szynka gotowana 8 minut - 2341 przepisów (strona:91/157)

Kotlety mielone najlepsze 196

rodzina uwielbia! Jeśli zrobicie je dokładnie zgodnie z przepisem, jestem pewna, że je pokochacie tak jak my :) Do tych kotletów używam mięsa z szynki. Mięso mielone drobiowe zostawiam do gotowanych klopsików . Dodaję do nich na patelnię jabłka - usmażone w tłuszczu z kotletów smakują niesamowicie! Na naszą trzyosobową rodzinę jest to obiad na dwa dni. Z przygotowanej masy z mięsa mielonego(...)mięsa mielonego w szynki 1 kajzerka 0,5 szkl. mleka 1 cebula 2 jajka (wielkość M) sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia oraz: 2 łyżki wody opcjonalnie - 1 duże jabłko lub dwa małe (jabłka, które trzymają kształt - Rubin, Gala, Delikates) Bułkę porwać na małe kawałeczki i zalać mlekiem. Odstawić na 15 minut. Cebulę zetrze na tarce o dużych otworach. Mięso

Posadzone i zjedzone
Potrawka mięsno- warzywna z makaronem penne 170

woli :) Potrawka z dodatkiem makaronu jest bardziej syta i skutecznie napełni głodne brzuchy. Polecam, póki są dostępne świeże warzywka.   Składniki: ½kg chudej szynki wieprzowej 300g kiełbasy z szynki 2 łyżeczki sosu sojowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 papryki czerwone 2 małe cukinie 300g pieczarek 2 pomidory 300g makaronu penne lub kokardki 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego(...)posiekanym czosnkiem. Dodajemy do odparowanego mięsa wraz z pokrojonymi w kostkę papryką, cukinią (wcześniej obraną) oraz pieczarkami. Podlewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem 15 minut. W osobnym naczyniu, w osolonej wodzie gotujemy al dente makaron. Przecier pomidorowy mieszamy z mąką i ½ szklanki zimnej wody i odrobiną gorącego wywaru. Dodajemy do reszty, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na końcu

Kuchnia w czekoladzie
ZUPA KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW 214

naprawdę warto pokusić się o przygotowanie tej zupy w sezonie choć raz :)  Do podania proponuję proste grzanki na maśle, smażone chrupiące kawałki szynki szwarcwaldzkiej lub bekonu albo groszek ptysiowy. Warto również zostawić podczas gotowania główki szparagów, aby moc później udekorować nimi zupę. Polecam!  SKŁADNIKI: 1 pęczek białych szparagów 2 średnie ziemniaki 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku(...)podgrzej bulion. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec dodaj starty czosnek, ziemniaki i szparagi (bez główek) i podgrzej wszystko przez 3 minuty, często mieszając, aby się nie zrumieniło. Do bulionu przełóż ziemniaki ze szparagami i cebulą, i gotuj całość przez około 15 minut do miękkości warzyw. 5 minut przed końcem

Słodko-Słony Świat Ilony
Krem z batatów i serka topionego 167

delikatnym posmakiem serka topionego- treściwa, sycąca, w słonecznym kolorze i kapitalnym smaku. Użyłam serka śmietankowego, ale zupa ta bardzo fajnie komponuje się również z serkiem topionym z dodatkiem szynki, gdyż zupa ziemniaczana lubi dodatek mięsa :) Możecie też zupę przygotować na  wywarze mięsnym- będzie miała jeszcze 'głębszy' smak- ja z reguły zup nie przygotowuję na mięsie, ale oczywiście są wyjątki(...)pietruszkę, seler oraz bataty i zagotować. Cebulę wraz z czosnkiem zeszklić na oleju i przełożyć do do garnka z gotującymi się warzywami. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodać koncentrat, serek topiony oraz suszony tymianek i chili, podgotować przez 2 minuty. Zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Zupa gulaszowa na bogato z przyprawami Plenus. 166

Witajcie :) zapraszam dzisiaj na pyszną aromatyczną zupę gulaszową. Do zupy użyłam wyśmienitych przypraw firmy PLENUS.Wszystkich zainteresowanych zapraszam na stronę internetową https://www.galeriaherbat.pl/przyprawa-wegierska.html . Składniki: 1 kg szynki 5 dużych  ziemniaków 1 duża czerwona papryka 3 małe marchewki 7 pieczarek 1/2 papryczki chili około 2 do  2 i 1/2  l wody 1 łyżka  przyprawy węgierskiej Plenus(...)dolewamy około 1l wody dusimy pod przykryciem około 18 minut, następnie dodajemy umyte i pokrojone w pół plasterki pieczarki.Gdy mięso będzie jeszcze lekko twardawe dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w paseczki paprykę i paprykę chili. i dodajemy resztę wody, wody ma być tyle żeby dobrze przykrywało zawartość garnka. Wszystko gotujemy na małym ogniu tak długo aż mięso i ziemniaki

Sama słodycz i szczypta chili
Ślimaczki szynkowe ( przepis drugi) 225

post :) Składniki: 130g gotowanej szynki lub innej wędliny, 1 cebula,  garść zielonej pietruszki,  szczypiorek,  2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%,  1 jajko,  140g startego sera żółtego,  3 kawałki czerwonej papryki konserwowej,  pieprz i sól do smaku, opakowanie ciasta francuskiego. Przygotowanie:  Przygotować wszystkie składniki: Białko oddzielić od żółtka. Paprykę, szynkę i szczypiorek pokroić(...)Cebulę pokroić w mniejszą kostkę. Natkę pietruszki posiekać. W misce wymieszać razem starty ser żółty, paprykę szynkę, szczypiorek, natkę pietruszki, śmietanę, białko. Doprawić solą i pieprzem. Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonem. Ciasto francuskie rozłożyć i nałożyć na nie farsz. Zawinąć w rulon i wycinać ślimaczki. Układać na blaszce, ale tak by nie dotykały się. Włożyć do nagrzanego

W kuchni u Moniki
Zupa klopsowa 309

łyżeczka suszonego majeranku sól Klopsy 500g mielonej wieprzowej szynki (lub łopatki, albo innej części wg upodobań) 2 szalotki 1 duże (L) jajko kawałek czerstwej bułki (10-15g) 100 ml mleka > 3% 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki sól 2 łyżki oleju rzepakowego Do podania gotowane ziemniaki natka pietruszki Instrukcje Marchewki obieramy i kroimy w nieduże(...)odszumowujemy jak bulion . Dodajemy marchewkę, seler, cebulę i pora oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, czarny pieprz ziarnisty i lubczyk. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy powoli pod częściowym przykryciem przez 2 godziny i 15 minut. Jeśli w międzyczasie na powierzchni pojawi się szum lub nadmiar tłuszczu, usuwamy je. Powinniśmy otrzymać między 2,5 a 3 litry wywaru. Bułkę namaczamy

Kulinarna Pokusa
Poduszki pszenne. 209

Zwykłe ciasto na pizze upieczone w piekarniku zamieniło się w chrupiące poduszki które można napełnić tym, co się lubi. Poduszki pszenne. około 50 dag maki pszennej

Gotuj Sam!
Domowa biała kiełbasa na Boże Narodzenie 165

Robicie białą kiełbasę na Święta? Ja robię 2 razy w roku, innej nie jem, bo biała, to jednak nie słonina i podgardle, a mam wrażenie, że

Gosia gotuje
Fasolka po bretońsku 156

wodą, tym razem wystarczą około 3 cm ponad linię fasoli. Fasolę gotujemy z zielem angielskim, liściem laurowym i łyżeczką soli, do miękkości na wolnym ogniu. Cebulę kroimy w półplasterki i podsmażamy na oliwie do lekkiego zezłocenia. Kiedy cebula jest już gotowa dorzucamy ją do ugotowanej fasoli (którą ciągle gotujemy na wolnym(...)ogniu) i zabieramy się za wędlinę, którą kroimy w kosteczkę i podsmażamy na tej samej patelni. Przyrumienioną wędlinę dodajemy do fasoli i cebuli. Całość gotujemy razem z paprykami w proszku jeszcze przez około 15 minut. Na koniec dodajemy sos pomidorowy i w razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem. Wioleta Gargula

