szynka gotowana 8 minut - 2341 przepisów (strona:88/157)

Pizzerinki z ciasta drożdżowego 233

bazylii po 1/2 łyżeczki: oregano, bazylii, ziół prowansalskich, słodkiej i ostrej papryki sól + pieprz do smaku  łyżeczka masła     Ulubione dodatki:   ser mozzarella cebula papryka oliwki szynka szwarcwaldzka             Przygotowanie:   Przygotowanie pizzerinek rozpoczynamy od wyrobienia rozczynu. Odmierzona porcję drożdży wkładamy do miseczki, posypujemy łyżeczką cukru, zalewamy 2 łyżeczkami ciepłej wody(...)ręcznie ok 10-15 minut. Im dłużej wyrabiane ciasto, ty późnij po upieczeniu pulchniejsze). Ciasto odstawiamy rónież pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.   W czasie kiedy ciasto rośnie siekamy drobno cebulę. W garnuszku rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie cebulę i chwilę dusimy. Zalewamy ja po 2 minutach passatą i przecierem. Gotujemy na małym ogniu około

ChilliJemy
Ropucha w dziurze, czyli Toad in the hole! 291

boczek lub szynkę (u mnie szwarcwaldzka) i układamy w naczyniu. Pomiędzy kiełbaski układamy ćwiartki obranej cebuli. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut. Po tym czasie musimy szybko działać – otwieramy piekarnik zalewamy rozgrzane kiełbaski przygotowanym wcześniej ciastem i szybko zamykamy drzwiczki – ważne, żeby piekarnik nie wychłodził się. Pieczemy jeszcze przez ok. 25 minut – absolutnie(...)kostkę. Podsmażamy na maśle z olejem przez ok. 5 minut. Posypujemy je cukrem, mieszamy, a następnie posypujemy mąką. Mieszamy bardzo dokładnie i wlewamy wino – powinno szybko zgęstnieć. Gdy wino się zagotuje, wlewamy bulion i mieszamy, aż sos będzie jednolity. Dodajemy tymianek. Przyprawiamy solą (lub sosem sojowym) oraz pieprzem. Gotujemy ok. 10-15 minut na małym ogniu (alkohol wyparuje

Poezja smaku
Kiełbaska 152

zmianami (nie gotowałam kiełbasy tylko ją parzyłam).  Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg surowej szynki wieprzowej 1 kg boczku (bez skóry i boczku) 3 łyżki majeranku 2 łyżki soli 2 łyżki pieprzu świeżo mielonego 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie jelit cienkich (kupiłam na ebay) Zaczynamy od przygotowania mięsa. Z łopatki i szynki odcinamy tłuszcz(...)szklankę zimnej wody.  Jelita moczymy całą noc w zimnej wodzie, a pół godziny przed robieniem kiełbasy wkładamy do ciepłej wody. Dodajemy do mięsa przyprawy i wyrabiamy 20 minut (ja odstawiłam wyrobioną masę na noc do lodówki), dolewamy wodę i wyrabiamy dalej około 10 minut. Przygotowane jelita zakładamy na lejek, a masę mięsną wkładamy do maszynki. Zawiązujemy wolny koniec jelita

NA MOIM TALERZU
LASAGNE ZE SZPINAKIEM I ..... 131

wody z 1 łyżką oleju, gotować al dente i łyżką cedzakową przekładać na chwilę do naczynia z zimna wodą, by się zahartowały. Szpinak rozmrozić, podgrzewając go na lekko natłuszczonej olejem patelni,odparować, ostudzić i wymieszać z pozostałymi składnikami. Pieczarki obrać i drobno pokroić, podsmażyć na rozgrzanej patelni razem z cebulką i pokrojoną w kostkę szynką doprawiając do smaku. Przygotować(...)muszkatołową. W żaroodpornym naczyniu układać kolejnymi warstwami:sos, płatki lazanii, farsz raz szpinakowy raz pieczarkowy - kolejność tę powtarzać do wyczerpania składników. Polać beszamelem i żółtym serem piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Kuchnia w opałach
Pizza razowa 320

oliwy z oliwek 1 łyżka soli 1/2 łyżeczki cukru Sos: 1 puszka pomidorów 1 łyżka oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku drobno posiekane 1/2 cebuli 1/2 posiekanego rozmarynu Dodatki: szynka prosciutto crudo salami Strolghino jalapeno mozzarella ser lazur kapary oliwki zielone oregano suszone rukola świeża anchois WYKONANIE: Ciasto: Przesiewamy mąkę do miski. Do oddzielnej miski wlewamy ciepłą wodę. Kruszymy drożdże(...)drobna kostkę. Rozgrzewamy oliwę w rondelku i dodajemy cebulę oraz czosnek. Podsmażamy aż cebulka i czosnek zaczną intensywnie pachnieć. Dodajemy pomidory, sól, pieprz.i posiekany świeży rozmaryn. Całość gotujemy ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Sos odstawiamy do ostygnięcia, a następnie blendujemy do uzyskania jednolitego sosu. Ciasto kroimy na 2 części. Blat lub stolnicę posypujemy mąką, przekładamy ciasto i wałkujemy

