szynka gotowana 8 minut - 2341 przepisów (strona:46/157)

PIZZA ZE SZPARAGAMI I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 215

gotujemy we wrzątku przez 1 minutę i natychmiast przelewamy (hartujemy) zimną wodą. Można także natłuścić oliwą i krótko zgrillować. Oprószamy szczyptą soli i pieprzu.  Używając ochronnych rękawic kuchennych, ostrożnie wyciągamy kamień lub blachę z piekarnika. Pierwszą podrośniętą pizzę zsuwamy na rozgrzany kamień, smarujemy 2-3 łyżkami sosu, układamy ¹⁄₄ ilości mozzarelli i połowę szparagów. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy 10 minut(...)pizza lekko podrośnie i zrumieni się na brzegach. Na 2 minuty przed końcem pieczenia układamy na pizzy ¹⁄₄ plastrów mozzarelli. Upieczoną pizzę wyjmujemy na blat, na wierzchu układamy plastry szynki parmeńskiej  (podzielone na mniejsze kawałki), posypujemy suszonym oregano. Powtarzamy z resztą pizzy

cool and minty
Gulasz wieprzowy z szynki - tradycyjny 208

gryczanej  Przygotowanie: Szynkę wieprzową opłukujemy, kroimy w kostkę. Obsypujemy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz przyprawą do gulaszu. Następnie smażymy mięso na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.  Przesmażone mięso umieszczamy w  garnku. Na tej samej patelni z pozostałością przypraw przesmażamy startą marchewkę i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażymy przez 3-4 minuty i przekładamy(...)garnka z mięsem. Dolewamy tyle wody, aby zakryć całe mięso. Kiedy się zagotuje dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy do miękkości przez około 60 minut.  Gotowe danie podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną wg przepisu na opakowaniu

Gotuj z Mąką
Pieczeń z kolorowymi warzywami 176

26x12 cm 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 5 różyczek brokułu 5 różyczek kalafiora 15 mini marchewek 2 jajka 1 cebula 1 czerwona papryka 1/2 pęczka natki pietruszki Gałązka lubczyku 4 pieczarki Sól Pieprz Suszona natka pietruszki Czerwony pieprz w ziarnach (do dekoracji) Brokuł, kalafior oraz mini marchewki gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebulę, czerwoną paprykę oraz

VioletoweKucharzenie
Monte Cristo kanapka na ciepło 228

bułek durum, tutaj przepis 6 plastrów gotowanej szynki 6 plastrów żółtego sera 1 jajko 3 łyżki roztopionego masła 100 ml mleka 1 łyżeczka musztary Przekrój bułki na pół. Roztrzep jajko w mleko wraz z masłem i musztardą. Wylej na półmisek. Ułóż bułki miękką częścią do dołu na półmisku. Poczekaj kilka minut aż bułki wciągną mieszankę. Małą formę wyłóż papierem

codojedzenia
Krem z zielonego groszku z miętą i chipsem z prosciutto (w 15 minut!) 166

minut. Po tym czasie dodajemy groszek i gotujemy 5 minut. Zupę blendujemy na gładki krem, doprawiamy solą, dodajemy jogurt. 2. W między czasie na suchej rozgrzanej patelni smażymy plastry prosciutto, aż się zarumienią. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia i łamiemy na mniejsze kawałki.  3. Zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy chipsami z szynki, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i posiekaną miętą

My Culinary Art
ROSYJSKA SOLIANKA Z MIESEM I ZIEMNIAKAMI 196

kostkę ziemniaki i listki laurowe - gotuję całość na niewielkim ogniu. Krok 3. Obraną marchew ścieram na tarce do warzyw (na większych oczkach ), cebulę, ogórki, kiszone pomidory kroję w kostkę, oliwki oraz czosnek siekam. Boczek kroję w kostkę, kiełbasę w plasterki, a szynkę w paseczki. Krok 4. Na rozgrzanej dużej patelni podsmażam boczek, kiełbasę i szynkę, wyjmuję i dodaję do zupy(...)podduszam około 5 minut pod przykryciem. Krok 6. Do warzyw dodaję koncentrat pomidorowy, oliwki, mieszam, podduszam jeszcze 5 minut i całość dodaję do bulionu - doprawiam do smaku solą i pieprzem. Można ewentualnie dolać jeszcze zalewy z ogórków, jeszcze chwilę gotuję i gotowe. Najlepiej jak solianka chwilę odpocznie przed podaniem - wtedy będzie najlepsza. Tradycyjnie zupę podajemy z kleksem śmietany, plasterkiem cytryny

Moja Książka Kucharska
Prosiak z galarety. 184

litrowej z szeroką szyjką plastry szynki i goździki do dekoracji      Kurczaka obieramy ze skóry, wkładamy do dużego garnka dodajemy obraną włoszczyznę (2 marchewki, pół selera, 1 pietruszkę, por, opaloną nad ogniem cebulę), związane nitka nacie selera, pietruszki i lubczyku (ten można zastąpić suszonym) zalewamy 4,5-5 litrami wody i gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso się(...)godziny). Na 20 minut przed końcem dodajemy pokrojone ząbki czosnku. Po tym czasie całość odcedzamy pozostawiając płyn! i mięso. Mięso oddzielamy od kości, kroimy na mniejsze kawałki, studzimy. Odmierzamy 4-4,5 litra rosołu. Płyn znów zagotowujemy, doprawiamy sola i pieprzem pamiętając, że aby galareta była dobrze doprawiona to rosół musi być delikatnie przesolony. Gotujący się rosół wyłączamy dodajemy żelatynę

