makaron z szynką parmeńską i oliwkami – makaron z kurczakiem – makaron z pieczarkami – penne z szynką parmeńską – makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami makaron z małżami Przygotowanie: ok 20 minut Ilość porcji: 2 SKŁADNIKI: – 200 g makaronu spaghetti lub podobnego – 100 g masła(...)ząbki czosnku – 2 łyżki natki pietruszki – 20-30 muli (mniejsze ja te na zdjęciu lub większe ciemniejsze) – sól oraz pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: 1. Makaron gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Na patelni rozpuść połowę masła, dodaj bardzo drobno posiekaną cebulę i czosnek, podsmaż 2-3 minuty, dodaj muszle i białe wino. Duś około 5-7 minut
nietylkopasta.plróżyczki, gotujemy we wrzątku do miękkości, odcedzamy. Po przestudzeniu rozdrabniamy widelcem razem z serem feta. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pieprz. Mieszamy. --> Z brzegu wzdłuż dłuższego boku mięsa układamy farsz na całej jego długości. Roladę zwijamy ściśle, układając łączeniem na dole. Następnie owijamy ją w plasterki szynki (tak aby złączenia filetu nie kończył się razem z złączeniem szynki). --> Roladę(...)układamy na blaszce do pieczenia, wierzch polewamy olejem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy około 30 minut. --> Smacznego Post Rolada z indyka z brokułem i fetą pojawił się poraz pierwszy w Mgotuje
Marta Gotujeczosnku pół pęczka dymki ze szczypiorkiem 200 g gotowanej szynki 3 łyżki oleju półtora łyżki mąki 2 jajka sól biały pieprz ewentualnie tarty parmezan do posypania Przygotowanie Ziemniaki obrałem, starłem na tarce o grubych oczkach. Obraną cebulę i czosnek drobno posiekałem. Dymkę ze szczypiorkiem pokroiłem w cienkie krążki. Szynkę pokroiłem w paski, lekko podsmażyłem na łyżce oleju. Wszystkie(...)składniki wymieszałem w misce z mąką, jajkami, solą i białym pieprzem.W głębokiej patelni rozgrzałem 2 łyżkami oleju, włożyłem masę ziemniaczaną , wyrównałem łopatką. Placek smażyłem pod przykryciem ok. 15 minut, aż spód się zrumienił.. Dobrze ścięty placek odwróciłem na druga stronę, zsuwając go delikatnie na talerz, przykryłem drugim i ponownie zsunąłem na patelnię, dodając resztę oleju. Smażyłem dalsze 15 minut
R'n'G Kitchenproblemu kupić w necie lub w sklepach z artykułami masarskimi. Polecam wykonać jej większą ilość i część zamrozić. Doskonale się przechowuje. Składniki: 2 kilogramy mięsa wieprzowego: 1 kg szynki, 1/2 kg mięsa z łopatki, 1/2 kg chudego boczku 4 duże ząbki czosnku sól, pieprz ewentualnie 1/2 kg skórek wieprzowych - ugotowanych i wystudzonych ulubione przyprawy: majeranek, tymianek, etc. Skórki wieprzowe dają(...)przepyszna i ścisła galaretka. Można użyć 2 łyżeczek żelatyny ale ja wolę wersję naturalną. Skórki należy ugotować z dodatkiem przypraw: soli, ziela angielskiego i listka laurowego. Gotują się bardzo szybko, jakieś 30 - 40 minut. Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa wybierając sitko o możliwie jak najgrubszych oczkach. Ugotowane skórki również zmielić. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Zmielone
Ze smakiem bez glutenuboczkiem dodajemy do wywaru jarzynowego - gotujemy na wolnym ogniu przez 40 minut. Krok 3. Następnie boczek i kiełbasę wyjmujemy - kiełbasę kroimy w plasterki a boczek w kostkę. Krok 4. Do wywaru wlewamy żur, dodajemy majeranek, zmiażdżony czosnek oraz pokrojone w paseczki grzyby, doprowadzamy do wrzenia, chwilę gotujemy (na wolnym ogniu). Krok 5. Garnek z żurkiem zdejmujemy z ognia(...)śmietanę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dodajemy kiełbasę oraz boczek. Żur podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo, wiórkami chrzanu i świeżym, chrupiącym pieczywem. Smacznego :) 2) ŻUREK WIELKANOCNY NA SZYNCE SKŁADNIKI: 2 szklanki esencjonalnego wywaru z warzyw (np. z pierwszego przepisu) 1,5 litra wywaru z szynki lub mięsa np: żeberek, ogonówki 2 ząbki czosnku majeranek chrzan (może być
Moja Książka Kucharskazwinąć je w rulon) uważaj aby płaty się nie posklejały (albo gotuj w dużym garnku z dodatkiem oliwy, albo kazdy płat osobno). Etap III - Zawijamy Każdy płat makaronu posmaruj obficie serkiem apetina grilowana papryka i oliwki następnie nałóż farsz i zawiń. *Etap IV - możesz dodatkowo zawijańca zawinąć w szynkę parmeńską lub plaster boczku. Etap V - Kremowy Sos za pomocą bendera(...)trzepaczki bardzo dokładnie zmieszaj serek apetina ze śmietaną. Następnie polej nimi zawijańce i posyp kawałkami mozarelli. Etap VI - Pieczenie Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni, Zapiekaj 15 minut
Wylizany Rondelroladkę. Owijamy w plaster szynki parmeńskiej (lub pół plastra, jeśli roladki są małe). Rozgrzewamy patelnię. Wlewamy 2 łyżki oleju ze słoiczka z pomidorami, wkładamy roladki i smażymy przez około 4-5 minut z jednej strony. Przewracamy na drugą stronę i smażymy przez kolejne 4-5 minut. Następnie obsmażamy boki ( przez około 2 minuty każdy). SOS: Na drugim palniku stawiamy(...)średni rondel. Wlewamy śmietankę i zagotowujemy. Od razu po zagotowaniu zmniejszamy płomień do małego. Wkładamy obsmażone roladki i pokrojone suszone pomidorki. Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około 5 minut, aż sos lekko zredukuje się i zagęści. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Gęstość sosu regulujemy gorącym bulionem, wodą lub dodajemy więcej śmietanki. Na talerzach kładziemy roladki, polewamy przygotowanym sosem
cool and mintysosem z dodatkiem szynki parmeńskiej i sera gorgonzoli jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i kolację! Łatwo, szybko, pysznie! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * makaron pappardelle – 250 g * szynka parmeńska – 90 g * ser gorgonzola – 50 g * cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * śmietanka 30% – 200 ml * mielony pieprz czarny i biały * mielona papryka słodka * suszona bazylia * oliwa z oliwek(...)oliwie podsmażamy posiekaną w kosteczkę cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Dodajemy pokrojoną w dużą kostkę szynke parmeńską iu przesmażamy ok. 2-3 minuty. Zalewamy śmietanką, doprawiamy pieprzem, papryką i suszoną bazylią, a następnie gotujemy ok. 3 minuty. Wrzucamy pokrojoną w kostkę gorgonzolę i podgrzewamy do rozpuszczenia sera. Wrzucamy ugotowany al dente makaron, podgrzewamy podajemy gporące! Smacznego
Ostra na Słodkospróbowałam Quiche z szynką, pieczarkami i żółtym serem postanowiłam zmodyfikować farsz na jarski. Z sosem serowym- niebo w gębie! Przepis na ciasto kruche znajdziecie tutaj Składniki na farsz: 500g brokuła, 1/2 białej części pora, 3 jajka, 200ml śmietany 30%, 150g startego żółtego sera, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka(...)cukru, ulubione przyprawy. Brokuł dzielimy na różyczki i dokładnie myjemy w zimnej wodzie. W garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli i cukru, do wrzątku wrzucamy brokuły i gotujemy al dente (5-7 minut). Por przedzielamy na wzdłuż na pół i myjemy pod bieżącą wodą. Kroimy w plasterki. Por przekładamy do miseczki, zmorzyć solą. Ugotowany brokuł odcedzamy, osuszamy i układamy
Pudełko rozmaitościserem żółtym włącznie, miałam obawy przed jej zrobieniem. Zupełnie niesłusznie bo jest przepyszna i wcale mi nie przeszkadza że będę ją jadła sama :) Składniki 250g mięsa mielonego z szynki 4 liście kapusty pekińskiej 40g suszonych pomidorów w oliwie 270g żółtego sera (najlepiej pikantnego) jajko pól cebuli 2 łyżki oliwy pomidorowej (z suszonych pomidorów) ząbek czosnku żółtko do posmarowania sól(...)umieszczamy w rękawie do pieczenia i mocno związujemy końcówki foli tak, aby nie dostawała się do środka woda. Ser umieszczamy w garnku z woda i gotujemy na małej mocy prze około 30 minut aż ser będzie całkowicie płynny. Aby ser szybciej się rozpuścił możemy go przed włożeniem do rękawa pokroić. W czasie, kiedy ser się rozpuszcza w osobnym garnku podgrzewamy
Pyry na Gazszklanki suchego pęczaku do smaku sól i pieprz, suszone pomidory z czosnkiem i ziołami chili w młynku Kotanyi olej rzepakowy Pęczak gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Z papryki odcinamy czubki, usuwamy gniazda nasienne. Płuczemy. Mięso z szynki rozdrabniamy my za pomocą szatkownicy (Triblade Kenwood), przekładamy do miski, dodajemy drobno pokrojone podgardle, sypki pęczak, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, doprawiamy(...)masą papryki, żaroodporne naczynie skrapiamy delikatnie olejem, układamy w nim paprykę, posypujemy chili z wierzchu, przykrywamy odciętymi czubkami i wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni, zapiekamy 40 minut, a następnie na 10 minut dodajemy jeszcze termoobieg. Papryka powinna być miękka, a skórka powinna z niej łatwo odchodzić. Wyjmujemy papryki i podajemy na gorąco. Po przekrojeniu widać doskonale smakowity
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGdy mam tak zwane czyszczenie lodówki, to przygotowuje calzone, czyli drożdżowego pieroga. Nadzienie możemy komponować za każdym razem inne. Zależy od składników, które mamy w domu
NA MOIM TALERZUfizoły! Na fizoły potrzebujemy: 3 szklanki ugotowanej fasoli Piękny Jaś kilka leśnych grzybów (około 200 g) u mnie były kurki około 40 dkg dobrej wędzonki (boczek, dobra szynka z tłuszczykiem, wiejska kiełbasa) 3 szklanki płynu (bulion warzywny lub zwykła woda) szklanka wędzonych śliwek, użyłam suski sechlońskiej – suszone się nie nadają 2 zgniecione ząbki czosnku 4 suszone grzyby ½ drobno posiekanej cebuli(...)suska sechlońska jest wilgotna, miękka i nie wymaga żadnego moczenia. Za to suszone grzyby tak, więc te 4 suszone grzybki w naczyniu do gotowania zalewamy połową szklanki wody i zostawiamy do namoczenia na około 30 minut, następnie doprowadzamy do wrzenia, nie odcedzamy. W garnku, w którym będziemy gotować fizoły, rozgrzewamy łyżkę oleju (nie smażcie na oliwie, margarynach co to się
ladykitchenwersji bezglutenowej) 3 jajka 6-7 plastrów szynki parmeńskiej Gotowane warzywa, grzyby i mięso mielimy. Doprawiamy przyprawami i mieszamy dokładnie z jajkami oraz bułką tartą. Dno keksówki (prostokątna forma o wymiarach 10/12 cm na 20) wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze układamy równolegle do siebie plastry szynki- najlepiej niech jedna nachodzi na drugą odrobinę. Następnie wykładamy masę mięsną. Całą(...)keksówkę upuszczamy na blat z wysokości 15 cm by pasztet był zbity, bez pęcherzyków powietrza. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 1 godzinę i 10 minut. Po tym czasie wyciągamy z formy i studzimy do góry dnem. Pasztet świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno z dodatkiem konfitury żurawinowej. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaprostu nie mogę, się jakoś przekonać. Czy tylko ja tak mam? Dlatego moja wersja była z szynką ;-) Obie wersje pyszne i łatwe w przygotowaniu. 4 porcje także zrobicie jednego dnia i drugiego macie obiadek z głowy !:) Życzę SMACZNEGO! :) Przepis pochodzi z bloga Pokochaj gotowanie . Składniki: szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki bulionu* 1 brokuł papryka czerwona jajko 5 plasterków wędliny(...)200g mozzarelli ( ja wykorzystałam ser koryciński ) sól, pieprz kolorowy *Bulion przygotowałam z 2 szklanek wody, kostki rosołowej, 2-3 liści laurowych i kilku ziarenek ziela angielskiego. Wszystko razem gotowałam ok.10 minut. Przed zalaniem kaszy wyjęłam ziele i listki. Kaszę płuczemy, odsączamy i umieszczamy w garnku. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Lekko studzimy. Brokuła gotujemy na półmiękko w wodzie
Czerwona Porzeczkakurczaka, na kostce warzywnej, zjadłam galaretkę drobiową mimo diety z wielkim apetytem i bez wyrzutów sumienia Na blogu są zimne nóżki z golonki , kurczak w galarecie , szynka w galarecie , szynka z warzywami Dietetyczna galaretka z kurczaka składniki na 2 porcje: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1/4 selera 1 marchew 1 mały por – zielona część mała pietruszka 2 listki laurowe(...)soli 2 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Pierś kurczaka zalewamy 600 ml wody, zagotowujemy, ściągamy powstałe szumowiny, dodajemy marchew, seler, pietruszkę i pora, kostkę warzywną oraz przyprawy, gotujemy na małym ogniu ok. 45 minut. Z ugotowanego wywaru wyjmujemy mięso i warzywa, a wywar przecedzamy przez gęste sito. Żelatynę przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Do przygotowanych 2 słoików wkładamy plasterki marchewki, pokrojoną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię