szynka gotowana 8 minut - 2341 przepisów (strona:69/157)

Kiełbasa ze słoika 359

boczku 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego 1/4 mielonych liści laurowych 1/4 mielonego ziela angielskiego 1,5 łyżeczki soli Wykonanie: Chude części szynki kroimy w drobną kostkę, pozostałe mięso mielimy maszynką do mielenia mięsa. Wkładamy do miski, dodajemy przyprawy i bardzo dokładnie wszystko razem mieszamy, najlepiej mikserem  z hakiem. Miskę przykrywamy(...)razy co 24 godziny.  Słoiki umieszczamy w szerokim garnku wyłożonym ściereczką, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików. Wodę doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 60 minut, zostawiamy do wystygnięcia w garnku i po upływie 24 godzin gotujemy przez 45 minut. Ponownie studzimy i po upływie kolejnych 24 godzin gotujemy przez 30 minut

Kulinarne przygody Gatity
Brokuly i dorsz pieczony z rozmarynem i czerwonym pieprzem 251

chili2 lyzki oliwy lub oleju2 plastrki szynki parmenskiejSposob przygotowania:Dwa odfiletowane kawalki dorsza skrapic sokiem z cytryny i posolic.Przygotowac marynate do ryby.Oliwe wymieszac z drobno pokrojonym rozmarynem i natrzec rybe.Oblozyc czerwonym pieprzem utluczonym w mozdzierzu lub pokrojona papryczka chili.Odstawic na 1/2 godziny lub dluzej.W tym czasie przygotowac dodatki do naszego dania.U mnie gotowane puree z ziemniakow i brokul.Przygotowana rybe zawinac(...)szynke i umiescic na rozgrzanej patelni z reszta marynaty.Smazymy krotko z obydwu stron,po czym przykryc patelnie,zeby ryba doszla.Mozemy rowniez upiec ja w piekarniku.Nalezy piec 15 minut w temperaturze 200 ° C.Gdy filet jest pozbawiony skory lepiej upiec go w piekarniku,poniewaz trudno wowczas  obrocic rybe na patelni.Moja ryba rozsypywala sie niestety przy odwracaniu.Dodatkiem do dzisiejszego dania jest brokul.To

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rolada z kurczaka ze szpinakiem w sosie kaparowo-cytrynowym 296

fetę.Zwijać w roladę.Z plastrów szynki ułożyć prostokąt - kłaść plaster przy plastrze.Na środku prostokąta z szynki położyć delikatnie roladę. Owinąć ją szynką parmeńską.Roladę przenieść na blachę, posmarować delikatnie olejem z zalewy z pomidorów.Piec 30 minut w 180 stopniach C, po tym czasie roladę nakryć papierem do pieczenia i piec jeszcze 10 minut.SOS KAPAROWO-CYTRYNOWY250 ml bulionu drobiowego1(...)śmietany 30%sok z 1/2 cytryny1 łyżka kaparówtymianek, rozmaryn KAMISsól, pieprzZ mąki i masła zrobić jasną zasmażkę. Rozprowadzić ją zimnym bulionem drobiowym.Dolać wino, wsypać po szczypcie ziół. Gotować 5 minut. Po tym czasie dolać śmietankę oraz sok z cytryny - gotować do zgęstnienia. Wsypać kapary, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.Roladę kroić w plastry. Podawać polaną sosem kaparowo

kolorowotorcikowo
Najprostsza pizza 155

Myślicie o szybkim i łatwym obiedzie, gdy wracacie zmęczeni z pracy? Oto najprostsze i najszybsze danie, no i oczywiście bardzo smaczne;) Paczka gotowego, rozwałkowanego kruchego ciasta

Codzienne Gotowanie
Gulasz z szynki wieprzowej 137

mamy w domu ochotę na urozmaicenie albo większą porcję (szczególnie gdy gotuję cały gar oczekując na odwiedziny większej części rodziny:) to dodaję do niej jedne z lub połączone razem wyżej warzywa w mniejszych lub większych proporcjach. Tak, by smakowało wszystkim i było więcej warzyw:) Składniki: 500 g szynki wieprzowej 1 duża czerwona cebula sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek(...)natur) 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie łyżeczka ziarenek gorczycy olej do smażenia Przygotowanie: Na patelni rozgrzej olej i duś mięso pokrojone w kostkę, oczyszczone i osuszone. Po kilku minutach dodaj szklankę bulionu albo szklankę wody wymieszaną z łyżeczką vegetą, liście laurowe, ziele, wymieszaj. Obraną cebulę przekrój na pół i siekaj cienko w talarki półksiężyce. Zeszklij w małym rondelku

