inne pomysły na szparagi: prosta sałatka ze szparagami i jajkiem sałatka z bobem i zielonymi szparagami pieczarki portobello ze szparagami omlet ze szparagami i chili zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńską pieczone młode warzywa tartaletki ze szparagami ziołowa sałatka ze szparagami zielona pizza ze szparagami zielone szparagi z sadzonymi jajkami makaron pełnoziarnisty ze szparagami omlet z zielonymi szparagami i pieczarkami(...)rozmaitości Czas przygotowania: 15 minut Składniki: pęczek zielonych szparagów 6 ugotowanych w mundurkach młodych ziemniaków 3 jajka ugotowane na twardo 1 pęczek rzodkiewek świeże zioła do posypania ( u mnie kolendra i pachnotka) 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki musztardy oliwa z oliwek sok z 1 cytryny sól pieprz Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy zdrętwiałe końcówki i gotujemy na parze przez
Kulinarne przygody GatitySkładniki (na 1 porcję – 4 pulpety) - ok. 120 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej, - pół marchwi (ok. 52 g), - 1/8 papryki czerwonej (ok. 19 g), - łyżka natki pietruszki (ok. 4 g), - łyżka koperku (ok. 8 g), - ząbek czosnku, - jajko (ok. 50 g), - 2 łyżki kaszy manny (ok. 30 g), - 1/3 woreczka ryżu (ok. 33 g), - 100 g fasolki szparagowej zielonej(...)solą, pieprzem, papryką i wyrabiamy na jednolitą masę. 3. Formujemy średniej wielkości kulki i obtaczamy w łyżce kaszy manny. 4. Pulpeciki wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20-25 minut. 5. Pulpeciki podajemy z ryżem, fasolką szparagową i szczypiorkiem. Pulpeciki są bogate w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z mięsa i jaja) które pełni funkcje budulcową, - kwas foliowy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 200 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 45 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 15-20 Składniki: 2 kg kapusty kiszonej, 30 dag karczku, 30 dag mięsa z szynki, wędlina (u mnie 10 plastrów) - opcjonalnie, 100 g boczku wędzonego, 2 laski kiełbasy, 5 grzybów suszonych, 5 śliwek suszonych, 2 średnie cebule, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 3 ziarna(...)pokrojone grzyby i śliwki. Zagotowuję. W międzyczasie siekam cebulę, mięso, wędlinę i kiełbasę kroję w kostkę. Wszystko odsmażam na smalcu na rumiano, dodaję do kapusty. Całość dodaję do kapusty, gotuję przez godzinę na wolnym ogniu. Po tym czasie dodaję resztę przypraw: paprykę słodką, sól, w razie potrzeby - również pieprz. Gotuję jeszcze godzinę. Zimny bigos chowam do lodówki. Następnego dnia gotuję
JejKuchniamożna ją oczywiście zrobić też teraz, do czego Was bardzo namawiam, ponieważ zupka jest wspaniała i bardzo pyszna. No to zaczynamy: SKŁADNIKI -500g mięsa (może być szynka wieprzowa lub łopatka) -0,5 główki kapusty -2 cebule -1 koncentrat pomidorowy dobrej jakości -3 marchewki -3 ząbki czosnku -troszkę oleju -łyżeczka słodkiej papryki -150g ryżu -dodatkowo wegetę, pieprz oraz maggi(...)dodajemy zmielone mięso, oraz marchewkę. Wszystko mieszamy i chwilkę dusimy. Dodajemy kapustę i czosnek przepuszczony przez praskę. Dusimy całość chwilkę na małym ogniu. Następnie dodajemy wodę. I gotujemy około 7 minut, po tym czasie dodajemy ryż i gotujemy do miękkości ryżu. następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut. Zupa wychodzi lekko gęsta