OstryKęs
Rolady ze śliwką 200

Chyba każdy lubi rolady. Ja osobiście preferuję wersję z piekarnika, ponieważ są lżejsze od tych tradycyjnych, duszonych. Używam do nich minimalnej ilości tłuszczu. Rolady robię w

Mania Gotowania
Żurek tradycyjny wielkanocny z białą kiełbasą i jajkiem. 215

już na śniadanie wielkanocne, w innych w porze obiadu. U mnie na obiad, na śniadaniu królują jajka, wędliny i sałatki. Mój żurek gotuję na wędzonce, przeważnie jest to szynka wędzona do gotowania, swojskim boczku i białej kiełbasie, podaję z jajkami ugotowanymi na twardo. Polecam :) Składniki - 40-50 dag wędzonki lub boczku wędzonego ( najlepiej pół na pół ) - 3-4 pętka białej(...)Następnie dodaję pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę i seler, cebulę i czosnek w całości. Kiedy warzywa są już miękkie do zupy wlewam zakwas, dodaję śmietanę i gotuję jeszcze około 5 minut, na końcu zupę doprawiam majerankiem.Z gotowego żurku wyjmuję wędzonki i kiełbasę, kroję w plasterki. Gotową zupę podaję z ziemniakami ( ugotowanymi osobno ), kiełbasą i jajkiem. Czasami zamiast ziemniaków podaję

Kuchnia z widokiem na ogród
Duszone plastry szynki oraz sałata z roszponki 237

Polecamy mięso z szynki w wersji duszonej z wyśmienitym sosem, danie godne polecenia dla uwielbiających sosy, a tych zapewne jest wiel u; Na niedzielny obiad danie

kgwjanczewo
Świąteczna sałatka z szynką 173

Do Bożego Narodzenia zostały tylko trzy tygodnie, więc warto już teraz zrobić listę świątecznych dań i przygotować się na zakupy, aby zrealizować te plany. Ja Wam

Gosia gotuje
Kapuśniak z wieprzowiną i pieczarkami 233

Jeżeli macie ochotę na konkretną rozgrzewającą zupę to polecam dzisiejszy przepis. Kapuśniak z mięsem i pieczarkami z powodzeniem zastąpi cały obiad. Składniki: 500 g szynki wieprzowej 250 g kiszonej kapusty 250 g pieczarek 1 mały seler 1 duża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula kilka suszonych grzybów 3 średnie kremowe ziemniaki 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka(...)gotować do miękkości. Mięso umyć, pokroić w kostkę, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do drugiego, nieco większego garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować do miękkości. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry, dodać do mięsa. Selera i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem. Po 10 minutach wrzucić pokrojone

Czerwień i błękit
Pieczeń rzymska 166

mielonego mięsa, w naszej wersji obowiązkowo z jajkami na twardo w środku. Można jednak podawać również na ciepło analogicznie jak kotlety mielone. Zapisz przepis Drukuj Składniki 750g mielonej szynki lub biodrówki wieprzowej 1/2 czerstwej pszennej bułki 3 średnie (M) i jedno duże (L) jajko 1 średnia cebula (150g) 3 gałązki natki pietruszki 2 płaskie łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka czarnego(...)minut, po czym odciskamy i mocno rozdrabniamy. W międzyczasie cebulę obieramy i bardzo drobno kroimy. Z natki pietruszki usuwamy najbardziej zdrewniałe części i drobno siekamy. Duże jajko dokładnie roztrzepujemy. Mięso wstępnie urabiamy widelcem dodając część przypraw. Następnie dodajemy partiami jajko, cebulę, bułkę, natkę oraz resztę przypraw. Starannie i bez pośpiechu wyrabiamy (najlepiej ręką) na jednolitą masę. W międzyczasie gotujemy

Kulinarna Pokusa
Domowy pasztet 158

Pasztet domowej roboty gości na naszym stole naprzemiennie z pieczonym karczkiem, boczkiem czy  szynką. Ja  i Mama należymy do mięsożerców i go uwielbiamy, Tato, co dziwne w kontekście innych mężczyzn zdecydowanie  woli sery :) Przepis jest już przez nas wielokrotnie sprawdzony, zachęcam więc z czystym sumieniem do wypróbowania. Składniki: 1 kg drobiowych wątróbek 0,5 kg łopatki wieprzowej(...)całości włożyć do garnka.Dodać obranego selera marchew i cebulę.Dorzucić  ziele, listek laurowy i goździki.Zalać zimną wodą i gotować 1 godzinę. Do garnka dorzucić oczyszczoną wątróbkę  i gotować jeszcze 30 minut. Po tym czasie mięso i warzywa przełożyć do dużej miski i pozostawić do ostygnięcia.Wody z gotowania mięsa i warzyw na tym etapie nie wylewamy.Mi

