podkręcenia smaku możemy dodać p ó ł szklanki wytrawnego białego wina lub szklankę brandy. Smacznego! SKŁADNIKI 1 kg cebuli 100 g wędzonej szynki typu speck 50 g masła 1 litr wywaru mięsnego 1 łyżka m ą ki 2 listki szałwii 3 liście laurowe 3 gałązki tymianku(...)listki laurowe i 2 listki szałwii. Przyprawiamy solą i pieprzem. Cebulę dusimy na małym ogniu ok. 15 minut, po czym posypujemy 1 łyżką mąki. Mieszając, podgrzewamy jeszcze 5 minut. Dodajemy gorący wywar, gotujemy zupę pod przykryciem ok. 30 minut. Zupę podajemy z grzankami z bagietki z dodatkiem ementalera, gruyere lub innego sera. **** PREPARAZIONE
La grande e la piccola cuocaSkładniki: 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej 1 mała cukinia 2 marchewki 2 papryki(żółta i czerwona) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/4 małego selera 4 średnie ziemniaki 1 puszka pomidorów w zalewie 3 łyżki przecieru pomidorowego 4 łyżki ketchupu 1 łyżka vegety kilka ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka tymianku natka(...)mięso, przyprawić słodką i ostrą papryką. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, dodać do mięsa i wszystko smażyć przez ok. 5 minut. Wlać 3 litry wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Całość doprowadzić do wrzenia. Kiedy zupa zacznie się gotować dodać pokrojoną w pół talarki marchewkę, cukinię, starty na grubych oczkach tarki seler i pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę
Prosto i Smacznie z Anetąrównież słowackiej). Głównymi składnikami ciasta są mąka pszenna, drożdże, gotowane utłuczone ziemniaki, mleko, cukier, sól i olej. Przed smażeniem na głębokim oleju ciasto jest formowane w płaskie placki o średnicy kilku-kilkunastu centymetrów. Langosze jada się najczęściej z czosnkiem bądź masłem czosnkowym, a także śmietaną i cukrem, startym serem żółtym, szynką lub jeszcze innymi dodatkami." (Wikipedia) (4 sztuki o średnicy(...)łyżki śmietany (czubate) 70g żółtego sera (startego) szczypior olej do smażenia (można dodać odrobinę masła klarowanego) W misce wymieszać drożdże z cukrem, odrobiną mleka i odstawić na 10-15 minut. Do drugiego naczynia wsypać mąkę, sól, dodać rozduszonego ziemniaka, olej, wyrośnięty zaczyn i pozostałe mleko. Masę wyrobić na gładkie oraz jednolite ciasto i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować
Di gotujezieloną. Najbardziej lubię takie sałatki z octem, z olejem nie bardzo mi odpowiadają, Po moich zmianach sałatka smakuje pysznie i idealnie nadaje się do obiadu lub do grzanek z szynką, pycha. Spróbujcie mojej wersji tej sałatki. Pozdrawiam i życzę Wam radosnego dnia! PIKANTNA SAŁATKA MARCHEWKOWA. Składniki: około 700 g marchewki około 250 g selera (bulwa) po 1 strąku czerwonej(...)dużej misce razem z przyprawami i octem. Zostawić pod przykryciem na 24 godziny w chłodnym miejscu. Po tym czasie przerzucić wszystko do dużego garnka i powoli zagotować, gotować 3 minuty od zawrzenia. Można jeszcze doprawić. Gorącą sałatkę przełożyć do wyparzonych słoików, zalać wytworzonym sosem, zakręcić i postawić słoiki do góry dnem. Przykryć ściereczką i zostawić do ostygnięcia. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychRzadziej gotuję zupy niż jakiś czas temu. Jednak każda z książek, która wertuję inspiruje mnie do przygotowania tej formy posiłku. Kiedy przeglądałam i czytałam przepisy z mojego urodzinowego prezentu ("Szybko, świeżo, prosto" Donny Hay) w oko wpadła mi zupa z soczewicy, krem z dyni oraz ten szybki i łatwy w przygotowaniu krem z zielonego, mrożonego, groszku. Świeży smak, przyjemna(...)chrupiąca szynka... niebo w gębie! Krem z groszku, z szynka dojrzewająca 1 łyżka oliwy 1 cebula, obrana posiekana 300 ml mrożonego groszku 1 ziemniak, obrany i starty lub pokrojony na małe kawałki 1 l bulionu drobiowego (u mnie wywar warzywny) listki z kilku gałązek mięty 100 ml kremówki sól, pieprz kilka plasterków szynki dojrzewającej, u mnie Szwarcwaldzka W rondlu
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiaj zapraszam na kolejne w tym sezonie danie z dynią. Co prawda nie stanowi ona jego głównego elementu, ale za to świetnie współgra z pozostałymi składnikami
Gosia gotujepolecam ugotować zupę z połowy porcji. Miseczka pełna treściwej zupy z mięsem mielonym, kapustą i ryżem zaspokoi wasz apetyt na dłuższy czas. Zupa gołąbkowa 500 g mięsa mielonego (szynka, łopatka) 2 cebule pół główki średniej kapusty białej 100 g ryżu 2 średnie marchewki 1 pietruszka pół mniejszego selera 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5 l przecieru pomidorowego ( passaty(...)się zagotuje dodać kapustę, pokrojoną w kostkę i starte na tarte o dużych oczkach warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Ryż przepłukać na sitku i po 15-20 minutach dodać do garnka z gotującą się zupą. Gdy ryż zmięknie dolać passatę i koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku papryką, solą i pieprzem. Pogotować jeszcze około 10 minut i podawać z ulubionym pieczywem
