szynka gotowana 8 minut - 2341 przepisów (strona:44/157)

Roladki schabowe w kapuście pekińskiej 182

tylko do surówek. Jak najbardziej nadaje się również do gotowania. Samo przygotowanie i składniki proste a jednak danie zupełnie inne. Koniecznie wypróbujcie. Składniki: Schab Kapusta pekińska Pieczarki Szynka szwarcwaldzka Sól Pieprz Pomidory krojone z puszki Masło klarowane Wykonanie: Liście kapusty pekińskiej rozdzielamy ( tyle liście ile kotletów ) i zanurzamy ( na kilka minut ) w gorącej wodzie aby stały się elastyczne. Schab kroimy

Smaki Ewy
Spaghetti z „pesto” z roszponki 138

lekko osolonej wodzie. Makaron przełożyć na patelnię, wymieszać z szynką „zbierając” cały smak z patelni. Zdjąć z ognia, wymieszać z „pesto”. Jajka przepiórcze ugotować na półmiękko w skorupkach lub „w koszulkach” (szerszy koniec jajka, ściąć nożykiem – zawartość wylać do miseczki. Jajka wlewać do wody tuż znad powierzchni wody, gotować 1 minutę. Wyjmować i osączać ręcznikiem papierowym ). Ułożyć jajka na makaronie

królestwo garów
Niedzielne śniadanie 188

ogniu do zagotowania. Gdy woda zacznie się już gotować wlewamy do niej jajko zataczając koła i trzymamy na małym ogniu 3minuty.Kromki chleba nasączamy oliwą, posypujemy bazylią i oregano. Obieramy pieczarkę i kroimy w plasterki, następnie układamy na chlebku. Przykrywamy całość plastrami szynki i wsadzamy do piekarnika na 10 minut w 150C. Kanapki możemy polać ulubionymi sosami

Emcia Pichci
64. Zielone szparagi i jajo w koszulce, czyli pomysł na pyszne śniadanie! 197

zniszczyć i pomóc owinąć go koszulką z białka.Gotujemy 2-3 minuty do ścięcia białka (trzeba uważać aby nie ścięło się także żółtko!), wyjmujemy łyżką cedzakową i wkładamy na chwilę do miski z zimną wodą. Przygotowane jajo układamy na talerzu z resztą dodatków.DodatkowoKiełki rzodkiewki (lub inne, ulubione) Szynka prosciutto (podsmażona na patelni lub surowa) ew. smażony boczekGrzanka (rozgrzewamy

Symfonia Smaków
Quinoa + leczo z cukinią i bezglutenowymi parówkami 161

świecie parówkę, gotowała ryż, ziemniaki, albo najlepiej - bo najszybciej - makaron (jeszcze wtedy celiakia się u mnie nie objawiła, więc mogłam go jeść) i w 20 minut ciepły posiłek dla całej rodziny był gotowy. Kochałam to danie i dziś też często je robię, gdy jestem zapracowana, ale teraz już z bezglutenową parówką i z quinoą (gotowe w 5 minut jeśli ugotujemy(...)łączymy wszystko razem, doprawiamy papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Dorzucamy pokrojoną na kawałki parówkę, chwile gotujemy i podajemy razem z gorącą quinoą. Oczywiście polecam w sezonie paprykowym zrobić duży garnek leczo (bez parówki) i zaprawić w słoiki, co zmniejszy czas przygotowania obiadu do 15 minut

Quinoa Raz!
Roladki z kurczaka z serem kozim w sosie musztardowym 358

szynką.  Aby mieć pewność, że rolady pozostaną zwinięte możemy zabezpieczyć je wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy rolady z każdej strony przez około 12-15 minut. Roladki odłożyć, na tą samą patelnię wlewamy wino. Podgrzewamy, cały czas mieszając około 1 minuty - aż się odrobinę zredukuje. Jeśli używacie bulionu nie musicie go redukować. Następnie dodajemy kremówkę, musztardę i przyprawy. Gotujemy

Mania Gotowania
SZYNKA DOMOWA Z SZYNKOWARU 272

smaku)    PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Szynkę dokładnie myjemy i osuszamy, kroimy na kawałki 3x3cm, lekko ubijamy tłuczkiem, wkładamy do miski. Krok 2. Przyprawy, czyli liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, kminek, kolendrę oraz rozmaryn rozgniatamy w moździerzu, dodajemy peklosól, mieszamy - mieszankę wsypujemy do mięsa, ugniatamy całość przez minimum 15 minut - przykrywamy miskę i odstawiamy do lodówki(...)godziny (po 12h jeszcze raz mięso ugniatamy przez około 10 minut). Krok 3. Po 24 godzinach chłodzenia, do mięsa dodajemy wodę oraz płaską łyżeczkę żelatyny, wciskamy czosnek i ponownie masujemy. Całość wkładamy do specjalnego woreczka przeznaczonego do szynkowaru, bardzo dokładnie ubijamy, woreczek zawiązujemy, szynkowar zamykamy - wkładamy do garnka z gotującą się wodą, dusimy w kąpieli wodnej o temperaturze

Moja Książka Kucharska
Dietetyczna pizza z kalafiora 345

startego żółtego sera np. mozzarelli kilka plasterków szynki 10 dag papryki konserwowej 10 oliwek pomidor mała puszka kukurydzy Wykonanie: 1.Kalafior kroimy (bez twardych części) i rozdrabniamy w blenderze na kształt sypkiego ryżu. W garnku zagotowujemy około ¾ szklanki wody. Wrzucamy rozdrobniony kalafior i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. Odstawiamy na chwilkę do ostygnięcia. Przecedzamy przez sitko a później

Mama z miasta
Naleśniki zapiekane w sosie serowym 328

będzie gęstniał, dodajemy kolejną porcję mleka. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu, mieszając przez ok. 5-7 minut. Następnie zdejmujemy sos z ognia i doprawiamy go gałką muszkatołową, chilli oraz pieprzem, mieszamy.  Dodajemy ok. 50 g cheddara i mieszamy aż sos będzie aksamitny. Gotowe! Dodatki:  ok. 100 g wędliny (szynka konserwowa lub salami) ok. 100 g sera żółtego

Cooking Monster
sałatka z makaronem, kurczakiem i suszonymi pomidorami 235

pieprz sposób przygotowania W lekko osolonej wodzie gotujemy makaron ( al dente ). W tym czasie szynkę z kurczaka kroimy w plastry, a następnie wrzucamy ją na patelnię, na której wcześniej rozgrzaliśmy łyżkę masła. Szynkę delikatnie przesmażamy, a następnie do mięsa dokładamy  pokrojoną w paski paprykę i całość smażymy dalsze dwie, trzy minuty. Do dużej miski wkładamy ugotowany makaron, dodajemy

Miód i pieprz
zupa żurkowo-kiełbaskowa na ostro... 189

gotować do miękkości ziemniaków kupiłam kiełbasę z 80% szynki - na smalcu usmażyć pokrojone w kostkę 1 długie pęto kiełbasy z cebulą czosnkiem drobno pokrojonym i usmażone dodać do zupy drugie pęto kiełbasy pokroić na pół i na 5 cm słupki i włożyć do zupy wsypać majeranek i gotować z 10 minut i wlać żurek ze szklanej butelki doprowadzić do zagotowania

W Mojej Kuchni Lubię
Polędwiczka wieprzowa zapiekana z puree ziemniaczano serowym 209

gałązek świeżej szałwii ok 40 g cheddara - lub więcej  4 plasterki prosciutto lub innej szynki podsuszanej sól, pieprz oliwa przygotowanie Włączyć w piekarniku opcję grill. Rozgrzać na maksymalnym ustawieniu.  Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę ok 3x3 cm, zalać wodą, osolić, gotować do miękkości.  W międzyczasie umyte polędwiczki oczyścić z błon, doprawić solą i pieprzem.  Rozgrzać płytki(...)piekarnika), rozłożyć równomiernie, posypać resztą sera. Na ziemniakach ułożyć mięso. Tak przygotowane danie wstawić do piekarnika pod rozgrzany grill i zapiekać ok 10 minut. W połowie pieczenia przewrócić mięso. Po 10 minutach dodać kawałki podsuszanej szynki, posypać wszystko szałwią i wstawić pod grill jeszcze na 2 minuty. Wyjąć, dać mięsu odpocząć przez 2-3 minuty, pokroić w plastry i nakładać

Stare Gary
Jajka faszerowane z kawiorem 140

łyżka drobno pokrojonego koperku 1 plasterek szynki 1 malutki ząbek czosnku (lub pół większego) czerwony kawior (czarny też może być) 1 łyżka parmezanu 1 łyżka serka mascarpone 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Nooo, sporo składników, bo to jajka na bogato :) Gotujemy zatem jajka na twardo. I tutaj mała lekcja: jajka należy gotować (tzn. wkładamy jajka o temperaturze pokojowej ostrożnie przy(...)pomocy łyżki do wrzątku) 7-8 minut. Maksymalnie 10, w żadnym wypadku nie dłużej. Po około 10 minutach gotowania wokół żółtka tworzy się szarozielona obwódka, a jajka stają się mniej smaczne. Oszczędzę wam chemicznego bełkotu. Powiem tylko, że na skutek zbyt długiej obróbki termicznej w jajku tworzy się siarkowodór i siarczek żelaza i to one właśnie są odpowiedzialne

Marder&Marder Manufacture
Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 234

DZIEŃ 2 Śniadanie Jajko sadzone na toście z szynką Naturrino Składniki: 2 jajka 2 tosty pełnoziarniste świeże masło 10 g 2 plastry szynki Naturrino sól, świeżo mielony pieprz Na patelni rozgrzewamy masło, na którym podsmażamy szynkę. Obsmażamy tost na tym samym maśle (w ten sposób pieczywo wchłonie z patelni smak szynki i masła) do uzyskania złotego koloru. Następnie smażymy jajko(...)masło 50 g mleko 50 ml młode liście szpinaku 100 g sól, świeżo mielony pieprz Ziemniaki kroimy w grubą kostkę i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Brokuły gotujemy w osolonym wrzątku 5-6 minut. Przygotowujemy mus jabłkowy: jabłka obieramy, pozbywamy się komór nasiennych i kroimy w grubą kostkę. Następnie podsmażamy jabłka z niewielką ilością cukru, dodajemy odrobinę wody i dusimy

karmelowy
Wiosenna patelnia z kurczakiem, tortellini i Apetina 198

udek kurczaka bez skóry 15 dag kolorowego  tortellini z szynką prosciutto 1 mała cukinia 2 cebule dymki ze szczypiorem 1 opakowanie serka Apetina  Pesto i Rukola 4 suszone pomidory w zalewie olejowej 2 łyżki oleju Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Tortellini gotuję do miękkości wg przepisu na opakowaniu, odcedzam, przekładam do miski(...)kroję na małe kawałki, wrzucam na patelnię, podlewam, dwoma łyżkami oleju, doprawiam sola i pieprzem, duszę do miękkości pod przykryciem w trakcie dodaję posiekaną dymkę bez szczypioru, duszę pięć minut, następnie dorzucam pokrojoną w pół plasterki cukinię i osączone z zalewy pokrojone w kostkę pomidory oraz cały  serek, mieszam, czekam aż zabulgocze, dodaję ugotowany makaron, ewentualnie doprawiam jeszcze

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania