Ekspresowe bułeczki z ciasta francuskiego 354100g szynki gotowanej w plastrach, 150g serka z ziołami typu Almette, bazylia, oregano. Przygotowanie: Ciasto francuskie posmarować serkiem. Położyć plastry szynki. Płożyć plastry sera żółtego. Zwinąć w rulon. Powycinać bułeczki. Położyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i oprószyć bazylią i oregano. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 220 stopni C i piec 20 minut. Smacznego
W kuchni u Moniki
Szparagi z szynką i serem po francusku 189białą nitką. Gotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Ciasto rozwijamy i dzielimy na 9 prostokątów. Na każdy nakładamy plasterek szynki i żółtego sera oraz szparagi. Zawijamy w ciasto tworząc rulonik. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w 210 stopniach C prze około 14 minut do zarumienienia
Pyry na Gaz
JESIENNA ZUPA GRZYBOWA 243parzenia szynki ) - 1/2 łyżeczki suszonego tymianku - sól, świeżo mielony pieprz (do smaku) - 3 łyżki słodkiej kremówki (można pominąć) - natka pietruszki - szczypior do posypania zupy Dodatkowo: - 2-4 plastry boczku (nie trzeba) W garnku zagotować bulion (i/lub wodę), wrzucić obrane, pokrojone w kostkę marchew i pietruszkę oraz pokrojony w plastry seler naciowy i por. Gotować kilka minut pod przykryciem. Następnie dorzucić
Smaczne Zdrowe
Szparagi z sosem holenderskim 251gotować 3 minuty. Wyjąć z garnka. Na patelni rozpuścić masło i dodać do niego czosnek ( nie musi być pokrojony- chodzi o nadanie aromatu ). Na masło przełożyć szparagi. Chwilę podsmażać. Szparagi powinny być chrupiące. Wyłożyć na talerze. Polać sosem holenderskim Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Można podać z bagietką, młodymi ziemniakami, sadzonym jajkiem, z szynką. Co kto lubi
Jemy Pijemy
BARSZCZ BIAŁY CZYLI KUJAWSKI KWAS BABCI GUSI 472Wywar z sokiem gotujemy ok 10 minut, po czym zaciągamy zupkę łyżką mąki, dodajemy sporo roztartego w dłoniach majeranku i obowiązkowo śmietanę wcześniej zahartowaną zupą. Marchewkę wcześniej wyjętą kroimy w drobną kostkę, mięso obieramy i tez drobno kroimy i wszystko wrzucamy z powrotem do zupy.I wersja wielkanocna - czysty barszczyk z dodatkiem jajka i pokrojonej w paski szynki
Walijskie Pichcenie
Pizza prosciutto – pizza z szynką parmeńską 189łyżka oliwy z oliwek Sos pomidorowy: • puszka pomidorów • 1 łyżka oliwy z oliwek • oregano świeże lub suszone • ząbek czosnku • sól, pieprz, cukier Dodatki: kilka plastrów szynki parmeńskiej, ewentualnie innej szynki suszonej kilka pieczarek około 150 g mozzarelli garść zielonych oliwek świeża bazylia świeży duży pomidor albo kilka koktajlowych 2 łyżki startego parmezanu opcjonalnie rukola Wykonanie: Drożdże rozpuścić(...)ziołami oraz odrobiną cukru. Gotować na wolnym ogniu przez około 8-10 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części – uformować placki na pizzę (podsypać lekko mąką i delikatnie rozwałkować na grubość około 0,5 cm – nie więcej). Ułożyć na blasze wysmarowanej oliwą albo na papierze do pieczenia. Zostawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik
Pociąg Do Kuchni
Szynka wieprzowa z papryką 196Składniki ( 2 porcje): 500 g szynki wieprzowej pokrojonej z małe kawałki po 1/2 czerwonej, zielonej i żółtej papryki 1 cebula sól i pieprz do smaku olej
Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Włoskie tosty na śniadanie 201Jedna z moich propozycji śniadaniowych :) Składniki na włoskie tosty (1 porcja): 4 kromki chleba tostowego pszennego 2 grubsze plastry sera żółtego np. Gouda 2 spore plastry
Karola gotuje
SZYNKA W SOSIE Z PIECZARKAMI I MARCHEWKĄ 223WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 14 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 60 dag szynki wieprzowej, 2 średniej wielkości marchewki, 30 dag pieczarek, średniej wielkości cebula, 500 ml bulionu, łyżka oleju, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczka majeranku, czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej +odrobina zimnej wody(...)Kiedy mięso lekko się podsmaży dodaję pieczarki, smażę do momentu wyparowania z nich nadmiaru wody. Całość zalewam bulionem, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i marchewkę, gotuję pod przykryciem na małym ogniu około 45 minut. Na koniec sos zagęszczam mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody, w razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchnia
Bezglutenowy wrap z siemienia lnianego z mikrofali 218gotuję 2,5 min na mocy 1000W (przy 3 minutach wrap był zbyt łamliwy, 2,5 jest wystarczające). Wrap bez problemu odchodzi z foremki- wystarczy podważyć łopatką do naleśników. Na zdjęciu poniżej gotowy wrap w dwóch wersjach. Ten jaśniejszy jest bez dodatku papryki :-) Nadzienie do wrapa jest dowolne, co kto lubi. W moim zwykle jest szynka, pomidory, sałata. Polecam
Marta próbuje
Omlet ze spaghetti i szpinakiem 194smaku szynki Sól Pieprz Oliwa z oliwek Szczypiorek Jeżeli nie mamy wcześniej ugotowanego makaronu to gotujemy go do miękkości, odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy makaron i kulki mrożonego szpinaku. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy makaron zmięknie, a szpinak się z nim połączy wlewamy rozmącone jajka. Na wierzchu układamy kawałki serka topionego. Smażymy kilka minut aż jajka się
VioletoweKucharzenie
Babka ziemniaczana z serem i szynką 306słone od gotowania). 2. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni Celsjusza. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej połowę ziemniaków, uklepujemy i wyrównujemy. Na ziemniakach kładziemy plastry szynki, a na niej plastry sera edamskiego. Na ser kładziemy resztę ziemniaków i ponownie dokładnie uklepujemy i wyrównujemy. Całość posypujemy serem grana padano. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy ok. 25 minut. Wyjmujemy
My Culinary Art
Sałatka z pierożkami tortellini, papryką i pieczarkami. 2472szynką - 20 dkg pieczarek - 2 papryki kolorowe ( u mnie zielona i czerwona ) - 0.5 pęczka koperku - zielona cebulka - sól, pieprz, - majonez Wykonanie Pierożki tortellini gotuję w/g przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy. Odcedzam, przelewam zimną wodą i zostawiam na sicie do ostygnięcia i osączenia. Oczyszczone pieczarki gotuję w wodzie ok. 12-15 minut, odcedzam i studzę
Kuchnia z widokiem na ogród
KLOPSIKOWA KALAFIOROWA NA SERKU TOPIONYM 273mięsa mielonego (łopatka, szynka, drób)1 jajkotrochę kaszy mannysólpieprzWykonanie:Warzywka myjemy, obieramy wrzucamy do garnka z wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, solimy i gotujemy. Mięso mielimy, dodajemy do niego jajko, kaszę manną, sól, pieprz i wyrabiamy na gładką masę. Mokrą dłonią formujemy niewielkie pulpeciki i wrzucamy na wodę z naszymi warzywkami. Gotujemy ok 20 minut, po czym dodajemy dokładnie
Walijskie Pichcenie
Papryka faszerowana 208szynki wieprzowej) * 100 g kaszy jaglanej * 250 g pieczarek * cebula * czosnek 2 ząbki * papryka czerwona 4 * sól 1/2 łyżeczki * pieprz 1/2 łyżeczki * słodka papryka łyżeczka * zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki * koncentrat pomidorowy 2 pełne łyżeczki * natka pietruszki garść * ser żółty 100 g * pomidor * olej do smażenia Przygotowanie: Kaszę wypłukać pod bieżącą wodą i przelać wrzątkiem. Gotować 5 minut krócej niż jest
Kulinarne przygody