obłożenia: 200 g szynki pokrojonej w paseczki 400 pieczarek 200 g twardego sera oliwki 2 cebule 1 oliwy do dekoracji świeże zioła: oregano i bazylia Wykonanie: Najpierw zrobiłam rozczyn. W miseczce roztarłam rozkruszone drożdże z cukrem, zalałam 1/3 ilości letniej wody. Wymieszałam i odstawiłam na 15 minut. Ciasto można wyrabiać ręcznie. Ja wyrabiałam za pomocą miksera(...)wyrośnięcia na około 1 godzinę. Przygotowałam sos: Czosnek przecisnęłam przez praskę. W rondlu rozgrzałam oliwę i wrzuciłam czosnek. Chwilę przesmażyłam i dodałam pozostałe składniki. Wymieszałam i gotowałam na małym gazie około 15-20 minut. W tym czasie płyn z sosu zredukował się do minimum a sos powinien zgęstnieć. Po wystudzeniu zmiksowałam blenderem. Cebulę pokroiłam w krążki. Na patelni
Kuchnia u KrysiWszystkie warzywa przełożyć do garnka, dodać seler, pokrojone pomidory,ziemniaki, soczewicę i przyprawy. Zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć płomień i gotować, aż warzywa będą miękkie, a soczewica się rozpadnie (około 30-40 minut). Ja połowę porcji miksuję i w ten sposób powstaje pyszna zupa krem z pieczonych warzyw. Pikantna zupa z pieczonych warzyw - wariant dla użytkowników wolnowarów(...)przełożyć do misy wolnowaru Czas wolnowarzenia opcja low - 4-5 godzin opcja high - 3-4 godziny Pikantna zupa z pieczonych warzyw może być podawana z chipsami z szynki parmeńskiej lub boczku albo z grzankami. A może masz ochotę na: Zupa grzybowa Ogórkowa zupa krem z kaszą jaglaną Harira - pożywna zupa marokańska Pikantna zupa z pieczonych warzyw #s3gt_translate_tooltip
Cztery FajeryWszystkie warzywa przełożyć do garnka, dodać seler, pokrojone pomidory,ziemniaki, soczewicę i przyprawy. Zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć płomień i gotować, aż warzywa będą miękkie, a soczewica się rozpadnie (około 30-40 minut). Ja połowę porcji miksuję i w ten sposób powstaje pyszna zupa krem z pieczonych warzyw. Pikantna zupa z pieczonych warzyw - wariant dla użytkowników wolnowarów(...)przełożyć do misy wolnowaru Czas wolnowarzenia opcja low - 4-5 godzin opcja high - 3-4 godziny Pikantna zupa z pieczonych warzyw może być podawana z chipsami z szynki parmeńskiej lub boczku albo z grzankami. A może masz ochotę na: Zupa grzybowa Ogórkowa zupa krem z kaszą jaglaną Harira - pożywna zupa marokańska Pikantna zupa z pieczonych warzyw #s3gt_translate_tooltip
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakostkę, paprykę również. Pomidorki koktajlowe ja sparzyłam, obrałam ze skórki i okroiłam na ćwiartki. 2. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy chwilkę, dodajemy pokrojoną szynkę i paprykę i pomidorki. Dodajemy również przyprawy, mieszamy. Smażymy do momentu, aż odparuje nam troszkę woda z pomidorów. 3. Na patelni robimy trzy gniazda (to co jest już na patelni rozsuwamy(...)każdego gniazda wybijamy jedno jajko. Jajka oprószamy solą i pieprzem. Jeśli chcemy, aby żółtka jajek były ścięte całość nakrywamy przykrywką, jeśli nie, to nie ma takiej potrzeby, gotujemy około 8 - 10 minut (pod przykryciem szybciej). Białka jajek powinny nam się ściąć. Całość po ugotowaniu posypujemy natką pietruszki i bazylią. Podajemy z pieczywem :-) Smacznego
kruche babeczkiSkładniki: 1 kg porów (u mnie dwie duże sztuki) 15 dag szynki (w plastrach) 15 dag żółtego sera (w plastrach) puszka ananasów 4 kromki pieczywa
