Bułeczki śniadaniowe z szynką. 242Witajcie Kochani. Dziś mam dla Was przepis na pyszne, puszyste bułeczki drożdżowe, nadziane szynką i prażoną cebulką. Bułki idealnie sprawdzą się na
Rozpustne gotowanie
Szynka w miodzie i piwie (pieczona w rękawie) 218https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Szynka wyszła aromatyczna, soczysta i dobrze doprawiona. Mięso nadaje się na obiad lub po schłodzeniu
Di gotuje
Gulasz po meksykańsku 251różnych sieci sklepów. Tym razem po porównaniu różnych ofert, dobre jakościowo produkty potrzebne do przygotowania tego dania, znalazłam w korzystnej cenie TUTAJ . Składniki: 1 kg łopatki lub szynki wieprzowej 100 g boczku wędzonego 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 marchewki 1 puszka kukurydzy 1 puszka czarnej lub czerwonej fasoli 2 łyżki koncentratu lub przecieru pomidorowego 1 łyżka alkoholu(...)cebulą i czosnkiem. Zdjąć z patelni i na wytopionym tłuszczu lekko obsmażyć mięso. Wszystko włożyć do garnka, zalać gorącą wodą lub bulionem warzywnym i gotować pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 30 minut. Płyn ma zakrywać mięso. Na patelni roztopić masło i delikatnie podsmażyć na nim marchewkę, następnie dodać ją do garnka z mięsem. Po około 50 minutach
Kuchcik gotuje
Serowe roladki z papryką 246Roladki serowe z papryką, to kolejna wersja tej fantastycznej przekąski, którą można również zrobić z pieczarkami, szynką, ogórkiem kiszonym, szpinakiem lub innymi składnikami. Wersja z papryką jest o tyle fajna, że można ją zrobić tradycyjnie lub na ostro. Dla mnie wszystkie wersje tej przekąski są dobre :) spróbujcie sami :) Składniki: ½ kg sera Gouda 150gr serka topionego 3 jajka (ugotowane na twardo(...)pieprzymy, po czym dobrze mieszamy w jedną masę. Ser gouda kroimy na drobniejsze kawałki, po czym wkładamy go do mocnego woreczka, który umieszczamy w garnku z gotującą się wodą. Po około 5 minutach sprawdzamy czy ser jest już miękki. Jeśli tak, wyjmujemy go z woreczka i zlepiamy w jedną kulką. Następnie wałkujemy na grubość około 3 – 5mm. Na rozwałkowanym serze
Smakowy Raj
Piersi z kurczaka pod pierzynką szpinakową 376Szpinak nie każdy lubi, do niedawna również nie byłam jego fanką. Jednak w połączeniu z odpowiednimi składnikami staje się naprawdę wspaniałym dodatkiem. Jest to
Mania Gotowania
DORSZ W SZYNCE PARMEŃSKIEJ NA CYTRYNOWYM RISOTTO 222każdym filecie układamy po 2 listki szałwii i ciasno zawijamy w 2 plastry szynki parmeńskiej. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Obsmażamy filety po 2-3 minuty z każdej strony, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na około 8 minut. Gotowość ryby sprawdzamy wbijając koniec noża w środek filetu - powinien lekko zagłębić się w mięsku(...)około 2 minuty. Wsypujemy ryż i smażymy mieszając przez 2-3 minuty. Dolewamy wino i odparowujemy. Stopniowo po około 1/3 szklanki wlewamy gorący bulion, co chwilę mieszając i przykrywając potrawę. Kolejną porcję bulionu dolewając dopiero wtedy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Powinno to zająć około 15-20 minut. Dodajemy skórkę oraz sok z cytryny i gotujemy jeszcze
cool and minty
Risotto ze szparagami i bekonem 202bekonem – przepyszne, kremowe, delikatne. Idealne na sezon szparagowy. Przepyszny, aksamitny ryż, chrupiące szparagi i lekko chrupki bekon, który można także zastąpić np. wędzonką krotoszyńską, albo surową wędzoną szynką (np. myszką). Risotto wcale nie jest trudne, jeśli tylko przestrzega się wszystkich zasad i używa się dobrego gatunku ryżu. Risotto ze szparagami i bekonem może stanowić zarówno przekąskę, jak i danie(...)chrupko bekon. Wyjąć z rondla. W tym samym rozpuścić masło i zeszklić cebulę z czosnkiem. Wsypać ryż i także mieszając go zeszklić. Dodać dużą chochlę bulionu. Mieszając gotować kilka minut, aż ryż wchłonie bulion. Dodać kolejną porcję bulionu i powtórzyć. W połowie dodawania bulionu, do ryżu wlać wino, wymieszać aż ryż wchłonie wino. Stopniowo porcjami dodawać resztę bulionu, mieszając
Pociąg Do Kuchni
