pyszną sezonową kremową zupę szparagową. Możecie też przygotować szparagi w inny sposób: Szparagi z sosem holenderskim Szparagi zawijane w boczek (roladki ze szparagami) Jaglane muffiny ze szparagami i szynką Kremowa zupa szparagowa Tarta ze szparagami Kremowa zupa szparagowa z serem Kremowa zupa szparagowa z pestkami dyni Składniki: – 4 ziemniaki – pęczek zielonych szparagów – 1 litr bulionu lub rosołu(...)oliwie z chili pestki dyni Przygotowanie: Z umytych zielonych szparagów odłamujemy końcówki, kroimy drobniej. Obrane i umyte ziemniaki kroimy drobniej. Zagotowujemy bulion dodajemy, rozdrobnione ziele angielskie, ziemniaki i gotujemy 10 minut, dodajemy pokrojone szparagi, gotujemy 5 minut. Całość miksujemy blenderem na krem. Ziemniaki doskonale zagęszczają zupę, powodując, że uzyskuje kremową konsystencję. Doprawiamy zupę gałką muszkatałową, solą i pieprzem. Zupę rozlewamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBardzo szybka i smaczna przekąska. Dobra alternatywa na kolację (oczywiście raz na jakiś czas). Składniki na parówki zapiekane z serem żółtym i prosciutto (5 sztuk): 5
Karola gotujełyżeczka tymianku, najlepiej świeżego 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli dodatki: 1 gruszka, raczej twardawa 100g sera gorgonzola lub innego sera pleśniowego ok. 80 g szynki parmeńskiej w cienkich plastrach (ok. 5-6 plastrów) 3-4 dojrzałe figi 2 garści rukoli kilka orzechów włoskich ok. 150g mozzarelli (może być taka w zalewie) Wykonanie: Drożdże rozpuścić(...)oliwek. Odstawić znów do wyrośnięcia na 20-30 minut. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni (termoobieg lub góra-dół). Wyrośnięte ciasto posmarować białym sosem, najlepiej rysując okręgi. Teraz układamy pokrojoną w plastry mozzarellę (dobrze się topi, nie musi być jeden obok drugiego, wręcz jest to niewskazane). Następnie układamy delikatnie zawinięty plastry szynki. Między plastrami szynki układamy pokrojoną w cienkie plastry gruszkę
Pociąg Do Kuchninabrać aromatu. Po tym czasie całość blendujemy mikserem, następnie dodatkowo przecieramy przez sito. POLICZKI WIEPRZOWE: W czasie kiedy sos nam się gotujemy policzki wieprzowe wkładamy do nagrzanego na ok. 200-220 C piekarnika na 30 minut ( po połowie pieczenia przewracamy na drugą stronę ). CAŁOŚĆ: Przygotowane policzki podajemy z ugotowanymi kluseczkami i kiełkami lucerny. Podajemy gorące! Smacznego! PS. Policzki wieprzowe przygotowane(...)dotknięciem widelca a przy tym są niesamowicie soczyste! PS. Wśród nowości od KRAKUS znajdziecie nie tylko policzki, ale również inne rodzaje mięs, które warto spróbować! Są to m.in: Szynka wieprzowa, Łopatka wieprzowa, Golonka, Udo z indyka, Skrzydło z indyka, Pierś z kurczaka i Pierś z gęsi. Polecam
Ostra na Słodkowiosennego menu. Ja przygotowywałam ją z podwójnej porcji, zajadałam ją kolejne 3 dni, nic nie straciła na smaku, a ja zaoszczędziłam cenny czas. Składniki: - 2 pęczki botwinki - 250g wędzonej szynki, schabu lub chudego boczku - 250 startych warzyw (marchew, seler, por, pietruszka), ja dałam mrożoną włoszczyznę pokrojoną w słupki - 1 łodyga selera naciowego - sól i pieprz do smaku Dodatkowo: - ser feta(...)trzeba) Wędzonkę pokroić na małe kawałki, u mnie cienkie paski (ok.0,5x2cm), W garnku zagotować wodę (ok.1l), wrzucić kawałki wędzonki, doprowadzić do wrzenia, garnek przykryć i gotować na małym palniku ok.30-60 minut, do miękkości. Botwinki podzielić na: buraczki, łodyżki i liście, dokładnie umyć. Buraczki obrać i pokroić w kostkę. Łodyżki pokroić do osobnej miseczki. Liście również pokroić w miarę drobno