MamaOskarka
Placek po węgiersku 194

może być troszkę więcej) 2 cebule 1 duże jajko ok. 3-4 czubate łyżki mąki pszennej sól pieprz Sos/gulasz do placków: 700 g wołowiny (np. udziec) lub wieprzowiny (np. szynka) 1-2 cebule 1 czerwona papryka 600 g pieczarek 3 ząbki czosnku ok. 150-200 g koncentratu pomidorowego olej/oliwa 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 czubata łyżeczka słodkiej, mielonej(...)przykryła mięso i zostały jeszcze ok. 2 cm ponad). Dodajemy ponadto przyprawy: listki laurowe, ziele angielskie, sos sojowy, trochę soli i pieprzu (potem będzie można jeszcze doprawić). Całość gotujemy ok. 45 minut na wolnym ogniu, najlepiej pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i słodką paprykę. Kontynuujemy gotowanie. W międzyczasie oczyszczamy pieczarki i kroimy je na plastry, które następnie

MyCookBook.pl
Cannelloni alla chili con carne . 191

mięsa użyłam przypraw od firmy  Skworcu i  firmy Eco Blik . Zapraszam na pyszne danie :)  Składniki : około 300 g cannelloni  1 kg mięsa mielonego z szynki 1 puszka chili con carne Bonduelle 1 duża cebula 4 pieczarki 1/2 szklanki startego parmezanu 1 duży słoik sosu bolońskiego  1 łyżka przyprawy do wieprzowiny od Skworcu 1 łyżeczka czosnku(...)dodajemy 2 łyżki oliwy i lekko podsmażamy , wlewamy gotowy sos boloński i chwilkę gotujemy , następnie połowę wykładamy na chili con carne , następnie wykładamy drugą warstwę rurek i znowu zalewamy mięsnym sosem . Wierzch posypujemy startym parmezanem . Zapiekamy w temperaturze 180 stopni około 45/ 50  minut aż rurki będą miękkie . Upieczone cannelloni posypujemy starty parmezanem i smarujemy Remuladą duńską z Folwark

Sama słodycz i szczypta chili
Szparagi z szynką i parmezanem w cieście francuskim 234

plasterków szynki parmeńskiej, ok 150 g gotowe ciasto francuskie( u mnie prostokątne, ale możne być tez okrągłe) 1 jajko Ziarna sezamu  Zaczynamy od opłukania szparagów, odłamujemy zdrewniały koniec, nożykiem do warzyw lekko ściągamy grubą skórkę, białym kuchennym sznureczkiem wiążemy szparagi w pęczek( nie używamy kolorowego sznureczka, bo tak jak Bridget Jones, może nas spotkać przykra niespodzianka)) Szparagi gotujemy(...)gotowały się tylko w parze wodnej. Ugotowane szparagi chłodzimy i osuszamy. Ciasto francuskie tniemy na paski o szerokości ok. 3 cm na całą długość ciasta. Szparagi zawijamy w plasterki z parmezanem, a potem całość ciasno zawijamy w paski ciasta francuskiego. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem.  Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w  200 °C przez 15 minut

Mia Cucina Sofieta
Bigos z cukinii 155

się znacznie krócej. Cukinia może nie przypomina kapusty, ale podobnie doprawiona jest w stanie ją zastąpić tym, którzy mają jej nadmiar. Potrzebujemy: 2 cebule 300 g kiełbasy śląskiej z szynki Maestro Henryk Kania 2 marchewki 3 duże cukinie 4 pomidory malinowe 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 3 łyżki oliwy sól, pieprz Na początku przesmażamy(...)podsmażonych warzyw z kiełbasą. Od momentu zagotowania gotujemy około godzinę z dodatkiem soli i pieprzu. Jeżeli lubicie bardziej "wodnisty" bigos gotujcie go z przykryciem, jeżeli bardziej treściwy - bez przykrycia, wtedy większość płynu odparuje. Do lekko rozgotowanej cukinii dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory malinowe. Gotujemy jeszcze przez około 10 minut, doprawiamy i podajemy! :) Smacznego! :) Wioleta Gargula

