szynka gotowana 8 minut - 2341 przepisów (strona:53/157)

pieczywo z ziemniakami i szynką szwardzwaldzką 160

gotowaniu ) - 20 g świeżych drożdży - 10 g soli - 14 g miodu ( jedna pełna łyżeczka ) - pół szklanki letniego mleka - pół szklanki ciepłej wody - szczypta chili Dodatkowo - 4 plastry szynki szwardzwaldzkiej - mąka do podsypywania Mąkę wsypujemy do miski a z miodu, drożdży i części mleka robimy rozczyn , wlewamy go do zagłębienia w mące posypujemy mąką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia

Wypieki Rene
Wiosenna sałatka FIT 205

gotować 1-2 minuty, przełożyć do lodowatej wody, wystudzić, odsączyć na sicie. Warzywa powinny być chrupiące, nie rozgotowane. Quinoe i ryż przełożyć na talerz, obok rozłożyć warzywa, dodać cienko pokrojone rzodkiewki i cebulę odsączoną z octu, polać dresingiem, przybrać ziołami i jadalnymi kwiatami. Posypać grubo mielonym pieprzem.  Sałatkę można posypać prażonymi ziarnami, podać z kozim serem lub szynką dojrzewającą

SzczyptaSmaQ
krewetki w szynce serrano - tapas 169

ogonów niegotowanych krewetek, 12 plastrów szynki serrano, sok z 1/2 cytryny, 1-2 ząbki czosnku, 1/2 papryczki chilli, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, olej do głębokiego smażenia, 150 ml mąki pszennej, 150 ml skrobi kukurydzianej, sól, zimna gazowana woda Czosnek i chilli posiekać, wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Do powstałej marynaty włożyć krewetki, wymieszać. Odstawić na 30 minut. Krewetki

królestwo garów
Cordon Bleu z bakłażana 199

takiego jaki lubimy4 plastry gotowanej szynki (2x mniej plastrów niż plastrów bakłażana) - lub takiej jaką lubimysólpieprztymianekzioła prowansalskieolej do smażenia1/2 szklanki bułki tartej1 jajko, roztrzepaneprzygotowanieBakłażany pokroić tak aby uzyskać 8 lub większą, parzystą, ilość plastrów. Jeżeli nasze bakłażany są małe - kroimy wzdłuż, jeżeli bakłażan jest duży - kroimy plasterki okrągłe.Posolić, pozostawić na 30 minut .Sól zmyć w celu pozbycia się goryczki

Stare Gary
ZAPIEKANE KLUSKI Z SEREM I SZYNKĄ. Na miarę wspomnień. 239

miejsca, ludzie i chwile. ZAPIEKANE KLUSECZKI Z SEREM I SZYNKĄ.(autorski; zainspirowany innym, podobnym daniem)kluski:3 jajka2 szklanki mąki2 szklanki kaszy mannywodasólWszystko dokładnie wymieszałam, dodałam tyle wody,by konsystencja była dosc luźna, ale nie rzadka (gęsta śmietana).Zagotowałam wodę z łyżką oliwy. Kładłam łyżeczką deserowąporcje ciasta na wrzątek, gotowałam do wypłynięcia. Odcedziłam,zalałam wodą zimną, odcedziłam i zostawiłam(...)maśle.Dodałam serki, rozpuściłam. Dorzuciłam szczypior, wymieszałam.Dodałam odrobinę wody, by nie był sos zbyt gęsty. Zagotowałam,często mieszając.Kluski dokładnie wymieszałam z sosem. Wyłożyłam do naczyniażaroodpornego. Piekłam 30 minut w 190 stopniach. Smacznego

W kuchni Karmel-itki
Cymes nie cymes 240

żydowskiej nie ma, no może tylko łączy go marchewka. Taki cymes to smak mego dzieciństwa i wraca do mnie szczególnie jesienią, gdy dużo jest świeżej marchewki. Pamiętam jak babcia gotowała go, a w domu rozchodził się marchewkowy zapach. Na pewno jest to danie mało wystawne, ale smakuje cudownie i u mnie podane na obiad znika bardzo szybko i są brane(...)Włożyć mięso, liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 20 minut.  Następnie dodać cebulę, marchew i ziemniaki oraz masło. Dusić pod przykryciem, aż mięso, ziemniaki i marchewka będą miękkie i zaczną częściowo się rozpadać (całkowicie nie rozgotowywać), co pewien czas zamieszać. Jeśli podczas gotowania cymes będzie zbyt gęsty, należy podlewać go co pewien czas gorącą wodą

Kuchcik gotuje
Pieczone pod serem ziemniaczki 180

łyżeczkę soli gotuj przez 20 minut po 20 minutach odlej ziemniaki i je odparuj na wolnym ogniu posyp rozmarynem, solą, polej oliwą i dokładnie wymieszaj ziemniaki z tymi przyprawami wstaw w naczyniu żaroodpornym do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 20 minut po 20 minutach połóż na ziemniaki ser żółty i piecz razem jeszcze 10 minut Polecam do nich(...)Filet z kurczaka w szynce parmeńskiej czyli jak ożywić nudnego kurczaka lub Domowy kurczak jak u taty , a także Uduszona kurza noga czyli o tym jak łatwo jest zrobić smacznego kurczaka Pieczone ziemniaki, ale już bez sera znajdziesz tutaj Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Gulasz z warzywami i chilli jalapeno 268

szynkę/boczek, i razem podsmażam. Marchew pokrojoną w cienkie talarki, paprykę i cukinię lekko podsmażam na patelni. Następnie przekładam wszystkie podsmażone składniki do garnka, dolewam wody i duszę pod przykryciem. Dodaję resztę przypraw oprócz chilli. W tym czasie gotuję kaszę. Jest ona w woreczkach, więc wystarczy, że ją wrzucę do lekko posolonej, gotującej się wody. I po około 15 minutach

Kuchnia co dnia
szybkowar-gołąbki z młodej kapusty z mięsem z szynki,ryżu,musztardy,koperku w pomidorach... 185

szynkę zmielić i dobrze wymieszać z podanymi składnikami /bez przecieru i wody/ na każdy liść nakładać porcję mięsa i zawijać gołąbki do szybkowara 9 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" włożyć sitko rozkładane: nie przypali sie kapusta - układać w szybkowarze gołąbki, wlać domowy przecier pomidorowy lub sok pomidorowy, wlać wodę szybkowar zamknąć i po zasyczeniu pary gotować 15 minut, szybkowar

W Mojej Kuchni Lubię
Tortilla z jarmużem 212

szynka, boczek) 1 cebula 5 jajek 50 ml śmietany - użyłam kremówki 30 g startego sera - np   Parmezan ,   szczypior od dymki drobno pokrojony 1 papryczka jalapeno drobno pokrojona garść bazylii, posiekanej sól, pieprz patelnia którą można wstawić do piekarnika przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 190 st. C.  Jarmuż opłukać, pozbawić grubych łodyg, drobno pokroić, zalać wrzątkiem, posolić, gotować(...)minuty. Odcedzić i ostudzić w zimnej wodzie. Ostudzony odsączyć i maksymalnie osuszyć. W misce wymieszać jajka, śmietanę, jalapeno, starty ser, sól, pieprz, dodać posiekaną bazylię.  Na dużej patelni żeliwnej rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę. M ieszając  smażyć na małym ogniu, parę minut aż cebula zmięknie ale nie zacznie się brązowić. Dodać drobno pokrojone wędliny, podsmażać jeszcze moment. Dodać

Stare Gary
Knedle tyrolskie z boczkiem wędzonym 215

szynkę pokrój na maleńkie kosteczki. Wszystko podduś na maśle przez 10 minut, na małym ogniu. Dodaj do masy z bułek. Poczekaj aż przestygnie. Dosyp posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj bardzo dokładnie, do uzyskania jednolitej masy . Przykryj masę i odczekaj minimum 30 minut. Teraz wstaw wodę, osól ją i gdy zacznie wrzeć zrób mokrymi rękoma kulkę z ciasta i wrzuć do gotującej

Pasje Jolki
Pizza włoska 289

czasie robimy sos: passatę/ pomidory przelewamy do rondla, dodajemy cukier, oragano i sól do smaku, gotujemy na wolnym ogniu. Jeżeli używamy passaty gotujemy sos ok 10 minut, jeżeli pomidorów z puszki nawet 30 minut, aż cząstki pomidorów się rozpadną i powstanie w miarę gładki sos. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni. Jeżeli posiadamy kamień do wypieku pizzy, grzejemy go w piakarniku(...)tego nie chcemy. Uformowane ciasto przekładamy na blachę/kamień, smarujemy warstwą sosu pomidorowego, układamy cienkie plastry mozzarelli. Wkładamy do piekarnika na ok 5 minut. Do momentu zarumienienia się rantów. Na upieczoną pizzę wykładamyplastry szynki parmeńskiej, pomidorki i rukolę. Podajemy z oliwą z oliwek. Smacznego

Cook&Love
Omlet z Szynką i Cebulą 145

SKŁADNIKI: 5 jajek 2 łyżki śmietany 30% sól pieprz 1/2 główki cebuli 7 plastrów żywieckiej pieczonej firmy HAŃDEREK 4 plastry sera żółtego 1 łyżka masła WYKONANIE

Dziś Ja gotuje
Domowa pizza 194

  Składniki mąka pszenna, 2 i 1/2 szklanki drożdże, 50g mleko, 1 i 1/4 szklanki olej, 2 duże łyżki cukier, 1 i 1/2 łyżeczki sól, 1

Gotowanie moimi oczami
Indyk na zielonej łące 181

indyka pokroić na 4 podłużne słupki, oprószyć pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i ziołami prowansalskimi. 2.  Każdy kawałek piersi owinąć 3 plastrami szynki szwarcwaldzkiej, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok. 25 minut. 3.  Bazylię, czosnek, orzechy nerkowca, migdały, parmezan i oliwę  z oliwek zmiksować blenderem w taki sposób żeby pozostawić małe(...)drobinki składników. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 4.  Zielony groszek wysypać na sitko i przepłukać ciepłą wodą, wrzucić na wrzątek i gotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. 5.  Śmietanę wlać na patelnię, dodać sos przygotowany w blenderze, dokładnie wymieszać. Następnie dodać groszek i zagotować. 6.  Makaron ugotować al dente, polać „zielonym” sosem a na wierzchu ułożyć

Szalona Kuchnia Eweliny

Proponowane wyszukiwania