szynka gotowana 8 minut - 2341 przepisów (strona:100/157)

Focaccia z rozmarynem, tymiankiem i skórką cytryny – bomba aromatu 255

To nie jest zwykłe pieczywo. Ta włoska focaccia jest nad wyraz aromatyczna – zioła i skórka z cytryny w połączeniu z dobrą oliwą działają cuda. Przy pieczeniu

Karo in the Kitchen
Klopsiki 176

Klopsiki to praktyczne danie . Jeśli coś zostanie z obiadu można je zalać sosem w słoiku i za pasteryzować . Po miesiącu lub dwóch mamy obiad gotowy .Praktycznie

Eli Gotowanie
Gulasz szegedyński 676

się na wersję, którą nazwałabym „podstawową”, czyli bez specjalnych dodatków. Przepis znalazłam tutaj i tylko lekko go zmodyfikowałam, by mięso nie straciło na kruchości. Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (szynka, łopatka, karkówka) lub wołowego pokrojonego w kostkę 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki smalcu 2-3 cebule, pokrojone w półplasterki 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka nasion kminku(...)smażyło, a nie gotowało w swoich sokach. W tym samym czasie w dużym żeliwnym garnku na łyżce smalcu podsmażamy cebulę i dodajemy do niej gorące mięso prosto z patelnie (ostatnie mięso przekładamy z patelni razem z całym pozostałym tłuszczem i przysmażoną mąką z dna patelni). Dodajemy też czosnek, kminek, papryki w proszku, mieszamy i smażymy przez minutę. Dodajemy gorący bulion

Trzeci talerz
Kiełbasa zapiekana z warzywami i puree ziemniaczanym / Sausage, vegetable and mash bake 219

przyjemną przesyłkę, zawierającą ich wyroby najlepszej jakości. W związku z tym, że firma ta jest liderem na rynku polskim w branży przetwórstwa mięsnego, otrzymałam między innymi kiełbaski śląskie i szynkę z indyka. Po zapoznaniu się z etykietami (co robię zawsze) odetchnęłam z ulgą, gdyż kiełbaski śląskie mają w składzie aż 90 % mięsa wieprzowego co jest dla mnie bardzo ważne. Postanowiłam(...)plus do podania 400 g grzybów, pokrojonych na połówki lub ćwiartki 400 ml czerwonego wina, wytrawnego 300 ml bulionu wołowego Przygotowanie: Włóż ziemniaki do wrzącej i osolonej wody, gotuj przez 15 minut, z czego na kilka ostatnich minut dodaj kapustę. Odcedź po czym dodaj mleko i masło do garnka z ziemniakami, podgrzej i rozgnieć na puree. Dopraw solą, pieprzem

karmelowy
Naleśniki ze szparagami 216

holenderskim Szparagi zawijane w boczek (roladki ze szparagami) , Zapiekanka. Klopsiki wieprzowe ze szparagami i makaronem Pizza ze szparagami Kremowa zupa szparagowa z pestkami dyni Jaglane muffiny ze szparagami i szynką Kremowa zupa szparagowa Tarta ze szparagami Kremowa zupa szparagowa z serem Zielone i białe szparagi kupujemy każdego roku od producenta, który mieszka kilka km od naszej miejscowości, najbardziej lubimy jednak(...)smaku sałata Jak przygotować naleśniki ze szparagami? Zielone szparagi pozbawiamy twardych części odłamując ich końcówki, nie trzeba ich obierać. W garnku zagotowujemy osoloną wodę, do gotującej wody wkładamy szparagi i blanszujemy ok. 4 minuty, następnie je odcedzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym, studzimy. Szparagi dzielimy na 6 części. Ostudzone naleśniki układamy pojedynczo na desce, smarujemy serkiem, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim 237