MamaOskarka
FIT PIZZA na cienkim cieście 206

pomidorów i ma tylko 30 kcal w 100 g produktu) 25 ml oliwy z oliwek świeża bazylia pieprz i sól do smaku Dodatki: 5 plastrów szynki gotowanej (60 kcal) lub szynki prosciutto (165 kcal) 75 g sera mozzarella w małych kulkach (polecam dostępny w Tesco Zott Zottarella Light Ser mozzarella : bez GMO, składniki naturalne i ma tylko 157 kcal(...)Przekładamy placek na blachę posypaną mąką. Rozprowadzamy na nim sos przecieru pomidorowego, bazylii, oliwy i przypraw. Kładziemy startą goudę i połowę kulek mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut. Po wyjęciu dokładamy szynkę i resztę mozzarelli. Posypujemy rukolą. Zobacz też:  Dieta i pizza - czy to możliwe? ;  Pizza - historia prawdziwa

Better Life By Auntie Ju
Zupa gulaszowa wieprzowa z cieciorką. Jednodaniowy sycący obiad. 192

grupy B oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto dobrze przygotowana jest bardzo smaczna i doskonała w kuchni do przygotowania wielu dań. Polecam :) Składniki - 70 dag mięsa wieprzowego  np. szynki, łopatki lub karkówki (  u mnie chuda karkówka ) - 200 g cieciorki ( u mnie od Skworcu ) - 2 marchewki - kawałek selera - 4-5 ziemniaków - cebula - 2,5 litra wody - 3 łyżki koncentratu pomidorowego(...)zalewam 2,5 litrami wody i gotuję na wolnym ogniu ( wody nie solę, cieciorka szybciej mięknie). Mięso kroję w większa kostkę, wrzucam na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Na silnym płomieniu przesmażam mięso, aż straci różowy kolor, do mięsa dodaję wszystkie przyprawy, oprócz soli i sosu sojowego. Smażę ok 10-15 minut do zrumienienia. Kiedy cieciorka jest już wpół

Kuchnia z widokiem na ogród
Szynka pieczona w czerwonej papryce i imbirze 310

chodzi o przepisy i gotowanie. Szynka jest na ostro: środek ma łagodny i soczysty, dzięki szybkiemu zamknięciu porów we wrzątku, natomiast z wierzchu jest pikantna.  Zbliżają się wielkimi krokami Święta Bożego Narodzenia, więc myślę, że taki przepis się przyda. Szyna świetnie nadaje się do obiadu lub jako wędlina na kanapki. Składniki:  1 kg szynki wieprzowej 1 łyżeczka białego(...)żeby zmieściła się w nim szynka W czasie, gdy woda się grzała, przygotowałam pozostałe składniki: czosnek i imbir drobno posiekałam Paprykę i oba rodzaje pieprzu wymieszałam w salaterce Szynkę opłukałam i osuszyłam ręcznikiem papierowym Nagrzałam piecyk do 220 stopni Gdy woda w garnku się zagotowała, wyłączyłam gaz i włożyłam do wrzątku szynkę na 3 minuty, po czym wyjęłam

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Szynka pieczona w czerwonej papryce i imbirze 310

chodzi o przepisy i gotowanie. Szynka jest na ostro: środek ma łagodny i soczysty, dzięki szybkiemu zamknięciu porów we wrzątku, natomiast z wierzchu jest pikantna.  Zbliżają się wielkimi krokami Święta Bożego Narodzenia, więc myślę, że taki przepis się przyda. Szyna świetnie nadaje się do obiadu lub jako wędlina na kanapki. Składniki:  1 kg szynki wieprzowej 1 łyżeczka białego(...)żeby zmieściła się w nim szynka W czasie, gdy woda się grzała, przygotowałam pozostałe składniki: czosnek i imbir drobno posiekałam Paprykę i oba rodzaje pieprzu wymieszałam w salaterce Szynkę opłukałam i osuszyłam ręcznikiem papierowym Nagrzałam piecyk do 220 stopni Gdy woda w garnku się zagotowała, wyłączyłam gaz i włożyłam do wrzątku szynkę na 3 minuty, po czym wyjęłam

Szczęśliwa kuchnia

Proponowane wyszukiwania