Gosia gotuje
Pizza 257

Do tej pory zbyt często w domu pizzy nie piekłam ale myślę, że od teraz to się zmieni. Mam teraz super zestaw do pizzy. W zestawie

Ala piecze i gotuje
Super Szybka Pizza na Bułce 158

Witam serdecznie Propozycja na pyszną pizze na bułce, jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna. Idealnie nadaje się do podania podczas domówki a

Uwaga Babcia Gotuje
Ramen – japońska zupa 359

mnie za każdym razem inna wariacja dodatków. Składniki na ramen dla 4 osób: Składniki na rosół: 300 g udek z kurczaka 200 g porcji rosołowej wołowej 200g szynki wieprzowej ½ korzenia selera 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 10 cm pora 2 cm świeżego imbiru kilka ziaren pieprzu czarnego kilka liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka soli(...)sojowego ciemnego 4 cm imbiru świeżego 3 ząbki czosnku 2 łyżki cukru Przygotowanie: MARYNATA DO JAJEK Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Do garnka wlewamy wodę i sos sojowy, imbir i czosnek ścieramy na drobnej tarce. Dodajemy cukier i gotujemy 5 minut. Całość przecedzamy, kiedy ostygnie przelewamy np. do słoika. Ugotowane, ostudzone jajka zanurzamy w marynacie i zostawiamy na dobę

Kierunekuchnia
Pulpeciki w sosie pomidorowo śmietanowym ze szczypiorkiem 156

Uwielbiamy pomidorowe pulpeciki w domowej wersji. Wzbogacone o szczypiorek zyskały dodatkowego smaku i aromatu. Polecam na pyszny obiad lub kolację! 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 cebula 3 łyżki świeżego szczypiorku 2 łyżki natki pietruszki 3 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 ząbek czosnku Sól Pieprz 700 ml bulionu drobiowego 3 marchewki 0,5 łyżeczki liścia lubczyku Kilka(...)liście laurowe. Gotujemy na wolnym ogniu. Zamiast bulionu możemy wykorzystać pozostały z obiadu rosół. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z posiekaną w kosteczkę cebulą, szczypiorkiem, świeżą pietruszką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkami i bułką tartą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy małe, okrągłe pulpeciki. Mięso wrzucamy do wrzącego bulionu. Gotujemy przez 20-25 minut na wolnym ogniu

VioletoweKucharzenie
Bardzo łatwy gulasz wieprzowy... 195

razem inaczej! Wszystko zależy od dodatków które akurat mamy pod ręką i je dodamy do mięsnego sosu. Tym razem proponuje przepis podstawowy... Składniki; ok. 50 dag mięsa wieprzowego ( schab, szynka bez kości, karczek... ) sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie 2 marchewki 2 małe cebule kilka pieczarek 2 łyżki mąki koperek do posypania 2 łyżki oleju Wykonanie; Mięso umyć(...)miękkości co jakiś czas mieszamy aby się nie przypaliło. Kiedy mięso jest już miękkie doprawiamy solą i pieprzem a jeśli jest taka potrzeba to zagęszczamy odrobiną maki. Kilkanaście minut przed końcem gotowania dorzucamy pokrojone pieczarki. W trakcie gotowania uzupełniamy wodę aby się nie przypaliło.   Posypujemy koperkiem, podajemy z chlebem lub  jako część drugiego dania. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
GULASZOWA A'LA STROGONOW 241

syci, aromatyczne warzywa podkręcają smak a przyprawy rozgrzewają. Wspaniale sprawdza się jako danie jednogarnkowe. Podana z chrupiącą bagietką zaspokoi głód nawet wymagającego głodomora :)) Składniki: 80 dkg schabu (łopatki, karkówki, szynki) 2 średnie cebule czerwone 200g pieczarek 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 łodyga selera naciowego 3 ziemniaki puszka pokrojonych pomidorów w sosie własnym olej(...)większego garnka i zalać bulionem lub jeśli nie mamy - wodą. Dorzucić liść laurowy, ziele angielskie. Dodać pokrojoną w paski paprykę, pokrojone w plasterki marchewki i pokrojony seler naciowy. Gotować ok 15 minut po czym dorzucić plasterki pieczarek (wcześniej umyte), ziemniaki pokrojone w kostkę oraz pomidory w sosie własnym. Gotować do momentu, aż mięso i warzywa będą miękkie. Na koniec doprawić

Walijskie Pichcenie