Zasmakuj Kuchni
Gulasz z szynki wieprzowej 199

domu ochotę na urozmaicenie albo większą porcję (szczególnie gdy gotuję cały gar oczekując na odwiedziny większej części rodziny:) to dodaję do niej jedne z lub połączone razem wyżej warzywa w mniejszych lub większych proporcjach. Tak, by smakowało wszystkim i było więcej warzyw:) Składniki: 500 g szynki wieprzowej 1 duża czerwona cebula sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek(...)natur) 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie łyżeczka ziarenek gorczycy olej do smażenia Przygotowanie: Na patelni rozgrzej olej i duś mięso pokrojone w kostkę, oczyszczone i osuszone. Po kilku minutach dodaj szklankę bulionu albo szklankę wody wymieszaną z łyżeczką vegetą, liście laurowe, ziele, wymieszaj. Obraną cebulę przekrój na pół i siekaj cienko w talarki półksiężyce. Zeszklij w małym rondelku

Zasmakuj Kuchni
Zapiekanka makaronowa 171

fasolki szparagowej mrożonka bukiet warzyw (brokuł, kalafior, marchewka) 250 g wędliny (szynka,kiełbasa) 1 cebula 250 g żółtego sera 1 szklanka śmietany 18% 2 jajka olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Paprykę, wędliny i cebulę pokroić w kostkę.  Fasolkę gotujemy w wodzie, odcedzamy.    Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy wędlinę oraz paprykę chwilę(...)dodajemy sól, pieprz do smaku.  W dużej misce   mieszamy ugotowany makaron z warzywami i wędliną. Polewamy sosem, mieszamy. Przekładamy do formy. Posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy 20 minut w temperaturze 180 °C. SMACZNEGO

magiczna kuchnia Kasi
Mini pizze na cieście francuskim 166

pizzy.Składniki:420g ciasta francuskiego6 łyżeczek śmietany 18%6 szczypt granulowanego czosnku6 pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki10 czarnych oliwek pokrojonych w paski3 plastry szynki pokrojone w kostkę3 plastry gotowanego boczku pokrojone w kostkęćwiartka małej cebuli pokrojona w kostkężółty ser do posypania wierzchuSposób przygotowania:Włączamy piekarnik na 200 stopni. Na blasze do pieczenia rozkładamy papier do pieczenia. Na nim rozkładamy ciasto(...)odległości 1-2cm od brzegów, ale tak by nie przeciąć ciasta. Wewnętrzne kwadraty smarujemy śmietaną, posypujemy czosnkiem, rozkładamy szynkę i boczek, po 4 ćwiartki pomidorów, oliwki i cebulę. Wszystko posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika na 20 - 25 minut

W kuchni wieczorem
Ziołowe naleśniki z fioletowymi szparagami 200

cytryny50 g szynki surowej szynki Parma lub SerranoWykonanie:make,mleko,jajko,sol i 1 lyzke rozpuszczonego masla wymiesza na gladka mase bez grudek.Odstawic na 10 minut.umyc,osuszyc i posiekac ziola.Wymieszac z ciaste nalesnikowymszparagi umyc pod zimna,biezaca woda.Nastepnie obrac,zaczynajac od nasady glowki kierujac sie ku dolowi.Po obraniu odlamac twarda koncowke.Gotowac 7 minut w wodzie z dodatkiem 1 lyzeczki soli

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Koreczki z tortilii 150

Zwijasy z placków tortilii: na piknik, na girlla, na przekaskę ;) Składniki : 2 placki tortilii, serek śmietankowy kanapkowy - opakowanie 100g, kawałek papryki, ogórka kiszonego, 2 plasterki szynki

