propozycję obiadową : pyszne klopsiki gotowane w sosie pomidorowym. Do przygotowania kuleczek mięsnych użyłam przypraw od Galeo. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 1 kg dobrego mięsa mielonego np : z szynki 1 cebula 4 łyżki kaszy manny 4 łyżki śmietanki 12 % sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka oregano Galeo 1 łyżeczka pierzu ziołowego Galeo 1 kulka zmielonego ziela(...)mięsną. Z mięsa formujemy malutkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego. W wysokim rondlu zagotowujemy bulion lub wodę, dodajemy przecier pomidorowy i przyprawiamy do smaku, wrzucamy kuleczki mięsne i gotujemy pod przykryciem około 13 minut. Jeśli rondel macie na tyle duży to wrzucamy wszystkie na raz jeśli mały to partiami. Ugotowane klopsiki wyciągamy łyżką cedzakową, jeśli wywar dość dużo Wam odparował
Sama słodycz i szczypta chilikapusty kiszonej 500g boczku wędzonego 300g kiełbasy 500g mięsa wieprzowego od szynki 500g mięsa wołowego 2 duże cebule jarzynka 4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu pieprz sypki 10 grzybków suszonych 10 śliwek suszonych Wszelkie mięso (tj. kiełbasa, boczek, mięsa wołowe i wieprzowe) kroimy(...)drobniutką kostkę. Cebule pokroić w ćwiartki. Cebulkę, boczek i kiełbasę podsmażyć razem na patelni. W tym samym czasie zacząć gotować kapustę i odlewać tak długo aż kapusta będzie nie kwaśna. Kiedy już kapusta jest gotowa (odlana) i się gotuje wrzucamy przyprawy liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie i jarzynkę. Do tego wszystkiego dorzucamy podsmażony boczek z kiełbasą
Klaudynkowa kuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 23 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 80 dag szynki wieprzowej, duża papryka czerwona, 40 dag pieczarek, większa cebula, 500 ml przecieru pomidorowego, opakowanie pomidorów krojonych w puszce, 1/2 szklanki wody, sól, pieprz, 4 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, cukier, zioła prowansalskie, odrobina pieprzu cayenne(...)mięso z dodatkiem soli i pieprzu - około 10 minut. Po tym czasie dodaję cebulę i smażę kolejne 5-7 minut. Następnie wrzucam paprykę i pieczarki wraz z przyprawami - majerankiem, ostrą i słodką papryką. Smażę około 10-15 minut. Kiedy warzywa lekko zmiękną wlewam wodę, przecier oraz dodaję pomidory z puszki. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa (około
JejKuchniaGęsta, treściwa, rozgrzewająca, idealna na obecnie panującą pogodę. Aura nas nie rozpieszcza, więc na rozgrzewkę i poprawę humoru polecam pyszną zupę gołąbkową 😊 SKŁADNIKI: 50 dag mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 cebula 2-3 łyżki oleju mała marchewka kawałek korzenia pietruszki kawałek bulwy selera 60 dag kapusty włoskiej liść laurowy 4-5 kulek ziela angielskiego sól 10 dag suchego ryżu(...)oczkach tarki, włożyć do dużego rondla i zlać 3 litrami wody. Dodać ziele angielskie i liść laurowy, doprowadzić do wrzenia. Dodać kapustę, posolić do smaku i gotować na wolnym ogniu 15 minut. Po tym czasie do kapusty dodać obsmażone z cebulą mięso i suchy ryż, zamieszać i gotować kolejne 15 minut. Na koniec doprawić koncentratem pomidorowym, pieprzem, sproszkowaną papryką
Kuchenne zapiski Edytybulionu z koperkiem i kremowym serkiem dopełnia smak mięsa. Polecam na świąteczny stół. 1,5 litra bulionu drobiowego 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 łyżka świeżej natki pietruszki 1 cebula 1/3 czerwonej papryki 1/3 żółtej papryki 2 marchewki 1 duże jajko 2 łyżki bułki tartej Chilli pieprz cayenne Galeo Sól Pieprz(...)świeżą natkę pietruszki, bułkę tartą oraz wbijamy jajko. Doprawiamy chilli, solą i pieprzem. Całość wyrabiamy na gładką masę. Formujemy dużą roladę. Mięso delikatnie przekładamy do gotującego się bulionu. Gotujemy na wolnym ogniu 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy roladę i dajemy jej odpocząć kilka minut. Kroimy na plastry. Do osobnego garnka wlewamy 1,5 szklanki bulionu z gotowania mięsa. Dodajemy
