bardzo drobną kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekam. Szynkę wraz z cebulą, czosnkiem i przyprawami podsmażam na oleju do zarumienienia. Następnie dodaję paprykę. Smażę około 15-20 minut do miękkości mięsa, często mieszając. Ziemniaki kroję w kostkę, układam na brytfance, obsypuję przyprawami i polewam olejem. Piekę około 20 minut w 240 stopniach. W trakcie pieczenia mieszam 2-3 razy(...)podsmażam na maśle. Pomidora sparzam, obieram ze skórki, kroję w drobną kostkę, dodaję do cebuli i duszę około 5 minut z dodatkiem przypraw i świeżej bazylii, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodaję koncentrat i wodę, dokładnie mieszam, chwilę gotuję na małym ogniu. W razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchniawielokrotnie Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na bigos według receptury moich rodziców Składniki: Kapusta kiszona – 3 kg Wołowina np. goleń – 400 g Łopatka wieprzowa – 500 g Szynka – 250 g Boczek wędzony – 250 g Kiełbasa – 250 g Smalec – 40 g Grzyby suszone np. podgrzybki – 50 g Śliwki węgierki suszone – 80 g Ziele angielskie – 2 ziarenka Kapustę spróbować i jeśli(...)największego garnka, aby było łatwo ją mieszać. Dodać grzyby i śliwki. Całość zalać zimną wodą na ok 2 cm ponad kapustę. Gotować bez przykrycia na małym ogniu przed ok 1 godzinę. Następnie gotować pod przykryciem przez 30 minut. W tym czasie mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na tłuszczu i dodać do kapusty. Całość gotować przez kilka godzin
Ola la LCHFciągu tygodnia jadamy w róznych porach i rzadko razem spotykamy się w kuchni. W niedzielę królują jajka, najczęściej jest to jajecznica z szynką, pomidorem, serem żółtym i szczypiorkiem, albo jajka sadzone lub na miękko. Szparagi i jajka sadzone to moje best of. Składniki na 2 porcje duże(...)Szparag złamie się w odpowiednim miejscu, gdzie nie będzie już włókien. • Zagotować ok. 1 litra wody z solą i odrobiną cukru, wrzucić szparagi i gotować 7 minut. Delikatnie odcedzić i zalać zimną wodą, najlepiej z lodem. • Na patelni rozgrzać masło, najlepiej klarowane, i „posadzić jajka”, posolić i usmażyć
To co kochamzrobić coś do jedzenia co rozgrzeje porządnie i se smakiem zapraszam na leczo kiełbasiane . Składniki 10 średnich ziemniaków 5 sztuk serdelka z szynki ( bądź parówki z szynki ) 3 kolorowe papryki 2 cebule 2 cukinie 10 pieczarek 5 łyżek ketchupu 2 łyżeczki pieprzu ziołowego sól do smaku pieprz czarny(...)obieramy i także kroimy w kostkę,pieczarki ,paprykę , jak mamy wszystkie warzywa przygotowane , przesmażamy około 10 minut , na koniec dodajemy cebulę pokrojoną w talarki i pokrojoną parówkę bądź serdelki , wszystko zalewamy wodą aż nasze warzywa będą zakryte , dodaje ketchup , przyprawy i gotujemy na małym ogniu do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Jak ziemniaki są miękkie , doprawiamy solą
Mój Smakdodałam paprykę i obiad gotowy. Składniki: 500g mięsa mielonego z szynki 3 jajka 1 czerstwa bułka + mleko do namoczenia 1 cebula 1 rozgnieciony ząbek czosnku pół czerwonej papryki sól i pieprz 2 jajka do panierki bułka tarta olej do smażenia słoiczek marynowanej papryki Trzy jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na pół. Bułkę namaczamy w mleku, cebulę(...)doprawiamy solą i pieprzem. Bierzemy kulkę mięsa, rozpłaszczam na dłoni, na środku kładziemy połówkę jajka i formujemy kotlet. Odstawiamy na deskę. Uformowane kotlety wystawiamy do lodówki na 30-40 minut. Dwa jajka roztrzepujemy, olej rozgrzewamy na patelni. Schłodzone kotlety moczymy w jajku, obtaczamy w bułce tartej i smażmy na złoto z każdej strony. Ciepłe kotlety są bardzo delikatne