Smaczne Zdrowesprawdzają :) Składniki 2 duże bakłażany 200 g szynki gotowanej 150 g sera Dziugas pomidorowy sos z bazylią sól pieprz Przygotowanie Bakłażana umyłem, pokroiłem na plastry o grubości pół centymetra. Posoliłem, a po tym jak puściły sok, osączyłem. Plastry bakłażana usmażyłem na patelni gilowej. Na bakłażanach ułożyłem plastry szynki mniej więcej takiego samego kształtu, na to plasterki sera(...)przygotowane bakłażany zwinąłem jak zrazy i spiąłem wykałaczkami. Do żaroodpornego naczynia wlałem sos pomidorowy z bazylią. Do środka włożyłem zrazy, posypałem resztą startego sera. Zapiekałem 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Podałem gorące
R'n'G Kitchenłyżki oliwy Do podania gotowany biały ryż Instrukcje Kurczaka dzielimy na 6 porcji: nogi, piersi oraz skrzydełka. Nacieramy ze wszystkich stron pieprzem oraz połową soli. Pomidory kroimy w ćwiartki. Pozostawiamy skórkę, ale wycinamy nadmiar łykowatych części. Papryki rozcinamy, usuwamy gniazda nasienne, po czym tniemy w paski o szerokości ok. 1 cm. Plastry szynki tniemy na paski o szerokości(...)Oliwę rozgrzewamy na patelni na średnim ogniu. Kawałki kurczaka podsmażamy ze wszystkich stron na lekko złoto przez ok. 6 minut. Na dno brytfanny układamy podsmażone kawałki kurczaka i zasypujemy oliwkami. Następnie układamy naprzemiennie pomidory, paprykę i szynkę, posypując je mieloną papryką oraz resztą soli. Kurczaka z warzywami i szynką dusimy w brytfannie pod przykryciem, powoli na małym ogniu przez
Kulinarna Pokusabalsamicznym dużo, dużo oliwy:) Uważam ponadto, że fasolka szparagowa świetnie sprawdzi się w różnych daniach/połączeniach smakowych tradycyjnie zarezerwowanych dla szparagów, np. pakuneczki z fasolki owinięte boczkiem lub szynką parmeńską. P.s. Korzystałam z książki Clifford A. Wright "Mediterranean Vegetables".Moja sałatkaWedług mnie fasolka szparagowa najlepiej komponuje się z białym octem winnym, czosnkiem i natką pietruszki. Poniższy przepis to mój własny(...)pomidorów świetnie równoważy orzeźwiająca natka pietruszki i smak octowej cebulki. Myślę, że danie sprawdzi się jako przystawka na przyjęciu lub pomysł na kolację. Wskazówki do przepisu: Fasolkę gotujemy krótko, jedynie 5 minut, a następnie przekładamy do zimnej wody. Ma być jędrna i chrupiąca, jak na składnik sałatki przystało. Ponadto, dzięki takiemu przygotowaniu zachowuje intensywnie zielony kolor i swoje składniki odżywcze
Chilli Czosnek i Oliwajedzonko. Polecam jak najbardziej na obiad.Składniki na 4 porcje: 400 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 2 łyżki bułki tartej sól , czarny pieprz mielony 8 plastrów szynki gotowanej szczypta gałki muszkatałowej tartej ok. kilograma warzyw ( garśc brokuł, 2 marchewki, garśc fasolki szparagowej, 2 pietruszki, 1/2 średniego selera) 4 ziemniaki olej do wysmarowania naczynia do zapiekanki(...)Warzywa z ziemniakami gotujermy na parze ok. 20 minut.3. Do naczynia żaroodpornego nasmarowanego olejem , przekładamy warzywa. Zalewamy śmietanką.Na wierzchu rozkładamy mieśne roladki z szynką. Całośc przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy na 15 minut do piekarnika 180 C.4. Folię zdejmujemy . Paluszki posypujemy serem i zapiekamy jeszcze ok. 15 minut
Słodkości i nie tylkomięsożerców. Składniki: 3 duże kolorowe papryki 2 średnie marchewki 3 duże cebule 3 ząbki czosnku średni pęczek natki pietruszki pałka (300 - 400 g) dobrej cienkiej kiełbasy (u mnie z szynki) 4 świeże pomidory (opcjonalnie) 100 ml przecieru pomidorowego lub koncentratu 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki oregano pieprz i sól do smaku olej(...)wydrążyć pestki. Drobno pokroić. Do głębokiej patelni lub woka wlać nieco oleju, rozgrzać, dodać marchew i smażyć ze 2 minuty. Następnie dodać cebulę i czosnek, cebulę zeszklić. Do cebuli włożyć kiełbasę, zrumienić, następnie dodać pomidory, tymianek i oregano. Gotować bez przykrycia, aby nadmiar płynu odparowywał. Gdy pomidory się rozpadną, dodać paprykę, chwilę gotować, następnie dodać przecier lub koncentrat, papryki mielone
Kuchcik gotujeprzypaliła. Do gotującej masy wsyp stopniowo pektynę wymieszaną z 0,15 kg cukru, cały czas energicznie mieszając. Gotuj jeszcze na małym ogniu przez 3-5 minut. Gorącą konfiturę rozlej do małych słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 5 - 10 minut. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. K onfitura ta doskonale nadaje się do dań mięsnych, ja smaruję sobie nią(...)Można zrobić konfiturę bez pektyny, wtedy będzie mieć rzadszą konsystencję. Aby konfitura była zdrowsza można zamiast cukru dodać miód np. połowę cukru połowę miodu. Domowy chlebuś, domowa szynka i domowa konfitura z derenia. mniam, mniam
Przepisy i porady kulinarnemakaron z szynką parmeńską i oliwkami – makaron z kurczakiem – makaron z pieczarkami – penne z szynką parmeńską – makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami makaron z małżami Przygotowanie: ok 20 minut Ilość porcji: 2 SKŁADNIKI: – 200 g makaronu spaghetti lub podobnego – 100 g masła(...)ząbki czosnku – 2 łyżki natki pietruszki – 20-30 muli (mniejsze ja te na zdjęciu lub większe ciemniejsze) – sól oraz pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: 1. Makaron gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Na patelni rozpuść połowę masła, dodaj bardzo drobno posiekaną cebulę i czosnek, podsmaż 2-3 minuty, dodaj muszle i białe wino. Duś około 5-7 minut
nietylkopasta.plróżyczki, gotujemy we wrzątku do miękkości, odcedzamy. Po przestudzeniu rozdrabniamy widelcem razem z serem feta. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pieprz. Mieszamy. --> Z brzegu wzdłuż dłuższego boku mięsa układamy farsz na całej jego długości. Roladę zwijamy ściśle, układając łączeniem na dole. Następnie owijamy ją w plasterki szynki (tak aby złączenia filetu nie kończył się razem z złączeniem szynki). --> Roladę(...)układamy na blaszce do pieczenia, wierzch polewamy olejem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy około 30 minut. --> Smacznego Post Rolada z indyka z brokułem i fetą pojawił się poraz pierwszy w Mgotuje
Marta Gotujeczosnku pół pęczka dymki ze szczypiorkiem 200 g gotowanej szynki 3 łyżki oleju półtora łyżki mąki 2 jajka sól biały pieprz ewentualnie tarty parmezan do posypania Przygotowanie Ziemniaki obrałem, starłem na tarce o grubych oczkach. Obraną cebulę i czosnek drobno posiekałem. Dymkę ze szczypiorkiem pokroiłem w cienkie krążki. Szynkę pokroiłem w paski, lekko podsmażyłem na łyżce oleju. Wszystkie(...)składniki wymieszałem w misce z mąką, jajkami, solą i białym pieprzem.W głębokiej patelni rozgrzałem 2 łyżkami oleju, włożyłem masę ziemniaczaną , wyrównałem łopatką. Placek smażyłem pod przykryciem ok. 15 minut, aż spód się zrumienił.. Dobrze ścięty placek odwróciłem na druga stronę, zsuwając go delikatnie na talerz, przykryłem drugim i ponownie zsunąłem na patelnię, dodając resztę oleju. Smażyłem dalsze 15 minut
R'n'G Kitchenproblemu kupić w necie lub w sklepach z artykułami masarskimi. Polecam wykonać jej większą ilość i część zamrozić. Doskonale się przechowuje. Składniki: 2 kilogramy mięsa wieprzowego: 1 kg szynki, 1/2 kg mięsa z łopatki, 1/2 kg chudego boczku 4 duże ząbki czosnku sól, pieprz ewentualnie 1/2 kg skórek wieprzowych - ugotowanych i wystudzonych ulubione przyprawy: majeranek, tymianek, etc. Skórki wieprzowe dają(...)przepyszna i ścisła galaretka. Można użyć 2 łyżeczek żelatyny ale ja wolę wersję naturalną. Skórki należy ugotować z dodatkiem przypraw: soli, ziela angielskiego i listka laurowego. Gotują się bardzo szybko, jakieś 30 - 40 minut. Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa wybierając sitko o możliwie jak najgrubszych oczkach. Ugotowane skórki również zmielić. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Zmielone
Ze smakiem bez glutenu