szynka) 200 g boczku wędzonego około 250 – 300 g ryżu średniej wielkości włoska kapusta łyżka smalcu granulowany czosnek papryka słodka pieprz sól Kapustę obieramy z zewnętrznych i uszkodzonych liści. Wycinamy głąb z kapusty i wkładamy ją do dużego garnka, wyciętą stroną do góry. Zalewamy wodą tak aby kapusta była cała przykryta. Czekamy, aż woda zacznie wrzeć i gotujemy około(...)minut na średnim ogniu. Po tym czasie wyjmujemy kapustę i studzimy. Następnie delikatnie rozbieramy kapustę z liści, uważając aby ich nie uszkodzić i delikatnie ścinamy zgrubienia z każdego liścia. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie mielimy go razem z boczkiem w maszynce do mielenia mięsa, dzięki temu nasz farsz będzie spoisty. W dużej misce mieszamy
PatiGotujenastępnie zawijamy w folię do pieczenia i obwiązujemy nicią w sposób identyczny jak przy baleronach czy szynkach. Zwiniętą galantynę kładziemy w żaroodpornym naczyniu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni piekąc przez 90 minut. Następnie wyjmujemy mięso z piekarnika kroimy na plastry i podajemy na zimno lub na gorąco. Jeżeli mamy ochotę podać(...)galantynę na gorąco z sosem, to w trakcie pieczenia mięsa do niewielkiego rondla wlewamy wywar drobiowy dodajemy masło, oraz słodką śmietanę Całość gotujemy przez 10 minut na małym ogniu, doprawiamy pieprzem, oraz solą, po czym polewamy sosem plastry gorącej galantyny i podajemy z ulubionymi dodatkami
Miód i pieprznadzienie. Szynkę pokroić w plastry i małe kwadraciki, oliwki i odsączone pomidory i oliwki w drobną kostkę. Połączyć z serem i ziołami. Kiedy woda zagotuje się, dodać łyżeczkę soli. Z ciasta odrywać porcje wielkości wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać w dłoniach, dać łyżeczkę nadzienia, zlepiając brzegi formować w dłoniach kulki. Wrzucać na osolony wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch gotować kluski około(...)minut aż nieco "urosną". Podawać gorące, okraszone bułką tartą zrumienioną na maśle lub z sosem pomidorowym
Czerwień i błękitgotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i przelewamy go zimną wodą. Wrzucamy do dużej miski. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Kukurydzę i fasolę osączamy z zalewy na sitku. Ogórki kroimy w kostkę. Czerwoną paprykę myjemy, wyjmujemy gniazdo nasienne i wraz z szynką i jajkami kroimy w kosteczkę. Do reszty składników dodajemy kukurydzę i fasolę. Całość dokładnie ze sobą(...)mieszamy i dodajemy majonez, a także przyprawy (do smaku). Odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 30 minut, aby smaki się przegryzły. Każda porcję sałatki możemy ozdobić dodatkowo cząstką jajka. Smacznego
MyCookBook.plalbo szynki) 2-4 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju odrobina mąki Zacznijmy od sosu. Śliwki umyłam, rozcięłam i wyjęłam z nich pestki. Zalałam 1/4 szklanki wody i gotowałam do miękkości. Następnie czynność trochę pracochłonna- przecierałam je przez sitko. Skórki wyrzuciłam a do miąższu dodałam cukier i sos sojowy. Gotowałam(...)około 15 minut aż zgęstniał . Rozgrzałam olej na patelni, na którym podsmażyłam czosnek i cebulę. Dodałam pokrojone w kostkę i obtoczone w mące polędwiczki. Smażyłam,aż się zarumienią. Wlałam sos sojowy,doprawiłam cukrem i smażyłam około 5 minut. Następnie połączyłam mięso z sosem śliwkowym i dusiłam wszystko około 10 minut. Podawałam z ryżem. Rewelacja! Smacznego
potrawyregionalnepodzielić na 2 porcje i rozwałkować lekko podsypując mąką. Posmarować sosem śliwkowym, ułożyć plasterki fig, szynki i pokruszoną mozarellę. Posypać orzeszkami, solą i pieprzem. Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni z opcją termoobiegu i piec około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika udekorować pizzę rukolą i listkami lubczku. Chutney ...W garnku(...)dorzucić do cebuli, dodać cukier, sól, pieprz, gałkę, goździki i cynamon. Garnek przykryć i dusić chutney na średnim ogniu przez 1 godzinę od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny i otartą skórkę. Ostudzić i podawać do pizzy. Smacznego
Gosia gotujerzepakowego (ok. 5 g), - 150 g mięsa mielonego z szynki, - ząbek czosnku, - łyżka koncentratu pomidorowego (ok. 25 g), - łyżka natki pietruszki (ok. 4 g), - duża papryka (ok. 230 g), - mały pomidor (ok. 100 g), - pół mozzarelli (ok. 63 g), - przyprawy: papryka słodka, oregano, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Drobno pokrojoną cebulę szklimy(...)oleju. 3. Do cebuli dodajemy mięso i smażymy kilka minut. 4. Do mięsa dodajemy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, koncentrat pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki, szczyptę papryki słodkiej, oregano, soli i pieprzu. 5. Mięso łączymy z ugotowanym ryżem. 6. Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy nasiona i faszerujemy. 7. Faszerowaną paprykę przykrywamy plasterkami pomidora i mozzarelli. 8. Faszerowaną paprykę pieczemy w naczyniu
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachZapraszam na bardzo szybką i rewelacyjną w smaku sałatkę. Gdy "spodziewasz się niespodziewanych gości", ona Ci zawsze przyjdzie z pomocą. Wystarczy wyskoczyć do pobliskiego sklepu, a
Gosia gotujesmaku szynki 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki świeżej natki pietruszki Sól Pieprz Do przygotowania zupy wykorzystałam bulion z gotowania mięsnej rolady (przepis tutaj) . Możemy ją zrobić również na rosole. Wszystkie warzywa obieramy. Marchewkę i pietruszkę kroimy pół plasterki, ziemniaki i seler korzeniowy w kosteczkę. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki. Wszystkie warzywa wkładamy do gotującego się(...)bulionu. Gotujemy około 20 minut. Wsypujemy surowy makaron tortellini i gotujemy jeszcze około 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i świeża natka pietruszki. Do osobnej miseczki odlewamy pół szklanki wywaru z zupy. Hartujemy go ze śmietaną i mąką. Dokładnie wymieszaną śmietanę przelewamy do zupy. Mieszamy i gotujemy około minuty
VioletoweKucharzenieucieszą się na widok takiego wesołego półmiska zielonych ślimaków. Uwaga ! Te ślimaki szybko znikają z talerza :) Polecam przepis na naleśnikowe ślimaki! --------------------------------------------------- Liczba porcji : około 10 naleśników Czas przygotowania : 30 minut* --------------------------------------------------- * oprócz czasu na schłodzenie SKŁADNIKI: na ciasto naleśnikowe: ok. 200g mąki pszennej 170g mrożonego szpinaku* 2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki 4 jajka 500ml mleka szczypta soli morskiej(...)oraz pieprzu łyżeczka oliwy z oliwek * szpinak odmrażamy i odciskamy nadmiar wody farsz: 3 opakowania serka Almette o ulubionym smaku ziołowym (może być również naturalny) kilka plasterków dobrej szynki gotowanej dodatkowo: liście sałaty pomidorki koktajlowe rzodkiewki szczypiorek majonez wykałaczki folia aluminiowa do zawinięcia rulonów plastry pomidora lub ogórka PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: do miski wbijamy jajka, wlewamy
Moja Książka Kucharskaparmezanu (lub innego sera) około 100 g boczku i 100 g szynki olej sól, pieprz Makaron gotujemy al'dente w lekko osolonej wodzie. Jajka rozmącamy, mieszamy z parmezanem i pieprzem. Soli już nie dodawałam, gdyż ser jest dość słony. Jajeczną miksturę mieszamy z makaronem. Szynkę i boczek kroimy w kostkę. Rozgrzewamy na patelni kilka łyżek oleju i wykładamy nań połowę makaronu(...)wykładamy pokrojoną wędlinę. Następnie resztę makaronu. Smażymy na niewielkim ogniu przez około 10-15 minut, aż makaron się zrumieni, wtedy przekładamy na drugą stronę. Najlepiej jeśli zsuniecie frittatę usmażoną stroną na pokrywkę. W tym czasie wlejcie na patelnie nieco oleju rozgrzejcie i wyłóżcie z powrotem makaron, oczywiście tą, jeszcze nie usmażoną stroną do spodu. Smażymy około 7-10 minut. Przed
Pichceniomaniaposzatkowaną kapustą. Całość podana z sosem pomidorowym. Takie gołąbki są szybkie do przygotowania i bardzo smaczne :) Składniki na porcję dla 4 osób: farsz 0,5 kg mięsa mielonego z szynki 1/2 średniej wielkości cebuli, np. czosnkowej 0,5 szklanki suchego ryżu + 1 szklanka wody 1 jajko około 250-300 g obgotowanej kapusty (niecała połowa małej główki) sól, pieprz(...)puszka pomidorów krojonych (400 g) 1 szklanka wody 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól, pieprz Zaparzanie kapusty Do dużego garnka wlać wodę, zagotować i włożyć główkę kapusty. Gotować kilka minut do lekkiej miękkości liści. Wyjąć kapustę i przeciąć na pół. Przygotowywanie farszu Do garnka wsypać ryż, wlać 1 szklankę wody i całość posolić. Ugotować ryż. Najlepiej lekko twardy
Ugotowaćtego makaron to jedno z najszybszych dań. Podczas, gdy makaron sie gotował, postanowiłam przygotować do niego błyskawiczny sos, najprostszy pod słońcem. Śmietana 36% i ser topiony to podstawowe składniki do jego wykonania, chyba każdy je ma w lodówce. Można dodać do niego, boczek, kiełbasę, czy szynkę. Podczas przygotowywania tego sosu do makaronu: Sos śmietanowo-serowy do makaronu, testowałam przy okazji(...)zestaw noży. Sos jest ekspresowy, bo wykonuje się wszystko, ok. 15 minut, wystarczy pokroić w kostkę kilka 3-4 plastry boczku, podsmażyć je wraz z 1 posiekaną cebulką na patelni. Dodać 150 ml śmietany 36 % i 1/2 pokrojonego kremowego sera. Całość wymieszać, najlepiej za pomocą trzepaczki, aż ser się rozpuści, a sos zgęstnieje, doprawić pieprzem, najlepiej białym. Sos wyłożyć
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnadziewamy pomidorkami i serem pleśniowym , a następnie zawijamy w szynkę parmeńską. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 st. C. Sałatka – przepis Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Oliwki, cebulę, ser sałatkowy kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki łączymy z oliwą. Pamiętajcie aby wymieszać składniki z oliwą na ok. 15 minut przed podaniem, nie wcześniej bo sałata bardzo namoknie(...)filety podajemy razem z sałatką i sosem chrzanowym . Smacznego! Post Filety z kurczaka nadziewane suszonymi pomidorami i serem pleśniowym pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!szynki ( możesz użyć 500 g przepis podaje na bardzo duży garnek około 4 -5 litrowy) - 500 g marchewki młodej pokrojonej w kosteczkę - dwie garście suchego ryżu białego - majeranek około 3 łyżki - sól, pieprz, ziele angielskie - 2 łyżki koncentratu pomidorowego W duży garnku podsmaż na oleju cebulkę, dodaj przyprawy, posiekaną kapustę, marchewkę, ryż,zalej całość wodą, przykryj pokrywką i gotuj przez(...)około 40 minut - do miękkości kapusty. W tym czasie mięso mielone dopraw solą i łyżką majeranku. Uformuj malutkie kuleczki. Dodaj do zupy i gotuj przez 35 minut. Dodaj koperek i koncentrat pomidorowy. Dopraw solą (soli dodaj dość sporo, młoda marchewka jest słodka, młoda kapusta również, dodajemy koncentrat pomidorowy więc tej soli troszkę trzeba dodać) dopraw majerankiem, to przyprawa, która bardzo
SMYKWKUCHNI