Saltim bocca 212koniec połowę plasterka lub jeśli ktoś chce całą zwiniętą szynkę parmeńską. Całość spinamy wykałaczką, którą potem musimy pamiętać wyciągnąć ;)Kurczaka smażymy na odrobinie oleju, najpierw od strony gdzie ułożyliśmy szynkę, teraz solimy i pieprzymy wierzch, odwracamy i smażymy drugą stronę (nie za długo, bo kurczak dojdzie jeszcze w piekarniku, a lepiej żeby nie był za suchy). Kurczaka odkładamy na blachę(...)piekarnika na dosłownie 5 minut (z funkcją termoobiegu).Sposób przyrządzenia kaszy:Do garnka wlewamy oliwę z oliwek, smażymy na nim rozgnieciony czosnek oraz 2-3 listki szałwii. Trochę rumienimy czosnek, a następnie wrzucamy do garnka kaszę żeby ją uprażyć. Po chwili dodajemy troszkę wina, doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy wodę.Zasady gotowania kaszy jęczmiennej:ugotowanej na sypko
upichcic
Keks wytrawny z kurkami, szynką i żółtym serem 173Przepis autorski (mój). Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, świetnie smakuje i kusząco pachnie. Idealnie sprawdzi się na pyszne śniadanie, czy zwykłą przekąskę. Latem
Di gotuje
Kotlety z szynki i otrębami owsianymi 212Składniki: 40 dkg mielonej szynki 10 dkg otrąb owsianych 1 średnia cebula pokrojoną w drobną kostkę 1/2 papryki czerwonej pokrojoną drobną kostkę 1 ząbek czosnku
kgwjanczewo
Szynka drobiowa z szynkowaru 255Szynka drobiowa z szynkowaru 2016-06-09 17:05:32 Domowe wyroby w postaci pasztetów, pieczonych mięs i wędlin robiłam zawsze tradycyjną metodą w piekarniku. Sceptycznie podchodziłam do zakupu szynkowaru, traktując go jako kolejny, zagracający kuchnię sprzęt. Jednakże nie byłabym sobą, gdybym nie podjęła się kolejnego wyzwania. Już po pierwszym użyciu zmieniłam opinię na temat tego(...)gadżetu. Wyroby z szynkowaru są wyjątkowo delikatne, soczyste i bardzo smaczne. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 1 hr 30 min Czas całkowity 1 hr 50 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 1 hr 30 min Czas całkowity 1 hr 50 min Składniki 800 g filetów z kurczaka 300 g mięsa indyczego mielonego
Wędrówki po kuchni
Makaron z sosem pomidorowym i kiełkami 235kurczakiem – makaron z pieczarkami – penne z szynką parmeńską – makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami Makaron z sosem pomidorowym i kiełkami Ilość porcji: 2 Przygotowanie: 15 minut Składniki: – 250 g makaronu gnocchi, muszle(...)czosnek drobno posiekaj. Na oliwie podsmaż cebulę z czosnkiem, a następnie dodaj drobno posiekane chilli. Jego ilość zależy Dodaj na patelnię passatę pomidorową i 100 ml wody z gotującego się makaronu. Duś ok 2 minut. Przełóż sos do blendera, dodaj orzechy nerkowca trochę soli i pieprzu i zblenduj na jednolity sos. Spróbuj i dopraw w razie potrzeby. Połącz
nietylkopasta.pl
Potrawka z wieprzowiny w cytrynach 175zalewamy wodą do poziomu cytryn. Całość podgotowujemy przez około 10 minut, często mieszając, aż skórki będą miękkie. Cebule kroimy w piórka, paprykę w paski, a czosnek przeciskamy przez praskę. Szynkę kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju do lekkiego przesmażenia i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażamy cebulę, paprykę i czosnek, uważając(...)przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na około 45-60 minut, aż mięso będzie miękkie, a sos odparowany. Pod koniec dodajemy kolendrę i tymianek oraz wcześniej przygotowane cytryny (bez soku). Delikatnie mieszamy, gdy sos jest zbyt gęsty możemy dodać nieco wody, w której gotowały się cytryny. *źródło: Kuchnia Lidla Artykuł Potrawka z wieprzowiny w cytrynach pochodzi