Gotowanie i blogowaniełyżeczki soli Fotorelacja z gotowania: Przygotować warzywa do krojenia: umyć, wytrzeć do sucha, obrać/wyciąć gniazda nasienne. Kolejno kroić warzywa: cebulę - w dość grube półplasterki, czosnek - w drobną kostkę, paprykę - w większe kawałki, cukinię (ze skórką!) - w ćwiartki; pomidora (sparzonego i obranego ze skórki!) - w kostkę. Kiełbasę pokroić w półpasterki, szynkę w półsłupki(...)dużej patelni z grubym dnem - lub opcjonalnie grubym garnku - podsmażyć na umiarkowanym ogniu kiełbasę oraz szynkę, aż lekko się zarumienią, a tłuszcz się wytopi. Zdjąć z patelni na talerz. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę do zeszklenia. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez minutę. Gdy się zez łoci, z powrotem wrzucić na pate lnię kiełbasę z szynką. Dołożyć cukinię
Grunt to przepis!SKŁADNIKI: 400 g kaszy jaglanej 800-1000 g mięsa wieprzowego z szynki (zmielić na średnich oczkach) 2 szalotki 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 1 łyżka suszonego lubczyku 1 główka kapusty białej, można użyć włoskiej (nie za mała i nie za duża) PRZYGOTOWANIE: Kaszę ugotować wedle zaleceń producenta. Do kaszy dodać mięso, drobno posiekaną szalotkę i czosnek(...)odrywać liście. Każdego liścia wypełnić farszem i zawijać (postaraj się ciasno). Dno garnka wyłóż "zepsutymi" liśćmi. Układaj gołąbki jeden obok drugiego. Zalej wrzątkiem i gotuj. Z innych pozostałych liści zrób przykrywkę. Gotowałam tak 40 minut na średnim ogniu. SOS DO GOŁĄBKÓW: 2 puszki pomidorów 1/3 szklanki kaparów natka pietruszki 1 szalotka 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku
ClauditteMissCookingmakaronem lub grzankami. Dzięki serkom topionym zupa uzyskała ciekawy kolor i niesamowity smak. Składniki na 6 porcji : 2 litry wody 0,5 kg mięsa mielonego, np. z szynki 1 duża marchewka 1 pietruszka (korzeń jak i pęczek) 1 łodyga selera naciowego 1 biała część pora 100 g pieczarek 300 g serka topionego śmietankowego sól, pieprz ewentualnie 1 łyżka bułki(...)pokroić w cienkie plasterki. Do garnka wlać 2 l wody, dodać warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler i por) i gotować pod przykryciem. W międzyczasie na suchą patelnię wysypać pokrojone pieczarki. Od razu przyprawić je solą. Smażyć na średnim ogniu (dosłownie kilka minut; muszą lekko puścić sok i zmienić kolor). Mielone mięso przełożyć do miski. Przyprawić solą oraz pieprzem. Na sam koniec
Ugotowaćsosem pomidorowym oraz sałatką. Bardzo polecam z Chrupiącą sałatą z dressingiem słodko-ostrym , która w tym towarzystwie idealnie się sprawdziła. Składniki: (4-6 porcji) 0.5kg mięsa mielonego z szynki 250g ryżu 1 jajo 1 cebula 1-2 łyżki oleju do usmażenia cebuli 1 główka białej kapusty 5 łyżek wody Składniki sosu pomidorowego: 1 czubata łyżka mąki 3 łyżki(...)instrukcji na opakowaniu. Ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i usmażyć na 1-2 łyżkach oleju. Kapustę poszatkować. Wrzucić do dużego gara z wrzącą i dobrze posoloną wodą. Gotować ok. 10 minut (w przypadku młodej kapusty, obgotowywanie może nie być konieczne). W misce wymieszać mięso mielone z usmażoną cebulką, ryżem oraz jajem. Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Na dnie naczynia