Lena Gotuje
Szynka w sosie śmietanowym z pieczarkami 310

Coś dobrego dla każdego :) Gorąco zachęcam. Składniki na szynkę w sosie śmietanowym z pieczarkami (4 porcje): szynka wieprzowa 500 g pieczarki 500 g cebula śmietana 30

Karola gotuje
Spaghetti bolognese (bezglutenowe) 153

wszyscy znają, ale jednak zdecydowałam się moją wersję opublikować, ponieważ jak zobaczyłam w jednym z popularnych programów kulinarnych w telewizji, że pani w restauracji wrzuca mięso mielone do wody, gotuje to, a następnie dodaje przecier pomidorowy z puszeczki i nazywa to spaghetti bolognese, to się załamałam. Może i w ogóle nie istnieje we włoskiej kuchni podobne danie, ale skoro już(...)pomidorowe. 6. Teraz czas na przyprawy, nie żałujemy ich, sypiemy sporo. Może się też okazać, że sos jest za gęsty i trzeba dodać odrobinę wody. Kilka minut dusimy całość. 7. Pod koniec gotowania sosu nastawiamy garnek z wodą, by ugotować makaron. Garść świeżych liści bazylii siekamy drobno. 8. Posiekaną bazylię dodajemy do sosu, mieszamy. 9. Czasem sos wydaje się być

Kawa z mlekiem
Tarta z boczkiem i cebulą 224

Tarta z salami, serem żółtym, suszonymi pomidorami i serem pleśniowym Tarta ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami Tarta z roszponką, szynką i cebulą Tarta porowa z boczkiem Przepis na tartę z boczkiem i cebulą Drukuj przepis Porcji: 10 Czas gotowania: 2 godziny Składniki CIASTO: 1-1,5 szklanki mąki jajko 1/3 kostki masła (200g) szczypta soli NADZIENIE: 250 g boczku(...)sera chedar sól i pieprz folia aluminiowa Przepis 1 Składniki na ciasto łączymy do powstania ładnej, zwartej kuli. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 30 minut. 2 Boczek kroimy w kostkę. Podsmażamy do zrumienienia na patelni. Cebulę kroimy w pióra i dodajemy do boczku. Do całości dodajemy łyżkę masła, łyżkę octu balsamicznego, tymianek oraz doprawiamy solą

Kuchnia Bazylii
Makaron z pieczarkami 149

makarony – makaron z kurczakiem – penne z szynką parmeńską – makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami MAKARON Z PIECZARKAMI Ilość porcji: 2 Przygotowanie: 15-20 minut Składniki: – 250 g makaronu farfalle – 7-10 pieczarek(...)sera koziego miękkiego – parmezan lub inny dojrzewający ser do posypania – 1 łyżka oliwy do smażenia – sól, pieprz Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. W czasie gotowania makaronu przygotuj posiekaj cebulę oraz czosnek, a pieczarki pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj czosnek i cebulę, podsmaż około 2 minut i dodaj pieczarki. Duś pieczarki około

nietylkopasta.pl
DROBIOWE MEDALIONY Z PIEKARNIKA 211

szynki gotowanej ORAZ:  folia aluminiowa do zawinięcia wykałaczki WYKONANIE: Mięso oczyszczamy z kości, żył itp. Natkę, szczypiorek i koperek kroimy i dodajemy do masła (rozrabiamy widelcem) mieszamy, dodajemy oregano, rozmaryn oraz niewielką ilością soli oraz pieprzu.  Mięso nacinamy w poprzek, tak żeby zrobiła się kieszonka. Środek posypujemy przyprawą warzywną, nakładamy 1/3 masła, kawałek sera oraz plasterek szynki. Składamy(...)solą, pieprzem i przyprawą do mięs. Spinamy wykałaczką. Każdy kawałek osobno zawijamy w folię. Układamy na blaszce i pieczemy w 200 stopniach C ustawienie góra dół ok. 30-40 minut. Pod koniec pieczenia mięso odwijamy z folii i krótko zapiekamy w celu zarumienienia mięsa. Mięso kroimy na pół lub w plasterki. Podajemy, wcześniej należy wyciągnąć wszystkie wykałaczki. Smacznego :) MAŁA RADA

Pani na deser