Pieguskowa Kuchnia
Recepta na pizzę jak z pizzerii: idealne ciasto i sos pomidorowy 14306czosnku - łyżka oliwy - oregano, bazylia, morska i świeżomielony pieprz do smaku Dodatki: - 100 g mozzarelli pozostałe dodatki zależą tylko od Was i Waszych upodobań. U mnie były to: boczek, szynka, kukurydza, pieczarki, cebula Przygotowania zaczynamy od ciasta, ponieważ musi mieć czas aby wyrosnąć. 1. W malej ilości ciepłej wody rozpuszczamy drożdże. 2. Do oddzielnej, sporej miski przesiewamy(...)ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy sos bazowy: 1. W rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy posiekany ząbek czosnku i chwilę smażymy, by wydobyć z niego smak, ale uważamy żeby nie zaczął robić się brązowy, bo sos będzie gorzki. 2. Dodajemy pomidory z puszki, łyżeczkę bazylii, oregano i cukru. 3. Gotujemy na małym ogniu aż nadmiar
Cook&Love
Gulasz z szynki z papryką i fasolką szparagową 189Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 1 cebula pół papryki czerwonej pół papryki żółtej 1 mały koncentrat pomidorowy szklanka zielonej fasolki szparagowej (mrożonej) kilka małych suszonych kawałków chili peperoncini mąka pszenna olej sól Sposób wykonania: Umyte mięso kroimy w małą kostkę, oprószamy solą i obtaczamy w mące. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy mięso do zrumienienia. Tak podsmażone zalewamy przegotowaną wodą(...)dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę, szklimy na patelni i wrzucamy do garnka. Paprykę kroimy w cienkie paski i również przesmażamy aby zmiękła. Dodajemy do całości razem z fasolką szparagową i paroma papryczkami chili (około 2 małych kawałków). Całość dusimy jeszcze około minut. Podajemy z kaszą pęczak
Qchnia po prostu
Bułeczki drożdżowe nadziewane szynką, oliwkami i serem 202gram margaryny 1 jajko 1 ½ łyżki oleju Nadzienie 50 gram szynki gotowanej 50 gram żółtego sera 50 gram wypestkowanych oliwek 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka gęstej śmietany Sól, pieprz Żółtko do posmarowania bułek Czarnuszka, sezam do posypania bułek Wykonanie: Wyrabiamy cisto drożdżowe z podanych składników. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Szynkę mielimy w maszynce ( można też użyć małego miksera ), ser ścieramy(...)natłuszczonej formie. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy rozmąconym żółtkiem i posypujemy czarnuszką lub sezamem. Pieczemy w temperaturze 200 o C przez około 30 minut. SMACZNEGO
Smaki Ewy
Makaron Boloński 202zawsze bazyliowa. :)Składniki na 4 porcje Mała marchewka 2 łyżki oliwy z oliwekMała cebulka ½ liścia selera naciowego 500 g mielonego mięsa dobrej jakości – u mnie szynka wieprzowa ząbek czosnku kilka listków tymianku i szałwiiduże opakowanie makaronu pappardelle 150 g startego parmezanu (ewentualnie inny ser) sól, pieprz ¼ szklanki mleka(...)przed wrzuceniem mięsa zioła zdejmujemy. Gdy mięso się dobrze podsmaży dodajemy wcześniej podsmażone warzywa, całość zalewamy mlekiem i bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy około 10 minut w razie potrzeby dolewając bulionu.Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu w lekko osolonym wrzątku, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Parmezan (albo inny ser) ścieramy na małych oczkach i odstawiamy. Na rozgrzaną
Słodkie Przyjemności