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuduży Jaś, Jaś karłowy i drobna biała fasola) - 500g obranych warzyw (marchew, korzeń pietruszki) - 2 łodygi selera naciowego - por, kawałek białej części - 600g obranych ziemniaków - ok.600g wędzonki (chudy boczek, szynka itp.)- u mnie czym więcej tym lepiej, mam tylko później problem z pojemnością gara..., ciągle mało miejsca.. - 8 kulek ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 5 łyżek dobrego, aromatycznego majeranku(...)łyżkami majeranku. Zalewamy wodą (mniej więcej do 2/3 wys. garnka), zamykamy pokrywę i wstawiamy garnek na palnik. Doprowadzamy do wrzenia, palnik zmniejszamy na mniejszy (u mnie "4") i gotujemy ok.60-70 minut. Po tym czasie palnik wyłączamy, garnek odstawiamy na ok.10-15 minut, następnie odpowietrzamy zawór i dopiero otwieramy. Dolewamy wodę do uzyskania pożądanej konsystencji, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, kurkumą i solą
Smaczne Zdroweznacie smaku domowych wędlin i zapachu pieczonego w domu chleba, koniecznie przetestujcie! Szynka gotowana i domowy chleb ze słonecznikiem Recepturyznajdziesz na tym blogu:) Przepis na domową szynkę wg receptury na GOTOWANY SCHAB poniżej zaś przepis na PYSZNY DOMOWY CHLEB Składniki: 2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka do podsypania blachy (do wypieku chleba zalecana jest mąka pszenna(...)odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy ciasto do podsypanej mąką podłużnej foremki typu keksówka, Ustawiamy temperaturę na 210 stopni i pieczemy około 45 minut. Jeżeli przed końcem tego czasu uznamy, że chleb ma już mocno zrumienioną skórkę, należy przykryć go folią aluminiową. Wyjmujemy chleb z foremki i studzimy na kratce (musi pooddychać od spodu
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPonieważ zostało mi nieco ciasta z niedzielnego śniadania , postanowiłam je wykorzystać i następnego dnia na kolację zrobić ponownie tarteletki, tym razem z nieco innym farszem
Codzienne Gotowaniehttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Prosta i szybka sałatka, która smakuje naprawdę rewelacyjnie. Kiedyś nie przepadałam za
Di gotujełyżka masła 1 średnia cebula (ok. 80g) 1 duży ząbek czosnku 2 duże garście szpinaku (ok. 40g) 4 plasterki sera (u mnie Królewski) 4 duże plasterki szynki (u mnie Gotowana extra) 4 jajka sadzone (zobacz wpis: Jak zrobić jajko sadzone? ) szczypiorek sól i pieprz do smaku *szklanka o pojemności 250ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kieszonki naleśnikowe z jajkiem sadzonym – Wykonanie(...)st.C. Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć naleśniki, a na nich najpierw plaster sera, potem plaster szynki, farsz szpinakowy, a na koniec jajko sadzone. Złożyć brzegi naleśników do środka, tworząc kieszonki. Piec naleśniki przez 5 minut lub do uzyskania pożądanej konsystencji żółtka. Po wyjęciu z piekarnika oprószyć naleśniki posiekanym szczypiorkiem. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Kieszonki naleśnikowe
Kulinarne Przebojetemperatury wiec doskonale się sprawdza do zamrażania. Składniki: 600 ml wywaru z kurczaka 2 gotowane jajka 40 dag szynki dobrej jakości 1/2 puszki groszku 1/2 puszki kukurydzy 1 gotowana marchewka 4 łyżki żelatyny natka pietruszki 2 ząbki czosnku sól,pieprz Gotowy wywar zagotować,doprawić solą,pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Następnie rozpuścić w nim dokładnie(...)jajko.Zalewamy kilkoma łyżkami wywaru- tak by jajko było przykryte.Wstawiamy do lodówki do stężenia. Kukurydzę i groszek odsączamy,marchewkę i szynkę kroimy w kostkę.Kukurydzę,groszek i marchewkę mieszamy ze sobą. Połowę tych warzyw wykładamy na zastygniętą galaretkę.Następnie układamy pokrojoną szynkę oraz drugie jajko pokrojone w plastry.Ponownie zalewamy galaretką do wysokości jajek i wkładamy do lodówki do stężenia. Resztę
Niespełnione zdolności kulinarneWitajcie ponownie :) Dziś pokażę Wam mój sposób na szybką i smaczną pizzę z patelni. Jest to przepis dość prosty, i dla osób, który najdzie ochota własnie
