szynka gotowana 8 minut - 2341 przepisów (strona:102/157)

Pielmieni 795

mąki pszennej (np. poznańska Typ 500) 55 g miękkiego masła 2 żółtka 1 całe jajko 250 ml wody 1 łyżeczka soli Składniki: 3000 g mięsa wieprzowego ( np. od szynki) 2500 g mięsa wołowego (np. zrazówka) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku ½   120 ml śmietany sól pieprz świeżo zmielony Wykonanie: Mięso umyłam, oczyściłam z błon i zmieliłam(...)dziurką, podobne do   uszek. Wyszło mi około 80 sztuk     Zagotowałam w dużym rondlu osoloną wodę i na wrzątek wkładałam partiami pierożki. Gotowałam je na średnim ogniu jeszcze około 3 minuty od wypłynięcia ich na wierzch. Wybrałam łyżką cedzakową i od razu przełożyłam do salaterki. Pielmieni podaje się gorące z kleksem śmietany. Okrasiłam je jeszcze skraweczkami stopionymi

Kuchnia u Krysi
Domowa wędlina z rozmarynem [ baleron parzony ] 187

Tutaj liczy się delikatność a nie nachalność aromatów. Kolejną sztuką jest parzenie wędliny. W moim rodzinnym domu na każde święta Mama wyjmowała szynkę z pekli i delikatnie ją parzyła. Zasada jest jedna - każdy kilogram mięsa parzymy 60 minut w maksymalnie 75-80' C.  Jak to realnie wygląda w garze? Na wrzątek wkładamy zapeklowane mięso, skręcamy moc ognia na minimum(...)Mięso można parzyć po minimum 3 dobach. Najsmaczniejsze będzie po 5-6 dobach. Karkówkę możemy obwiązać sznurkiem, aby delikatnie ją ukształtować. W dużym garze ( tak, aby mięso mogło pływać ) gotujemy wodę z łyżeczką soli. Na wrzątek wkładamy peklowany karczek ( temperatura wody się obniża ). Skręcamy moc ognia, odkrywamy i pilnujemy aby ponownie nie wrzało. Woda ma delikatnie pykać wokół baleronu. Każdy

kawawszklance
Gulasz z dzika 282

jest bardzo proste, jak większość moich przepisów, no ale to już wiecie :)  Porcja: 4-6 osób  Składniki: 1 kg mięsa z dzika ( użyłam polędwicy i szynki) 3 cebule 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1 seler  200 g pieczarek 50 g suszonych grzybów 1 pietruszka 1 czerwona papryka 20 g suszonej żurawiny 50 g suszonych(...)wolnym ogniu dusimy ok 20 minut, dodajemy liść laurowy, owoce jałowca, ziele angielskie i tymianek.  Dodajemy pokrojoną marchewkę, seler, paprykę, pieczarki i suszone grzyby. Zalewamy to pozostałym winem, dodajemy przecier i miód z musztardą. Doprawiamy  niewielką ilością przypraw i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem

Niezły Młynek
Saltimbocca alla romana z indyka 196

Saltimbocca alla romana (w dosłownym tłumaczenie salt`im bocca - skocz do ust!) to klasyk kuchni włoskiej. Sznycelki same wskakują do buzi z dwóch powodów - ich smakowitości

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szynka faszerowana morelami i śliwkami 191

Szynkę  piekłyśmy z Mamą na niedzielny obiad, ale jak to u mnie bywa, mam mały poślizg  na blogu:)  Wrzucam jednak ten przepis dzisiaj

Gosia gotuje
Gołąbki z ziemniakami w liściach kiszonej kapusty 202

przywarciem do naczynia. Składniki (4 spore gołąbki) 4 spore liście kiszonej kapusty na farsz: 300 g surowych ziemniaków, 150 g ziemniaków ugotowanych, 100 g wędzonego boczku lub boczku i szynki - pokrojone w kostkę 100 g cebuli - pokrojona w kostkę 1 jajko majeranek sól,pieprz do zalania: 1/3 szklanki bulionu drobiowego 1/3 szklanki śmietany sok z kiszonej kapusty - opcjonalnie dodatkowo kiszona(...)lekko odcisnąć. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę. Na dużej patelni roztopić smalec, dodać cebulę i boczek. Smażyć chwilę aż cebula zmięknie a boczek nieco się wytopi i przyrumieni. Przestudzić. Gotowane ziemniaki połączyć ze startymi surowymi, dodać boczek z cebulą, jajko, doprawić pieprzem, solą, majerankiem. Dobrze wymieszać. Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia, w którym będziemy piekli

Stare Gary
Pasztet wieprzowy z grzybami 152

wieprzowiny ( łopatka, szynka ), 100 g wołowiny, 0,6 kg podgardla, 1 kg wątróbki gęsiej lub innej drobiowej, 30 – 40 g grzybów suszonych 6 ziaren pieprzu czarnego, 6 ziaren ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 2 cebule, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera 120 g suchej bułki, 7 jajek, 100 ml brandy, sól, gałka muszkatołowa, imbir mielony tłuszcz lub plastry surowego boczku(...)wyłożenia formy Mięso włożyć do garnka, dodać przyprawy, włoszczyznę, grzyby, zalać zimną wodą ( tylko tyle aby przykryć mięso) i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Odstawić do ostudzenia. Wyjąć mięso i grzyby na półmisek. Wywar przecedzić, namoczyć w nim suchą bułkę. Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku. Zemleć mięso razem z grzybami, wątróbką i odciśniętą bułką - TRZYKROTNIE. Masę mięsną dokładnie

królestwo garów
Chili con carne 151

początku wydobywa niesamowity aromat. Jeśli lubicie pikantne dania dodajcie świeżą papryczkę chili. Jeśli wolicie łagodniejsze – pomińcie ją. Składniki: (4-6 porcji) 500 g mięsa mielonego z szynki 2 średnie cebule 2 papryki 1/2 papryczki chili * 3 ząbki czosnku 1 duża puszka pomidorów bez skórki (560 g, np. taka ) 1 puszka czerwonej fasoli (560 g) 150 ml wody 1 łyżeczka(...)czosnek. Smażyć na średnim ogniu z 3 minuty do zeszklenia, mieszając od czasu do czasu. Cebula i czosnek nie mogą się przypalić (przypalony czosnek gorzknieje i zepsuje całe danie). Następnie dodać przyprawy (kmin rzymski, oregano, paprykę słodką oraz chili), wymieszać. Smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać mięso mielone. Smażyć z 5 minut, aż zacznie zmieniać kolor na jaśniejszy, mieszając od czasu

Moja Delicja
Jajka po benedyktyńsku (w koszulce z sosem holenderskim) 198

Waldorf Astorię). Większość z nas miałaby pewnie w tej sytuacji ochotę co najwyżej na kawę i aspirynę. Jednak Lamuel zarządził, by przyniesiono mu tosty z masłem, plasterki szynki, jajka ugotowane w koszulkach oraz porcję sosu holenderskiego. Z tych składników skonstruował sycące danie, które zwróciło uwagę maitre d'hotel restauracji. A ten, po poddaniu potrawy drobnym modyfikacjom wprowadził(...)salaterki. Przed wlaniem jajka do wrzątku musimy wodę zamieszać, by jajko w niej "zatańczyło" i następnie z małej salaterki wlewamy jajko i lekko mieszamy łyżką. Gotujemy około 1,5 minuty. By białko się  ścięło a żółtko pozostało płynne. Tost: jajko podajemy z podsmażonym boczkiem/szynką, podsmażoną cebulką na toście. Polewamy sosem. Dekorujemy pomidorkami

Bon Appetit Małgorzaty
Aromatyczne pulpety z tymiankiem i zielonym pieprzem w sosie pomidorowym 184

schabowych. Chcę Was namówić do korzystania z tych mięs częściej i smaczniej :) Dzisiaj zapraszam na pachnące pulpety w sosie pomidorowym :)Składniki na pulpety:30 dkg schabu lub szynki (lub innego chudego mięsa),1 jajko,1 sucha bułka,1 łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie,1 łyżeczka świeżego tymianku,sól do smaku,kilka ziaren ziela angielskiego(...)Mają się tylko zeszklić, a nie usmażyć. Pomidory pokroić w kostkę i wrzucić je do szczypioru z czosnkiem. Wszystko razem dusić przez kilka minut. Sos przełożyć do pulpetów, wymieszać delikatnie i gotować na delikatnym ogniu przez 10-15 minut.Pulpeciki podajemy z ryżem lub ziemniakami z wody lub...bez niczego ;)  Jest to idealne danie dla osób chcących

Codzienna kuchnia niecodzienna
Smaki Indii: Wieprzowina Vindaloo 221

również kupić gotową pastę Vindaloo i postępować wg wskazówek, ale nic nie zastąpi tej robionej własnoręcznie :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Słodko-Kwaśny. Zapraszam do gotowania! Składniki (dla 3 osób): 500 g szynki wieprzowej 1 duża cebula 1 łyżka oleju 1 szklanka bulionu Pasta Vindaloo: 2 łyżki gorczycy 1 łyżka kminu rzymskiego 1 mała suszona papryczka chilli(...)olej i wrzucamy mięso. Smażymy, aż lekko zbrązowieje. Wieprzowinę wykładamy na talerz, a do rondla wrzucamy cebulę. Smażymy do miękkości, wrzucamy mięso i przygotowaną wcześniej pastę. Smażymy około 4 minut, aż poczujemy uwalniające się zapachy. Dolewamy bulion (warzywny lub drobiowy), doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 60 min. 3. Podczas, gdy nasze mięso się dusi, przygotowujemy