"...sama prowadzę się, jak chcę, gdzie chcę"* - pasterz na talerzu. 217oczywiście ona sięga tematów o wiele poważniejszych. Szczerze mówiąc często nie zgadzam się z jej postrzeganiem życia, ale i tak bardzo cenię jej kreatywność. Dlatego zachęcam wszystkich do praktykowania gotowania opartego o wybrane przepisy, ale również o swobodne podchodzenie do ich modyfikowania. Niech będzie tak, że sami prowadzimy się kulinarnie, jak chcemy, gdzie chcemy. Najważniejsze będzie, żeby finalnie nakarmić swoja(...)godzinę, tylko od czasu do czasu mieszam. Po tym czasie dorzucam posiekany drobniutko czosnek i majeranek. Duszę pod przykryciem kolejne 30 minut. Teraz należy oprószyć całość dania mąką, porządnie zamieszać i jeszcze kilka minut dusić, posolić i popieprzyć według chęci. Mięsko rozpada się delikatnie i pyyyysznie smakuje! Nadaje się do mrożenia w szczelnych pojemnikach. Podawać można w towarzystwie wybranej
I tu będę miała takie te
Crostini z pastą z fasoli i czosnku, pieczoną szynką serrano i szałwią 368Nastał weekend. Czas się odprężyć. Można to zrobić samemu lub w gronie przyjaciół. Bez względu na to, która opcja nas czeka, zawsze warto mięć jakąś przekąskę
W kuchni wieczorem
Placki ziemniaczane z mięsno-warzywnym gulaszem-pyszne :) 233Witam Kochani dziś zapraszam na pyszne placki ziemniaczane z mięsno-warzywnym gulaszem-pyszna propozycja na obiad, która zasmakuje każdemu :) GULASZ -500g mięsa wieprzowego np łopatka, szynka -1 cebula -2 małe ząbki czosnku -0,5 małej cukinii -0,5 puszki kukurydzy (puszka 340g) -1 duża marchew lub 2 małe -6 średnich pieczarek -łyżka masła -sól, pieprz do smaku -zioła(...)dodajemy marchew pokrojoną w talarki oraz pokrojone w niewielka kostkę mięso. Całość podlewamy lekko wodą i dusimy około 10-15 minut. Dodajemy drobno pokrojoną cukinię, czosnek, pieczarki i wszystko dusimy ok 5 minut. Dodajemy przyprawy i kukurydzę i gotujemy chwilę. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość mieszamy, gotujemy 2 minutki i gotowe. PLACKI ZIEMNIACZANE Zmielone ziemniaki dajemy do miski
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
ROLADA Z MIĘSA MIELONEGO 243łyżka kaszy manny niecała łyżka soli ok. 0,5 łyżeczki mielonego kminku i pieprzu łyżeczka przyprawy do mięs ok. 10-16 plasterków szynki wieprzowej użyłam gotowanej ok. 6-10 plastrów sera żółtego ok. 100 g gotowanego boczku w plasterkach (mi wystarczyło, ale można ew. kupić trochę więcej) WYKONANIE: Mięso mieszamy z jajkiem, bułką, manną i przyprawami. Porządnie wyrabiamy (najlepiej(...)zaklejamy końce. Delikatnie odkładamy roladę na bok, a na folii układamy boczek. Na środek boczku dajemy roladę i ponownie zawijamy w folię. Pieczemy w folii 25 minut w 180 stopniach C. Wyciągamy mięso i odwijamy. Dopiekamy jeszcze w 230 stopniach ok. 20 minut aż z boczku wytopi się tłuszcz i będzie przypieczony. Uwaga tłuszcz trochę pryska
Pani na deser
Zapiekany filet z piersi indyka 209Każdy z nas ma czasami takie dni kiedy nie chce się nic gotować, albo wszystko idzie jak po grudzie, kompletnie nic nie wychodzi. Kiedy nadchodzi taki dzień, lepiej zrezygnować z dodatkowych stresów i po prostu coś zamówić na dowóz. Ostatnio dowiedziałam się o pewnej stronie foodpanda.pl - miejsce, dzięki któremu możemy w łatwy sposób zamówić jedzenie przez internet. Szybko(...)zrobiłam w ten dzień? Pokusiłam się o rzecz banalną, a wyglądającą i smakującą absolutnie fantastycznie. Nadziewany filet z piersi indyczej, zawinięty w szynkę i upieczony. Całość naszej pracy zajmie nam dosłownie 5 minut, a pieczenie kolejne 50 - w niespełna godzinę uzyskamy obiad idealny! Soczysty kawałek mięsa, a zapachy unoszące się po domu z pieczenia z pewnością poprawią nam nastrój! :) Jest
Plate of Joy