szynka gotowana 8 minut - 2341 przepisów (strona:79/157)

Łopatka wieprzowa z pieczarkami 168

mniejsze kawałki i obsmażyć partiami na niewielkiej ilości masła klarowanego.  Obsmażone mięso zalać litrem wrzącej wody, dodać listek laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem przez około 30 minut.  Następnie dodać do mięsa obrane i drobno pokrojone warzywa (marchew, seler, pietruszka) oraz cebulę i czosnek pokrojone i podsmażone na maśle.  Pieczarki oczyścić, umyć, większą część pokroić(...)cząbrem. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Na koniec przyprawić do smaku pieprzem i solą, gotować bez przykrycia do czasu, aż konsystencja sosu w mięsie będzie nam odpowiadała.  Podawać posypane posiekaną natką pietruszki z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Zobacz również: bitki z szynki w sosie cebulowym

Kuchcik gotuje
Wiejskie kaszotto z białą kiełbasą i czerwoną cebulą 209

Składniki 100g kaszy gryczanej 200g cukinii 2 białe kiełbasy z szynki od Henryka Kani  4 pieczarki 1 czerwona papryka  por, biała część, kawałek wielkości kciuka pół czerwonej cebuli lub jedna mała  przyprawy - u nas to sól, pieprz kajeński, papryka ostra i zioła Kaszę gryczaną gotujemy, odstawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w pióra lub półplasterki, pieczarki w plasterki(...)wlewamy ok. 200ml wody, dodajemy ugotowaną kaszę i doprawiamy. Możecie użyć innych przypraw, takich jakie lubicie najbardziej! Dusimy na małym ogniu, pod przykryciem aż do wyparowania wody, około 20 minut. Kaszotto gotowe! Przed podaniem możemy udekorować natką pietruszki i odrobiną surowej, czerwonej cebuli

Gotowanie i blogowanie
Makaron z kurczakiem i szpinakiem 155

kurczakiem – makaron z pieczarkami – penne z szynką parmeńską – makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami MAKARON Z kurczakiem i szpinakiem Ilość porcji: 2 Przygotowanie: 15-20 minut Składniki: – 250 g makaronu tagliatelle lub innego(...)parmezan lub inny dojrzewający ser do posypania – 1 łyżka oliwy do smażenia – sól, pieprz Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, powinien być al dente. W czasie gotowania makaronu posiekaj czosnek w cienkie plasterki, oliwki w plasterki, a kurczaka w cienkie paski. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj kurczaka, podsmaż około 5-6 minut aż się usmaży i lekko

nietylkopasta.pl
Rieska! Mniam! 220

Ryś to potwierdza Anna - Maria do swoich chlebków użyła ziemniaków upieczonych w ognisku - myślę, że chlebki były o niebo lepsze - ja tej możliwości nie miałam ale chlebki ze zwykłych gotowanych ziemniaków wyszły cudowne!   Rieska - Fiński chleb na zieniakach na 4 chlebki wielkości średniej dłoni 300 g ugotowanych i przetartych ziemniaków (można użyć praski do ziemniaków lub po prostu dobrze(...)dłoni - grubości ok 1/2 cm. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok 10-15 minut. Muszą się zarumienić. Podajemy - najlepiej na ciepło - z ulubionymi składnikami - u mnie było to świeże masło, tymianek, majeranek i włoska szynka Serrano - MNIAM! Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Domowa pizza XL 237

Skoro dzisiaj dzień pizzy więc zapraszam na pizzę, taką najprostszą wersję ze znanymi dodatkami.składniki:3 czubate szklanki mąki50 g drożdży1 szklanka letniej wody1 łyżeczka cukruduża

Monia miesza i gotuje
Rogaliki z serem i szynką 132

Kolejna wersja panującego w naszym domu szybkiego śniadania. Zwłaszcza gdy robi je mój mąż :) Szybko, prosto i na ciepło.  Składniki: (6 rogalików) opakowanie ciasta francuskiego

Gotowanie i blogowanie
Kiełbaski zapiekane w chlebie tostowym 238

Polecałam już  jajka zapiekane w chlebie tostowym  a dzisiaj coś w podobie. Tym razem w koszyczkach z chleba tostowego zapiekłam pod masą jajeczną małe

Monia miesza i gotuje
Jajka sadzone w obłokach 186

https://www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com     Fanką jajek nie jestem, ale tak przygotowane są rewelacyjne w smaku. Uwielbiam tą puszystość i delikatność. jajka

