szynka gotowana 8 minut - 2341 przepisów (strona:81/157)

Babeczki selerowe 202

gotowanej 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżka oleju rzepakowego 1 ząbek czosnku 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki kurkumy Przygotowanie: Blaszkę na babeczki wykładamy foremkami papierowymi na babeczki. Do każdej foremki wkładamy plasterek szynki i wykładamy nim foremkę.Seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Obieramy czosnek i drobno kroimy. Resztę szynki drobniutko(...)dodajemy starty seler i smażymy razem przez chwilę aż seler zmięknie i zdejmujemy z ognia. Następnie dodajemy pokrojoną szynkę, jogurt, sól, pieprz kurkumę i jajko. Mieszamy razem i wkładamy do foremek do szynki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Szynka z paprykami w serowym sosie 144

Koperek do posypania Sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej (z czubkiem) 2 szklanki zimnego mleka 50 g twardego żółtego sera 2 łyżki soku z cytryny Sól Pieprz Szynkę kroimy na mniejsze kawałki (małe bitki). Wszystkie przyprawiamy przyprawą do gyrosa, kebabu, czosnkiem granulowanym oraz słodką papryką. Mięso mieszamy z sosem sojowym. Wszystkie kawałki obsmażamy na rozgrzanej patelni. Zdejmujemy(...)Mieszamy energicznie do powstania  jasnej zasmażki. Wlewamy mleko, zmniejszamy ogień. Gotujemy do zgęstnienia sosu, często mieszamy. Pod koniec dodajemy starty na malutkich oczkach żółty ser. Gotujemy do rozpuszczenia. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotowym sosem zalewamy mięso z warzywami. Pieczemy pod przykryciem przez 60 minut

VioletoweKucharzenie
Prosta zapiekanka ziemniaczana z mięsem, śmietanką, chili i ziołami 189

duża cebula ª       ok. 100 g pieczarek     ª       500g mięsa mielonego (ja użyłam z szynki) ª       mała śmietanka 12% (słodka) ª       1 szklanka białego wina ª       sól i pieprz(...)warzyw – chcemy, żeby nasze ziemniaczki były cieniutkie, pokrojone jak na chipsy. Zalewamy je wodą, aż zostaną całkowicie przykryte ( u mnie to był litr wody), solimy ok. ½ łyżeczki i gotujemy ok 5 minut. Nie przelewam ziemniaków wodą parę razy, chcę, żeby cała skrobia została i zagęściła zapiekankę. Ja niestety się zagapiłam i moje rozgotowałam, ale nie wpłynęło to bardzo na smak

Bazując na smaku
Szynkowy gulasz z grzybami suszonymi 174

odtłuszczonej szynki wieprzowej 5 dag suszonych podgrzybków 2 łyżki oleju bardzo duży ząbek czosnku liść laurowy 5 kulek ziela angielskiego sól pieprz duża łyżka mąki pszennej majeranek Wykonanie: Grzyby dokładnie opłukałam, zalałam gorącą wodą i odstawiłam do zmięknięcia. Mięso opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam w dość dużą kostkę. W rondlu rozgrzałam olej i wrzuciłam mięso. Smażyłam kilka minut, od czasu(...)Dodałam do rondla wyjęte z wody grzyby oraz wlałam wodę z moczenia, przecedzając ją przez sitko wyłożone bawełnianym wacikiem kosmetycznym. Dolałam gorącej wody tyle, żeby mięso było przykryte i gotowałam pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa. W razie potrzeby uzupełniałam gorącą wodą odparowany sos. Mąkę pszenną rozprowadziłam w kubeczku zimną wodą tak, żeby nie było grudek i przelałam

Kuchenne zapiski Edyty
Sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem 183

Szybki sposób na przekąskę, która trafi w gusta fanów szpinaku i serów. Sakiewki z ciasta francuskiego uświetnią spotkanie z przyjaciółmi, albo umilą długi zimowy wieczór : ) 1

