szynka gotowana 8 minut - 2341 przepisów (strona:89/157)

GULASZOWA A'LA STROGONOW 235

syci, aromatyczne warzywa podkręcają smak a przyprawy rozgrzewają. Wspaniale sprawdza się jako danie jednogarnkowe. Podana z chrupiącą bagietką zaspokoi głód nawet wymagającego głodomora :)) Składniki: 80 dkg schabu (łopatki, karkówki, szynki) 2 średnie cebule czerwone 200g pieczarek 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 łodyga selera naciowego 3 ziemniaki puszka pokrojonych pomidorów w sosie własnym olej(...)większego garnka i zalać bulionem lub jeśli nie mamy - wodą. Dorzucić liść laurowy, ziele angielskie. Dodać pokrojoną w paski paprykę, pokrojone w plasterki marchewki i pokrojony seler naciowy. Gotować ok 15 minut po czym dorzucić plasterki pieczarek (wcześniej umyte), ziemniaki pokrojone w kostkę oraz pomidory w sosie własnym. Gotować do momentu, aż mięso i warzywa będą miękkie. Na koniec doprawić

Walijskie Pichcenie
Szparagowa misa rozmaitości 136

inne pomysły na szparagi: prosta sałatka ze szparagami i jajkiem sałatka z bobem i zielonymi szparagami pieczarki portobello ze szparagami omlet ze szparagami i chili zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńską pieczone młode warzywa tartaletki ze szparagami ziołowa sałatka ze szparagami zielona pizza ze szparagami zielone szparagi z sadzonymi jajkami makaron pełnoziarnisty ze szparagami omlet z zielonymi szparagami i pieczarkami(...)rozmaitości Czas przygotowania: 15 minut Składniki: pęczek zielonych szparagów 6 ugotowanych w mundurkach młodych ziemniaków 3 jajka ugotowane na twardo 1 pęczek rzodkiewek świeże zioła do posypania ( u mnie kolendra i pachnotka) 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki musztardy oliwa z oliwek sok z 1 cytryny sól pieprz  Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy zdrętwiałe końcówki i gotujemy na parze przez

Kulinarne przygody Gatity
Pulpeciki z warzywami 156

Składniki (na 1 porcję – 4 pulpety) - ok. 120 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej, - pół marchwi (ok. 52 g), - 1/8 papryki czerwonej (ok. 19 g), - łyżka natki pietruszki (ok. 4 g), - łyżka koperku (ok. 8 g), - ząbek czosnku, - jajko (ok. 50 g), - 2 łyżki kaszy manny (ok. 30 g), - 1/3 woreczka ryżu (ok. 33 g), - 100 g fasolki szparagowej zielonej(...)solą, pieprzem, papryką i wyrabiamy na jednolitą masę. 3. Formujemy średniej wielkości kulki i obtaczamy w łyżce kaszy manny. 4. Pulpeciki wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20-25 minut. 5. Pulpeciki podajemy z ryżem, fasolką szparagową i szczypiorkiem. Pulpeciki są bogate w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z mięsa i jaja) które pełni funkcje budulcową, - kwas foliowy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Aromatyczne leczo z papryką i cukinią 197

Składniki: 500 g szynki wieprzowej przyprawa do wieprzowiny 6 kiełbasek śląskich 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 czerwone papryki 2 młode cukinie żółte 2 młode cukinie zielone  6 średnich pomidorów malinowych 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki wędzonej papryki w proszku chili do smaku 2 łyżki słodkiej papryki posiekana natka pietruszki lub lubczyk olej do smażenia sól(...)oleju i dodać do mięsa. Zalać mięso wrzątkiem, by je przykryło i gotować do miękkości. W tym czasie kiełbasę pokroić w kostkę i przesmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać do wywaru. Kiedy mięso już będzie prawie miękkie dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę, a po 5 minutach pokrojoną w kostkę cukinię (ze skórką). Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę i zblendować. Kiedy

Czerwień i błękit
BIGOS DOMOWY 140

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 200 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 45 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 15-20 Składniki: 2 kg kapusty kiszonej, 30 dag karczku, 30 dag mięsa z szynki, wędlina (u mnie 10 plastrów) - opcjonalnie, 100 g boczku wędzonego, 2 laski kiełbasy, 5 grzybów suszonych, 5 śliwek suszonych, 2 średnie cebule, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 3 ziarna(...)pokrojone grzyby i śliwki. Zagotowuję. W międzyczasie siekam cebulę, mięso, wędlinę i kiełbasę kroję w kostkę. Wszystko odsmażam na smalcu na rumiano, dodaję do kapusty. Całość dodaję do kapusty, gotuję przez godzinę na wolnym ogniu. Po tym czasie dodaję resztę przypraw: paprykę słodką, sól, w razie potrzeby - również pieprz. Gotuję jeszcze godzinę. Zimny bigos chowam do lodówki. Następnego dnia gotuję

JejKuchnia
zupa gołąbkowa 191

można ją oczywiście zrobić też teraz, do czego Was bardzo namawiam, ponieważ zupka jest wspaniała i bardzo pyszna. No to zaczynamy: SKŁADNIKI -500g mięsa (może być szynka wieprzowa lub łopatka) -0,5 główki kapusty -2 cebule -1 koncentrat pomidorowy dobrej jakości -3 marchewki -3 ząbki czosnku -troszkę oleju -łyżeczka słodkiej papryki -150g ryżu -dodatkowo wegetę, pieprz oraz maggi(...)dodajemy zmielone mięso, oraz marchewkę. Wszystko mieszamy i chwilkę dusimy. Dodajemy kapustę i czosnek przepuszczony przez praskę. Dusimy całość chwilkę na małym ogniu.  Następnie dodajemy wodę. I gotujemy około 7 minut, po tym czasie dodajemy ryż i gotujemy do miękkości ryżu. następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy.  Całość mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut. Zupa wychodzi lekko gęsta

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
ZUPA FASOLOWA- TRZY FASOLE, FASOLÓWKA 212

duży Jaś, Jaś karłowy i drobna biała fasola) - 500g obranych warzyw (marchew, korzeń pietruszki) - 2 łodygi selera naciowego - por, kawałek białej części - 600g obranych ziemniaków - ok.600g wędzonki (chudy boczek, szynka itp.)- u mnie czym więcej tym lepiej, mam tylko później problem z pojemnością gara..., ciągle mało miejsca.. - 8 kulek ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 5 łyżek dobrego, aromatycznego majeranku(...)łyżkami majeranku. Zalewamy wodą (mniej więcej do 2/3 wys. garnka), zamykamy pokrywę i wstawiamy garnek na palnik. Doprowadzamy do wrzenia, palnik zmniejszamy na mniejszy (u mnie "4") i gotujemy ok.60-70 minut. Po tym czasie palnik wyłączamy, garnek odstawiamy na ok.10-15 minut, następnie odpowietrzamy zawór i dopiero otwieramy. Dolewamy wodę do uzyskania pożądanej konsystencji, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, kurkumą i solą

Smaczne Zdrowe
Domowa szynka gotowana i domowy chleb ze słonecznikiem / Bread with sunflower seeds at ham 299

znacie smaku domowych wędlin i zapachu pieczonego w domu chleba, koniecznie przetestujcie! Szynka gotowana i domowy chleb ze słonecznikiem Recepturyznajdziesz na tym blogu:) Przepis na domową szynkę wg receptury na GOTOWANY SCHAB  poniżej zaś przepis na  PYSZNY DOMOWY CHLEB Składniki: 2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka do podsypania blachy (do wypieku chleba zalecana jest mąka pszenna(...)odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy ciasto do podsypanej mąką podłużnej foremki typu keksówka, Ustawiamy temperaturę na 210 stopni i pieczemy około 45 minut. Jeżeli przed końcem tego czasu uznamy, że chleb ma już mocno zrumienioną skórkę, należy przykryć go folią aluminiową. Wyjmujemy chleb z foremki i studzimy na kratce (musi pooddychać od spodu

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pikantne tartletki 153

Ponieważ zostało mi nieco ciasta z niedzielnego śniadania , postanowiłam je wykorzystać i następnego dnia na kolację zrobić ponownie tarteletki, tym razem z nieco innym farszem

Codzienne Gotowanie
Sałatka z szynką, ananasem i ziemniakami 170

https://www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com       Przepis autorski (mój).  Prosta i szybka sałatka, która smakuje naprawdę rewelacyjnie. Kiedyś nie przepadałam za

Di gotuje
Kieszonki naleśnikowe z jajkiem sadzonym 219

łyżka masła 1 średnia cebula (ok. 80g) 1 duży ząbek czosnku 2 duże garście szpinaku (ok. 40g) 4 plasterki sera (u mnie Królewski) 4 duże plasterki szynki (u mnie Gotowana extra) 4 jajka sadzone (zobacz wpis: Jak zrobić jajko sadzone? ) szczypiorek sól i pieprz do smaku *szklanka o pojemności 250ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kieszonki naleśnikowe z jajkiem sadzonym – Wykonanie(...)st.C. Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć naleśniki, a na nich najpierw plaster sera, potem plaster szynki, farsz szpinakowy, a na koniec jajko sadzone. Złożyć brzegi naleśników do środka, tworząc kieszonki. Piec naleśniki przez 5 minut lub do uzyskania pożądanej konsystencji żółtka. Po wyjęciu z piekarnika oprószyć naleśniki posiekanym szczypiorkiem. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Kieszonki naleśnikowe

Kulinarne Przeboje
SZYNKA W GALARECIE Z WARZYWAMI 521

temperatury wiec doskonale się sprawdza do zamrażania. Składniki: 600 ml wywaru z kurczaka 2 gotowane jajka 40 dag szynki dobrej jakości 1/2 puszki groszku 1/2 puszki kukurydzy  1 gotowana marchewka  4 łyżki żelatyny natka pietruszki  2 ząbki czosnku sól,pieprz  Gotowy wywar zagotować,doprawić solą,pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Następnie rozpuścić w nim dokładnie(...)jajko.Zalewamy kilkoma łyżkami wywaru- tak by jajko było przykryte.Wstawiamy do lodówki do stężenia. Kukurydzę i groszek odsączamy,marchewkę i szynkę kroimy w kostkę.Kukurydzę,groszek i marchewkę mieszamy ze sobą. Połowę tych warzyw wykładamy na zastygniętą galaretkę.Następnie układamy pokrojoną szynkę oraz drugie jajko pokrojone w plastry.Ponownie zalewamy galaretką do wysokości jajek i wkładamy do lodówki do stężenia.  Resztę

Niespełnione zdolności kulinarne
Szybka pizza z patelni 211

Witajcie ponownie :) Dziś pokażę Wam mój sposób na szybką i smaczną pizzę z patelni. Jest to przepis dość prosty, i dla osób, który najdzie ochota własnie

Gotuj z Mąką
Schab pod pierzynką 227

godzinę (a najlepiej całą noc przed przygotowaniem). Majonez połączony ze startym serem tworzą na potrawie białą "pierzynkę". Danie można podać z ziemniaczkami gotowanymi lub pieczonymi. Polecam! Schab pod pierzynką Składniki na 8 sztuk: 8 plastrów mięsa (schabu, szynki wieprzowej, filetów z kurczaka lub indyka), lekko rozbitych 1 cebula ząbek czosnku 1 duża marchew 1 por 6 pieczarek 5 łyżek majonezu(...)chwili dodajemy marchew i chwilę razem dusimy. Następnie dorzucamy pieczarki i smażymy, aż warzywa zmiękną, doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy pora i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Zdejmujemy z palnika i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Majonez mieszamy z serem. Mięso układamy na blaszce wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Na każdym kawałku mięsa układamy łyżkę warzyw. Na warzywach

Smak mojej kuchni
Zupa gulaszowa 279

doskonałą propozycją na obiad. Jest sycąca i świetnie rozgrzewa. Możecie ugotować ją dzień wcześniej i po powrocie z pracy będzie czekał na Was pyszny obiad.  700g mięsa z szynki lub łopatki duża cebula 2 łyżki mąki pszennej 5 pieczarek 5 dużych ziemniaków 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 2 średnie marchewki korzeń pietruszki 2/3 szkl zielonego groszku mały koncentrat(...)każdej strony. Oprószamy mąką, chwilę smażymy. Dodajemy posiekaną cebulkę, po ok 5 minutach pokrojone pieczarki. Smażymy ok 10 minut. Całość zalewamy ok 1,5 l gorącej wody. Dodajemy pokrojoną w talarki marchew, i pokrojony w kostkę korzeń pietruszki. Dorzucamy liście laurowe i ziele ang. Zupę gotujemy do miękkości wszystkich składników. Wtedy dodajemy groszek, paprykę i pokrojone w kostkę ziemniaki

Smakołyki Asi