Moja Delicjamięsa mielonego - ja użyłam z szynki 0,5 kg ryżu - ugotować 2 cebule - pokroić i zrumienić na maśle łyżka koncentratu pomidorowego przyprawa do mięsa mielonego, np. Kamis pieprz, sól - do smaku 2 jajka Z podanych składników wyrobić farsz. Kapusta biała - wyciąć "głąb". W dużym garnku zagotować wodę, włożyć do niego kapustę - gotować i odrywać pojdeńyczo liście. Sos pomidorowy: Dla leniwych(...)koncentratu, 1/2 kostki rosołowej - zagotować. Doprawić do smaku. Można zagęścić łyżką mąki. W liście nakładać farsz, zwijać i układać w naczyniu żaroodpornym. Gołąbki zalać sosem pomidorowym. Piec około 90 minut. Do gołąbków podałam pieczone kartofelki i sos tzatziki. Pieczone kartofelki Ziemniaki obrać, obgotować, by trochę zmiękły. Ostudzić i pokroić w ćwiartki. Ułożyć na blasze polać oliwą, posypać przyprawą
kolorowotorcikowoKolejna pizza na cienkim cieście. Tym razem wersja dla mojego mężusia z pieczarkami i serem pleśniowym. składniki: ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn
Monia miesza i gotujeDziś zapraszam na pyszną domową pizzę z dodatkiem bazyliowego pesto oraz przyprawy do pizzy po sycylijsku Kamis.składniki:300 g mąki pełnoziarnistej3/4 szklanki wody letniej25 g
Monia miesza i gotujeDelikatne,kremowe skrzydełka z dodatkiem pysznych oliwek sprawia,iż potrawa nabiera bardzo charakterystycznego , pikantnego smaku.Zapraszam. 1 kg.skrzydełek z kurczaka 2 puszki pomidorów w zalewie 8 dag.szynki gotowanej 10 dag.oliwek zielonych lub pół na pół z czarnymi 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka tymianku Sól i pieprz(...)soli i pieprzu , posmarować nią skrzydełka kurczaka.Mięso smażyć porcjami na mocno rozgrzanej patelni , a po zdjęciu z niej , zabezpieczyć przed wystygnięciem.Cebulę , czosnek , szynkę oraz paprykę włożyć na patelnię i dusić około 10 minut na słabym ogniu , dodać pomidory z puszki , całość zagotować.Skrzydełka kurczaka ponownie przełożyć do rondla , dusić w sosie pomidorowym około 40 minut.Oliwki przekroić na pół
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisię je! Przyrządzam domowy pasztet, schab gotowany, a teraz mogę robić różne szyneczki/ kiełbasy! To moja pierwsza próba! Musiałam pomóc sobie przepisami, które znalazłam w internecie, dołożyłam trochę swoich ulubionych przypraw i myślę, że warto spróbować tej wędliny! Ma wyrazisty, zdecydowany smak. Jeśli wolicie łagodny smak zmniejszcie ilość przypraw! SKŁADNIKI: 1,2 kg. szynki wieprzowej 1 1/3 łyżki soli peklowej(...)łyżeczka majeranku roztartego w palcach 50 ml letniej wody 1 łyżeczka żelatyny WYKONANIE: Mięso kroimy w dość drobną kostkę, dodajemy sól peklową i wyrabiamy ręcznie ok 20 minut, aż szynka puści kolagen i będzie mocno klejąca, mięso szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki na 20 godzin., szynkę wyjmujemy z lodówki, siekamy lekko w malakserze lub przekręcamy w maszynce
Kuchnia Beatyczosnki 3 łyżki masła 2 szklanki bulionu może być z domowej kostki rosołowej 2 łyżki mąki do zasmażki sol, pieprz gałka muszkatołowa sposób przygotowania Z łopatki ( lub szynki) wykrajamy foremne kawałki mięsa. W sporej misce mieszamy ze sobą sól, pieprz, ocet jabłkowy, domowe maggi, oraz cebulę pokrojoną w krążki. Kotlety z łopatki wkładamy do miski(...)wcześniej wyjęte z marynaty, osuszone i oprószone w mące mięso z łopatki. Mięso z patelni przekładamy do garnka, zalewamy je bulionem, dodajemy marchew, oraz seler i gotujemy na niewielkim ogniu przez 45-50 minut. Teraz możemy rozgrzać na patelni masło i przesmażyć na nim drobno posiekane ząbki czosnku. Do przesmażonego delikatnie czosnku, dodajemy dwie łyżki mąki i całość smażymy
Miód i pieprzpracy, że po pierwszych kilkunastu minutach mamy już obrane, umyte i pokrojone wszystkie warzywa, które będą nam potrzebne. Natka pietruszki już posiekana, czosnek drobno pokrojony, a cebulka wypełnia całą miseczkę. I kiedy wszystko mamy przygotowane, możemy zabrać się do dalszej pracy. Łukasz informuje nas co będziemy robili - oj będzie pysznie - będzie pieczona szynka z puree z topinamburu i sosem miodowo(...)makaronem sojowym, amerykańskie żeberka BBQ oraz coś co z pewnością zabierzemy ze sobą do domu - suszona wędlina ze schabu! Zabieramy się do pracy - topinambur trafia do garnka i gotuje się na puree. Przygotowujemy przyprawy do natarcia szynki i gotową wstawiamy do piekarnika - i nawet tu Łukasz pyta czy wolimy przygotować jedną dużą pieczeń czy mniejsze kawałki! Decydujemy się na jedną
Plate of JoyPóki jeszcze chłodniej proponuję zupę meksykańską: ostrą, aromatyczną i pożywną. pół kg mięsa mielonego z szynki po pół papryki czerwonej, żółtej i zielonej dwie suszone papryczki chili 2 ziemniaki (chociaż z trzy też nie byłoby za dużo) puszka fasoli czerwonej puszka kukurydzy 2 cebule bulion wieprzowy około 2 l pół łyżeczki kuminu pół łyżeczki papryki słodkiej pieprz, sól olej(...)patelni na dużym ogniu podsmażamy ziemniaki pokrojone w dużą kostkę i posypane kuminem. Do garnka z bulionem dodajemy: mięso, ziemniaki i pokrojoną w kostkę paprykę oraz papryczki chili. Gotujemy 15 minut, dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie jeszcze papryką. Gotujemy do miękkości
Humanistka w kuchniMakaron wrzucić do gotującej osolonej wody i ugotować al dente. Odcedzić, przełożyć do naczynia w którym będziemy podawać sałatkę. Do oliwy wrzucić rozdrobniony czosnek i delikatnie polać makaron,wymieszać... resztę oleju pozostawić do polania sałatki po wierzchu. Na makaronie ułożyć liście bazylii, pomidora pokrojonego w ósemki, awokado i paprykę w plasterki, ser pleśniowy w kostkę. Szynkę pozawijać w stożki(...)gałązkami szczypiorku i listkami pietruszki. Wycisnąć sok z mandarynki i połączyć go z oliwą. Skropić całość delikatnie, opruszyć solą morską, pieprzem, tymiankiem i odstawić do lodówki na 15 minut. Bogactwo smaków zasługuje na to aby wykonać tę pyszną i w sumie bardzo prostą sałatkę. Polecam i życzę smacznego
Gosia gotujeMojego ulubionego bakłażanka postanowiłam wrzucić na pizzę. Do towarzystwa dorzuciłam mu ostatnie już własne pomidorki oraz mozzarellę. Przyznam szczerze, że pizza z bakłażanem jest przepyszna i
Monia miesza i gotujeWitam serdecznie Propozycja na smaczne kotlety z cukinią i twarogiem, przepis jest bardzo prosty a tak przygotowane kotlety możemy podać same jako przekąskę między posiłkami, podać
Uwaga Babcia Gotuje