szynka gotowana 8 minut - 2341 przepisów (strona:70/157)

Zapiekanka z Makaronem i Jajkami 326

Zapiekanka z makaronem i jajkami Przygotowania: Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i odstawiam do wystudzenia. Szynkę kroję w kostkę, ser wędzony kroję w drobną kostkę, umytą i osuszoną natkę pietruszki siekam. Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach. Teraz w misce roztrzepuję jajka, do roztrzepanych jajek dodaję szynkę, ser wędzony, ser żółty, natkę pietruszki, doprawiam solą(...)dodaję makaron i dokładnie mieszam, przekładam do naczynia żaroodpornego, wyrównuję i zapiekam. Zapiekanie zapiekanki : Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i zapiekam około 30 minut – zapiekanka jest gotowa. Zapiekanka z makaronem jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
saltimbocca z polędwicy 213

liść szałwii, zawinąć w plaster szynki, spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać oliwię, włożyć mięso, obsmażyć po kilka minut z obu stron. Zdjąć z patelni, delikatnie wyjąć wykałaczkę. Kawałki mięsa przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na każdy nałożyć plaster sera, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok 5 minut. W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, dodać(...)listki szałwii; gdy czosnek się lekko zeszkli dodać kaszę, uprażyć, wlac wino i wodę tak, by ciecz sięgała ok 1 cm ponad poziom kaszy. Przykryć, zmniejszyć ogień do minimum, gotować kaszę ok 15 minut, po tym czasie przemieszać, dodać pokrojone w paseczki pomidory, wymieszać, zdjąć z ognia. Cebulę, paprykę i czosnek przeznaczone na sos drobniutko pokroić. Wrzucić na tę samą

6niebo
Ptysie z pastą szynkową 190

wody 125 g margaryny 4 jajka L Pasta: 250g wędzonej szynki 2 ogórki konserwowe  1 łyżeczka ostrej musztardy 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz 1. W garnku z nieprzywierającą powierzchnią gotujemy wodę z margaryną. Kiedy się zagotuje wsypujemy mąkę pszenną, energicznie mieszamy by ciasto się nie przypaliło. Gotujemy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek. Studzimy(...)cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W przypadku braku rękawa, możemy wyłożyć ciasto zwykłą łyżką, zachowując okrągły kształt. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.  3. Wszystkie składniki na pastę miksujemy w blenderze do dokładnego połączenia składników. Chłodzimy. 4. Upieczone ptysie przekrawamy na pół. Do środka kładziemy po łyżce pasty. Dowolnie dekorujemy

Szefowa kuchni
Ogórkowo-kalafiorowa z mięsną wkładką 148

ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 kostka rosołowa Pieprz Sól Olej do smażenia 200 g śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej Szynkę wieprzową kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny. Mięso podsmażamy w garnku, w którym będzie gotowała się zupa. Dwie marchewki, seler oraz pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Warzywa dokładamy do mięsa i razem wszystko(...)kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Różyczki kalafiora dzielimy na mniejsze. Wszystkie warzywa dokładamy do garnka. Gotujemy do miękkości  mięsa. Na samym końcu dodajemy starte kiszone ogórki.  Gotujemy jeszcze około 10-15 minut. Gdy zupa wydaje się nam za mało kwaśna możemy dolać troszkę soku z kiszonych ogórków.  Doprawiamy pieprzem i odrobiną soli

VioletoweKucharzenie
Gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym 240

krótszy, oraz z mielonej szynki i ryżu. Najlepiej smakują z młodymi ziemniaczkami posypane koperkiem, ale równie dobrze można je zjeść z pajdą chleba lub bułką. Składniki: 1 kg zmielonej szynki (każde inne mięso będzie równie dobre) duża kapusta (wielkość oczywiście zależy od tego jak dużo chcecie gołąbków, wielkość kapusty ma również znaczenie przy zwijaniu gołąbków, duża kapusta=duże liście=łatwo(...)kilka liści laurowych kilka zieli angielskich słoiczek przecieru pomidorowego 200 ml śmietany 18% Sposób przygotowania: Gotujemy ryż i studzimy. Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści, wycinamy głąb. Wkładamy kapustę do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Od momentu zagotowania się wody gotujemy kapustę 10 minut, w połowie gotowania, przewracam kapustę w garnku. aby równomiernie się ugotowała. Kapustę wyjmujemy z garnka