Rozpustne gotowanie
DIETETYCZNE Roladki z miruny z pomarańczą i szynką parmeńską. DIETA NISKOKALORYCZNA 211

marchew i pozostałe składniki, podlewamy 1/2 szklanki wody. Gotujemy aż wszystko się udusi, dodajemy pomidory. Doprawiamy chili i solą. Roladki z miruny: - 4 filety miruny - 4 plastry Prosciutto di Parma - 1 pomarańcz - 4 cienkie plastry cukini - 1 łyżeczka masła - sól i pieprz Plastry z cukini solimy i odkładamy na 30 minut, w tym czasie zmiękną i będzie można je zrolować(...)Układamy filet z miruny delikatnie układamy odrobinę masła, plaster cukini, na sam środek kawałek pomarańcza, rolujemy, owijamy szynką parmeńską. Rybę zapiekamy w naczyniu żaroodpornym 30 minut. Porcja 290 kcal ;-) Przepyszne! Smacznego

SMYKWKUCHNI
Kiełbasa słoikowa 962

kawałki. Mielimy po kolei najpierw karkówkę boczek i szynkę . Wyrabiamy ręką  mięso . Wlewamy zimna wodę 200 ml , znowu wyrabiamy . Dodajemy pieprz  ziołowy , sól , majeranek , czosnek sprasowany  i mieszankę o smaku czosnkowym . Znowu wyrabiamy mięso dokładnie z 15 minut. Posypujemy dwoma łyżeczkami żelatyny mięso i znowu wyrabiamy kolo 10 minut . Teraz bierzemy słoiczek wkładamy w niego lejek(...)mięso tak do 3/4 słoika ( mięso ma być luźne) . Zakręcamy i tak z każdym słoiczkiem . Do garnka wlewamy wodę wkładamy na dno ściereczke i układamy słoiki . Gotujemy w 90 stopniach przez 60 minut . Potem wyjmujemy do ostygnięcia, a następnie do lodówki . Kiełbasa wyszła wyśmienita       Przedstawię wam co wchodzi w skład zestawu promocyjnego .   Zawartość

Różowa kuchnia
Sałatka z selerem i ananasem 170

duże jabłka 3 łyżki majonezu Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo i kroimy w drobną kostkę. Ananas, jabłko i szynkę również drobno kroimy i dodajemy do jajek. Seler płuczemy, kroimy na krótsze kawałki i dodajemy do pozostałych składników. Por przecinamy na pół, myjemy i następnie kroimy w cienkie paski i zalewamy wrzątkiem. Po minucie odsączamy i dodajemy do reszty. Na koniec

Kulinarna Patilogia
Poniedziałkowy "fit" - Drobiowa wędlina z szynkowaru 286

godziny w lodówce.  Po tym czasie gotujemy w garnku 70 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Dno garnka dobrze jest wcześniej wyłożyć ściereczką. Po ugotowaniu zostawiamy wędlinę w szynkowarze do całkowitego wystudzenia, wtedy wkładamy na 10 godzin do lodówki. Następnie wyciągamy z lodówki, zdejmujemy wieczko zamykające, układamy szynkowar na talerzyku, i szynka powinna po polaniu gorącą wodą wyjść

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Szynka domowa 168

garnku z wodą, w której się gotowała. Dzięki temu mięso zachowa wilgotność. Następnie zdejmuję foliową osłonę, lekko skrapiam szynkę olejem rzepakowym i posypuję papryką wędzoną, pieprzem, chilli i czosnkiem. Tak przygotowaną -  wkładam do woreczka do pieczenia, dolewam ok. 150ml wody, szczelnie zamykam, w kilku miejscach nakłuwam go i wstawiam na 30 minut do piekarnika nagrzanego

mojewypiekiinietylko
Smak zieleni z paluchami 172

czasu w weekend, dodam tylko ekspresową -  zieloną zupę a'la krem z serem camembert - zrobioną na jutrzejszy obiad z paluchami z ciasta francuskiego z serem i z  szynką szwarcwaldzką . Nazwałam ją a'la krem, bo kremem do końca nie jest, można powiedzieć, że jest zblendowana na leniwca - czyli tylko w połowie. Składniki: - worek mrożonych brokułów z Lidla(...)Dodajemy serki topione - mieszamy tak aby szybciej się rozpuściły,  dodajemy ziele angielskie, liść  laurowy. Sól, pieprz dla smaku. W ostatnim etapie dodajemy groszek oraz zieloną pietruszkę. Gotujemy przez  5 minut od wrzucenia groszku. Koniecznie dodajemy na talerzu płatki migdałowe, aby miało co nam chrupać :) Ważne jest, aby zupa była odpowiednio gorąca -  dodajemy do niej po 2 plasterki

dlaSmaQ
Quiche z gruszkami i miodowym kozim serem 209

delikatnie zdejmujemy obciążenie wraz z folią. Szynkę dojrzewającą rozrywamy na małe kawałki i układamy na dnie quiche’u. Układamy gruszki i zalewamy masą serowo-jajeczną, Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 25-30 minut w 180ºC. W czasie gdy quiche się piecze, do małego rondelka wlewamy ocet balsamiczny i miód. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż większość

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania