może być troszkę więcej) 2 cebule 1 duże jajko ok. 3-4 czubate łyżki mąki pszennej sól pieprz Sos/gulasz do placków: 700 g wołowiny (np. udziec) lub wieprzowiny (np. szynka) 1-2 cebule 1 czerwona papryka 600 g pieczarek 3 ząbki czosnku ok. 150-200 g koncentratu pomidorowego olej/oliwa 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 czubata łyżeczka słodkiej, mielonej(...)przykryła mięso i zostały jeszcze ok. 2 cm ponad). Dodajemy ponadto przyprawy: listki laurowe, ziele angielskie, sos sojowy, trochę soli i pieprzu (potem będzie można jeszcze doprawić). Całość gotujemy ok. 45 minut na wolnym ogniu, najlepiej pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i słodką paprykę. Kontynuujemy gotowanie. W międzyczasie oczyszczamy pieczarki i kroimy je na plastry, które następnie
MyCookBook.plmięsa użyłam przypraw od firmy Skworcu i firmy Eco Blik . Zapraszam na pyszne danie :) Składniki : około 300 g cannelloni 1 kg mięsa mielonego z szynki 1 puszka chili con carne Bonduelle 1 duża cebula 4 pieczarki 1/2 szklanki startego parmezanu 1 duży słoik sosu bolońskiego 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny od Skworcu 1 łyżeczka czosnku(...)dodajemy 2 łyżki oliwy i lekko podsmażamy , wlewamy gotowy sos boloński i chwilkę gotujemy , następnie połowę wykładamy na chili con carne , następnie wykładamy drugą warstwę rurek i znowu zalewamy mięsnym sosem . Wierzch posypujemy startym parmezanem . Zapiekamy w temperaturze 180 stopni około 45/ 50 minut aż rurki będą miękkie . Upieczone cannelloni posypujemy starty parmezanem i smarujemy Remuladą duńską z Folwark
Sama słodycz i szczypta chiliplasterków szynki parmeńskiej, ok 150 g gotowe ciasto francuskie( u mnie prostokątne, ale możne być tez okrągłe) 1 jajko Ziarna sezamu Zaczynamy od opłukania szparagów, odłamujemy zdrewniały koniec, nożykiem do warzyw lekko ściągamy grubą skórkę, białym kuchennym sznureczkiem wiążemy szparagi w pęczek( nie używamy kolorowego sznureczka, bo tak jak Bridget Jones, może nas spotkać przykra niespodzianka)) Szparagi gotujemy(...)gotowały się tylko w parze wodnej. Ugotowane szparagi chłodzimy i osuszamy. Ciasto francuskie tniemy na paski o szerokości ok. 3 cm na całą długość ciasta. Szparagi zawijamy w plasterki z parmezanem, a potem całość ciasno zawijamy w paski ciasta francuskiego. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w 200 °C przez 15 minut
Mia Cucina Sofietasię znacznie krócej. Cukinia może nie przypomina kapusty, ale podobnie doprawiona jest w stanie ją zastąpić tym, którzy mają jej nadmiar. Potrzebujemy: 2 cebule 300 g kiełbasy śląskiej z szynki Maestro Henryk Kania 2 marchewki 3 duże cukinie 4 pomidory malinowe 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 3 łyżki oliwy sól, pieprz Na początku przesmażamy(...)podsmażonych warzyw z kiełbasą. Od momentu zagotowania gotujemy około godzinę z dodatkiem soli i pieprzu. Jeżeli lubicie bardziej "wodnisty" bigos gotujcie go z przykryciem, jeżeli bardziej treściwy - bez przykrycia, wtedy większość płynu odparuje. Do lekko rozgotowanej cukinii dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory malinowe. Gotujemy jeszcze przez około 10 minut, doprawiamy i podajemy! :) Smacznego! :) Wioleta Gargula
MamaOskarkapomidorów i ma tylko 30 kcal w 100 g produktu) 25 ml oliwy z oliwek świeża bazylia pieprz i sól do smaku Dodatki: 5 plastrów szynki gotowanej (60 kcal) lub szynki prosciutto (165 kcal) 75 g sera mozzarella w małych kulkach (polecam dostępny w Tesco Zott Zottarella Light Ser mozzarella : bez GMO, składniki naturalne i ma tylko 157 kcal(...)Przekładamy placek na blachę posypaną mąką. Rozprowadzamy na nim sos przecieru pomidorowego, bazylii, oliwy i przypraw. Kładziemy startą goudę i połowę kulek mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut. Po wyjęciu dokładamy szynkę i resztę mozzarelli. Posypujemy rukolą. Zobacz też: Dieta i pizza - czy to możliwe? ; Pizza - historia prawdziwa
Better Life By Auntie Jugrupy B oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto dobrze przygotowana jest bardzo smaczna i doskonała w kuchni do przygotowania wielu dań. Polecam :) Składniki - 70 dag mięsa wieprzowego np. szynki, łopatki lub karkówki ( u mnie chuda karkówka ) - 200 g cieciorki ( u mnie od Skworcu ) - 2 marchewki - kawałek selera - 4-5 ziemniaków - cebula - 2,5 litra wody - 3 łyżki koncentratu pomidorowego(...)zalewam 2,5 litrami wody i gotuję na wolnym ogniu ( wody nie solę, cieciorka szybciej mięknie). Mięso kroję w większa kostkę, wrzucam na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Na silnym płomieniu przesmażam mięso, aż straci różowy kolor, do mięsa dodaję wszystkie przyprawy, oprócz soli i sosu sojowego. Smażę ok 10-15 minut do zrumienienia. Kiedy cieciorka jest już wpół
Kuchnia z widokiem na ogródchodzi o przepisy i gotowanie. Szynka jest na ostro: środek ma łagodny i soczysty, dzięki szybkiemu zamknięciu porów we wrzątku, natomiast z wierzchu jest pikantna. Zbliżają się wielkimi krokami Święta Bożego Narodzenia, więc myślę, że taki przepis się przyda. Szyna świetnie nadaje się do obiadu lub jako wędlina na kanapki. Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 1 łyżeczka białego(...)żeby zmieściła się w nim szynka W czasie, gdy woda się grzała, przygotowałam pozostałe składniki: czosnek i imbir drobno posiekałam Paprykę i oba rodzaje pieprzu wymieszałam w salaterce Szynkę opłukałam i osuszyłam ręcznikiem papierowym Nagrzałam piecyk do 220 stopni Gdy woda w garnku się zagotowała, wyłączyłam gaz i włożyłam do wrzątku szynkę na 3 minuty, po czym wyjęłam
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comchodzi o przepisy i gotowanie. Szynka jest na ostro: środek ma łagodny i soczysty, dzięki szybkiemu zamknięciu porów we wrzątku, natomiast z wierzchu jest pikantna. Zbliżają się wielkimi krokami Święta Bożego Narodzenia, więc myślę, że taki przepis się przyda. Szyna świetnie nadaje się do obiadu lub jako wędlina na kanapki. Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 1 łyżeczka białego(...)żeby zmieściła się w nim szynka W czasie, gdy woda się grzała, przygotowałam pozostałe składniki: czosnek i imbir drobno posiekałam Paprykę i oba rodzaje pieprzu wymieszałam w salaterce Szynkę opłukałam i osuszyłam ręcznikiem papierowym Nagrzałam piecyk do 220 stopni Gdy woda w garnku się zagotowała, wyłączyłam gaz i włożyłam do wrzątku szynkę na 3 minuty, po czym wyjęłam
Szczęśliwa kuchniaPizza z awokado Pizza zupełnie inaczej, bo zamiast sosu pomidorowego użyłam awokado. Pomysł został zaczerpnięty z 2 wydania gazety KUKBUK. To zestawienie pizzy i
Gotuj Się Kto Możeduże łyżki mąki (skrobi) ziemniaczanej lub więcej, gdy używamy mniej mączystych ziemniaków ( my dałyśmy 5 łyżek ) Farsz: - 1/2kg surowego mielonego mięsa (u mnie wieprzowe: szynka+łopatka) lub tyle samo mięsa gotowanego, lub pieczonego wcześniej zmielonego - 1 większa cebula (ja nie dodawałam) - 2-3 ząbki czosnku - 2 łyżki majeranku - 1/2-3/4 łyżeczki soli - świeżo mielony pieprz - szczypta chili - 2-3 łyżki rosołu(...)miałka), przełożyć na sito (nad garnkiem lub miską) wyłożone kilkukrotnie złożoną gazą i dokładnie odcisnąć, wody nie wylewać. Odciśnięte ziemniaki przełożyć do miski z puree z ziemniaków. Po kilku minutach z odlanej od ziemniaków wody wydzieli się skrobia, która opadnie na dno naczynia. Wodę z góry wylewamy, natomiast otrzymaną skrobię dodajemy do ziemniaków. Dodajemy także mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wyrabiamy. Gdyby
Smaczne ZdroweUprzedzając Wasze pytania i komentarze: to wcale nie jest mdłe. Wręcz przeciwnie, ale żeby to sprawdzić, musicie ugotować taką zupę z pulpecikami 😊 Składniki: 500 g mięsa chudego mielonego (wykorzystałam szynkę wieprzowa) 1 sucha bułka pszenna 3-4 średnie marchewki 1 większy pęczek koperku mąka do obtoczenia pulpetów sól i świeżo mielony pieprz do smaku 1 łyżka posiekanego drobno lubczyku(...)ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk i odrobinę soli. Z mięsa formować okrągłe pulpety, obtaczać je w mące i wkładać do wrzącej wody. Gotować na niewielkim ogniu do miękkości pulpetów, w zależności od ich wielkości 10-15 minut. Pod koniec gotowania dodać opłukany i posiekany koperek. Na końcu całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z makaronem. Lubicie pulpety
Codzienna kuchnia niecodziennaśląska z szynki kilka pieczarek 1 opakowanie makaronu łazankowego Makarony Babuni EkoMak słodka czerwona papryka (około 2 łyżek) 3 czubate łyżki pasty warzywnej z papryki, pomidorów i bakłażana (pindżur) świeżo mielony pieprz do smaku sól do smaku 1 cebula olej rzepakowy do podsmażenia składników – u mnie Woj-len Przygotowanie: Białą kapustę drobno szatkujemy / trzemy na tarce. Gotujemy do miękkości(...)mieszamy i jeszcze chwilę zostawiamy. Następnie dodajemy 3 czubate łyżki pasty warzywnej (pindżur), mieszamy dokładnie. Zostawiamy chwilę pod przykryciem. Po czym dodajemy stopniowo ugotowaną kapustę, mieszamy. Zostawiamy na kilka minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy ugotowany makaron, najlepiej stopniowo, aby wszystko ładnie wymieszać. Wyłączamy gaz i zostawiamy całość pod przykryciem
Słodkie okruszkiziela angielskie 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 4 łyżki miodu 1 łyżka rozmarynu 1 łyżeczka pieprzu 500ml wody 2 liście laurowe 1 gałązka choinki 500ml wody gotujemy z 3 liśćmi laurowymi, 2 ziarnami ziela angielskiego i łyżeczką pieprzu ziarnistego. Wywar studzimy, rozpuszczamy w nim sól do peklowania. Mięso gęsto nakłuwamy szpilką do szaszłyków. Umieszczamy je w naczyniu(...)nacieramy mięso. Szynkę związujemy sznurkiem wędliniarskim, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 8 godzin. Piekarnik rozgrzewamy do 150*C. Do naczynia żaroodpornego wlewamy 500ml wody oraz liście laurowe. Do folii, w której zawinięta jest szynka dodajemy gałązkę z żywej choinki i zwijamy w całość. Mięso wkładamy do naczynia, przykrywamy i pieczemy przez 120 minut. Po pierwszych
Gotowanie i blogowaniebyły bardzo chude, tutaj chodziło bardziej o smak. To bardzo fajny jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Ja przygotowywałam swoją zupę w szybkowarze ale można również w zwykłym garnku, wówczas gotujemy do miękkości fasoli.Pamiętajmy by fasolę namoczyć minimum 12h przed gotowaniem.Warto przygotować zupy więcej, tak by wystarczyła również na drugi dzień, smakuje wtedy jeszcze lepiej. Mniam pyszności... :-)Składniki(...)karłowy- 3 marchewki- 1 korzeń pietruszki- 2 łodygi selera naciowego- por- kawałek- 0,4kg obranych,surowych ziemniaków- 6 kulek ziela angielskiego- 2 liście laurowe- kawałek wędzonki (chudy boczek, ogonówka, szynka itp.)- ilość dowolna- 1 średnia cebula- 2-3 łyżki aromatycznego majeranku + 1 łyżka dodatkowo po ugotowaniu- 5 ząbków czosnku- woda- olej kokosowy bezzapachowy lub oliwa, gdy mamy chude wędzonki- sól
Smaczne Zdrowedużo czosnku, które nadały mu cudowny aromat. Papryki były mięciutkie, a farsz smakował wybornie:) Gorąco polecam!SKŁADNIKI:7 papryk o równych spodach (różnokolorowe)500 g mięsa mielonego (użyłam z szynki)1 cebula3 ząbki czosnkugałązka tymianku gałązka rozmarynu2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki sól (użyłam himalajskiej)świeżo zmielony pieprzoliwa z oliwek1 torebka ryżu basmatiWYKONANIE:Papryki umyj, osusz i odkrój górne części(...)lekko.W międzyczasie wlej do garnka około 3-4 szklanek zimnej wody, dodaj 1 płaską łyżeczkę soli i zagotuj. Na wrzącą wodę wrzuć torebkę ryżu basmati i gotuj do miękkości 10 minut (lub wg zaleceń na opakowaniu).Zdejmij mięso z ognia, odcedź ryż i dodaj gorący do mięsa. Dokładnie wymieszaj. Teraz napełnij gotowym nadzieniem przygotowane wcześniej papryki. Nie żałuj farszu
Słodko-Słony Świat Ilony