szynka gotowana 8 minut - 2341 przepisów (strona:60/157)

RAVIOLI Z RICOTTĄ, SZPINAKIEM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 186

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Z podanych składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, zawijamy w folię i odstawiamy na 20 minut. FARSZ: Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy posiekany szpinak, czosnek oraz cebulę , przesmażamy, doprawiamy solą, pieprzem i gałką, studzimy. Dodajemy ser ricotta oraz posiekaną szynkę parmeńską – wszystko razem dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ: Ciasto dzielimy na 2 części, cienko wałkujemy na kwadratowe płaty(...)jednym układamy nadzienie w odstępach ok. 5 cm ( po łyżeczce ). Ciasto wokół farszu smarujemy wodą, przykrywamy drugim płatem, dociskamy wokół nadzienia i radełkiem wykrawamy kształt ravioli. Gotujemy w osolonym wrzątku, podajemy gorące posypane parmezanem, Smacznego

Ostra na Słodko
RAVIOLI Z RICOTTĄ, SZPINAKIEM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 177

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Z podanych składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, zawijamy w folię i odstawiamy na 20 minut. FARSZ: Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy posiekany szpinak, czosnek oraz cebulę , przesmażamy, doprawiamy solą, pieprzem i gałką, studzimy. Dodajemy ser ricotta oraz posiekaną szynkę parmeńską – wszystko razem dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ: Ciasto dzielimy na 2 części, cienko wałkujemy na kwadratowe płaty(...)jednym układamy nadzienie w odstępach ok. 5 cm ( po łyżeczce ). Ciasto wokół farszu smarujemy wodą, przykrywamy drugim płatem, dociskamy wokół nadzienia i radełkiem wykrawamy kształt ravioli. Gotujemy w osolonym wrzątku, podajemy gorące posypane parmezanem, Smacznego

Ostra na Słodko
Pierogi z warzywami i soczewicą 252

soczewicy 2 średnie marchewki 2 cebule średniej wielkości 2 korzenie pietruszki- dość duże 3 łodygi selera naciowego 200 g wędzonego boczku lub szynki 1-2 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku 1 łyżka jasnego sosu sojowego Soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie , odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia . Cebulkę obieramy i kroimy w małe kawałki , to samo z boczkiem oraz(...)wrzucamy na patelnię i przesmażamy .Dorzucamy w trakcie smażenia , utartą na tarce o grubych oczkach marchewkę i pietruszkę , a także wyciśnięty praską czosnek , dolewamy sos sojowy . Smażymy około 7 minut , aż warzywa zmiękną i się przyrumienią , dokładamy soczewicę , solimy , pieprzymy i smażymy ciągle mieszając jeszcze około 2 minut . Odstawiamy do całkowitego wystudzenia . Składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy

Ogrodnik w podróży
Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym 349

kapusty 700 g mielonego mięsa wieprzowego (użyłam mielonej szynki wieprzowej) 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku kminek i majeranek słodka i ostra papryka 1 łyżeczka włoskich ziół przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki sól i pieprz 2 jajka bulion - ok 4,5 szklanki do gotowania ryżu oraz olej do smażenia i bułka tarta(...)panierowania W garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oleju, wsypać ryż i mieszając, smażyć ok. 1 minuty. Wlać bulion. Gotować do miękkości, w razie potrzeby dolać bulion lub wrzątek. Odstawić do wystudzenia. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, pod koniec dodać drobno posiekany czosnek. Posiekaną kapustę wymieszać z ostudzonym ryżem surowym mięsem

Czerwień i błękit
Gulasz leśny – aromatyczna wieprzowina z grzybami 217

stale mieszając, około minuty. Do zasmażki wlewamy sos z rondla (2 łyżki wazowe wystarczą) i mieszamy, żeby pozbyć się grudek. Całość wlewamy do gulaszu, dokładnie rozprowadzamy i gotujemy jeszcze 5-7 minut, aż sos widocznie zgęstnieje. Sprawdzamy czy dopieprzyć bądź dosolić. Jeśli trzeba — przyprawiamy. Gulasz jest pyszny ze świeżym chlebem, pyzami, śląskimi kluskami lub plackiem ziemniaczanym . Zjedzcie(...)dorosłych osób, jeśli przewidzieliście dodatki typu ziemniaki i surówka, lub obiad dla dwóch dorosłych głodomorów, na dwa, trzy dni. SKŁADNIKI 500g wieprzowiny na gulasz — z łopatki lub szynki 200g mocno uwędzonych surowych frankfurterek 500g pieczarek 200g cebuli 2 garści suszonych leśnych grzybów (najlepsze będą podgrzybki) 2 ząbki czosnku 2 ogórki kiszone 1 mała marchew 1 mała pietruszka 1 gałązka selera

Karo in the Kitchen
Domowa wędlina z piersi z kurczaka, z suszonymi pomidorami i szpinakiem 247