Ania i Marcin gotują
Zapiekanka z tortelinii z nadzieniem szynki i sera 129

Szybki pyszny obiadek. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulkę i smażyć aż lekko zmięknie. Następnie dodać posiekane ząbki czosnku, posiekaną chilli. Smażyć jeszcze chwilkę. Fasolkę umyć

Kuchnia Pokoleń
Carbonara z piekarnika 279

dojrzewającej (np. szwarcwaldzkiej) 3 gałązki rozmarynu (lub 1 łyżeczka suszonego) oliwa z oliwek mała szczypta soli, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedzamy, krótko przelewamy zimną wodą i zostawiamy na durszlaku do ostygnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (ja piekłam(...)szczyptę pieprzu. Mieszamy. Dodajemy szynkę porwaną lub pokrojoną na małe kawałki, pozostały starty ser oraz posiekane igiełki rozmarynu. Mieszamy. Możemy dodać odrobinę soli, ale ostrożnie – parmezan i szynka są już same w sobie słone. Do masy dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Przekładamy do przygotowanej tortownicy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30-35 minut, aż zrobi się chrupiąca

Poezja smaku
Ciasto na pizzę w dwóch odsłonach 169

minut do podwojenia objętości. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 220ºC. Warianty nadzienia :  Warinat I:  1. Salami  2.mozzarella 3.kukurydza 4. chili 5.pieczarki  6. Papryka słodka czerwona  7. cebula  8. czosnek Wariant II -  1. Tuńczyk 2.pieczarki 3. kukurydza 4. mozzarella 5. szynka 6. cebula Sos pomidorowy: 1. 1 puszka pomidorów krojonych(...)siekamy. Podsmażamy na oliwie jedynie do zeszklenia. Natychmiast wrzucamy pomidory z puszki łącznie z sokiem.  2.Gotujemy na wolnym ogniu do odparowania większej ilości płynu. Na koniec przyprawiamy i gotujemy jeszcze chwilę.  3.Na końcu w celu zagęszczenia całości dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość blendujemy na gładki i gęsty

vaniliowoczekoladowa
Łopatka w kawałkach z szynkowara 275

Łopatka z szynkowara jest bardzo smaczna i soczysta, bardzo mi zasmakowała. Domowa wędlina jest zdrowa i nie zawiera konserwantów. Do wykonania szynki użyłam zestawu ,,Singiel'' od firmy Tradismak . Składniki: 900 gram łopatki wieprzowej 2 łyżeczki Szeherezady 2 łyżeczki Peklosmaczku  2,5 łyżeczki żelatyny spożywczej  0,5 łyżeczki czosnku granulowanego Dodatkowo: Szynkowar Singiel Tradismak Sposób przygotowania: Umyte i osuszone(...)szynkowara, zamykamy i wstawiamy na 48 godzin do lodówki. Garnek w którym będziemy gotować szynkowar z mięsem wykładamy ściereczką, wstawiamy szynkowar, wbijamy termometr. Wlewamy zimną wodę w takiej ilości żeby sięgała poniżej 2 cm. od wierzchu, garnek umieszczamy na gazie, przykrywamy pokrywą. Gotujemy przez 65 minut na małym ogniu, temperatura nie powinna przekroczyć 80 stopni. Szynkowar z mięsem pozostawiamy

Bajeczna Kuchnia
szpinak z cebulką,szynka i czosnkiem 102

WYKONANIE. ..Zamrożona marchewke wrzucamy do wody i gotujemy do miękkośći .Pod koniec gotowania solimy wodę . MAKARON BABUNI RĘDZIŃSKI GNIAZDA                                    SKŁADNIKI ...opakowanie makaronu ,woda ,sól(...)WYKONANIE ..makaron gotujemy w osolonej wodzie wedlug przepisu....Gotowy ugotowany makaron -gniazda ukladamy w naczyniu żaroodpornym ,na to szpinak,oraz szynke z cebulką ,na to ugotowane marcheweczki...Posypujemy serem starkowanym parmezanem ,zapiekamy 6-8minut w piekarniku.Smacznego

w mojej kuchni
Gulasz z szynki wieprzowej 278

Dzisiaj coś z jednego z moich ulubionych blogów - gulasz według Margarytki. Polecam - ten gulasz jest wyborny! Pasuje zarówno do ziemniaków, klusek śląskich jak i kasz :) My