Pobite gary Barbarytudzież ulubioną pizzerię. W pobliżu naszego domu jest jedna, którą odkryłam oczywiście dzięki pewnemu blogerowi ;) Zawsze chętnie tam wracamy. Czasem jednak przygotowuję pizzę w domu. Dla dzieci zawsze z szynką, ewentualnie z dodatkiem ananasa. Dla nas kombinuję już bardziej. Tym razem wybrałam szparagi i por. Bardzo fajne połączenie. Przygotowałam też drugą wersję z mniej klasycznym białym sosem(...)łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki oraz połowy szklanki letniej wody przygotować rozczyn. Odstawić na 20 minut. Mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Sos: puszka
zadanie-gotowanieletniej wodzie i odstawić na 10-15 minut. W misce wymieszać: mąkę, sól oraz cukier. Wlać do miski drożdże. Wyrabiać przez 5-10 minut aż ciasto będzie jednolite. Odstawić na 10 minut, po czym dodać oliwę i wyrobić przez chwilę. Ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 40-45 minut. Na blasze położyć papier do pieczenia, bądź oprószyć blachę bułką(...)kiedy pomidory będą miękkie. 4. W razie potrzeby zblendować do otrzymania gładkiej konsystencji bądź użyć widelca. 5. Gotować do momentu, aż sok z pomidorów odparuje, a sos znacznie zgęstnieje. Powinien znacznie stracić na objętości. 6. Nakładamy ostudzony sos na ciasto Dodatki: 1. Szynkę kroimy na mniejsze fragmenty. 2. Cebulki podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. 3. Ser zetrzeć
KreatywnePinyświetny sposób na zagospodarowanie resztek serów, wędlin czy też warzyw. Wystarczy wrzucić wszystko na patelnię, dobrze doprawić i podać z makaronem -"czary mary" w 15 minut dnie gotowe! Makaron to świetna baza różnorodnych zapiekanek. Nie znam osoby, która nie lubiłaby Lasagne - klasycznej zapiekanej z mięsem, pomidorami, beszamelem i serem czy też Paccheri (grube(...)mąką po czym przesmaż jeszcze chwilę aż leciutko się zezłoci. Dodaj posiekany czosnek, śmietankę wiejską wymieszaną z kilkoma łyzkami wody z gortowania jarmużu. Wymieszaj i gotuj sos kilka kolejnych minut. Podlej go (jeśli trzeba) brokułową wodą do uzyskania właściwej konsystencji sosu. Dopraw solą, pieprzem do smaku. Na końcu dodaj starty ser - mieszaj do momentu rozptopienia się sera. Zestaw
Gotuj Sam!bóle reumatyczne. Warto też wspomnieć, że chrzan rozrzedza krew i w skuteczny sposób obniża zły cholesterol. Składniki: 1 duża główka kapusty pekińskiej 350 g – 400 g mięsa mielonego z szynki lub łopatki 200 g – 250 g pieczarek 80 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 jajko 2-3 łyżki oleju(...)mielona, Papryka słodka mielona, Papryka ostra mielona, Majeranek otarty, Bazylia, Gorczyca, Wykonanie: Kaszę ugotować wg wskazań producenta. Pieczarki pokroić, obgotować w wodzie z ½ łyżeczki soli. Ja gotuję na małym ogniu ok. 5 minut. Cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju wraz z pieczarkami (ok.5 minut). Kasza i pieczarki muszę trochę ostygnąć zanim dodamy je do mięsa. Z główki kapusty zdjąć
Przepisy BabciSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Z podanych składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, zawijamy w folię i odstawiamy na 20 minut. FARSZ: Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy posiekany szpinak, czosnek oraz cebulę , przesmażamy, doprawiamy solą, pieprzem i gałką, studzimy. Dodajemy ser ricotta oraz posiekaną szynkę parmeńską – wszystko razem dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ: Ciasto dzielimy na 2 części, cienko wałkujemy na kwadratowe płaty(...)jednym układamy nadzienie w odstępach ok. 5 cm ( po łyżeczce ). Ciasto wokół farszu smarujemy wodą, przykrywamy drugim płatem, dociskamy wokół nadzienia i radełkiem bądź specjalnym wykrawaczem wycinamy kształt ravioli. Gotujemy w osolonym wrzątku, podajemy gorące posypane parmezanem, Smacznego! Ps. mnóstwo akcesoriów kuchennych ( wśród nich m.in. wykrawacze do ravioli ) znajdziecie w sklepie Garneczki.pl