Zdrowa, dietetyczna, domowa wędlina z piersi z kurczaka, z suszonymi pomidorami i szpinakiem, gotowana na parze. Wędlina szybka i łatwa do przygotowania. Piersi nadziewamy suszonymi pomidorami

Moja Delicja
ZAPIEKANY MAKARON "4 SERY". 1328

brie Sosy przygotowuję według wskazówek na opakowaniu. Makaron gotuję w osolonej wodzie, aż będzie al'dente, odcedzam i odstawiam na bok. Cebulę obieram, siekam i szklę na niewielkiej ilości oleju. Szynkę kroję w drobną kostkę, dorzucam do cebuli i przesmażam razem.  Natkę pietruszki drobno siekam.  Ugotowany makaron, cebulę z szynką, sos i natkę pietruszki mieszam razem, przekładam(...)naczynia do zapiekania. Na wierzchu układam ser typu brie. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika, piekę w 180 stopniach około 25-30 minut. SMACZNEGO! Pozdrawiam,  Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Tosty z kiwi 172

składniki:12 kromek chleba tostowego3 owoce kiwi6 plastrów szynki dojrzewającejmasło do posmarowania kromek4-5 pomidorów suszonych6-8 czarnych oliwek1 łyżka kaparówdo posypania ser żółty stratyKromki chleba

Monia miesza i gotuje
Tarta z camembertem 192

Tarta z camembertem Bardzo lubię sery pleśniowe i często jakiś uda mi się wygrzebać z lodówki a wtedy do tarty z camembertem, szynką i pomidorami jest

Gotuj Się Kto Może
Pieczone szparagi z szynką 130

Klasyczna i pyszna przekąska ze szparagów. Połączenie tych zielonych pyszności z szynką jest po prostu obłędne. Składniki: pęczek cieniutkich szparagów szynka surowa dojrzewająca oliwa z oliwek

Gotowanie i blogowanie
Risotto z pancettą i zielonym groszkiem 155

Trafiłam na pancettę w promocji i niewiele myśląc ją kupiłam. Oczywiście musiała nieco swoje odczekać w lodówce, a ja zastanawiałam się jak ją przyrządzić. Ostatecznie zdecydowałam

Codzienne Gotowanie
Roladki ze schabu w sosie śmietanowym 234

smarujemy łyżeczką musztardy, układamy po plasterku szynki i około łyżkę posiekanej cykorii. Następnie całość zawijamy w roladkę. Dla pewności można spiąć wykałaczką, aby się nie rozwinęła. Roladki wraz z cebulą pokrojoną w piórka podsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Następnie zalewamy je pół litra wody i dusimy pod przykryciem około 45 minut, aż staną się miękkie (w razie potrzeby(...)podlewamy jeszcze wodą). Roladki wyjmujemy, a wywar w którym się dusiły zalewamy śmietaną i przyprawiamy. Sos gotujemy, aż zredukuje się mniej więcej o połowę. Z roladek wyjmujemy wykałaczki i polewamy je sosem. roladki ze schabu Artykuł Roladki ze schabu w sosie śmietanowym pochodzi z serwisu Przepisy Kulinarne

e-PrzepisyKulinarne
Tarta z cukinią i pomidorkami 162

ciepło - jak i po ostygnięciu. (Forma o średnicy około 28-30 cm) Ciasto: 200g mąki 150g masła 1 jajko 1 szczypta soli Farsz: 100g pieczonego mięsa (może być gotowana szynka czy surowa pierś z kurczaka, wg gustu) 1 cukinia (około 250-300g) 1 cebula 3-4 pomidorki cherry 1 pęczek szczypiorku 2 jajka 150ml śmietanki 18% (rzadkiej, może być(...)przesiać, w środku zrobić wgłębienie i wbić jajko. Dodać małe porcje zimnego masła i oprószyć solą. Całość szybko zagnieść, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, wylepić nim natłuszczoną formę do tarty (zrobić wysoki brzeg) i ponownie schłodzić (około 20 minut). Następnie ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec 10 minut

Di gotuje
Zapiekanka makaronowa z tego co jest w lodówce;) 220

wędlinę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie z oliwek – najpierw szynkę, później dodać pieczarki. Zalać wszystko śmietaną i dodać wodę zmniejszyć ogień. Dodać starty ząbek czosnku i parmezan, zamieszać. Po chwili dodać posiekaną natkę. Sos wymieszać z makaronem. Jeśli jest zbyt gęsty trzeba dolać trochę wody z gotowania makaronu (podczas pieczenia ładnie nam wszystko zagęści, a na razie rozrzedzi(...)żeby mógł dostać się do środka makaronu). Przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego, posypać żółtym serem i zapiekać 15-20 minut aż ser się rozpuści i zacznie lekko bąbelkować

Kulinarne Inspiracje
Szynka w galarecie 183

Przepis znalazłam tutaj. Dobry sposób na zagospodarowanie wędlin. Użyłam naczynia 18x18cm , 7 cm głębokościskładniki200 g szynki gotowanejduży pęczek pietruszkiłyżka kaparówparę  korniszonków500 ml bulionu lub

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania