szynka gotowana 8 minut - 2341 przepisów (strona:95/157)

Pizza Pieczona na Kamieniu 141

SKŁADNIKI NA CIASTO: 1/4 kostki drożdży 200g mąki pszennej typ 00 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru 2 łyżki oleju z oliwek 1/2 szkl ciepłej wody 1/2

Dziś Ja gotuje
Świąteczne lasagne z suszonymi śliwkami i szynką włoską 163

wino z butelki nie jest mierzone szklankami tylko "na chlusty") oliwa z oliwek i masło do smażenia sól i pieprz do smaku tarta mozzarella + u mnie tarte pecorino włoska szynka gotowana u mnie HAŃDEREK , krojona w plasterki opcjonalnie dwa jaja ugotowane na twardo i starte na dużych oczkach natka pietruszki do posypania lub bazylia Beszamel : masło, mąka,mleko,gałka(...)bardzo prosty sposób, na 10 minut przed zakończeniem gotowania.Ukroić sobie piętkę włoskiej bagietki lub kawałek chleba i po prostu nabrać tym chlebkiem sosu i spróbować. Włoski niezawodny sposób każdej gospodyni. Na drugi dzień lekko podgrzać sos. Ugotowane jaja zetrzeć, ser mozzarella zetrzeć i wymieszać z pecorino, wysmarować formę do lasagne ,najlepiej masłem. Szynkę pokroić w plasterki. A na samym

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa gulaszowa rozgrzewająca 706

pieczarkami, papryką i soczystym mięsem, po prostu pycha.  Taka zupa z pewnością wystarczy jako samodzielne danie. Zapraszam :)  Składniki : około 500 g mięsa może być karkówka lub szynka 5 ziemniaków 1 duża czerwona papryka  2 małe marchewki 6 dużych pieczarek kilka gałązek pietruszki,  gałązka selera kawałek pora kawałek selera ( korzeń ) 1 łyżka czerwonej papryki  1 łyżeczka(...)Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.Przyprawy mieszamy ze sobą i nacieramy nimi mięso, odstawiamy na kilka minut. W garnku z  nie przywieralną powłoką rozgrzewamy olej, wykładamy mięso i na małym ogniu podsmażamy co jakiś czas mieszając około 12 minut następnie wlewamy połowę  wody tak aby przykryła mięso i dusimy około 20 minut.Warzywa obieramy i myjemy, marchewkę

Sama słodycz i szczypta chili
Klopsiki w sosie pomidorowym z fasolką 123

mięsa, przyprawy też daję na oko i wg siebie ...ale przepis podaję wg autorki . 300 g zielonej fasolki szparagowej [ u mnie zielona i żółta] 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 400 g pomidorów z puszki  200 ml bulionu -najlepiej wieprzowego 100 ml mleka 1 jajko 80 g startego parmezanu [ nie dałam] 3 łyżki bułki tartej 1 cebula(...)cebulę i czosnek, gdy się zrumienią wlać bulion i gotować na dużym ogniu [ u mnie na średnim] , aż płyn się zredukuje o połowę.Dodać pomidory z puszki , obie papryki i gotować około 15 minut.Doprawić solą i pieprzem.Dodać ugotowaną i odcedzoną fasolkę , dokładnie wymieszać i całość gotować około 5 minut, aby wszystko razem się połączyło, a sos oblepił fasolkę

Moje domowe kucharzenie
Pyszna domowa kiełbasa w słoikach. 164618

Krzysztof Jaracz Składniki : 2 kg mięsa wieprzowego ( łopatka , szynka surowa ) Fot. Kszysztof Jaracz 80 dkg świeżej słoniny 3 dkg soli peklowej 5 dkg cukru 5-6 ząbków czosnku 1/2 łyżki suszonego majeranku pieprz mielony sól Sposób wykonania : Mięso i słoninę zemleć w maszynce o dużych oczkach. Czosnek obrać, drobno posiekać. Zmielone mięso, słoninę , pokrojony czosnek, cukier oraz sól peklową wsyp(...)ścierkę, na niej poustawiaj słoiki i zalej wodą do 3/4 wysokości. Przykryj garnek pokrywką i wstaw na gaz. Od chwili, gdy woda zawrze, przycisz nieco płomień i gotuj odpowiednio długo ( 60 minut ). Następnie pozostaw słoiki do wystudzenia w garnku, zimne ponownie pasteryzuj po 24h ( 40 minut ). Tak za pasteryzowane mięso przechowuj w lodówce przez kilka tygodni. Po otwarciu słoika pięknie

