szynka gotowana 8 minut - 2341 przepisów (strona:46/157)

ROSYJSKA SOLIANKA Z MIESEM I ZIEMNIAKAMI 215

kostkę ziemniaki i listki laurowe - gotuję całość na niewielkim ogniu. Krok 3. Obraną marchew ścieram na tarce do warzyw (na większych oczkach ), cebulę, ogórki, kiszone pomidory kroję w kostkę, oliwki oraz czosnek siekam. Boczek kroję w kostkę, kiełbasę w plasterki, a szynkę w paseczki. Krok 4. Na rozgrzanej dużej patelni podsmażam boczek, kiełbasę i szynkę, wyjmuję i dodaję do zupy(...)podduszam około 5 minut pod przykryciem. Krok 6. Do warzyw dodaję koncentrat pomidorowy, oliwki, mieszam, podduszam jeszcze 5 minut i całość dodaję do bulionu - doprawiam do smaku solą i pieprzem. Można ewentualnie dolać jeszcze zalewy z ogórków, jeszcze chwilę gotuję i gotowe. Najlepiej jak solianka chwilę odpocznie przed podaniem - wtedy będzie najlepsza. Tradycyjnie zupę podajemy z kleksem śmietany, plasterkiem cytryny

Moja Książka Kucharska
Prosiak z galarety. 200

litrowej z szeroką szyjką plastry szynki i goździki do dekoracji      Kurczaka obieramy ze skóry, wkładamy do dużego garnka dodajemy obraną włoszczyznę (2 marchewki, pół selera, 1 pietruszkę, por, opaloną nad ogniem cebulę), związane nitka nacie selera, pietruszki i lubczyku (ten można zastąpić suszonym) zalewamy 4,5-5 litrami wody i gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso się(...)godziny). Na 20 minut przed końcem dodajemy pokrojone ząbki czosnku. Po tym czasie całość odcedzamy pozostawiając płyn! i mięso. Mięso oddzielamy od kości, kroimy na mniejsze kawałki, studzimy. Odmierzamy 4-4,5 litra rosołu. Płyn znów zagotowujemy, doprawiamy sola i pieprzem pamiętając, że aby galareta była dobrze doprawiona to rosół musi być delikatnie przesolony. Gotujący się rosół wyłączamy dodajemy żelatynę

Rozpustne gotowanie
DIETETYCZNE Roladki z miruny z pomarańczą i szynką parmeńską. DIETA NISKOKALORYCZNA 231

marchew i pozostałe składniki, podlewamy 1/2 szklanki wody. Gotujemy aż wszystko się udusi, dodajemy pomidory. Doprawiamy chili i solą. Roladki z miruny: - 4 filety miruny - 4 plastry Prosciutto di Parma - 1 pomarańcz - 4 cienkie plastry cukini - 1 łyżeczka masła - sól i pieprz Plastry z cukini solimy i odkładamy na 30 minut, w tym czasie zmiękną i będzie można je zrolować(...)Układamy filet z miruny delikatnie układamy odrobinę masła, plaster cukini, na sam środek kawałek pomarańcza, rolujemy, owijamy szynką parmeńską. Rybę zapiekamy w naczyniu żaroodpornym 30 minut. Porcja 290 kcal ;-) Przepyszne! Smacznego

SMYKWKUCHNI
Sałatka z selerem i ananasem 196

duże jabłka 3 łyżki majonezu Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo i kroimy w drobną kostkę. Ananas, jabłko i szynkę również drobno kroimy i dodajemy do jajek. Seler płuczemy, kroimy na krótsze kawałki i dodajemy do pozostałych składników. Por przecinamy na pół, myjemy i następnie kroimy w cienkie paski i zalewamy wrzątkiem. Po minucie odsączamy i dodajemy do reszty. Na koniec

Kulinarna Patilogia
Poniedziałkowy "fit" - Drobiowa wędlina z szynkowaru 301

godziny w lodówce.  Po tym czasie gotujemy w garnku 70 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Dno garnka dobrze jest wcześniej wyłożyć ściereczką. Po ugotowaniu zostawiamy wędlinę w szynkowarze do całkowitego wystudzenia, wtedy wkładamy na 10 godzin do lodówki. Następnie wyciągamy z lodówki, zdejmujemy wieczko zamykające, układamy szynkowar na talerzyku, i szynka powinna po polaniu gorącą wodą wyjść

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Szynka domowa 189

garnku z wodą, w której się gotowała. Dzięki temu mięso zachowa wilgotność. Następnie zdejmuję foliową osłonę, lekko skrapiam szynkę olejem rzepakowym i posypuję papryką wędzoną, pieprzem, chilli i czosnkiem. Tak przygotowaną -  wkładam do woreczka do pieczenia, dolewam ok. 150ml wody, szczelnie zamykam, w kilku miejscach nakłuwam go i wstawiam na 30 minut do piekarnika nagrzanego

mojewypiekiinietylko
Smak zieleni z paluchami 181

czasu w weekend, dodam tylko ekspresową -  zieloną zupę a'la krem z serem camembert - zrobioną na jutrzejszy obiad z paluchami z ciasta francuskiego z serem i z  szynką szwarcwaldzką . Nazwałam ją a'la krem, bo kremem do końca nie jest, można powiedzieć, że jest zblendowana na leniwca - czyli tylko w połowie. Składniki: - worek mrożonych brokułów z Lidla(...)Dodajemy serki topione - mieszamy tak aby szybciej się rozpuściły,  dodajemy ziele angielskie, liść  laurowy. Sól, pieprz dla smaku. W ostatnim etapie dodajemy groszek oraz zieloną pietruszkę. Gotujemy przez  5 minut od wrzucenia groszku. Koniecznie dodajemy na talerzu płatki migdałowe, aby miało co nam chrupać :) Ważne jest, aby zupa była odpowiednio gorąca -  dodajemy do niej po 2 plasterki

dlaSmaQ
Quiche z gruszkami i miodowym kozim serem 237

delikatnie zdejmujemy obciążenie wraz z folią. Szynkę dojrzewającą rozrywamy na małe kawałki i układamy na dnie quiche’u. Układamy gruszki i zalewamy masą serowo-jajeczną, Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 25-30 minut w 180ºC. W czasie gdy quiche się piecze, do małego rondelka wlewamy ocet balsamiczny i miód. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż większość

Poezja smaku
Ekologiczne płatki śniadaniowe Symbio 170

zjedzenie tego najważniejszego posiłku. W końcu gotowanie owsianki troche czasu zajmuje. To samo tyczy się zrobienia pożywnych kanapek (i nie mówię tu o standardzie "ser-szynka", tylko o zdrowych kanapkach wypełnionych warzywami i dobrej jakości wedlinami lub serami), czy smażenia śniadaniowych placuszków . A gdyby tak przygotowanie śniadania trwało mniej niż 5 minut? Gdyby było tak pyszne, że znikałoby równie szybko

Zawsze głodna!
Pyszna pizza 223

jeszcze odrobinę mąki – byle nie za dużo). Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut, do wyrośnięcia. Czosnek drobno siekamy. Podsmażamy go w rondelku, na rozgrzanej łyżce oleju, tylko przez chwilę. Następnie dodajemy pomidory wraz z zalewą i gotujemy aż sos wyraźnie zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy suszoną bazylią, oregano, szczyptą cukru, solą oraz pieprzem. Wyrośnięte ciasto dzielimy(...)rozkładamy pozostałe dodatki – u mnie to pokrojona w piórka cebula, pokrojona na paseczki papryka, szynka pokrojona na szerokie paski, plastry salami, pokrojone na plastry surowe pieczarki, garść kukurydzy oraz plastry mozzarelli. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 10 minut. W trakcie pieczenia przygotowujemy drugą pizzę. Uwagi: Z podanych proporcji przygotowałam dwie pizze. Jedną okrągła, a drugą

Smaki Na Talerzu
Gulasz wieprzowy z marchewką i groszkiem 220

Zimowa aura za oknem sprzyja gotowaniu rozgrzewających, sycących dań. Gulasze pojawiają się u nas często:). Dziś z dodatkiem marchewki i groszku. Zapraszam! 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej 3 cebule 300g mrożonego groszku 3 marchewki 1 pietruszka 1 pęczek natki pietruszki 3 łyżki mąki liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, sól, pieprz olej 1. Mięso(...)zarumienienia. Dodajemy cebulę, smażymy jeszcze kilka minut, podlewamy 1 litrem wody, dusimy pod przykryciem przez 40 minut.  3. Po tym czasie dodajemy marchew, pietruszkę i natkę oraz przyprawy. Dusimy przez kolejną godzinę, w międzyczasie uzupełniając kolejnym litrem wody. Na koniec mąkę rozprowadzamy w niedużej ilości zimnej wody, wlewamy do garnka i gotujemy aż gulasz zgęstnieje

Szefowa kuchni
ZUPA SELEROWA Z POREM 154

prosciutto, etc) krem chrzanowy dymka Przygotowanie Najpierw zróbcie chipsy z szynki wędzonej. Rozgrzejcie piekarnik do 180 st. Plastry szynki połóżcie pojedynczo na papierze do pieczenia, pieczcie około 5 minut. Po tym czasie przewróćcie je na drugą stronę, dopieczcie przez kolejne 5 minut. Wyciągnijcie z piekarnika, wystudźcie, pokruszcie. Dymkę umyjcie i posiekajcie. Teraz zupa: Pory umyjcie, pokrójcie na grube plastry(...)zalejcie całość wodą. Przykryjcie rondel i gotujcie na niewielkim płomieniu do momentu, aż warzywa zmiękną. Wyciągnijcie z zupy liście laurowe, a  warzywa dokładnie zmiksujcie na gładki krem. Spróbujcie, doprawcie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gorącą zupę nalewajcie do miseczek, każdą porcję udekorujcie kleksem  kremu chrzanowego , posypcie chipsami z szynki i posiekana dymką. Inspirację zaczerpnęłam z "Mojej kuchni

OliveandThyme
Pulpeciki w sosie koperkowym 216

gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Mąkę rozprowadzamy w ⅓ szklanki zimnej wody i dodajemy do bulionu. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekany. Pulpeciki najlepiej smakują w towarzystwie klasycznych tłuczonych ziemniaków i buraczków. Świetnie sprawdzi się również kasza. * używam dobrej jakości mięsa z szynki wieprzowej By Małgorzata Hert Wędr

Wędrówki po kuchni

Proponowane wyszukiwania