szynka gotowana 8 minut - 2341 przepisów (strona:59/157)

Zrazy z szynki ze słoninką i ogórkiem 234

ćwiartki, cebulkę w piórka, słoninę w cienkie plasterki.  Plastry szynki posmarować musztardą, układać na środku po 2-3 plastry słoninki, po 2-3 części ogórka i po kilka piórek cebuli. Mięso dokładnie zrolować, obwiązać białą nitką, lub spiąć wykałaczkami. Smalec rozgrzać na patelni i podsmażyć zrazy po 2 minuty z każdej strony. Zrazy przełożyć do dużego garnka, włożyć namoczone(...)grzyby wraz z wodą, wszystko zalać wodą tak by tylko pokryły mięso. Wrzucić listki laurowe, ziele angielskie i gotować na małym ogniu przez około 1,5 godziny. Na koniec doprawić sos solą i pieprzem, wlać zahartowaną śmietanę oraz rozmieszaną mąkę w połowie szklanki wody. Zagotować. Smacznego

na moim stole...
Zapiekanka makaronowa 138

przecieru pomidorowego - sól - pieprz - oregano - bazylia - oliwa z oliwek Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w posolonej wodzie. Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie razem z pokrojoną cebulą. Przecier pomidorowy doprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią i mieszamy z makaronem. Dodajemy podsmażoną szynkę z cebulą i ¾ sera mozzarella. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do naczyń, w których będziemy zapiekać. Górę(...)posypujemy pozostałą mozzarellą, układamy kilka plasterków salami i posypujemy wierzch parmezanem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni ok. 20 minut. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Szaszłyki z piekarnika – grillowanie w domu 350

się równo i pieczemy kolejne 20 minut. Jeśli są mało spieczone, a lubicie bardziej chrupiące, wystarczy na ostatnie 10 minut pieczenia do górnej grzałki dołączyć termoobieg. Z czym zjeść? Z tym, z czym najbardziej lubicie. Do szaszłyków pasują zarówno gotowane czy odsmażane ziemniaki, frytki jak i ryż. Zjedzenie ich z chlebem to najszybsza opcja – nie trzeba już niczego więcej przygotowywać(...)Przydadzą się jedynie ketchup, musztarda, domowy sos BBQ i tzatziki . SKŁADNIKI 2 czerwone papryki 2 duże czerwone cebule 300g wołowiny (antrykot, łata, udziec) 400g kiełbasy wędzonej z szynki 250g wędzonego boczku 400g piersi z indyka 1 mała cukinia 3 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu Worchestershire 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich lub toskańskich

Karo in the Kitchen
Sałatka z tortellini i selera 247

zwykle u mnie ostatnio bywa. Makaron i jajka gotują się same, reszta składników wymaga tylko lekkiej "obróbki", więc smaczną przekąskę mamy gotową raz dwa! Składniki: 1 opakowanie tortellini z szynką (250g) 1 mały słoiczek selera wybornego 6 jajek 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku konserwowego 3 ogórki kiszone 2 pęczki szczypiorku ok. 4-5 łyżek majonezu (zależy od jego gęstości(...)oleju lub oliwy Sposób przygotowania: 1. W średniej wielkości garnku nastawiamy osoloną wodę na pierożki z dodatkiem 3 łyżek oleju lub oliwy. Tortellini wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy ok 14 minut- do miękkości, co jakiś czas mieszając. W osobnym rondelku gotujemy jajka "na twardo"- ok. 12 minut. 2. Do odcedzonych i przestudzonych pierożków dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki, jajka

Kuchnia w czekoladzie
Krupnik 209

chłodne i deszczowe dni (w sam raz w taki dzień jak dzisiaj :)). Ponadto przygotowanie krupniku jest banalnie proste, jednak obieranie/ścieranie warzyw jest trochę czasochłonne. Zamiast karkówki możecie użyć szynki jak i łopatki wieprzowej.  Składniki: 2 l wody 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 0,5 kg karkówki  0,5 kg ziemniaków  (waga po obraniu) 1 duża marchewka(...)sól, pieprz 2 listki laurowe zielona pietruszka do posypania Mięso umyć, osuszyć i pokroić w mniejszą kostkę. Do garnka wlać 2 l wody, dodać mięso i listki laurowe. Gotować około 30 minut. Co jakiś czas zbierać szumowiny. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę i zalać wodą (aby nie zmieniły koloru). Marchewkę i pietruszkę obrać oraz zetrzeć na tarce

Ugotować
Domowa mielonka (słoikowa) 117

alternatywa do kupnych wędlin. Dzięki podwójnej pasteryzacji można ją dłużej przechowywać i jest o wiele smaczniejsza niż sklepowa mielonka!    Składniki na 3 słoiki 250 ml: 1 kawałek szynki (700 g) sól czosnkowa pieprz kolorowy kilka ziaren jałowca Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i zmielić w maszynce (na średnich oczkach). Do zmielonego mięsa dodać przyprawy (nie żałować ;)). Wszystko(...)przełożyć do 250 ml słoików (nakładać do 2/3 wysokości) i podwójnie pasteryzować (tzn. do garnka włożyć zakręcone słoiki, zalać zimną wodą do 3/4 wysokości słoików i gotować na średnim ogniu około 45 minut* - na drugi dzień gotowanie powtórzyć). Przechowywać w chłodnym miejscu.  *czas liczyć od momentu wrzenia wody

Ugotować
Makaron z mięsem i warzywami. 243

różdżek brokułu   1 cebula   2 łyżeczki musztardy   100 g jogurtu greckiego   majeranek, oregano,  sól, pieprz   olej Przygotowanie: Makaron i brokuły gotujemy w osolonej wodzie al dente. Cebule, szynkę, mięso kroimy w kostkę, zaś parówkę w talarki, a następnie podsmażamy na łyżce oleju. Zmniejszamy ogień .  Paprykę oraz ogórki również kroimy w kostkę, wrzucamy(...)łączymy jogurt z musztardą i obficie doprawiamy go solą, pieprzem, oregano, majerankiem.  Pozostałe składniki czyli makaron, kukurydzę i sos dokładamy na patelnie i dusimy jeszcze 5-10 minut. Smacznego

Symfonia smakowa
Muffiny z cukinią, fetą i szynką! 307

pokrojoną w kostkę cebulę.Do cebuli dodajemy pokrojoną szynkę i smażymy, aż będzie miała złoty kolor. Cukinię myjemy, kroimy na pół, a następnie w kostkę. Dodajemy do cebuli i szynki. Gotujemy na średnim ogniu, aż będzie miękka.Studzimy. Ciasto: Nastawiamy piekarnik na 190'C.Łączymy ze sobą suche składniki i mieszamy.W drugiej misce łączymy jajka, mleko, olej i wodę(...)Mieszamy krótko, niezbyt dokładnie, do połączenia się masy.Dodajemy warzywa do masy, kroimy fetę w kostkę i posypujemy wszystko szklanką sera. Mieszamy.Wkładamy naszą masę do foremek. Pieczemy ok. 20 minut

Kitchens Alphabet
ZUPA GULASZOWA 170

Jak za bardzo nie mam czasu na stanie w kuchni wtedy przyrządzam 2 w 1 czyli zupę z mięskiem :) Dziś zapraszam na pyszną , sytą i rozgrzewającą

Z Majeczką w kuchni
Zapiekanka ziemniaczana z oscypkiem (z patelni) 221

Zapiekanka ziemniaczana Ten przepis na szybką zapiekankę ziemniaczaną z naszym rodzimym oscypkiem inspirowany jest… kuchnią hiszpańską! Zapiekankę można przygotować dosłownie w 20 minut i wystarczy do

Korniszonki
Muffiny Nadziewane Mięsem 186

szynki wieprzowej 1 marchewka 3 łyżki mąki 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 liść laurowy 2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka sproszkowanego chili 1 – 2 łyżeczki ostrej sproszkowanej papryki 2 łyżeczki słodkiej sproszkowanej papryki 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru 250 ml bulionu 250 ml wytrawnego lub półwytrawnego wina sól oliwa Składniki na ciasto: 200 g masła wyjętego z lodówki około 15 minut(...)wina wlać na patelnię na której było smażone mięso, delikatnie przepłukać i dolać do mięsa z cebulą. Dzięki temu smaki które zostały na patelni trafią do naszego dania.   Gotować na małym ogniu do momentu aż płyn odparuje i mięso będzie miękkie. Doprawić solą i jeśli potrzeba pieprzem.   Ostudzić farsz. 2. Przygotować ciasto:   Mąkę przesiać przez sito, dodać

Mama Gotuje
Filet z kurczaka z fasolką szparagową w kremowym sosie 159

pieprzem do smaku, owinąć w szynkę parmeńską każdy filet osobno, spiąć wykałaczkami aby się nie rozwalały. Na głębszej patelni rozgrzać masło z oliwą, ułożyć mięso i obsmażyć kilka minut z każdej strony do lekkiego zrumienienia, dodać posiekaną w kostkę cebulkę oraz pokrojoną na pół umytą fasolkę, patelnię przykryć i obsmażać razem około 4 minuty, po tym czasie wlać gorący bulion(...)naczynie przykryć i dusić około 30 minut na wolnym ogniu aż mięso będzie mięciutkie, wlać śmietankę, gotować razem chwilę aż sos zgęstnieje.  Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z młodymi ziemniakami. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Roladki z kurczaka z szynką i serem na sosie żurawinowym 190

Płaty mięsa cienko rozbić, najlepiej pod folią spożywczą, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, granulowanym czosnkiem, słodką papryką i ziołami z obu stron. Odstawić do lodówki na 20 minut. Na brzegu każdego płata mięsa układać szynkę, złożony na pół plaster sera. Zwijać szczelnie w rulon, zawijając brzegi do środka. Spinać brzegi wykałaczkami. ?Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na małym ogniu(...)żurawinowy: 250 g świeżej żurawiny 2/3 szklanki wody 3 goździki pół szklanki cukru (lub więcej) W garnku z grubym dnem umieścić owoce, dodać cukier, wodę i zagotować. Dodać goździki. Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu aż żurawina popęka, całość zgęstnieje, a woda odparuje. Na talerze wyłożyć po 2-3 łyżki sosu żurawinowego, a na nim pokrojone

Czerwień i błękit
Ziemniaczany placek z szynką 153

cebula 2 ząbki czosnku pół pęczka dymki ze szczypiorkiem 200 g szynki gotowanej półtora łyżki mąki 2 jajka sól biały pieprz starty parmezan     Przygotowanie Obrałem ziemniaki, starłem na tarce o grubych oczkach. Obrałem cebulę i czok, drobno posiekałem. Dymkę ze szczypiorem pokroiłem w cienkie krążki. Szynkę pokroiłem w paski, lekko podsmażyłem na łyżce oleju. Wszystkie składniki wymieszałem(...)misce z mąką, jajkami, solą i białym pieprzem. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oleju, wlałem masę ziemniaczaną, wyrównałem ją. Placek smażyłem (ok. 15 minut) , aż spód się zrumienił. Dobrze ścięty placek odwróciłem na drugą stronę, zsuwając go delikatnie na talerz, przykryłem drugim i ponownie zsunąłem na patelnię, dodałem resztę oleju, smażyłem dalej ok. 15 minut na małym ogniu. Zdjąłem patelnię

R'n'G Kitchen
Zupa z frykadelkami dla dzieci (i nie tylko) 194

marchewki 2 ziemniaki 1 cebula 1 pietruszka ząbek czosnku dwie garście fasolki szparagowej 2 liście laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego kawałek pora 1 łyżka masła klarowanego 300g mięsa z szynki 1 małe jajko 2 łyżki kaszy manny sól pieprz szczypta majeranku szczypta gałki muszkatołowej natka pietruszki Mięso zmielić, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką, majerankiem, dodać jajko, kaszę mannę, wymieszać(...)Marchew, pietruszkę i ziemniaki obrać, pokroić. Fasolkę pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wlać 1,5-2 litry wody, dodać liść laurowy, ziele, zagotować, wrzucić warzywa, gotować na małym ogniu ok 10 minut. Z mięsa uformować okrągłe frykadelki (najlepiej mokrymi dłońmi), wrzucać do zupy. Gotować ok 10 minut. Po ugotowaniu wyjąć cebulę i por, zupę doprawić do smaku, dodać masło

Obiad gotowy