Di gotuje
Zupa ziemniaczana z papryką 198

podania na jesienny obiad. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania zupy będziemy potrzebowali: Garnek o pojemności około 4,5 litra około 2l wody około 500 g mięsa wieprzowego (użyłam szynki) 2 papryki czerwone (około 500 g) 1 kg ziemniaków 2 cebule (około 180 g) 1 papryczka chili 3 marchewki (około 300 g) 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (około 70 g) 1/2 pęczka(...)Zupa ziemniaczana z papryką Przygotowanie: Umyte i osuszone mięso kroję w kostkę i przekładam do garnka, następnie dodaję wodę (około 2 litrów), garnek stawiam na gazie i gotuję pod przykryciem około 30 minut (od momentu zagotowania). Podczas gotowania z wierzchu zbieram szumowinę i ją wyrzucam. W tym czasie gdy gotuje się mięso pokroję pozostałe składniki na zupę: Oczyszczoną i umytą

Uwaga Babcia Gotuje
Zapiekane bakłażany z kaszą jaglaną i mięsem mielonym 193

szynki - 2  woreczki kaszy jaglanej - 3 średniej wielkości bakłażany - pomidory w puszcze - 2 - 3 ząbki czosnku - 1 łyżeczka suszonej kolendry - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - świeża bazylia - ser mozzarella - sól, pieprz - oliwa z oliwek Sposób przygotowania:  Bakłażany myjemy, przekrajamy wzdłuż  na pół. Delikatnie nacinamy miąższ i posypujemy solą. Po około 10 minutach płuczemy, suszymy(...)Posypujemy ziołami, polewamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez 30 minut.  Mięso smażymy, dodając przeciśnięty ząbek czosnku i doprawiając solą i pieprzem. Kaszę jaglaną płuczemy naprzemiennie raz w zimnej raz w ciepłej wodzie aby pozbyć się goryczy. Gotujemy przez około 8 - 10 min.  Bakłażany wyjmujemy z piekarnika. Delikatnie łyżeczką wydrążamy miąższ.  Mieszamy

Pan i Pani Smith w kuchni
Tarta z bobem i fetą 254

przepis na pyszną tartę z bobem, fetą, dymką i parmezanem. Z podanych składników przygotujecie tartę o średnicy 20 cm dla 4 osób. Danie inspirowane jest przepisem ze strony Moje Gotowanie. Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód: 150 g mąki pszennej 1 1/2 łyżki lodowatej wody 100 g masła 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich szczypta soli Składniki na nadzienie: 5 jajek(...)tartego parmezanu świeżo mielony pieprz Dodatkowo: oliwa z oliwek do wysmarowania formy 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej do podania (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie składniki na spód zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.  2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Formę o średnicy 20 cm smarujemy oliwą

My Culinary Art
Zapiekane cebule 160

Ciekawy przepis na przystawkę na ciepło? Może zapiekana cebula? Każdy może skomponować dla siebie dowolny farsz w zależności od upodobań i zawartości lodówki… Moja propozycja

UgotujmyTo.pl
Bento – hambagu 162

Dziś mam dla Was pełny przepis na znakomite bento. Jest to rodzaj posiłku kuchni japońskiej, składający się zwykle z ryżu, ryby lub mięsa, pikli, kiszonek oraz gotowanych warzyw. Wszystkie te elementy są zazwyczaj pięknie przygotowane i pakowane w specjalne pudełka, po japońsku nazywane bentō-bako . Mogą być plastikowe (te produkowane masowo), jednak tradycyjni Japończycy preferują te drewniane, lakierowane. Ten rodzaj(...)czasu. Niezaprawionym w bojach z ryżem do sushi polecam przygotowanie go zgodnie z recepturą na opakowaniu. Ja z kolei przygotowuję go w systemie: 10/10/20/10, czyli: 10 minut moczenia, 10 minut płukania, 20 minut gotowania i 10 minut parowania. Nie ukrywam, że ten sposób wykorzystuję podczas gotowania na Thermomixie, sprawdził się on jednak także w przypadku gotowania w plenerze, gdzie

Kate's Kitchen
Kanapki z piekarnika 202

https://www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com  Prosta i idealna propozycja na śniadanie, gorącą kolację, czy zwykłą przekąskę. Do wykonania ciepłych kanapek - zmotywowała mnie Kasia

Di gotuje
Sezamowy chlebek nadziewany gotowanymi warzywami 206

SKŁADNIKI 600 g mąki 15 g drożdży 1 łyżeczka cukru 250-300 ml letniej wody 100 g smalcu 1 płaska łyżeczka soli sezam do posypania 1

zielonacukinka
Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką 609

Pyszna i prosta przekąska z ciasta francuskiego - małe złociste ślimaczki z szynką i serem. Fajnie się prezentują i szybko znikają z talerza. Można je podawać na

Monia miesza i gotuje
Makaron ze szpinakiem i łososiem 157

kurczakiem – makaron z pieczarkami – penne z szynką parmeńską – makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami Makaron ZE SZPINAKIEM I ŁOSOSIEM Ilość porcji: 2 Przygotowanie: 15 minut Składniki: – 250 g makaronu tagliatelle lub parpadelle(...)być al dente. Czosnek pokrój w plasterki. Na oliwie podsmaż czosnek, a następnie dodaj pokrojony w kawałeczki ser pleśniowy i śmietanę. Dodaj do sosu nieco wody, najlepiej tej z gotującego się makaronu. Duś aż ser się rozpuści. Powinien mieć konsystencję rzadszej śmietany. Ze szpinaku usuń ogonki, a łososia pokrój w mniejsze kawałki. Do sosu dodaj makaron, wymieszaj, dodaj szpinak

nietylkopasta.pl
Szynka z paprykami w serowym sosie 161

Koperek do posypania Sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej (z czubkiem) 2 szklanki zimnego mleka 50 g twardego żółtego sera 2 łyżki soku z cytryny Sól Pieprz Szynkę kroimy na mniejsze kawałki (małe bitki). Wszystkie przyprawiamy przyprawą do gyrosa, kebabu, czosnkiem granulowanym oraz słodką papryką. Mięso mieszamy z sosem sojowym. Wszystkie kawałki obsmażamy na rozgrzanej patelni. Zdejmujemy(...)Mieszamy energicznie do powstania  jasnej zasmażki. Wlewamy mleko, zmniejszamy ogień. Gotujemy do zgęstnienia sosu, często mieszamy. Pod koniec dodajemy starty na malutkich oczkach żółty ser. Gotujemy do rozpuszczenia. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotowym sosem zalewamy mięso z warzywami. Pieczemy pod przykryciem przez 60 minut

VioletoweKucharzenie
Prosta zapiekanka ziemniaczana z mięsem, śmietanką, chili i ziołami 210

duża cebula ª       ok. 100 g pieczarek     ª       500g mięsa mielonego (ja użyłam z szynki) ª       mała śmietanka 12% (słodka) ª       1 szklanka białego wina ª       sól i pieprz(...)warzyw – chcemy, żeby nasze ziemniaczki były cieniutkie, pokrojone jak na chipsy. Zalewamy je wodą, aż zostaną całkowicie przykryte ( u mnie to był litr wody), solimy ok. ½ łyżeczki i gotujemy ok 5 minut. Nie przelewam ziemniaków wodą parę razy, chcę, żeby cała skrobia została i zagęściła zapiekankę. Ja niestety się zagapiłam i moje rozgotowałam, ale nie wpłynęło to bardzo na smak

Bazując na smaku
Szynkowy gulasz z grzybami suszonymi 191

odtłuszczonej szynki wieprzowej 5 dag suszonych podgrzybków 2 łyżki oleju bardzo duży ząbek czosnku liść laurowy 5 kulek ziela angielskiego sól pieprz duża łyżka mąki pszennej majeranek Wykonanie: Grzyby dokładnie opłukałam, zalałam gorącą wodą i odstawiłam do zmięknięcia. Mięso opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam w dość dużą kostkę. W rondlu rozgrzałam olej i wrzuciłam mięso. Smażyłam kilka minut, od czasu(...)Dodałam do rondla wyjęte z wody grzyby oraz wlałam wodę z moczenia, przecedzając ją przez sitko wyłożone bawełnianym wacikiem kosmetycznym. Dolałam gorącej wody tyle, żeby mięso było przykryte i gotowałam pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa. W razie potrzeby uzupełniałam gorącą wodą odparowany sos. Mąkę pszenną rozprowadziłam w kubeczku zimną wodą tak, żeby nie było grudek i przelałam

Kuchenne zapiski Edyty

Proponowane wyszukiwania