dodatkiem kwaśnej śmietany). Inspiracją był przepis znaleziony w gazecie, jednak wprowadziłam małe zmiany. Składniki: - 300-400g ziemniaków - 2 cebule - 1 ząbek czosnku - 2l bulionu (u mnie od parzonej szynki ) - 300g dobrej białej kiełbasy (u mnie wyrób własny ) - 2 korzenie chrzanu (lub zamiennie słoik dobrego, ostrego chrzanu) - sól - pieprz - natka pietruszki - 1 łyżka majeranku - 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany - szczypta(...)obrane, pokrojone w kostkę cebule i podsmażyć do miękkości, następnie dodać obrany i zmiażdżony ząbek czosnku, zamieszać. Zalać bulionem, dorzucić obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i korzenie chrzanu, gotować ok.15 minut. Zdjąć z palnika, zblendować całość na gładki krem. Do śmietany dodać kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie zamieszać, mieszając wlać do zupy i dokładnie rozprowadzić. Doprawić majerankiem, ksylitolem lub cukrem
Smaczne ZdroweZapowiadają, że nadchodzą chłody i mroźna zima; warto więc zadbać o ochronną warstwęzdrowego tłuszczyku.Przekładaniec to nic innego, jak zapiekanka z ziemniaków, kapusty kiszonej
Maminek kulinarnySkładniki: 70 dag mięsa mielonego (szynka lub łopatka) 1 cebulka 3 ząbki czosnku 1 jajko kasza manna majeranek sól, pieprz 25-30 dag pieczarek śmietana + mąka Sposób wykonania: 1. Cebulę obrać, drobno posiekać, podsmażyć na odrobinie oleju. 2. Do mięsa dodać podsmażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, surowe jajko, sól, pieprz i tyle suchej kaszy, by masa mięsna byłą(...)plasterki, dusić na niewielkiej ilości oleju aż woda odparuje, zalać świeżą wodą (1,5-2 szklanki), doprowadzić do przenia. Posmażone pulpety dodać do pieczarek, całość gotować na wolnym ogniu ok 20 minut. Wyjąć mięso. Zagęścić sos - 2 łyżki mąki wymieszać z 2 łyżkami śmietany i odrobiną zimnej wody. Wlać do pieczarek, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać z powrotem
Kuchnia domowa AniBardzo szybki w przygotowaniu sos bolognese z czerwoną papryka i słodkim winem. Polecam na rozgrzewający i syty obiad. 600 g mięsa mielonego wieprzowego ( z szynki) 1 czerwona papryka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka Oliwa z oliwek 0,5 szklanki słodkiego czerwonego wina 0,5 szklanki bulionu wołowego 2 pomidory 190 g koncentratu pomidorowego lub przecieru z pomidorów(...)praskę czosnek. Mieszamy i przesmażamy do zmięknięcia. Dodajemy mięso mielone. Gdy zmieni kolor wkładamy pokrojone w kostkę pomidory i doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Całość podlewamy winem i gotujemy około 5 minut (aż wyparuje). Ponownie podlewamy wodą i dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy około 30-40 minut na wolnym ogniu. Podajemy z ulubionym makaronem spaghetti (u mnie bucatini
VioletoweKucharzeniemięsko ogórek, ser żółty i szynkę wrzucam do piekarnika, w tym czasie gotuję ziemniaki, do tego jakieś warzywka na surówkę i pyszny obiad gotowy :) Składniki na 5 roladek: ok. 400 g schabu sól, pieprz, papryka słodka w proszku 5 plasterków sera żółtego 5 plasterków szynki 5 kawałków ogórka konserwowego 5 wykałaczek olej Schab pokroić na plastry i rozbić dość(...)słodką papryką. Następnie po kolei na każdym kawałki schabu położyć plasterek sera żółtego, szynki i kawałek ogórka, zawinąć w roladkę i spiąć na brzegu wykałaczką. Gotowe roladki ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, posmarować wierzch olejem i piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 35-40 minut. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami
Simply Foodsosów (18%) 180-200g makaronu Pappardelle Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym – Wykonanie: Polędwiczki oczyszczamy z błonek, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Całość zawijamy w szynkę Prosciutto, a następnie kroimy na ok. 3 cm kawałki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, smażymy polędwiczki z każdej strony na złoty kolor. Wysmażone polędwiczki przekładamy na talerz. Pieczarki kroimy na ćwiartki(...)lekko solą, pieprzem i czosnkiem. Kolejno dodajemy wino. Gotujemy, aż wino zredukuje swoją objętość o połowę. Następnie dodajemy śmietanę i gotujemy aż sos nieco zgęstnieje. Ewentualnie doprawiamy jeszcze na koniec odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy polędwiczki do sosu, przykrywamy patelnie pokrywką i dusimy całość na małym ogniu przez ok. 5-7 minut. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, przelewamy zimną
Kulinarne Przebojepęczaku 2 suszone podgrzybki 2 szklanki wody 2 liście laurowe 200 g surowej szynki 2 łodygi selera naciowego pół czerwonej papryki mała cebula papryczka chili łyżka suszonych żurawin 2 czubate łyżki rozdrobnionych mielonych kurek ząbek czosnku sól, pieprz olej Pęczak wypłukać w kilku wodach, a następnie gotować do miękkości z liśćmi laurowymi i rozdrobnionymi suszonymi podgrzybkami. Cebulę i paprykę pokroić(...)cebulą. Rozgrzać olej na patelni. Podsmażyć kurki, by nabrały mocniejszego aromatu. Dorzucić mięso z warzywami. Podsmażyć. Do pęczaku ugotowanego al dente dodać żurawiny oraz mięso z kurkami. Gotować jeszcze ok. 8 minut pod przykryciem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tartym czosnkiem
Weekendy w domu i ogrodziepieczarek i pora.Sycące i pyszne danie. Polecam!! SKŁADNIKI 500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 jajko cebula 2 łyżki bułki tartej łyżeczka musztardy ostrej słodka papryka do smaku sól,pieprz 300g makaronu por 250g pieczarek 250ml śmietany kremówki 2 żółtka olej do smażenia WYKONANIE Gotujemy makaron al dente.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni i dodajemy(...)cebulkę smażymy klopsiki ze wszystkich stron. Następnie ściągamy je z patelni .Następnie podsmażamy pokrojone pieczarki i pokrojony drobno por.Chwilkę smażymy. Po chwili dodajemy klopsiki i całość podsmażamy ok.5 minut pilnując aby się nic nie przypaliło.Śmietankę miksujemy z żółtkami do połączenia się składników i wlewamy na patelnię.Dodajemy ugotowany al dente makaron i gotujemy aż sos zgęstnieje.Przed podaniem
Mała w garnku mieszaziemniaki i smażymy, aż lekko się z wierzchu zeszklą – około 4-5 minut na średnim ogniu. Przekładamy je do garnka. Zupę gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, do miękkości ziemniaków. Gd y ziemniaki są już miękkie, zupę wykańczamy i doprawiamy. W dalszym ciągu na ogniu, do gotującej się zupy wlewamy maślankę. Śmietanę mieszamy dokładnie z chrzanem, mieszankę hartujemy kilkoma łyżkami(...)mieszając jego zawartość. Chwilkę jeszcze razem gotujemy. Podajemy zupę gorącą, w głębokich miseczkach, dzięki czemu będzie długo trzymać temperaturę. Najlepiej smakuje z pieczywem na zakwasie, które jeszcze lepiej podkreśla jej charakterystyczny i zdecydowany smak. SKŁADNIKI 600g ziemniaków typu B lub C /waga po obraniu/ 3 wędzone, nietłuste kiełbasy wieprzowe (używam kiełbasy z szynki Morlin) 1 duża cebula, 150g
Karo in the Kitchenosób) kilkanaście liści średniej wielkości kapusty (białej, włoskiej lub pekińskiej – wg upodobań) 500g mielonej szynki wieprzowej (patrz uwagi) 125g białego ryżu 4 średnie pomidory (250g) sól (ok. 2 łyżeczek) czarny pieprz świeżo mielony (ok. 1 łyżeczki) olej rzepakowy Instrukcje Ryż gotujemy do miękkości (ale nie rozgotowujemy!) i odsączamy. Powalamy mu nieco przestygnąć, po czym mieszamy z mielonym mięsem, dodając również(...)pobliżu podstawy liścia. W dużym garnku zagotowujemy przynajmniej 2-3 litry wody. Liście, najlepiej pojedynczo lub po 2-3 sztuki, wkładamy do wrzątku na nie więcej niż 1 minutę każdy, aby zmiękły. Sparzone liście rozkładamy po kolei na płaskiej powierzchni. U dołu układamy farsz i zawijamy ku górze, po drodze zbierając do środka również boczne krawędzie liścia. Dno i boki
Kulinarna Pokusamniejsze kawałki i obsmażyć partiami na niewielkiej ilości masła klarowanego. Obsmażone mięso zalać litrem wrzącej wody, dodać listek laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem przez około 30 minut. Następnie dodać do mięsa obrane i drobno pokrojone warzywa (marchew, seler, pietruszka) oraz cebulę i czosnek pokrojone i podsmażone na maśle. Pieczarki oczyścić, umyć, większą część pokroić(...)cząbrem. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Na koniec przyprawić do smaku pieprzem i solą, gotować bez przykrycia do czasu, aż konsystencja sosu w mięsie będzie nam odpowiadała. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Zobacz również: bitki z szynki w sosie cebulowym
Kuchcik gotujeSkładniki 100g kaszy gryczanej 200g cukinii 2 białe kiełbasy z szynki od Henryka Kani 4 pieczarki 1 czerwona papryka por, biała część, kawałek wielkości kciuka pół czerwonej cebuli lub jedna mała przyprawy - u nas to sól, pieprz kajeński, papryka ostra i zioła Kaszę gryczaną gotujemy, odstawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w pióra lub półplasterki, pieczarki w plasterki(...)wlewamy ok. 200ml wody, dodajemy ugotowaną kaszę i doprawiamy. Możecie użyć innych przypraw, takich jakie lubicie najbardziej! Dusimy na małym ogniu, pod przykryciem aż do wyparowania wody, około 20 minut. Kaszotto gotowe! Przed podaniem możemy udekorować natką pietruszki i odrobiną surowej, czerwonej cebuli
Gotowanie i blogowaniekurczakiem – makaron z pieczarkami – penne z szynką parmeńską – makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami MAKARON Z kurczakiem i szpinakiem Ilość porcji: 2 Przygotowanie: 15-20 minut Składniki: – 250 g makaronu tagliatelle lub innego(...)parmezan lub inny dojrzewający ser do posypania – 1 łyżka oliwy do smażenia – sól, pieprz Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, powinien być al dente. W czasie gotowania makaronu posiekaj czosnek w cienkie plasterki, oliwki w plasterki, a kurczaka w cienkie paski. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj kurczaka, podsmaż około 5-6 minut aż się usmaży i lekko
nietylkopasta.plpieprz do smaku fenkuł ( natka z dwóch bulw) ser żółty 200 g Wykonanie: Makaron gotujemy al dente, przepłukujemy pod zimną wodą by się nie sklejał . Do miseczki wkładamy ricottę, dodajemy sól, pieprz i czosnek sprasowany do smaku. Szpinak myjemy i kroimy drobno. Szynkę kroimy drobno, łączymy razem z ricottą i wyrabiamy farsz. Beszamel: Masło 50 g rozpuszczamy na patelni(...)ceramicznego. Farsz nakładamy łyżeczka w muszlę i układamy na beszamelu na około formy, a potem następna warstwa już od środka. Posypujemy serem startym tyle ile lubicie. Pieczemy jakieś 30 minut w 170 stopniach. Podajemy na gorąco Ps. Czuć lekko anyż w beszamelu, danie bardzo smaczne wychodzi
Różowa kuchnia