na moim stole...
Pieczone roladki z piersi kurczaka 221

Składniki 3 piersi z kurczaka 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej marchew korzeń pietruszki 1/2 czerwonej papryki 1/2 średniej cukinii masło sól, czarny pieprz, tymianek Sposób przygotowania Marchew oraz korzeń pietruszki gotujemy na pól miękko w osolonej wodzie. Kroimy w słupki. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i rozkrajemy na dwie części. Doprawiamy z obu stron sola i świeżo mielonym pieprzem(...)tymiankiem) układamy po kawałku marchwi, pietruszki, cukinii i papryki oraz mały kawałek masła. Szczelnie zawijamy mięso a następnie owijamy w szynkę szwarcwaldzką. Gotowe roladki szczelnie zawijamy w folię aluminiową tworząc "cukierki". Pieczemy w 180 stopniach C przez 20-25 minut. Najlepiej smakują z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego

Pyry na Gaz
Zapiekanka a la lazania 191

taka trochę lżejsza lazania :)Składniki:- 1 opakowanie makaronu lazania- 40 dag pieczarek- 1 czerwona papryka- 1 żółta papryka- 40 dag szynki- 1 puszka kukurydzy- 2 cebule- 25 dag startego żółtego sera- keczup- sól i pieprzPrzygotowanie:Makaron gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Pieczarki i cebule obieramy, kroimy w plasterki i blanszujemy. Z papryk usuwamy miąższ, kroimy w kostkę(...)naczynia żaroodpornego wkładamy warstwę makaronu, polewamy go keczupem a następnie warstwę farszu. Czynność powtarzamy aż do skończenia składników, ostatnią warstwą jest makaron. Pieczemy w 180 C przez 20 minut, następnie wyciągamy posypujemy startym serem żółtym i zapiekamy jeszcze 5 minut

Zainspirowana w kuchni
Zawijane tortille z serkiem i papryką 328

przygotowałem zawijane tortille z serkiem i papryką. Dodatkowo dodałem do środka plastry szynki i sera żółtego. Przygotowanie ich zajmuje maksymalnie 15 minut. Sprawdźcie… Składniki 4 tortille 2 serki kanapkowe (np. ze szczypiorkiem) 1 czerwona papryka 12 plastrów szynki 12 plastrów sera żółtego szczypta pieprzu sól Zawijane tortille z serkiem i papryką – przepis Paprykę myjemy, wydrążamy gniazda nasienne(...)całość mieszamy. Na plackach tortilli układamy szynkę, ser żółty i smarujemy przygotowanym serkiem z papryką. Zwijamy w rulonik. Roladkę kroimy w mniejsze kawałki i układamy na półmisku. Możecie dodatkowo w każdą z nich włożyć wykałaczkę :) Smacznego! Post Zawijane tortille z serkiem i papryką pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Leczo 190

Leczo "na wypasie" - czyli z mięsem i kiełbasą! Podana ilość na kilka dużych porcji. Można włożyć do słoików, zawekować i namiastka lata w środku zimy gotowa

Lena Gotuje
Pizza z camembertem i szynką dojrzewającą 205

Pyszna chrupiąca pizza na cienkim cieście z camembertem i szynką dojrzewającą. Do tego duża porcja keczupu i jedzonko palce lizać. składniki: 1,5 szklanki mąki typ

Monia miesza i gotuje
Gołąbki z kapusty włoskiej. Przepis krok po kroku. 138

mielonego mięsa wieprzowego np. szynka, łopatka 1 duża cebula 2 łyżki oleju roślinnego 3 ząbki czosnku 100 g ugotowanego białego ryżu „al dente” 1 łyżka suszonego majeranku 1 l wywaru drobiowego lub warzywnego sól, pieprz Sos: 30 g masła 1 łyżka mąki pszennej 250 ml wywaru z gotowania gołąbków lub wywaru mięsnego 500 g przecieru pomidorowego 1 łyżka(...)liści, zazwyczaj są twarde i gorzkawe. Z główki wytnij głąb. Kapustę sparz w posolonym i posłodzonym wrzątku, wyciętym głąbem do dołu. Po kilku minutach powinny łatwo odchodzić, jeżeli stawiają opór gotuj je kolejnych kilka minut. Sparzone liście możesz zahartować w wodzie z lodem, szybciej zahamujesz proces gotowania i będą miały ładniejszy