Przepisy i porady kulinarne
Pizzerinki ze szpinakiem 294

majowym Gotowaniu za głosowanie wybraliście pizzerinki ze szpinakiem. Zgodnie z obietnicą przedstawiam Wam dziś swoją wersję pizzerek, które świetnie nadadzą się na wiosenne pikniki, gdy zrobicie je w wersji mini. Ja swoje piekłam na kamieniu Bakero, więcej pisałam o nim tutaj.   Składniki na 7 sztuk: Ciasto: 500 g mąki żytniej (pytlowej) Ok. 300 ml wody (dałam trochę(...)mrożonego 2 spore ząbki czosnku Sól Pieprz Łyżka oleju Dodatkowo: Kilka plastrów szynki – u mnie kiełbasa żywiecka Kulka mozzarelli light – 125 g Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę z solą , zrobić w niej zagłębienie. Drożdże i cukier wymieszać widelcem z letnią wodą i odstawić na 5 minut. Następnie dodać olej i wlewać po trochu mieszaninę do zagłębienia w mące. Zagnieść ciasto

Fabryka pomysłów
Schab ze śliwką 2 258

Święta tuż tuż , więc pomalutku trzeba pomyśleć o daniach na stół świąteczny.  Zacznę od tradycyjnego schabu ze śliwką. Jest to kawałem chudego mięska które można

Eli Gotowanie
Dorsz w pesto i szynce parmeńskiej 115

Składniki : 2 porcje • 2 filety dorsza po ok. 150 g • 2 - 4 plasterki szynki parmeńskiej • 2 łyżki zielonego lub czerwonego pesto Do podania: • 2 porcje zielonej

KUCHNIA POLSKA
Tarta z żółtym serem, szynką i roszponką 149

Przepis autorski (mój).   Uwielbiam tarty - te wytrawne i na słodko.... Pychota!   Tu przedstawiam Wam bardzo prostą propozycję z mnóstwem sera, z szynką i delikatną

Di gotuje
Potrawka z groszku z wędzonym tofu 182

uwielbiam ponad wszystko, jednak jak wiadomo Włosi to naród bardzo silnie przywiązany do swoich tradycji, zwłaszcza kulinarnych. I tak w przypadku tej potrawy do groszku przeważnie dodaje się regionalną szynkę Prosciutto, dla wegan jednak w jej rolę doskonale wcieli się wędzone tofu nadając całości wspaniałego aromatu wędzonki. Zwróć uwagę na to, aby kupić naprawdę dobre tofu – ma być zwarte(...)łyżki posiekanej natki pietruszki  2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz  Tofu pokrój w wąskie paseczki, cebulę obierz i drobno posiekaj. Groszek gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez 3 minuty i odcedź. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż tofu przez około 2 minuty, aż się zezłoci. Dorzuć cebulę i smaż kolejne 3 minuty na średnim ogniu. Ugotowany

Roślinna - blog wegański
Makaron z boczkiem, szpinakiem i serem z niebieską pleśnią 253

Jako dziecko nie znosiłam szpinaku - ale chyba mało kto lubił tę zieloną, śmierdzącą paćkę, którą serwowano nam w przedszkolach. Teraz szpinak bardzo lubię i staram się

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Smażony makaron 259

wiele sposobów i wrzucać to co mamy pod ręką w lodówce. Efekt był pyszny i wszyscy zajadali się ze smakiem Składniki: – 200 g makaronu ryżowego – 20 dag szynki wieprzowej; – 1 mała pojedyncza pierś kurczaka; – 3/4 czerwonej papryki; – 1/2 żółtej papryki; – mała garść suszonych grzybów mun; – pół puszki pędów bambusa; – 2 ząbki czosnku(...)dobrze podsmażyć. Grzyby namoczyć w gorącej wodzie 15 minut, aż dobrze napęcznieją i będą miękkie, pokroić w wąskie paseczki. Papryki, marchew pokroić w słupki. Gdy mięso się zrumieni dodać grzyby, paprykę, pędy bambusa oraz marchew. Wszystko smażyć, aż warzywa będą pół miękkie, dodać makaron i podsmażyć. Podlać wodą. Pod goniec gotowania dodać groszek, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać

dom-agi.pl
Sałatka dwa sery 195

U mnie takie sałatki mają duże wzięcie, dlatego też staram się je dosyć często robić i dodatkowo urozmaicać dodawane składniki. Przy robieniu sałatek mam okazję dodać

Ala piecze i gotuje
Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym 199

włoskiej, która powstała dzięki spopularyzowaniu tradycyjnych przepisów włoskich imigrantów pośród amerykańskiego społeczeństwa i kojarzy się z włoską mammą wprost z hollywoodzkiego filmu. Składniki: Klopsiki: 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 jajko 2 łyżki świeżo startego parmezanu 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka soli czarny pieprz Sos pomidorowy(...)solą i pieprzem. Sos na początku może wydawać się rzadki, ale potem zgęstnieje. Do sosu dodajemy pojedynczo mięsne kulki. Patelnię przykrywamy. Nie mieszamy, żeby kulki się nie rozpadły. Gotujemy około 20 minut. Podajemy z makaronem, listkami bazylii i tartym parmezanem

Smakowity Blog Kulinarny
Pieczeń z warzywami. 190

     Pyszna, soczysta, aromatyczna pieczeń wieprzowa z warzywnym nadzieniem, który idealnie łączy się ze smakiem lekko pikantnej marynaty. Do tego np. biały sosik

Rozpustne gotowanie