szynka gotowana 8 minut - 2341 przepisów (strona:73/157)

Poniedziałek: Tagliatelle al ragu 186

nadmiar podzielić na porcje dla dwóch osób i zamrozić. W nagłej potrzebie (np. wygłodniali niespodziewani goście) lub też w ramach zaplanowanego menu, rozmrażamy sos (podgrzewając go wolno w rondlu), gotujemy makaron i jedzenie, które zadowoli każdego – nawet teściową – gotowe! Tagliatele zaplanowaliśmy na poniedziałek, ale sos przygotowaliśmy już w niedzielę. Dobrze mu to zrobiło, bo najlepiej smakuje następnego dnia. W poniedziałek(...)minutach smażenia dodaj do warzyw posiekane drobno prosciutto. Smaż kolejne 2 minuty. Krok 3 Podkręć ogień i dodaj mięso na mocno rozgrzaną patelnię. Mielone nie powinno się dusić, ale ładnie przesmażyć. Rozdrobnij mielone mięso tak by nie było zbitych grudek. Kiedy zbrązowieje (powinno to zająć ok. 4-5 minut) dolej wino i gotuj przez chwilę, aż alkohol odparuje. Krok

Niedzielny kucharz
Wtorek: Szybka pizza w 3 krokach 135

energicznymi ruchami 10 minut. Następnie przykryj ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Krok 2 W międzyczasie przygotuj sos. Włóż do rondelka małą obraną cebulę, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, 2 łyżki masła. Zalej passatą. Wstaw na kuchenkę, zagotuj, zmniejsz temperaturę i gotuj na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Na koniec posól i popieprz do smaku. Krok

Niedzielny kucharz
Szybka pizza w 3 krokach 243

energicznymi ruchami 10 minut. Następnie przykryj ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Krok 2 W międzyczasie przygotuj sos. Włóż do rondelka małą obraną cebulę, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, 2 łyżki masła. Zalej passatą. Wstaw na kuchenkę, zagotuj, zmniejsz temperaturę i gotuj na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Na koniec posól i popieprz do smaku. Krok

Niedzielny kucharz
Galaretka z zielonego groszku z mięta 145

żelatyny moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody. Bulion gotujemy a następnie dodajemy do niego odciśniętą żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Groszek wsypujemy do gotującej się osolonej wody i gotujemy około 10 minut. Odsączamy. Po 2 łyżki groszku przekładamy do miseczek. Zalewamy go kilkoma łyżkami bulionu z rozpuszczoną żelatyną. Odstawiamy do zastygnięcia. Resztę groszku miksujemy ze śmietaną oraz miętą.. Masę(...)salaterek z groszkiem w bulionie. Odstawiamy do lodówki. Przed podaniem salaterki wstawiamy na chwilę do ciepłej wody aby łatwiej można było wyjąć galaretki na talerzyki. Podajemy z chipsami z szynki lub wstążkami z zielonego ogórka

Bon appetit mon amie
Mięsne roladki w ziołach 157

plastry szynki lekko wędzonej lub gotowanej -4 plastry żółtego sera -4 małe korniszony -4 łyżeczki musztardy delikatesowej -mieszanka ziół suszonych: czosnek, bazylia, oregano, rozmaryn, zielona pietruszka, majeranek, biały i czarny pieprz, tymianek, skórka cytryny, papryka słodka i ostra lub inna podobna mieszanka ziół Każdy płat mięsa smarujemy łyżeczką musztardy, nakładamy plaster szynki, plaster sera, korniszon i zwijamy na pół, przekłuwając(...)rozeszły. Wierzch roladek obficie obsypujemy mieszanką ziołową. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W żaroodpornym garnku układamy roladki, wkładamy do piekarnika i obniżamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy 40-45 minut. Jako dodatek polecam duszoną kapustę kiszoną i ziemniaki pure

Kulinarne przemyslenia
Barszcz biały chrzanowy. Zupa chrzanowa na wędzonce z białą kiełbasą. 248

aromatyczny, szybki w wykonaniu, bez zakwasu, doprawiony sporą ilością chrzanu, majeranku, czosnku, zaprawiony śmietaną. Zupa wspaniała nie tylko od święta. Polecam :) Składniki - 30-40 dkg wędzonki ( u mnie mala szynka wędzona, może być wędzony boczek) - 25 dkg swojskiej cienkiej kiełbasy - 6 białych kiełbas parzonych - marchewka, pietruszka, kawałek selera - cebula, czosnek ( 3-4 ząbki ) - 3-4 łyżki tartego chrzanu - 180 gram(...)garnka, zalać zimną wodą, posolić, zagotować, dodać kiełbasę, listek laurowy, 2-3 ziarna pieprzu i ziela angielskiego, pokrojone w słupki warzywa, całą cebulę i ząbki czosnku. Gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut. Wędzonkę, kiełbasy, cebulę wyjąć z wywaru. Do zupy dodać śmietanę rozrobioną z mąką, chrzan i majeranek, chwilkę jeszcze pogotować, ewentualnie doprawić do smaku solą, czy mielonym pieprzem

Kuchnia z widokiem na ogród
Sos grzybowy z mięsem wieprzowym z szynki 201

grzybowy z mięsem wieprzowym z szynki Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Sos grzybowy Składniki :    30 dag mięsa wieprzowego  3 średniej wielkości cebule pół miseczki grzybów (prawdziwki) 3 łyżki mąki 1,5 szklanki wrzątku 2 łyżki śmietany (proponuje śmietanę do zup) sól i pieprz Vegeta  olej(smalec) Przygotowanie(...)przykryciem 30 min. W czasie gdy mięso się dusi przygotowujemy grzyby obieramy, kroimy. Pokrojone grzyby wsypujemy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy przez 5 min. Następnie odcedzamy grzyby. Kolejno kroimy cebulę w gruba kostkę. Po 30 minutach duszenia grzyby i cebulę wsypujemy do garnka z mięsem. Całość solimy, pieprzymy, dodajemy vegety i dusimy pod przykryciem do momentu gdy mięso

Sprawdzone przepisy kulinarne
CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM I KASZĄ JAGLANĄ 323

Także nie bójcie się i sypcie szczodrze ziołem!:D Polecam!SKŁADNIKI (dla 4 - 6 osób):3 średniej wielkości cukinie (np. kolorowe, żółte i zielone)0,5 kg mięsa mielonego z szynki (może być również z łopatki albo mieszane wieprzowo - wołowe)1 torebka (100 g) kaszy jaglanej1 cebula2 duże ząbki czosnku4 łyżki oliwy z oliwek 1/3 - 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego(...)ostrego sera żółtego do utarciaDODATKOWO DO WYDRĄZONYCH CUKINI:1,5 łyżki oliwy z oliweksól pieprz1 łyżeczka soli do gotowania kaszy jaglanejWYKONANIE:W małym garnku zagotuj wodę z solą i ugotuj kaszę jaglaną według instrukcji na opakowaniu (u mnie 15 minut).Odcedź kaszę i odłóż na bok.Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.Cukinie dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Przekrój

Słodko-Słony Świat Ilony
Schab gotowany 780

Polecam kolejną pyszną wędlinkę gotowaną. Tym razem jest to schabik. Przygotowywany tym samym sposobem jak szynka gotowana ale z nieco innymi przyprawami i troszkę krócej gotowany. Myślałam, że uzyskam bardziej intensywny aromat chrzanu, ale jest on raczej bardzo delikatny. Jednak wędlinka  na kanapki wyszła pyszna.składniki:1,5 kg schabu2-2,5 l wody4 łyżki soli2 łyżki(...)łyżka ziaren jałowcaSchab oczyścić z wszystkich błonek. Mięso przełożyć do garnka, wlać wodę, tyle aby pokryła mięso. Dodać wszystkie przyprawy oraz majonez i chrzan. Całość zagotować, od zagotowania gotować 5 minut. Wyłączyć gaz i zostawić tak mięsko na 12 godzin. Po tym czasie ponownie wszystko zagotować i gotować 5 minut. Odstawić do wystudzenia. Gdy wszystko wystygnie wyjąć mięso i dokładnie

Monia miesza i gotuje
Filet z kurczaka w szynce parmeńskiej czyli jak ożywić nudnego kurczaka 198

Filet z kurczaka sam w sobie zawsze wydaje mi się zbyt suchy, dlatego też owinęłam go aromatyczną szynką parmeńską. A w środku ostra niespodzianka. Składniki : Pojedyncza

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Maślany bigos z młodej kapusty 320

obowiązkowym dodatkiem jakim jest masło (duuużo masła), które cudownie podbija smak i nadaje tej fantastycznej maślanej nuty- to mój przepis na smaczny bigosik :) Z dodatkiem boczku, kiełbaski czy chudej szynki też wyśmienicie smakuje, jednak ja preferuję bez :) Do ziemniaków, do klusek, do pajdy chleba... Mniam, po prostu... * młoda kapusta- 2 średniej wielkości główki (około 2 kg) * marchewka- 2 duże * cebula(...)rozgrzanej oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Dodać równie drobno posiekaną kapustę, wrzucić listek i ziele, wsypać suszoną włoszczyznę, podlać wodą (wystarczy 1/2 szklanki) i doprowadzić do wrzenia. Gotować bez przykrycia, maksymalnie 20 minut- z czego 10 minut przed końcem dodać masło, a 2-3 minuty- tartą marchewkę. Na końcu bigos doprawić solą, pieprzem oraz świeżym koprem. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Makaron z cukinią, suszonymi pomidorami i wiórkami ormiańskiego sudżuk 218

Przyrządzenie tego makaronu zajmuje dosłownie 20 minut a jest to jedno z najpyszniejszych dań jakie jadłam. Nowością w tym przepisie jest dodatek ormiańskiego sudżuk - jest to długo suszona wędlina o bardzo intensywnym smaku, można ją zastąpić szynką parmeńską lub inną suszoną wędliną/kiełbasą. Polecam jednak spróbowanie tego ormiańskiego specjału - ja długo szukałam zastosowania dla tej kiełbasy - tutaj pasuje idealnie(...)suszone pomidory 1/2 opakowania dowolnego makaronu Malma kilka łyżek startego na wiórki ormiańskiego sudżuka lub innej długo suszonej kiełbasy oliwa z oliwek sól, pieprz Do dzieła!!! Makaron gotujemy al dente. Cukinię kroimy w cieniutkie plasterki i dusimy na oliwie aż będzie miękka. Posypujemy solą i pieprzem. Sudżuk (jest bardzo twardy) kroimy ostrym nożem w formie drobnych wiórek. Makaron łączymy

sierotka maRysia w kuchni
Letni bigos 218

chce nam się długo przebywać w kuchni, każdy spałaszuje go z apetytem! Taki obiad to podstawa w sezonie. Składniki: 1 główka młodej kapusty 1/2 kg szynki wieprzowej 40 dag boczku gotowanego 1 duży pęczek koperku 2 cebule 4 łyżki oleju 1,5 szklanki rosołu 1 łyżka mąki pszennej przyprawa do gołąbków jarzynka lub sól do smaku pieprz grubo mielony(...)kosteczkę cebulę oraz boczek, doprawić jarzynką i dusić do miękkości mięsa pod przykryciem, gdy mięso już zmięknie dodać pokrojoną kapustę wlać rosół, dodać posiekany koperek i gotować jeszcze około 10-15 minut, po czym zrobić zawiesinę z mąki i zagęścić bigos. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą do smaku. Podawać gorące danie

