koperek siekamy i dodajemy jako
Smaki Ewyszynki makaron u mnie penne pomidorki koktajlowe papryka czerwona cebula czerwona 2 ząbki czosnku 2 marchewki kolendra suszone pomidory z bazylia i czosnkiem papryka wędzona starta mozzarella masło klarowne puszka pomidorów Cebule obrałam, wrzuciłam na patelnie, na której wcześniej rozpuściło się masło. Jak cebula się zeszkliła, dodałam pokrojoną paprykę i startą na tarce marchewkę. W międzyczasie gotowałam(...)Całość przełożyłam do naczynia żaroodpornego, dodałam ugotowany makaron, wymieszałam drewnianą łyżką. Pomidorki poprzekrawałam na pół, powkładałam do zapiekanki. Całość lekko posypałam startą mozzarellą. Zapiekłam w 180 stopniach jakieś 30 minut
kruche babeczkiakurat nie jest za gorąco, nie jest za zimno, więc można spokojnie na takowy się wybrać. Dzisiaj proponuję prosty, aczkolwiek niesamowity w smaku przepis na pieczone szparagi w szynce Crudo. Niestety sezon na szparagi już dobiega końca, dlatego, jeśli znajdziemy na stoiskach, w warzywniaku ładny jeszcze pęczek, śmiało go bierzmy i ten ostatni raz rozkoszujmy się ich smakiem(...)odłamać stwardniałe końcówki (kiedy łamiemy je, trzymając je za same końce, powinny łamać się w odpowiednim miejscu). Zagotować wodę w szerokim garnku i do wrzątku wrzucić łodygi. Gotować 1-2minuty, odcedzić i natychmiast schłodzić pod zimną wodą. 5-6 łodyg zawinąć w plastry Crudo i ułożyć na blasze wyłożonej sreberkiem lub papierem do pieczenia. Główki szparagów posmarować masłem
Be Fit Be Strongmielonego to wspomnienie mojego dzieciństwa. To chyba była jedyna postać mięsa mielonego, którą tolerowałam. Tym razem urozmaiciłam zrazy dodatkami. Wyszły naprawdę pyszne. Składniki: 500 g chudego mięsa mielonego wieprzowego (szynki) 1 cebula 1 jajko bułka tarta majeranek sól, pieprz 2 ząbki czosnku mąka do panierowania olej do smażenia papryka czerwona ser żółty ogórek korniszon ziele angielskie liść laurowy mąka śmietana(...)Mięso obtaczamy w mące, obsmażamy na rumiano na oleju. Obsmażone zrazy przekładamy do rondelka, zalewamy gorącą (!) wodą 1 cm powyżej mięsa, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy 15 minut. 4. W misce mieszamy 2-3 łyżki mąki z 2-3 łyżkami śmietany i zimną wodą. Wyjmujemy mięso z gotującego się wywaru. Do wywaru wlewamy mieszankę mąki i śmietany, mieszamy
Kuchnia domowa Ani