Gotuj z Mąkągodzinę (a najlepiej całą noc przed przygotowaniem). Majonez połączony ze startym serem tworzą na potrawie białą "pierzynkę". Danie można podać z ziemniaczkami gotowanymi lub pieczonymi. Polecam! Schab pod pierzynką Składniki na 8 sztuk: 8 plastrów mięsa (schabu, szynki wieprzowej, filetów z kurczaka lub indyka), lekko rozbitych 1 cebula ząbek czosnku 1 duża marchew 1 por 6 pieczarek 5 łyżek majonezu(...)chwili dodajemy marchew i chwilę razem dusimy. Następnie dorzucamy pieczarki i smażymy, aż warzywa zmiękną, doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy pora i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Zdejmujemy z palnika i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Majonez mieszamy z serem. Mięso układamy na blaszce wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Na każdym kawałku mięsa układamy łyżkę warzyw. Na warzywach
Smak mojej kuchnidoskonałą propozycją na obiad. Jest sycąca i świetnie rozgrzewa. Możecie ugotować ją dzień wcześniej i po powrocie z pracy będzie czekał na Was pyszny obiad. 700g mięsa z szynki lub łopatki duża cebula 2 łyżki mąki pszennej 5 pieczarek 5 dużych ziemniaków 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 2 średnie marchewki korzeń pietruszki 2/3 szkl zielonego groszku mały koncentrat(...)każdej strony. Oprószamy mąką, chwilę smażymy. Dodajemy posiekaną cebulkę, po ok 5 minutach pokrojone pieczarki. Smażymy ok 10 minut. Całość zalewamy ok 1,5 l gorącej wody. Dodajemy pokrojoną w talarki marchew, i pokrojony w kostkę korzeń pietruszki. Dorzucamy liście laurowe i ziele ang. Zupę gotujemy do miękkości wszystkich składników. Wtedy dodajemy groszek, paprykę i pokrojone w kostkę ziemniaki
Smakołyki Asipodkręcenia smaku możemy dodać p ó ł szklanki wytrawnego białego wina lub szklankę brandy. Smacznego! SKŁADNIKI 1 kg cebuli 100 g wędzonej szynki typu speck 50 g masła 1 litr wywaru mięsnego 1 łyżka m ą ki 2 listki szałwii 3 liście laurowe 3 gałązki tymianku(...)listki laurowe i 2 listki szałwii. Przyprawiamy solą i pieprzem. Cebulę dusimy na małym ogniu ok. 15 minut, po czym posypujemy 1 łyżką mąki. Mieszając, podgrzewamy jeszcze 5 minut. Dodajemy gorący wywar, gotujemy zupę pod przykryciem ok. 30 minut. Zupę podajemy z grzankami z bagietki z dodatkiem ementalera, gruyere lub innego sera. **** PREPARAZIONE
La grande e la piccola cuocaSkładniki: 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej 1 mała cukinia 2 marchewki 2 papryki(żółta i czerwona) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/4 małego selera 4 średnie ziemniaki 1 puszka pomidorów w zalewie 3 łyżki przecieru pomidorowego 4 łyżki ketchupu 1 łyżka vegety kilka ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka tymianku natka(...)mięso, przyprawić słodką i ostrą papryką. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, dodać do mięsa i wszystko smażyć przez ok. 5 minut. Wlać 3 litry wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Całość doprowadzić do wrzenia. Kiedy zupa zacznie się gotować dodać pokrojoną w pół talarki marchewkę, cukinię, starty na grubych oczkach tarki seler i pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę
Prosto i Smacznie z Anetąrównież słowackiej). Głównymi składnikami ciasta są mąka pszenna, drożdże, gotowane utłuczone ziemniaki, mleko, cukier, sól i olej. Przed smażeniem na głębokim oleju ciasto jest formowane w płaskie placki o średnicy kilku-kilkunastu centymetrów. Langosze jada się najczęściej z czosnkiem bądź masłem czosnkowym, a także śmietaną i cukrem, startym serem żółtym, szynką lub jeszcze innymi dodatkami." (Wikipedia) (4 sztuki o średnicy(...)łyżki śmietany (czubate) 70g żółtego sera (startego) szczypior olej do smażenia (można dodać odrobinę masła klarowanego) W misce wymieszać drożdże z cukrem, odrobiną mleka i odstawić na 10-15 minut. Do drugiego naczynia wsypać mąkę, sól, dodać rozduszonego ziemniaka, olej, wyrośnięty zaczyn i pozostałe mleko. Masę wyrobić na gładkie oraz jednolite ciasto i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować
Di gotujeRzadziej gotuję zupy niż jakiś czas temu. Jednak każda z książek, która wertuję inspiruje mnie do przygotowania tej formy posiłku. Kiedy przeglądałam i czytałam przepisy z mojego urodzinowego prezentu ("Szybko, świeżo, prosto" Donny Hay) w oko wpadła mi zupa z soczewicy, krem z dyni oraz ten szybki i łatwy w przygotowaniu krem z zielonego, mrożonego, groszku. Świeży smak, przyjemna(...)chrupiąca szynka... niebo w gębie! Krem z groszku, z szynka dojrzewająca 1 łyżka oliwy 1 cebula, obrana posiekana 300 ml mrożonego groszku 1 ziemniak, obrany i starty lub pokrojony na małe kawałki 1 l bulionu drobiowego (u mnie wywar warzywny) listki z kilku gałązek mięty 100 ml kremówki sól, pieprz kilka plasterków szynki dojrzewającej, u mnie Szwarcwaldzka W rondlu
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiaj zapraszam na kolejne w tym sezonie danie z dynią. Co prawda nie stanowi ona jego głównego elementu, ale za to świetnie współgra z pozostałymi składnikami
Gosia gotujepolecam ugotować zupę z połowy porcji. Miseczka pełna treściwej zupy z mięsem mielonym, kapustą i ryżem zaspokoi wasz apetyt na dłuższy czas. Zupa gołąbkowa 500 g mięsa mielonego (szynka, łopatka) 2 cebule pół główki średniej kapusty białej 100 g ryżu 2 średnie marchewki 1 pietruszka pół mniejszego selera 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5 l przecieru pomidorowego ( passaty(...)się zagotuje dodać kapustę, pokrojoną w kostkę i starte na tarte o dużych oczkach warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler. Ryż przepłukać na sitku i po 15-20 minutach dodać do garnka z gotującą się zupą. Gdy ryż zmięknie dolać passatę i koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku papryką, solą i pieprzem. Pogotować jeszcze około 10 minut i podawać z ulubionym pieczywem
Pieguskowa KuchniaKanapki z awokado są moją propozycją pysznego oraz zdrowego śniadania. Dodając do awokado swoje ulubione składniki stworzymy oryginalne kompozycje kanapkowe. Chciałabym Was zachęcić do odczarowania smutnych kanapek z szynką i serem, otworzenia się na nowe produkty i eksperymentowania oraz poszukiwania swoich ulubionych smaków. Z pozoru smaki, które są zupełnie inne, doskonale się ze sobą uzupełniają. Do awokado warto zawsze dać(...)Rama Classic powstaje ze specjalnie dobranej mieszanki wyselekcjonowanych olejów roślinnych najwyższej jakości, w tym z oleju rzepakowego. 3 przepisy na kanapki z awokado Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 10 minut Składniki 1 kanapka: pieczywo, Rama Classic, szpinak, awokado, ser pleśniowy, oliwa z oliwek, sól i pieprz 2 kanapka: pieczywo, Rama Classic, awokado, płatki migdałowe, owoce granatu, sos balsamiczny, sól
Kuchnia Bazyliimożna dodać dowolne warzywa, te które najbardziej lubimy. Największą chyba zaletą tej zupy jest to, że jest to danie jednogarnkowe. Składniki: 800 g łopatki wołowej 500 g mięsa wieprzowego (szynka) 2 cebule 2 papryki 1 marchew 1 pietruszka 5 ziemniaków 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 6 łyżek makaronu zacierki sól czerwona ostra papryka czerwona słodka wędzona papryka ¼ łyżeczki(...)paprykę wędzoną, imbir i cynamon, doprowadzić do wrzenia i gotować przez godzinę aż mięso zmięknie. Ziemniaki, marchew i pietruszkę obrać, papryki umyć i usunąć z nich gniazda nasienne. Ziemniaki i paprykę pokroić w kostkę, marchew i cebulę pokroić w plastry.Warzywa dodać do zupy, zupę posolić i gotować przez 30 minut aż warzywa będą miękkie. Z kukurydzy i fasoli odlać wodę
Mama Gotuje