Nigdy nie korzystałam z takich placków. Wrapsy, to coś co było dla mnie wielką i totalną abstrakcją w kuchni. W końcu na jednej ze stron internetowych
Gotuję TestujęPrzepis autorski (mój). Wiadomo, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, ale dużo osób o tym zapomina... Może to z braku czasu, apetytu... Dlatego dla wszystkich proponuję
Di gotujejest,ale warto. Zalega mi w zamrażalce podgardle więc trzeba go dobrze wykorzystać. Tym razem padło na pyszny domowy pasztet. Składniki: ok 1,20 kg wieprzowiny ( łopatka,karkówka,szynka) ok 300 g podgardla bądź boczku surowego ok 300 g wątróbki wieprzowej bądź drobiowej 2 cebule 2-3 jajka 1 czerstwa bułka 4 ziela angielskie 3 liście laurowe(...)jest zbyt sucha można dodać trochę wywaru z gotowanego mięsa ( ok 1/2 szkl). Masę przełożyć do słoików,lekko ubijając.Zostawić wolne miejsce ok 2 cm od brzegu.Pasteryzować 1 godzinę,zostawić w garnku do wystygnięcia. Pasztet można przechowywać do 1 miesiąca w lodówce. Polecam Wam pasteryzację dnia następnego 40 minut co wydłuży czas trwałości do 4-6 miesięcy( także
Niespełnione zdolności kulinarnezłocistą serową skorupką. Czas wykonania: 1 h 20 min Ilość porcji: 6-8 Składniki: 1 kg ziemniaków 1 mała czerwona cebula 260 g mięsa mielonego (z szynki) 2 łyżki oliwy 1 duży ząbek czosnku 100 g pieczarek 50 g papryki czerwonej 50 g papryki zielonej zioła prowansalskie (opcjonalnie) ½ łyżeczki papryki mielonej 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu Sos beszamelowy(...)energicznie wymieszać. Na koniec wymieszać całość z połowę startego sera i gotować do czasu całkowitego rozpuszczenia się sera. Całą zapiekankę zalać sosem i posypać drugą połową startego sera. Piec pod przykryciem w 180 stopniach przez 40 minut. Po 30 minutach można zdjąć pokrywę, aby ser się zapiekł na złoty kolor. Krok
KuchniaWeDwoje.plodstawiamy na 5-10 minut. W misce mieszamy mąkę z solą i stopniowo dodajemy rozpuszczone drożdże, rozrabiając ciasto widelcem. Dodajemy oliwę z oliwek i łączymy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładamy ciasto na blat i ugniatamy, aż stanie się elastyczne i gładkie. Ponownie wkładamy ciasto do miski, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na 30-60 minut. Wymieszaj koncentrat pomidorowy(...)przygotować szybki sos pomidorowy. Przygotowanie sosu pomidorowego zaczynamy od zeszklenia w garnku na oliwie z oliwek drobno posiekanej czerwonej cebuli. Następnie dodajemy posiekany czosnek i smażymy około minuty. Zalewamy winem i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty, żeby alkohol wyparował. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, brązowy cukier, kostkę bulionową, sól, pieprz i gotujemy około 20 minut, aż sos zgęstnieje
ale PysznieLubię różne zapiekanki i jednogarnkowe dania. Tą zapiekankę robiłam po raz pierwszy i z pewnością na stałe zagości w moim menu. Przygotowanie jej nie trwa
Ala piecze i gotujesosie pomidorowym to pomysł na prosty do przygotowania i bardzo smaczny obiad. Na blogu znajdziecie jeszcze inne przepisy na pulpeciki, np. rybne w sosie koperkowym (przepis TUTAJ ) lub z szynki polane kremowym sosem pomidorowym (przepis TUTAJ ). Dzisiejsza wersja pulpecików to pomysł na aromatyczne mięso obtoczone w lekkim sosie pomidorowym przygotowanym na bazie pomidorów z puszki. Pyszne połączenie smaków! 😋 Składniki(...)dodatkiem czosnku oraz bazylii). Gotować na średnim ogniu. W międzyczasie do miski przełożyć mielone mięso, wsypać bułkę tartą i przyprawy (sól, pieprz oraz ostrą paprykę). Dokładnie wymieszać mięso. Z przygotowanej masy formować niewielkie kulki, które należy obtoczyć w mące. Do gotującego się sosu przełożyć pulpeciki. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu (około 30 minut, aż do zmiany koloru mięsa). Przygotowane
Ugotowaćwieprzowym ale można też wykorzystać kurczaka - szybciej się ugotuje tyle, że smak będzie bardziej mdły (tak jak mięso kurczaka) Składniki - na 2 osoby ok. 400 g mięsa wieprzowego z szynki - można też zakupić mięso gulaszowe ok 400 g świeżych pieczarek 1 duża cebula 4 łyżki tłuszczu - u mnie smalec ale można też użyć oleju 1 łyżka mąki - u mnie mąka(...)mała szczypta, szczypta suszonego tymianku Na patelni rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu i wrzucić cebulkę pokrojoną w grube półplasterki. Zeszklić i przełożyć go garnka, zalać 200 ml gorącej wody i gotować na małym ogniu. Na patelnię dodać 1 łyżkę tłuszczu, wrzucić mięso pokrojone w równą kostkę, dodać przyprawy (papryki, tymianek, odrobinę soli i odrobinę pieprzu), zrumienić na sporym ogniu