VioletoweKucharzeniekostka rosołowa", chyba się od nich uzależniłam. Ta ma w sobie jeszcze więcej aromatu, jest ciemniejsza od swojej poprzedniczki, kostki nr 1 . Dzisiaj np zastosowałam ją do przygotowania duszonej szynki w cukinii i kapuście, obłęd smakowy. Potrzebujemy: 200 g korzenia selera 250 g marchewki 150 g pora 100 g czerwonej papryki 150 g cukinii 3 ząbki czosnku 4 kulki ziela(...)składniki, czyli warzywa i zioła rozdrobnić jak najbardziej się da, można przepuścić przez maszynkę, włożyć do malaksera, blendera, cokolwiek. Dodać wino/wodę, sól i olej i gotować 40 minut, często mieszając, aby nam się nasz mikstura nie przypaliła, najlepiej użyć do tego garnka z grubym dnem oraz przykrywać całość sitkiem do gotowania na parze, bądź czymś innym dziurkowanym
MamaOskarkaPrzepyszna domowa mielonka z szynkowaru. Jak każda wędlina z szynkowaru potrzebuje nieco czasu, aby mięsko odpowiednio przegryzło się z przyprawami. Chociaż dla mnie większą udręką jest
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniePoczątkowo miała to być klasyczna hiszpańska tortilla. Jednak jak sobie pomyślałam o przewracaniu omleta na patelni (czego nie cierpię) to zdecydowałam pójść na łatwiznę i włożyć
Zgrabne GotowanieNadziewane szparagami Cannelloni to świetna przekąska, która pasuje niemal do wszystkiego. Czy postawimy je do dań z grilla, czy do stołu zastawionego sałatkami, czy przy talerzu pełnym szynek i serów to zawsze będzie się świetnie komponować. Ja swoje przekąski przygotowałam na czwartkowy mecz Polski ze Szwajcarią i podałam je miedzy innymi z kiełbaskami z grilla. Więc jeżeli zamierzacie robić strefę(...)wysokim garnku zagotować wodę z dodatkiem cukru i soli. Na wrzącą włożyć szparagi - postawić je koronami do góry, tak by były lekko nad poziomem wody. Nakryć i gotować 5 minut. Boczek podsmażyć na patelni. Makaron gotować w posolonej wodzie przez 5 minut, by był al dente - by był lekko twardy i stawiał opór zębom. Wyjmować go łyżką cedzakową
Poezja Smaków - blog kulinarnyszynkach ( otwory w kurczaku możemy też dodatkowo spiąć za pomocą wykałaczek). Zwiniętą sznurkiem galantynę smarujemy drugą łyżką oleju, kładziemy w żaroodpornym naczyniu (z przykrywką) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni piekąc przez 20 minut bez przykrycia. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, przykrywamy naczynie i pieczemy galantynę przez dalsze 40 minut. Mięso zostawiamy(...)wyłączonym piekarniku przez 15-20 minut pozwalając mu wchłonąć na powrót sos wypłynięty podczas pieczenia. Następnie wyjmujemy mięso z piekarnika kroimy na plastry i podajemy na zimno lub na gorąco. Jeżeli chcemy podać galantynę z sosem, to od razu po upieczeniu mięsa odlewamy do rondelka 2/3 sosu z pieczenia ( galantynę zostawiamy w naczyniu w którym się piekła
Miód i pieprzSkładniki: ziemniaki ugotowane 1 kg, szynka gotowana 20 dag, szczypiorek 3 pęczki, cebula 1 sztuka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, czosnek granulowany 3/4 łyżeczki, bazylia 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, śmietana gęsta 250 ml, serek śmietankowy 175 gram, jajka 4 sztuki, ser żółty 15 dag szynkę, cebulę, szczypiorki pokroić dość drobno do miski i dodać pieprz świeżo mielony, jajka, śmietana(...)kucharkiem, czosnkiem, bazylią śmietanę wymieszać ze szczypiorkiem, wlać do ziemniaków, posypać serem i delikatnie przemieszać składniki piekarnik nagrzany 200 C, grzanie góra/dół, piec bez przykrycia około 35 minut, następnie na termoobiegu w 170 C 10-13 minut, zapiekankę kroić ciut przestudzoną - zapiekanka jest delikatna, aromatyczna i syta..