szynki, a następnie w ciasto francuskie, które skleiłem i odciąłem jego nadmiar, a następnie tak zawinięte ciasto ułożyłem na blasze do pieczenia. Ciasto posmarowałem z góry roztrzepanym żółtkiem i zapiekałem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z włączonym termoobiegiem przez 25 minut. Po upieczeniu istotnym jest, aby ciasto odpoczęło w ciepłym, ale nie gorącym miejscu przez około 15 minut przed(...)zlaniu wody pozostałej z odciskania startych ziemniaków, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i jedno jajko. Całość wyrobiłem na gładkie ciasto, a następnie przy pomocy łyżki uformowałem wrzecionowate kluski. Kluski te gotowałem we wrzącej wodzie - do czasu ich wypłynięcia na powierzchnię wody i jeszcze przez dalsze 3 minuty. Suszone borowiki zalałem 250 ml wody i gotowałem na małym ogniu przez 2 godziny

Wyprawy kulinarne
Zupa z kwiatami cukinii 212

stało żółtym kwiatom. Chyba obawiałam się , że się rozpuszczą, czy co? Serdecznie zapraszam na wiosenną, kolorową zupkę, o delikatnym smaku cukinii, przełamanym bardziej wyrazistym posmakiem tyrolskiego szpeku ( rodzaju wędzonej szynki) Zupa z kwiatami cukini Składniki na 4 osoby:4 małe cukinie z kwiatamiparę kwiatów cukini½ cebuli( drobno posiekanej)2 średnie ziemniaki( pokrojone w kosteczkę)½ selera naciowego150 g szpeku pokrojonego(...)Dodajemy cukinię, kwiaty cukini (zostawiamy jeden do dekoracji), seler i ziemniaki. Na koniec posypujemy szczyptą gałki muszkatołowej.  Następnie całość zalewamy gorącą wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 8 minut. Do zupy dodajemy drobny makaron i gotujemy do miękkości często mieszając ( ok 5/7 minut). Na końcu doprawiamy solą i pieprzem, oraz posypujemy startym parmezanem

Mia Cucina Sofieta
Zapiekanki z szynką i pieczarkami 2591

Takie proste zapiekanki wszyscy znamy i lubimy. Na bułce możemy zapiec różne składniki, te które lubimy lub takie co zalegają nam w lodówce. Zamiast bułek możemy

Monia miesza i gotuje
Przekąska imprezowa z ciasta francuskiego 459

tartego żółtego sera Czosnek drobno siekamy. Podsmażamy krótko w rondelku na rozgrzanej łyżce oleju. Następnie dodajemy passatę pomidorową i gotujemy aż sos wyraźnie zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy suszoną bazylią, oregano, szczyptą cukru, solą oraz pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia. Szynkę kroimy w bardzo drobną kostkę. Pieczarki trzemy na tarce. Jeśli mamy bardzo malutkie pieczarki, świetnie – zostawmy kilka sztuk w całości(...)serem, pieczarkami oraz szynką. Z drugiego arkusza ciasta wykrawamy podobny kształt, przykrywamy nim ciasto z nadzieniem. Na środku ciasta kładziemy szklankę. Ciasto nacinamy najpierw na pół, potem na ćwiartki, na ósemki i na szesnastki. Środek ze szklanką powinien pozostać nienaruszony. Szklankę odkładamy. Nacięte kawałki skręcamy dwukrotnie tworząc spiralkę. Blaszkę z ciastem wstawiamy na około 20-25 minut do piekarnika nagrzanego

Smaki Na Talerzu
Ciasto wytrawne o smaku koperkowym (z żółtym serem, mięsem i pieczarkami) 255

  https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój).  Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, świetnie smakuje i kusząco pachnie. Idealnie sprawdzi się na