Wanilia i Kardamon
Pasztet domowy 188

Mięso pokroić w plastry i włożyć  do dużego garnka. Dodać przyprawy i wszystkie warzywa. Gotować wszystko ok. 1,5 godziny pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodać wątróbkę, bułki i pogotować jeszcze 5 minut. Po wystudzeniu mięsa ( najlepiej następny dzień ) trzykrotnie zmielić mięso oraz wątróbkę a także namoczone bułki. Do zmielonej masy dodać  żółtka, sól, pieprz, majeranek do smaku(...)wyłożyć plastrami słoniny. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni C. Jaki rodzaj mięsa dobry jest na pasztet?   Łopatka, karczek, biodrówka , szynka. ( Schab jest zbyt suchy więc nie polecam

Na słodko lub wytrawnie
Roladki z kurczaka faszerowane fasolką szparagową 218

ząbki czosnku 2 łyżki startego parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek Olej rzepakowy do smażenia Sól, pieprz Sposób przygotowania: Na początku fasolkę szparagową obieramy, odcinamy końce i usuwamy włókna. Gotujemy al dente w osolonej wodzie. Ugotowaną fasolkę oblewamy zimną wodą, odcedzamy całość i kroimy na większe kawałki lub zostawiamy je w całości. Na patelni musimy rozgrzać oliwę. Wrzucamy ugotowaną fasolkę(...)każdy oprószamy solą i pieprzem. Każdy płat mięsa układamy na dwóch skrzyżowanych plastrach szynki. Do fasolki dodajemy starty parmezan. Fasolkę rozkładamy na przygotowanych plastrach mięsa. Mięso zwijamy na roladki a końce szynki zakładamy do środka. Olej rozgrzewamy na patelni. Roladki smażymy na wolnym ogniu po kilka minut z każdej strony, aż skórka się zarumieni. Usmażone roladki wykładamy na papierowy ręcznik

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Roladki z kurczaka faszerowane fasolką szparagową 351

ząbki czosnku 2 łyżki startego parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek Olej rzepakowy do smażenia Sól, pieprz Sposób przygotowania: Na początku fasolkę szparagową obieramy, odcinamy końce i usuwamy włókna. Gotujemy al dente w osolonej wodzie. Ugotowaną fasolkę oblewamy zimną wodą, odcedzamy całość i kroimy na większe kawałki lub zostawiamy je w całości. Na patelni musimy rozgrzać oliwę. Wrzucamy ugotowaną fasolkę(...)każdy oprószamy solą i pieprzem. Każdy płat mięsa układamy na dwóch skrzyżowanych plastrach szynki. Do fasolki dodajemy starty parmezan. Fasolkę rozkładamy na przygotowanych plastrach mięsa. Mięso zwijamy na roladki a końce szynki zakładamy do środka. Olej rozgrzewamy na patelni. Roladki smażymy na wolnym ogniu po kilka minut z każdej strony, aż skórka się zarumieni. Usmażone roladki wykładamy na papierowy ręcznik

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Placek po węgiersku 194

patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać placki na całą patelnię, smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu można osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Gulasz: 500g szynki wieprzowej (lub łopatki) 2 cebule 1 duża marchew 2 papryki (u mnie czerwona i żółta) 1 duży mięsisty pomidor (lub łyżka koncentratu pomidorowego) 1 ząbek czosnku 1 gałązka rozmarynu 1 łyżeczka(...)patelni rozgrzać olej , mięso obsmażyć z obu stron, dodać cebulę, czosnek, marchew. Smażyć chwilę, dodać paprykę, pomidor, rozmaryn, zalać ok 500ml gorącej wody, zagotować, przykryć. Gotować na małym ogniu ok. 45 minut, od czasu do czasu mieszając (w razie konieczności podlać wodą). Gdy mięso będzie bardzo miękkie, doprawić do smaku solą i przyprawami. Mąkę uprażyć na suchej patelni, zagęścić gulasz

Obiad gotowy
Zapiekanka ziemniaczana z szynką 166

Składniki : 1 kg ziemniaków średniej wielkości około 300-400 g szynki (wędliny, u mnie różne kiełbasy i szyneczki) 1 duża cebula 200 ml śmietany 30% 100 ml mleka 2% 1 duze jajko 300 g żółtego sera olej  łyżka masła sól, pieprz, zioła prowansalskie Przygotowanie :  Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy obieramy z łupin i kroimy w plastry. Wędlinę wraz(...)ponownie ziemniaków. W miseczce mieszamy śmietanę z mlekiem i jajkiem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Zalewamy zapiekankę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 minut. Po tym czasie posypujemy zapiekankę startym żółtym serem, zapiekamy do roztopienia sera. Podajemy oprószając posiekanym szczypiorkiem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
JAJKA W KOSZULCE / JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU – jak zrobić idealne? 194

jajko po benedyktyńsku – każdy o nim słyszał, ale nie każdy robił. Jest świetnym pomysłem na śniadanie albo kolację. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem, dodatkiem smażonego chrupiącego boczku albo szynki parmeńskiej, jak również podane ze szparagami i sosem holenderskim. Robi się je niezwykle szybko i zaskakują zarówno podniebienie, jak i oczy! Koniecznie spróbujcie! Jak zrobić to idealne? Zobaczcie! JAK UGOTOWAĆ(...)dopiero następnie wpuszczamy na gorącą wodę. * Woda nie powinna wrzeć – powinna mieć temp. 85C. * Do wody dodajemy odrobinę octu ( ok. 1 łyżka na litr wody ) * Jajka gotujemy ok. 2-3 minuty w zależności od tego czy było prosto z lodówki czy w temperaturze pokojowej. * Gotujemy w dużym, wysokim garnku spuszczając jajka bezpośrednio na wodę, nie z dużej wysokości. * Przed

Ostra na Słodko
Czekoladowe naleśniki z serem 184

miałam dzisiaj ani siły , ani czasu na gotowanie. Musiałam upiec na jutro dla mojego starszego syna tort z okazji urodzin, ale o tym jutro Wam napiszę. Wykombinowałam czekoladowe naleśniki z serem i zupę. Jeśli nie lubicie naleśników na słodko to polecam naleśniki z serem i szynką (przepis) Ciasto: 2 szklanki mąki 2 jajka 2 łyżki cukru ( lub według własnych smaków(...)twarogu 2-3 łyżki śmietany cukier do smaku olej do smażenia Ciasto  Wszystkie składniki ciasta ubić mikserem lub trzepaczką. Ciasto odstawić w chłodne miejsce na  15 minut, aby "odpoczęło". Patelnię rozgrzać z bardzo małą ilością oleju i smażyć cienkie naleśniki. Ser ugnieść wraz ze śmietaną i cukrem. Smarować każdy naleśnik serem i zawijać. czekoladowe naleśniki czekoladowe naleśniki

O kuchni z uczuciem
Pieczarki faszerowane szynka i żółtym serem 176

wędzonej makreli. Dzisiaj proponuję wersję bardziej tradycyjną z szynką i żółtym serem...polecam. Składniki: 12 średnich pieczarek 2 jajka 150 g  ostrego sera żółtego 150 g szynki gotowanej 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 ząbki czosnku kilka gałązek szczypiorku 2 łyżki bułki tartej sól i pieprz i suszone oregano do smaku 2-3 łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Pieczarki(...)surowe jajka, śmietanę, pokrojone w drobną kostkę ser, szynkę oraz szczypiorek i czosnek wyciśnięty przez praskę.  Doprawiłam solą, pieprzem i oregano, wymieszałam i tak przygotowanym farszem wypełniłam kapelusze pieczarek.  Po wierzchu lekko skropiłam oliwą, posypałam bułka tartą i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 stopi na 30 minut. Podałam zaraz po wyjęciu z piekarnika z zieloną sałatą polaną

Gosia gotuje

Proponowane wyszukiwania