Wędzone wędliny 218Peklujemy: 1,3 kg szynki wieprzowej 1,3 kg boczku ze skórką 1,3 fileta z indyka 1,3 karkówki 1,3 łopatki sól gruba morska 5-8 ząbków czosnku 5-8 liści laurowych 5-8 ziaren jałowca 5-8 ziela angielskiego 5-8 ziaren pieprzu 1 opakowanie suszonego majeranku Wykonanie: Mięso myjemy oraz osuszamy, nożem o ostrym zakończeniu przekuwamy(...)kilku miejscach mięso, aby dobrze się zapeklowało. W garnku gotujemy wodę razem ze solą oraz przyprawiani i studzimy. Wystudzoną wodą zalewamy w misce mięso i odstawiamy na 4-5 dni w chłodne miejsce. Ilość wody oraz soli dodajemy według kalkulatora http://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-mokro-i-10.html Mięso 12 godzin przed wędzeniem wyjmujemy z zalewy, osuszamy i zakładamy siatki. Postępujemy podobnie
kgwjanczewo
Kalarepki nadziewane ( mocno koperkowe ) 220kalarepy , miksuję i robię na tej bazie sos koperkowy. Czas : 1 godzina Składniki : 2 duże kalarepy 10 dag chudego mięsa wieprzowego ( użyłam kawałek polędwicy , ale może być od szynki) 1/2 szklanki ugotowanego ryżu 1 cebula 2 listki świeżych listków tymianku 1/2 pęczka pokrojonego koperku 2 łyżki oleju maggi w płynie pieprz mielony sól 2 łyżki masła 1 pełna(...)Wypełnić kalarepki farszem. Ułożyć w garnku .Wsypać obok wydrążony z kalarepek miąższ pokrojony drobno. Położyć też odcięte wierzch kalarepek. Zalać wodą .Dodać szczyptę soli i gotować ok. 30 minut od zagotowania aż kalarepy będą miękkie( to zależy jak duże są kalarepy- mniejsze będą dobre po 25 minutach , na duże trzeba będzie 40 minut). Wyjąć ostrożnie kalarepy. Do sosu
Buniabaje w kuchni
Forszmak lubelski ;) 698Składniki: 500 g wieprzowiny ( schab, szynka lub karkówka) 150 g wędzonej kiełbasy 5 plasterków wędzonego boczku olej do smażenia czerwona papryka 5 średnich ogórków kiszonych 2
Czerwona Porzeczka
Włoska pizza na cienkim cieście (oryginalny przepis na ciasto i sos + 3 rodzaje pizzy) 278dwóch godzin, zależnie od tego, jak ciepło jest w pomieszczeniu. Sos: Przeciskamy przez praskę czosnek i przesmażamy go na oliwie kilka chwil, a następnie dodajemy resztę składników sosu. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 min., by mocno się zredukował i zgęstniał. Na koniec miksujemy sos blenderem. Wyrośnięte ciasto ugniatamy i dzielimy na 4 części. Formujemy kule, rozpłaszczamy(...)pomidor Oliwa z oliwek (opcjonalnie) Ciasto smarujemy sosem, posypujemy 2/3 ilości mozzarelli - według upodobań. Pieczemy 8-10 minut do zrumienienia. Gotową pizzę posypujemy resztą sera, układamy plastry pomidorów i świeżą bazylię. Od razu podajemy. Możemy skropić oliwą. PIZZA Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ, RUKOLĄ I MOZZARELLĄ: - 1 placek pizzy + 1/4 sosu (z przepisu bazowego) dodatki: Mozzarella - 1/2 kulki Szynka parmeńska/prosciutto
Moje Kuchenne Rewelacje
Pity z mięsem mielonym na sposób indyjski 213Pity z mięsem mielonym na sposób indyjski Pyszne pity nadziane mięsem mielonym przyprawionym po indyjsku, z warzywami i sosem jogurtowo-czosnkowym. Danie szybkie, bardzo łatwe w
Mania Gotowania
Wytrawne roladki z ciasta francuskiego 263Jeśli zastanawiacie się co można by przygotować na przyjęcie i zbytnio się nie napracować to polecam te pyszne zawijaskiJ Są ekspresowe w wykonaniu, można je
Mania Gotowania
Pieczeń z cukinią i bobem 267Bób nigdy nie gościł na moim stole.W tym roku po raz pierwszy i już wiem że na pewno będzie się pojawiał coraz częściej.Jest bardzo zdrowy
Ala piecze i gotuje
Ruloniki z parówką i serem na cieście do pizzy 788Ostatnio mam lenia na gotowanie i pieczenie. I kombinuję z daniami takimi na szybko i z minimum roboty. Powiem wam, że pozytywnie się zaskoczyłam. To na prawdę coś fajnego, innego i szybkiego. Składniki: 1 gotowe ciasto do pizzy 150 g krojonej mozzarelli parówki cienkie z szynki 97% mięsa 1 butelka gotowego sosu bolońskiego (360 ml) 1 łyżka masła(...)dół ruloniki. Masło roztopić wymieszać z ziołami i czosnkiem. Posmarować z wierzchu ruloniki. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 210 stopni góra-dół z termoobiegiem i piec około 20 minut aż ciasto ładnie się zrumieni
Ala piecze i gotuje