kuron.com.pl
FORSZMAK 371

koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe Cykoria, łyżeczka słodkiej papryki, 2 łyżki oleju. Przygotowanie: W większym garnku o grubym dnie rozgrzewam łyżkę oleju, podsmażam szynkę pokrojoną w kostkę oraz oprószoną solą i pieprzem na złoty kolor. Przekładam na talerz. Na tym samym tłuszczu podsmażam kiełbasę i wędlinę pokrojoną w kostkę, przekładam na talerz z mięsem(...)przekładam wcześniej usmażone mięso, kiełbasę i wędliny, zalewam gorącym bulionem, dodaję ziele angielskie, liście laurowe i słodką paprykę. Duszę pod przykryciem na małym ogniu około 50 minut. Dodaję ogórki pokrojone w półplasterki, gotuję kolejne 5 minut. Po tym czasie danie zaprawiam koncentratem, gotuję kolejne 10 minut. W razie potrzeby doprawiam do smaku. *** Jeśli chcecie, aby danie było bardziej gęste można

JejKuchnia
Zapiekanka kebab / gyros z wieprzowiną i ryżem 786

łopatki lub szynki wieprzowej 200g ryżu 3 papryki: żółta, zielona, czerwona 2 cebule  1/2 puszki kukurydzy 5 ogórków kiszonych  2 łyżki śmietany 4 ząbki czosnku 150g tartej mozzarelli  sól, pieprz, przyprawa kebab/gyros olej 1. Łopatkę drobno siekamy w cienkie plastry. Paprykę, cebulę i ogórki kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.  2. Ryż gotujemy zgodnie(...)oleju, podsmażamy wieprzowinę. Kiedy się zarumieni dodajemy cebulę i paprykę oraz obficie posypujemy przyprawą kebab/gyros. Chwilę smażymy, po czym zalewamy 250ml wody, dusimy do jej odparowania przez około 20 minut.  3. W dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki: podsmażone mięso z warzywami, ryż, kukurydzę, ogórki, śmietanę, czosnek, mozzarellę. Doprawiamy do smaku solą i przyprawą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego

Szefowa kuchni
Pasta z fasoli na kanapki 196

salami lub szynkę. Staram się więc przyrządzić coś na kanapki w wersji bezmięsnej. Warzywne pasty czy hummus , cieszą się u nas dużą popularnością. Nawet dzieci doceniają ich smakowe walory. Ponieważ u nas w domu pasta z fasoli to smakołyk, do jej przygotowania zawsze używam suchej fasoli i to w dużej ilości. Moczę ją przez noc, a potem gotuję w osolonej(...)zużywam do zaplanowanej pasty z fasoli, a resztę zamrażam. Kiedy mi się zamarzy pasta na kanapki, mrożona fasola jak znalazł, wystarczy ją tylko ugotować. Fasola jest miękka w 30 minut. Pasta z fasoli to pyszne smarowidło do chleba i surowych warzyw. Z powodzeniem można ją wykorzystać jako dip. Pasta z fasoli Składniki: ok.½ l 150 g ugotowanej białej fasoli

codojedzenia
Pasztet do słoików z szynką 183

boczku 50 g wątróbki drobiowej 50 g kaszy manny 300 ml wody 1 cebula 1-2 liście laurowe ziele angielskie 18 g mieszanki przypraw "Smarowidło domowe" od Dobrej Kiełbasy Szynkę i boczek pokroić na kawałki i ugotować z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i pokrojonej cebuli. Ugotowane mięso wyjmujemy, a z wody wyrzucamy resztę, już nie będzie potrzebna. Czyli najlepiej(...)przypraw. Miksujemy blenderem żeby powstała jednolita masa. Przekładamy do słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy. Zastosujemy wielokrotną pasteryzację według Jakuba Kuronia: Słoje o wielkości 500 ml (i mniejsze) gotujemy wraz z zawartością 60 minut. Następnego dnia pasteryzację powtarzamy, ale już tylko przez 40 minut. Trzeciego dnia robimy to samo przez 30 minut. Przy słojach 1 litrowych czas ten wynosi odpowiednio

Marder&Marder Manufacture