Kuchnia domowa Ani
Bigos z sherry luksusowy 234

kiszonej. Gotuję je oddzielnie, podobnie jak wołowinę i wieprzowinę. Lubię dużo mięsa w bigosie. Nie może też zabraknąć wędzonego boczku i dobrej kiełbasy. Nigdy nie żałuję suszonych grzybów, jałowca i angielskiego ziela. W tym roku doprawiłam bigos wytrawnym sherry. Bigos z sherry Składniki: 2 kg poszatkowanej białej kapusty 1 kg kiszonej kapusty bez marchewki ½ kg wieprzowej szynki, surowej(...)odciskałam. Zalej grzyby wrzątkiem i pozostaw na 30 minut. Po tym czasie, odcedz i pokrój w kostkę. Pokrój w kostkę cebulę i posiekaj czosnek. Zeszklij cebulę i dodaj grzyby. Smaż przez 5 minut, uważając aby cebula się nie zrumieniła. Dodaj zgniecione w moździerzu nasiona jałowca i ziela angielskiego. Smaż przez minutę. Przełóż do dużego garnka z kapusta. Na tą porcję

codojedzenia
Tarta z szynką parmeńską i mozzarellą. 180

Włoskie smaki na francuskim cieście, już po raz drugi w tym tygodniu. Maciek przygotował tartaletki w stylu caprese , u mnie dodatkowym składnikiem jest szynka parmeńska. Każda

zadanie-gotowanie
Mięsne klopsiki z mozzarellą 184

urozmaicić). U nas poszło jako lekka kolacja z dodatkiem domowego leczo oraz gotowanych szparagów. Ale można śmiało dodać węgle i mamy pełnowartościowy obiad. Żona zjadła ze smakiem mi również bardzo smakowało - oznacza to że na pewno będzie więcej takich propozycji na mięsne klopsiki :) Składniki: 600g mielonej szynki wieprzowej 6 plasterków boczku  1 kulka mozzarelli 1 jajko 1 łyżeczka oregano(...)kuli z mozzarellą w środku. Plasterki boczku kroimy wzdłuż na pół, każda z kul owijamy dwoma cienkimi plasterkami boczku. Wrzucamy do foremki na muffinki i do pieca na 45 minut opcja termoobieg 180 ° C. Smacznego !!! Wartość odżywcza oraz kalorie (6 klopsów): Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net

Smacznie Pysznie Kalorycznie
FASZEROWANE ZIEMNIAKI PODANE Z ZIELONYM SOSEM MOJO VERDE 218

Kcal. Ziemniak jest również lekkostrawny. To on jest źródłem skrobi, a także zwiera 16 mg witaminy C w 100 g.  Składniki: 4 ziemniaki 30 dag kiełbasy z szynki 2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 op. sera żółtego Gouda bez laktozy Mlekovita 1 cebula 1 pomidor 2 łyżki posiekanego szczypiorku 4 łyżki posiekanego koperku 2/3 słodkiej śmietanki 18% Mlekovita sól(...)łyżki octu winnego sól pierz Przygotowujemy ziemniaki: Ziemniaki oczyszczamy ale nie obieramy. Gotujemy z solą i gotujemy aż ziemniaki zmiękną tak aby z oporem wbić w nie widelec. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posoloną i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy ok 2-3 minuty aż się zeszkli. Dodajemy pokrojony w kostkę czosnek i podsmażamy

Kuchnia w oparach