Di gotuje
Klopsiki z grzybami w sosie pieczarkowym wg Aleex 178

jednak przekonana, że ta sobotnia tragedia powinna potrząsnąć wszystkimi decydentami. Pora, aby od nowa poukładać nasz świat. Bo tylko on nam pozostał… Składniki: Na klopsiki: • ½ kg mięsa mielonego z szynki lub z łopatki • 30 dag pieczarek • 1 cebulka • sól, pieprz, czosnek, przyprawa do mięs Knorr’a • jajko • 1/2 małej bułki, np. kajzerki • olej Na sos: • ½ kg pieczarek • 1 cebulka • sól(...)pokroić w drobną kostkę. 11. Na patelni rozgrzać nieco oleju (ok 1 łyżki), zeszklić cebulkę. 12. Dodać pokrojone pieczarki, poddusić. 13. Grzyby zalać wodą, doprawić solą i pieprzem. Gotować 15 minut. 14. Do sosu dodać zupę borowikową w proszku. Wymieszać. 15. Do sosu włożyć pulpeciki. Gotować około 10-15 minut aż sos zgęstnieje. 16. Podawać gorący. Smacznego

W mojej kuchni
STIR-FRY Z KASZĄ GRYCZANĄ 246

gotowania, a właściwie szybkiego smażenia, gdzie na jednaą patelnię (najlepiej wok) wrzuca się po kolei wszystkie składniki i podsmaża krótko, często mieszając. Jest to więc świetny sposób na błyskawiczny obiad lub kolację.  O tym, jak zdrowa jest kasza gryczana nie muszę chyba nikogo przekonywać:) Mam dla Was pomysł na ekspresowe stir-fry z kaszy z dodatkiem cebulki, czosnku, szynki(...)posiłek gotowy:) SKŁADNIKI (na 2-3 porcje): 2 x 100 g kaszy gryczanej (użyłam w woreczku) 0,5 cebuli 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek kilka plasterków szynki parmeńskiej (lub szwarcwaldzkiej) 0,5 szklanki suszonych pomidorów (odsączonych z zalewy) 100 g sera feta 3 łyżki siekanej natki pietruszki  lub kolendry  świeżo zmielony pieprz WYKONANIE: Kaszę

Słodko-Słony Świat Ilony
Szparagi w szynce 215

Rozpoczął się sezon na szparagi. Bardzo lubię to warzywo i na blogu możecie znaleźć całkiem sporo przepisów z ich udziałem, jak na przykład tartę ze szparagami

Codzienne Gotowanie
Makaron z pieczarkami i bakłażanem 161

makaron z pieczarkami – penne z szynką parmeńską – makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami – makaron z pulpecikami Makaron z pieczarkami i bakłażanem Ilość porcji: 2-3 Przygotowanie: 40 minut Składniki: – 200 g makaronu typu(...)minut aby wyciągnąć trochę wilgoci, jeśli masz czas bakłażan może odciekać nawet 30 minut. Makaron przygotuj na dużej patelni lub w płaskim garnku. Na oliwie podsmaż ząbek (przeciśnięty przez praskę) czosnku, pół drobno posiekanej cebuli oraz bakłażana. Smaż 3-5 minut aż bakłażan nabierze złotego koloru. Następnie dodaj pieczarki pokrojone w plasterki i smaż jeszcze 2 minuty. Do rondla dodaj

nietylkopasta.pl
Pulled pork w ciemnym sosie, że Łooo! 239

takie, że Łooo!  Koniecznie wypróbujcie bo mięso nie dosyć, że przepyszne to jeszcze rozpływa się w ustach!  Poezja! Ja swoją wieprzowinę w ciemnym sosie Łowicza podałam z gotowanymi ziemniaczkami i duszoną czerwoną kapustą. Miałam nadzieję, że zostanie mi jej trochę do bułek na kolację ale nie było szans. Zniknęła w zastraszającym tempie. Następnym razem na pewno upiekę(...)przygotowanie szarpanej wieprzowiny wymaga czasu i cierpliwości ;) Dzień wcześniej marynujemy mięso a następnie pieczemy je w niskiej temperaturze przez 6 godzin. 1,5 kg mięsa z łopatki lub szynki Marynata: 3 łyżeczki ajwaru 3 łyżeczki keczupu pikantnego 1 łyżeczka czarnego pieprzu  2 łyżeczki soli 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/3 szkl brązowego cukru 1 łyżeczka kminu rzymskiego  1 łyżeczka

Smakołyki Asi