Ostra na Słodkobyło”… :) Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karkówka) 300 g wątróbki wieprzowej lub drobiowej 1 czerstwa bułka 3 jajka 3 średnie cebule 2 łyżki smalcu sól, pieprz do smaku bulion do ugotowania mięsa olej i bułka tarta do wysmarowania i oprószenia keksówki Mięso myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w bulionie do miękkości. Wątróbkę płuczemy i oczyszczamy(...)błon. Jeśli jest to wątróbka wieprzowa kroimy ją na mniejsze kawałki. Zagotowujemy wodę i zalewamy nią wątróbkę. Po kilku minutach wątróbkę odcedzamy. Ugotowane mięso i zaparzoną wątróbkę mielimy w maszynce do mięsa razem z namoczoną w wodzie i odciśniętą czerstwą bułką. Do masy dodajemy jajka i posiekaną, zrumienioną na smalcu cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Średniej wielkości
Trzeci talerzmięsa z szynki wieprzowej, w swoim składzie nie zawierają fosforanów ani glutaminianu sodu. Polecam Wam te właśnie parówki. Składniki: * 5 parówek na dzień dobry z szynki * 6-7 większych pieczarek * 1/4 czerwonej papryki * 1/4 żółtej papryki * 2 łyżki masła * sól i ostra papryka do smaku * pół łyżeczki majeranku * 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego * woda Wykonanie: Pieczarki(...)plasterki parówki i drobno pokrojone obie papryki. Podlać wodą ( tyle by zakrywała ona parówki i pieczarki ). Doprawić do smaku sola i papryka ostrą, majerankiem. Gotować na małym ogniu około 10-15 minut. Na końcu dodać przecier pomidorowy rozmieszany w pół szklanki wody. Wszystko dokładnie wymieszać. Podawać na ciepło z ulubionym pieczywem. Z powodzeniem można leczo
Zrób to smaczniegotowanym brokułem... Wariantów smakowych jest bardzo wiele. Składniki: ( na 4-5 sztuk ) 2 jajka 2-3 plasterki dobrej szynki 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 cienki plaster żółtego sera 1 łyżeczka mąki 50 ml mleka sól, pieprz Wykonanie: Szynkę i ser pokroić w kosteczkę. Jajka roztrzepać widelcem, dodając mąkę, sól i pieprz. Następnie wsypać pokrojone dodatki - szczypior, szynkę(...)Wymieszać. Masę jajeczną wlać do formy na muffiny. Piec w 170 stopniach C przez 10 minut. Smacznego
kolorowotorcikowogotowania: ok. 12 – 15 minut. MROŻENIE SZPARAGÓW: Jeśli chcemy zamrozić szparagi, należy je najpierw obrać i kolejno zamrozić (bez blanszowania). Chcąc przygotować szparagi, należy wrzucić je na gotującą się wodę, bez uprzedniego rozmrażania. ZASTOSOWANIE SZPARAGÓW: Szparagi można przygotować na wiele sposobów: gotowane we wodzie, pieczone w folii aluminiowej, ugotowane a potem smażone na maśle lub gotowane worku do pieczenia oraz(...)parze. Mogą być serwowane same lub z dodatkiem sosów – świetnie smakują z sosem holenderskim lub zapiekane w szynce parmeńskiej. Mogą być przygotowane w formie kremów i zup lub stanowić dodatek do zapiekanek, omletów, sałatek, tart, pizz, czy też risotta. Ja będę miała dla Was przepis na przepyszne szparagi w chrupiącej panierce z dodatkiem słodko-ostrej salsy. Wypatrujcie
Ostra na SłodkoSKŁADNIKI: CIASTO: • 500g mąki pszennej • 1/4 łyżeczki soli • łyżeczka ziół prowansalskich • 2 łyżki oleju • 50g drożdży rozrobionych w szklance ciepłej wody FARSZ: • kilka plastrów szynki • 20dag
KUCHNIA POLSKA