Tajskie smaki
Odrywane drożdżowe ślimaczki z szynką i serem 195

wycieczkę. Przepis na drożdżowe odrywane ślimaczki Drukuj przepis Porcji: 16 bułeczek Czas gotowania: 2 godziny Składniki 100 ml mleka 100 ml wody 60 g masła 450 g mąki pszennej 1 opakowanie drożdży suszonych 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 2 jajka 16 plasterków szynki 16 plasterków sera 16 łyżeczek ketchupu tortownica/dowolna foremka do pieczenia Przepis 1 Na gaz wstawiamy rondelek(...)Każdy smarujemy ketchupem i kładziemy na każdy plasterek szynki oraz plasterek sera. 10 Zawijamy ciasto w ślimaczka. 11 Wkładamy ślimaczka do tortownicy. 12 To samo robimy z kolejnymi partiami ciasta, przyklejając kawałek ciasta do drugiego kawałka, aż forma nam się zapełni. 13 Odstawiamy do wyrośnięcia na jeszcze 30 minut. 14 Wkładamy do piekarnika z temperaturą około 160-170 stopni (termoobieg

Kuchnia Bazylii
Żurawina i pomarańcze, czyli para doskonała prosto z Kalifornii 249

męską specjalnością. Do indyka przygotowuje się nadzienie, tradycyjnie na bazie chleba. Dla tych, którzy nie lubią indyka, bo są i tacy (jak np. ja), przygotowuje się spiralnie pociętą szynkę w miodowej zaprawie, często wysadzaną goździkami. Do tego ziemniaki, najczęściej tłuczone pure z gęstym sosem gravy zrobionym na bazie soków z indyka, które wyciekły do brytfanny. Najpopularniejsze warzywa na przystawki(...)skórki pomarańczowej Zebrać razem wszystkie składniki. Wymyć żurawinę w zimnej wodzie. W rondlu zagotować wodę z sokiem pomarańczowym, dodać cukier i gotować dopóki się nie roztopi. Dodać żurawinę i skórkę pomarańczową do rondla z wrzącą cieczą, po kilku minutach wrzenia zredukować temperaturę, dodać miód i gotować na średnim ogniu do czasu kiedy żurawina zacznie „pękać”, od czasu do czasu dobrze

Jem więc Jestem
Szynka z dzika pieczona 246

szynki z dzika, maślanka – około 1 litra, sól gruboziarnista, 400 g boczku wędzonego parzonego, 3 gałązki rozmarynu, 6 jagód jałowca, 10 ziaren pieprzu czarnego, 5 ziaren ziela angielskiego, sznurek do pieczenia, Mięso zalać maślanką i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Mięso wyjąć z maślanki, osuszyć, natrzeć solą i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Boczek pokroić(...)zmierzyć objętość. Uzupełnić wodą do objętości 450 ml. Boczek pokroić, wrzucić do garnka. Wsypać kaszę, wlać płyn, zamieszać. Przykryć. Postawić na dużym ogniu aż do zagotowania. Zmniejszyć ogień. Gotować 15 minut na małym ogniu. Kaszę można podać jako samodzielne danie. Dziczyznę można kupić w sklepie  Dziki Trop .       zastawa

królestwo garów
Żurawina i pomarańcze, czyli para doskonała prosto z Kalifornii 324

męską specjalnością. Do indyka przygotowuje się nadzienie, tradycyjnie na bazie chleba. Dla tych, którzy nie lubią indyka, bo są i tacy (jak np. ja), przygotowuje się spiralnie pociętą szynkę w miodowej zaprawie, często wysadzaną goździkami. Do tego ziemniaki, najczęściej tłuczone pure z gęstym sosem gravy zrobionym na bazie soków z indyka, które wyciekły do brytfanny. Najpopularniejsze warzywa na przystawki(...)skórki pomarańczowej Zebrać razem wszystkie składniki. Wymyć żurawinę w zimnej wodzie. W rondlu zagotować wodę z sokiem pomarańczowym, dodać cukier i gotować dopóki się nie roztopi. Dodać żurawinę i skórkę pomarańczową do rondla z wrzącą cieczą, po kilku minutach wrzenia zredukować temperaturę, dodać miód i gotować na średnim ogniu do czasu kiedy żurawina zacznie „pękać”, od czasu do czasu dobrze

Jem więc Jestem

Proponowane wyszukiwania