szynka gotowana 8 minut - 2341 przepisów (strona:76/157)

Bigos 153

przed gotowaniem absolutnie nie płuczcie kapusty. Ja wolę go w wersji półkwaśnej, dlatego płuczę połowę jej objętości. Składniki (na duży garnek): 2 kg kwaszonej kapusty 250 g wieprzowiny od szynki 250 g chudej wołowiny 400 g dobrej, suchej kiełbasy 250 g wędzonego boczku 2 cebule 3 łyżki smalcu trzy garście suszonych grzybów 4 liście laurowe 6 ziaren jałowca 8 ziaren(...)laurowe, ziele angielskie, i rozgniecione ziarna jałowca. Doprowadzić do wrzenia i gotowac na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Grzyby zalać wrzątkiem (im mniej, tym lepiej) i gotować ok. 20-30 minut. Gdy będą miękkie, wyjąć łyżką cedzakową, odcisnąć i pokroić w paski. Wodę, w której się gotowały, dodać do kapusty. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na smalcu. Dodać

W SMAK
Różyczki z ciasta francuskiego (z szynką) 132

Takie różyczki to smaczna przekąska, która przykuwa uwagę i zachwyca swoim niecodziennym wyglądem. Możecie je podać w formie bukietu, który prezentowałam tu: klik .   1 płat

Di gotuje
Zielone szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej (z parmezanem) 135

Otwieramy sezon na szparagi. Zdrowe i pyszne. Szynka parmeńska nadaje im intensywny, charakterystyczny smak. Możemy podbić go dodatkowo parmezanem. Jeśli chcemy zaś delektować się samym szparagiem

Karola gotuje
Jajko na szynce 146

Jak już kiedyś mówiłam ,przepadam za jajkami ,ma się rozumieć za tymi dobrymi . W tygodniu przynajmniej 3 śniadania  mam z jajek lub z dodatkiem jajka

Eli Gotowanie
Różnorodność i klasyka w kuchni, czyli gulasz paprykowy z dziczyzny 159

paprykowej odsłonie. W gotowaniu liczy się przecież różnorodność: smaków kolorów, inspiracji. Agata odkrywa mięso z dziczyzny na nowo, łącząc powrót do klasyki ze zdrowym stylem życia. Jak podawać dziczyznę Agata proponuje kolejny przepis na dziczyznę, czyli paprykowy gulasz. Doskonały na wystawny obiad. Zaznacza, że to przepis uniwersalny, bo mięso z dziczyzny możemy zastąpić szynką wieprzową lub wołowiną. Dodaje, że przepis(...)grubą kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i smażymy na dosyć dużym ogniu przez kilka minut, mięso musimy obracać, tak aby wszystkie pory w mięsie się pozamykały. Następnie dodajemy cebulę oraz wszystkie przyprawy i kontynuujemy smażenie przez kolejnych kilka minut, aż woda pochodząca z mięska praktycznie odparuje, a cebulka i przyprawy ładnie się podprażą. Wrzucamy paprykę i zalewamy

KulinarneImpresje.pl
Jajka zapiekane w kokilkach z szynką parmeńską 125

Propozycja na śniadanie lub kolację. Jajka można podać z ulubionymi dodatkami. U mnie oprócz klasycznej szynki parmeńskiej pojawiła się feta, zielona cebulka i ogórek konserwowy lub

Karola gotuje
Jajka zapiekane w kokilkach. 175

Jajka zapiekane w kokilkach, czyli francuskie oeufs an cocotte, to niesamowicie prosty, a przy tym całkiem efektowny, sposób na śniadanie. Możemy przygotować sobie wersję podstawową, lub

zadanie-gotowanie
Pizza na cienkim spodzie 377

Kto lubi pizzę? Może to głupie pytanie ale z własnego doświadczenia wiem, że nie wszyscy. Ale dla tych co lubią i pieką w domu mam dzisiaj

Ala piecze i gotuje
Ser smażony paprykowy – kuchnia podkarpacka 431

można nadal kroić, natomiast pozostawiony na jakiś czas w temperaturze pokojowej mięknie i można nim smarować chleb. Przepis pochodzi z publikacji „Tradycja i nowoczesność Markowskiej kuchni. Od polewki do szynki”, wydanej przez Urząd Gminy Markowa, a jego autorką jest Aniela Szajer. Ser smażony paprykowy - kuchnia podkarpacka Składniki na około 500- 600 g gotowego sera smażonego: 1 kg białego sera (najlepiej(...)uznania) Mleko zagotowujemy w garnku z grubym dnem. Do mleka dodajemy pokruszony biały ser i gotujemy go na wolnym ogniu często mieszając. W tym czasie wytworzy się serwatka, a twaróg w postaci małych grudek opadnie na dno. Po około 20 minutach ser dokładnie odcedzamy na gęstym sicie. Jajko roztrzepujemy dokładnie widelcem i odstawiamy. Na patelni ceramicznej (a bardziej tradycyjnie

Trzeci talerz
Bułeczki z szynką. 212

     Pyszne, puszyste bułeczki drożdżowe nadziane plastrami szynki, zaplecione w gniazdka, idealnie sprawdzą się zarówno na śniadanie, kolację, jak również jako świetna przekąska poza

Rozpustne gotowanie
Zapiekanka makaronowa 230

każdą postacią. Dzisiejszy przepis troszkę bardziej czasochłonny-ale efekt końcowy całkiem fajny. SKŁADNIKI:  Penne 1/2 szklanki śmietany 12% 2 nieduże jajka 600-700 g. mielonego (u mnie od szynki) Spora cebula 2-3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu Ostra papryka Sól Pieprz Cukier Oregano Kulka mozzarelli Olej PRZYGOTOWANIE: Sos: cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy(...)dodajemy mniej koncentratu). Doprawiamy, solą, pieprzem, ostrą papryka, oregano i cukrem (o ile potrzeba). Makaron gotujemy na półtwardo. Formę do zapiekania smarujemy olejem. Makaron układamy, zalewamy śmietanką z roztrzepanymi jajkami. Na wierch wykładamy mielone-całość posypujemy mozzarellą i zapiekamy w piekarniku (ok. 10 minut -w 180 stopniach

Kopystką po garach
Francuskie pakieciki na imprezę 232

smaków,  proponuję chutney z czerwonej cebuli do kupienia w sklepach, z nią też są mega! Składniki: 1 rulon ciasta francuskiego Pesto z bazylii do posmarowania 15 dag szynki gotowanej 2 pomidory 1 mała puszka lub słoiczek oliwek czarnych 15 dag   sera żółtego do posypania-użyłam Mlekoma Sól i pieprz do smaku Zioła prowansalskie do smaku Świeża rukola(...)smarujemy cienko bazyliowym pesto, układamy po plastrze świeżego pomidora, posypujemy pokrojoną w cienkie paski szynką oraz plasterkami czarnych oliwek osączonych wcześniej z zalewy, posypujemy ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Na wierzchu układamy starty na tarce ser żółty.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku 15-20 minut, do momentu aż się zezłocą.   Przed podaniem posypujemy rukolą, można też polać ketchupem

Wanilia i Kardamon
Zakręcone spaghetti Siostry Ewy. Z szynki wieprzowej. 223

wołomińskiej wspólnej warty. Tak się złożyło, że dziś w mojej kuchni także spaghetti, więc wpis jak najbardziej na czasie. Składniki (na 6-7 osób): 1/2 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej (wołowiny lub indyka) 1 opakowanie makaronu świderki 1 puszka rozdrobnionych pomidorów 1/2 najmniejszego op. koncentratu pomidorowego 1/2 słoika domowej produkcji przecieru pomidorowego 1 średnia cebula 1-2 ząbki czosnku(...)smaku. Usmażone, ale nie wysuszone mięso zalewamy pomidorami w różnych postaciach. Czekamy aż się zagotuje i w razie potrzeby doprawiamy raz jeszcze ziołami oraz przyprawami. Dusimy kilka minut. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku do odpowiedniego stopnia miękkości. Podajemy z drobno startym żółtym serem. Bajka. Tamto spaghetti wyszło Siostrze wyjątkowo aromatyczne. Mam nadzieje, że to za które właśnie będę się zabierać

Kuchnia po mojemu
Zupa z zielonej soczewicy i pomidorów 209

serca albo malinowe, zwykłe mają za mało miąższu, a za dużo pestek i są niesmaczne) 5 ziemniaków 3-4 małe marchewki 1 pietruszka parę plastrów wędzonki (u mnie kawałek szynki) kawałek pora (pokroić na półplasterki) 1 cebula sól pieprz ziele angielskie listek laurowy domowa vegeta 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Wędzonkę, cebulkę i pora pokroić(...)skórki. Pokroić w grubą kostkę. Dodać wszystko do zupy. Wsypać szklankę soczewicy. Przyprawić zupę i podgotować chwilę. Na sam koniec dodać koncentrat pomidorowy. Krok 3 Zupa ma się gotować 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie. Podawać z pieczywem.   function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp

CoolinarniePL
Najlepszy makaron z serami 236

której nie wiem co ugotować dla moich dzieci.Wtedy poniższa potrawa jest najlepszym wyjściem. Przygotowując tę potrawę , można użyć dowolnego sera, można dodać groszku ( ja nie miałam) lub posiekanej szynki .Składniki: 300g makaronu penne 250ml tłustej śmietany  100g ostrego sera cheddar, startego 100g sera gorgonzola, pokrojonego na małe kawałki 1/4 świeżo startej gałki muszkatołowej 2 kulki sera mozzarella, odcedzone(...)posypania Wykonanie: Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni. Makaron gotujemy al dente w dużym garnku, w dużej ilości osolonej, wrzącej wody. Odcedzamy i wrzucamy do tego samego garnka, nie wstawiając go na ogień. Do garnka dodajemy śmietanę, sery cheddar i gorgonzolę. Garnek ponownie wstawiamy na mały ogień, podgrzewamy prze minutę, mieszając składniki drewnianą łyżką. Zdejmujemy garnek z kuchenki, dodajemy

Gorący kąsek