Ze smakiem bez glutenugotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu mielimy ziemniaki i wkładamy z powrotem do garnka w którym się gotowały . Dzielimy na 4 części i 1/4 wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dodajemy z powrotem ziemniaki. Wyrabiamy , ziemniaki gładko odchodzą od rąk. Teraz robimy małe kuleczki , lekko spłaszczamy je i robimy palcem dziurkę w środku Gotujemy(...)Smażymy kuleczki mięsa na oleju. Wykonanie wywaru do klopsików i sos: Do garnka wkładamy marchew, pietruszkę ,seler , por. Gotujemy wywar do którego wkładamy usmażone kuleczki mięsa. Doprawiamy do smaku czym chcecie ( sól , pieprz) Gotujemy razem koło 30 minut , dodajemy 2 łyżki musztardy "jasnej" . Mieszamy , gotujemy jeszcze chwilkę i dodajemy śmietanę. 1-2 minuty i klopsiki w sosie
Różowa kuchniaświęta u nas czuć po całości ;-) Szynka marynuje się w szynkowarze, schab już sobie spokojnie dojrzewa, lista ciast czeka na swoją kolej, a dziecko jutro gra wielkanocnego kurczaczka w przedszkolnym przedstawieniu :-) Tylko wiosna jakoś się zapomniała i sobie poszła... może wróci choć na trochę w niedzielę? No w każdym razie zamierzam w tym roku zrelaksować się przez te święta(...)białka i szybko zagniatamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy, wkładamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Wyjmujemy i studzimy. Śmietanę podgrzewamy, dodajemy do niej połamaną na kawałki czekoladę i rozpuszczamy ją, a następnie gotujemy przez chwilę na małym ogniu do chwili aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia – czekolada musi być naprawdę zimna. Następnie miksujemy
Czary - gary w kuchniłatwe, oczywiście możecie ćwiczyć według Waszych możliwości,moje niestety są skromne ,bo przy chorobie nie mogę innych wykonywać. Ćwiczenia do codziennego wykonania- na szczęście zajmują prawie 14 minut: ******************************************************************************************* http://onet.tv/l/dbajosiebie/sprawdzone-cwiczenia-na-idealne-cialo/32rgcv TABELA WARTOŚCI ENERGETYCZNEJ WYBRANYCH PRODUKTÓW I POTRAW ! ******************************************************************************************* PRODUKTY ZBOŻOWE ************************************* Chleb baltonowski , cienką kromka -30gram- 75 kcal Chleb Staropolski , kromka - 40 gram - 88 kcal(...)gram - 25 kcal Bułka Maślana , sztuka - 85 gram - 277 kcal Pumpernikiel , kromka - 40 gram - 101 kcal Makaron Pszenny 2-jajeczny gotowany , szklanka -200 gram -248 kcal Kasza Gryczana gotowana , łyżka - 15 gram - 20 kcal Ryż Biały gotowany, łyżka - 20 gram - 27 kca Muesli z Owocami , łyżka - 10 gram - 32.5 kcal Płatki Kukurydziane , łyżka - 10 gram - 36 kcal JAJA
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiolej do smażenia odrobina wody lub bulionu Wykonanie - Sosy, ocet , imbir wymieszać . - Szynkę pokroić w cienkie plastry w poprzek włókien . Pokrojone plasterki włożyć miedzy dwie folie i porządnie rozbić ,jak porobią się przy tym dziury to nic nie szkodzi. - Rozbite kawałki szynki włożyć do miseczki z marynatą , wymieszać tak aby mięso było dokładnie wysmarowane marynatą(...)powstały cienkie paski . (Marchewkę i pasternak najwygodniej obieraczką do ziemniaków.) - W większym rondlu rozgrzać olej , bardzo mocno. Rozłożyć plasterki szynki i podsmażyć ok 1 minuty. Przewrócić kawałki na drugą stronę podsmażyć ok 1/2 minuty , wrzucić warzywa . Mieszając smażyć ok 3-4 minut . - Wlać 1/2 szklanki bulionu , resztki marynaty
Eli GotowanieSajgonki są tradycyjną potrawą kuchni wietnamskiej. Ich podstawą jest papier ryżowy. Farsz możemy komponować z ogromnej ilości dodatków, może być zarówno mięsny jak i warzywny, według
Mania GotowaniaPyszny i (mam nadzieję) piękny :) Oto moja propozycja na podanie przekąski na święta Wielkanocne. Zajączek Wielkanocny wypełniony tuńczykiem, papryką i szynką będzie idealną przekąską na śniadanie
Gotuję TestujęPuszką odmierzamy potrzebną ilość wody i wlewamy ją do rondla. Gotujemy wszystko na małym ogniu przez 8-10 minut, co jakiś czas mieszając. Jeśli pomidory jeszcze same się nie rozpadły, sos blendujemy blenderem-łapką. Próbujemy, dosalamy do smaku. Sos przelewamy do ceramicznej lub szklanej formy do pieczenia. Po 30 minutach wyjmujemy z piekarnika blaszkę z klopsem i odlewamy z niej(...)blaszki trzymając za papierowe uszy na kuchenną deskę, następnie przekładamy go ostrożnie i już bez papieru do pomidorowego sosu. Wszystko razem wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 35 minut w 180⁰C, na środkowej półce . Po upieczeniu klops kroimy na 1,5cm plastry – z tej wielkości foremki to około 12 porcji. Podałam go z ziemniaczanym puree, w którym zamiast masła
Karo in the Kitchen