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięlodówce i wspomnianych dużych kapeluszy pieczarek pozwoli nam stworzyć bardzo dobre i oryginalne danie. Zapraszamy do wypróbowania i eksperymentowania z faszerowaniem warzyw. Przepis Składniki: 12 dużych pieczarek 150 g gotowanej szynki 200 g serka wiejskiego, lub innego twarożku garść szpinaku, lub roszponki średnia cebula 2 łyżki oleju sól pieprz gałka muszkatołowa Niestety u nas o tej porze ciężko dostać świeży(...)posiekaną cebulą, oraz pokrojoną w kostkę szynką podsmażamy na oleju. Gdy już farsz będzie podsmażony ściągamy z ognia i dodajemy szpinak/roszponkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy twarożek i całość mieszamy. Tak przygotowany farsz nakładamy do pieczarek. Gotowe pieczarki pieczemy w temperaturze 160’C około 15-20 minut, aż się zarumienią. Bardzo dobrze smakują one również
KasiaiKrzysiu.plgotowaniu, w końcu święta idą. W tym tygodniu przetestowałam wiele nowych produktów, które ostatnio dostałam. Jednym z nich był Makaron konjak/shirataki typu spaghetti . Wymyśliłam sobie lekką wersję carbonara POLECI MI KTOŚ W POZNANIU SALON TATUAŻU GDZIE TERMINY I CENA MNIE NIE ZABIJE? Składniki (porcja): opakowanie makaronu shirataki typu spaghetti jajko 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego około 80g szynki drobiowej(...)posiekanej pietruszki sól morska oraz świeżo mielony pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Szynkę podsmażamy na teflonowej patelni, aż się zezłoci makaron dokładnie płuczemy jogurt, rozduszony ząbek czosnku oraz jajko dokładnie mieszamy do szynki dodajemy na patelnię makaron, smażymy co jakiś czas mieszając przez około 5 minut ściągamy patelnię na chwilę z ognia i cały czas mieszając dodajemy pomału miks
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPyszny i bardzo sycący gulasz z ciecierzycą. Moja pierwsza (!) - bardzo udana - przygoda z ciecierzycą :) SKŁADNIKI 700g szynki lub łopatki wieprzowej 250g ciecierzycy 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 czerwona papryczka chili 1 puszka pomidorów (krojonych) 100ml białego wytrawnego wina 1 szklanka bulionu 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka cukru 2 listki laurowe(...)gotujemy w nowej wodzie przez godzinę. Wrzucamy na sitko. Z mięsa usuwamy tłuszcz i żyłki i kroimy w kostkę. Podsmażamy w garnku na niewielkiej ilości oleju (przyprawiamy solą i pieprzem) i wyciągamy na talerz. Na pozostałym tłuszczu przesmażamy posiekaną cebulę i czosnek wraz ze słodką papryką. Dodajemy mięso, posiekaną papryczkę chili ( bez pestek), pomidory z zalewą i wino. Gotujemy
Moje Kuchenne Rewelacjekiełbasy - jeżeli to konieczne, można go uzupełnić dobrym wywarem mięsnym. składniki (6 - 8 porcji) 1 i 1/2 l wywaru w którym parzyła się wędzona szynka ewentualnie biała kiełbasa 1 średnia cebula 350 g ziemniaków 100 g boczku wędzonego (opcjonalnie) 2-3 ząbki czosnku zakwas na barszcz - ilość zależy do naszych upodobań i kwaśności barszczu(...)zrumienić cebulę, dodać boczek i nieco obsmażyć. W garnku zagotować wywar, dodać cebulę z kiełbasą, ziemniaki, posiekany czosnek , gotować na średnim ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Wlać zakwas, ilość taką jaką lubimy - do smaku, gotować na małym ogniu ok 10 - 15 minut, aż barszcz lekko zgęstnieje. Jeżeli nie lubimy gęstego barszczu starajmy się dodać zakwas nie mieszając go zbyt mocno
Stare Gary