Pieguskowa KuchniaKanapki z awokado są moją propozycją pysznego oraz zdrowego śniadania. Dodając do awokado swoje ulubione składniki stworzymy oryginalne kompozycje kanapkowe. Chciałabym Was zachęcić do odczarowania smutnych kanapek z szynką i serem, otworzenia się na nowe produkty i eksperymentowania oraz poszukiwania swoich ulubionych smaków. Z pozoru smaki, które są zupełnie inne, doskonale się ze sobą uzupełniają. Do awokado warto zawsze dać(...)Rama Classic powstaje ze specjalnie dobranej mieszanki wyselekcjonowanych olejów roślinnych najwyższej jakości, w tym z oleju rzepakowego. 3 przepisy na kanapki z awokado Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 10 minut Składniki 1 kanapka: pieczywo, Rama Classic, szpinak, awokado, ser pleśniowy, oliwa z oliwek, sól i pieprz 2 kanapka: pieczywo, Rama Classic, awokado, płatki migdałowe, owoce granatu, sos balsamiczny, sól
Kuchnia Bazyliimożna dodać dowolne warzywa, te które najbardziej lubimy. Największą chyba zaletą tej zupy jest to, że jest to danie jednogarnkowe. Składniki: 800 g łopatki wołowej 500 g mięsa wieprzowego (szynka) 2 cebule 2 papryki 1 marchew 1 pietruszka 5 ziemniaków 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 6 łyżek makaronu zacierki sól czerwona ostra papryka czerwona słodka wędzona papryka ¼ łyżeczki(...)paprykę wędzoną, imbir i cynamon, doprowadzić do wrzenia i gotować przez godzinę aż mięso zmięknie. Ziemniaki, marchew i pietruszkę obrać, papryki umyć i usunąć z nich gniazda nasienne. Ziemniaki i paprykę pokroić w kostkę, marchew i cebulę pokroić w plastry.Warzywa dodać do zupy, zupę posolić i gotować przez 30 minut aż warzywa będą miękkie. Z kukurydzy i fasoli odlać wodę
Mama GotujeWitajcie Kochani. Dziś mam dla Was przepis na pyszne, puszyste bułeczki drożdżowe, nadziane szynką i prażoną cebulką. Bułki idealnie sprawdzą się na
Rozpustne gotowaniehttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Szynka wyszła aromatyczna, soczysta i dobrze doprawiona. Mięso nadaje się na obiad lub po schłodzeniu
Di gotujeróżnych sieci sklepów. Tym razem po porównaniu różnych ofert, dobre jakościowo produkty potrzebne do przygotowania tego dania, znalazłam w korzystnej cenie TUTAJ . Składniki: 1 kg łopatki lub szynki wieprzowej 100 g boczku wędzonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 marchewki 1 puszka kukurydzy 1 puszka czarnej lub czerwonej fasoli 2 łyżki koncentratu lub przecieru pomidorowego 1 łyżka alkoholu(...)cebulą i czosnkiem. Zdjąć z patelni i na wytopionym tłuszczu lekko obsmażyć mięso. Wszystko włożyć do garnka, zalać gorącą wodą lub bulionem warzywnym i gotować pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 30 minut. Płyn ma zakrywać mięso. Na patelni roztopić masło i delikatnie podsmażyć na nim marchewkę, następnie dodać ją do garnka z mięsem. Po około 50 minutach
Kuchcik gotujeRoladki serowe z papryką, to kolejna wersja tej fantastycznej przekąski, którą można również zrobić z pieczarkami, szynką, ogórkiem kiszonym, szpinakiem lub innymi składnikami. Wersja z papryką jest o tyle fajna, że można ją zrobić tradycyjnie lub na ostro. Dla mnie wszystkie wersje tej przekąski są dobre :) spróbujcie sami :) Składniki: ½ kg sera Gouda 150gr serka topionego 3 jajka (ugotowane na twardo(...)pieprzymy, po czym dobrze mieszamy w jedną masę. Ser gouda kroimy na drobniejsze kawałki, po czym wkładamy go do mocnego woreczka, który umieszczamy w garnku z gotującą się wodą. Po około 5 minutach sprawdzamy czy ser jest już miękki. Jeśli tak, wyjmujemy go z woreczka i zlepiamy w jedną kulką. Następnie wałkujemy na grubość około 3 – 5mm. Na rozwałkowanym serze
Smakowy RajSzpinak nie każdy lubi, do niedawna również nie byłam jego fanką. Jednak w połączeniu z odpowiednimi składnikami staje się naprawdę wspaniałym dodatkiem. Jest to
Mania Gotowaniakażdym filecie układamy po 2 listki szałwii i ciasno zawijamy w 2 plastry szynki parmeńskiej. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Obsmażamy filety po 2-3 minuty z każdej strony, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na około 8 minut. Gotowość ryby sprawdzamy wbijając koniec noża w środek filetu - powinien lekko zagłębić się w mięsku(...)około 2 minuty. Wsypujemy ryż i smażymy mieszając przez 2-3 minuty. Dolewamy wino i odparowujemy. Stopniowo po około 1/3 szklanki wlewamy gorący bulion, co chwilę mieszając i przykrywając potrawę. Kolejną porcję bulionu dolewając dopiero wtedy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Powinno to zająć około 15-20 minut. Dodajemy skórkę oraz sok z cytryny i gotujemy jeszcze
cool and minty