Czeski knedlik z gulaszem 505Gotowanie cieszy". Autorka do przygotowania tego smakołyku użyła proszku do pieczenia zamiast drożdży. Knedliki wyszły smaczne choć trochę mniej puszyste niż te przygotowane na drożdżach. Mimo to mogę je polecić osobom, które boją się ciasta drożdżowego, choć zapewniam nie ma czego się bać ;) Do przygotowania knedlików użyłam bardzo dobrej jakości mąki od Młynomag . Gulasz: 80 dag mięsa z szynki(...)minut. Dodajemy pokrojoną paprykę. Mąkę mieszamy z 1/2 szkl zimnej wody, powoli wlewamy do gulaszu, mieszając. Po zagotowaniu zestawić z ognia. Knedliki: Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i proszek do pieczenia, wymieszać. Wlać rozbełtane jajka i ciepłe mleko, zarobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 4 części, uformować z nich podłużne knedle. Odstawić na 45 minut przykryte
Smakołyki Asi
FLAKI WOŁOWE Z 3 RODZAJÓW MIĘS + FILMIKI 267doprawione. To danie to prawdziwa uczta smaków, polecam przygotować je w domu. SKŁADNIKI : 500 g flaków wołowych blanszowanych 500 g wołowiny bez kości 500 g łopatki wieprzowej lub szynki 1 duże udko z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 4 litry wody 1 - 2 kostki rosołowe 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, kilka kulek pieprzu(...)myjemy i kroimy w małą kostkę. Do dużego garnka przekładamy mięso, udko, kostki rosołowe, liście laurowe, ziele i kulki pieprzu. Wlewamy 2 litry wody, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 40 minut. Następnie udo z kurczaka wyjmujemy i obieramy od kości, oraz kroimy. Do podgotowanego na półmiękko mięsa dodajemy flaki, oraz mięso z udka, wsypujemy wszystkie przyprawy, mieszamy, oraz wlewamy następne
Kulinarne Fantazje Marioli
Studzianina, studzienina, studzielina – kuchnia podkarpacka 234galarecie, a pozostaje jedynie cień aromatu czosnkowego w wywarze. Składniki (na 2,5 l studzianiny): 3 nóżki wieprzowe 1 golonka (najlepiej tylna) 500 g żeberek 300 g szynki 1 marchewka 1 pietruszka 5 ząbków czosnku 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu sól i pieprz mielony do smaku Mięso powinno być opłukane i osuszone. Nóżki trzeba(...)średnim palniku i zagotowujemy wywar, przy czym przed zagotowaniem ściągamy łyżką szumowiny, czyli białko, które ścięte wypływa na wierzch. Zmniejszamy ogień, częściowo garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy mięso około 20 minut. Kontrolujemy, żeby żaden kawałek mięsa na dłużej nie pozostawał ponad powierzchnią wywaru. Po 2,5 – 3 godzinach, kiedy mięso jest prawie miękkie, solimy je (około 2 płaskich łyżek), dodajemy
Trzeci talerz
Wieprzowina Duszona w Jarzynach 270Witam serdecznie Propozycja na pyszną wieprzowinę duszoną w jarzynach . Idealnie nadaje się na obiad podana z ryżem lub ziemniakami . Będziemy potrzebować : 1 kg mięsa wieprzowego (łopatki lub szynki bez kości) 450 g fasolki szparagowej mrożonej lub świeżej 3 łodygi selera naciowego (200 g) 1 por (150 g) 400 g marchwi 2 strąki papryki czerwonej 2 cebule (150 g) 4 łyżki(...)filmu z przygotowania : Wieprzowina duszona z jarzynami https://www.youtube.com/watch?v=7yDE5BF9z_M Przygotowanie : Fasolkę szparagową gotuję - do garnka z wodą daję szczyptę soli ,szczyptę cukru , garnek stawiam na gazie gdy woda się zagotuje wrzucam fasolkę szparagową i od ponownego zagotowania się wody gotuję fasolkę 6 minut . Następnie odcedzam i odstawiam do wystudzenia . Wystudzoną fasolkę kroję na mniejsze kawałki . Umyte i osuszone
Uwaga Babcia Gotuje
Gulasz w sosie sojowo-śliwkowym 221granulowanego łyżka oleju Sposób przygotowania: Na godzinę przed przygotowaniem, zalać grzyby gorącą wodą. Szynkę umyć, osuszyć, pokroić w mniejszą lub większą kostkę (w zależności jak lubicie, ja lubię większe kawałki). Przełożyć do miski, wlać sos sojowy, dodać pieprz i czosnek, wymieszać. Odstawić na około 20 minut do lodówki. Po tym czasie przełożyć mięso do rondla, zalać wodą, dodać grzyby wraz(...)łyżce oleju, dodać mąkę, wymieszać łyżką, by mąka lekko zarumieniła się, wlać mleko i mieszając doprowadzić do wrzenia. Do mięsa dodać zawartość patelni, powidła śliwkowe, zamieszać i gotować około 5 minut. Smacznego
na moim stole...
Risotto ze szparagami i kurczakiem 236szparagów. Risotto ze szparagami i kurczakiem Składniki dla 2 osób: 1,5 szklanki ryżu do risotto (arborio) 2 łyżki masła 1 pojedyncza pierś z kurczaka lub 250 g szynki dojrzewającej/wędzonego boczku ½ czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku około 8 sztuk zielonych szparagów około 1,5 litra bulionu drobiowego 0,5 szklanki białego wina (opcjonalnie) około(...)talerz. Pomidory suszone odsączamy z nadmiaru zalewy, kroimy w kosteczkę i również chwilę podsmażamy. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce i gotujemy około 5-6 minut na parze. Kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni roztapiamy 1 łyżkę masła, podsmażamy cebulę oraz czosnek, uważając aby się nie przypalił. Dodajemy ryż i smażymy na małym ogniu przez
Mania Gotowania
Kotleciki ziemniaczane z pysznym farszem 1239mąki ziemniaczanej mąka pszenna 1 łyżka masła Farsz: 1 ugotowana pierś kurczaka 1 cebula 4-5 suszonych pomidorów serek kremowy Apetina Pomidory i bazylia 7 plasterków szynki szwarcwaldzkiej Dodatkowo: bułka tarta Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Przecedzamy, przeciskamy przez praskę na gładkie puree. Wariant I – Masło roztapiamy w małym rondelku. Dodajemy wodę. Gdy całość się zagotuje wsypujemy(...)Pierś kurczaka przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju. Do podsmażonej cebuli dodajemy drobno posiekane pomidory suszone i smażymy jeszcze około 3 minuty. Zdejmujemy z palnika, odstawiamy. Gdy nieco przestygnie łączymy cebulę i pomidory z mięsem kurczaka (mniej więcej 1 łyżkę cebuli możemy zostawić i dodać ją później do sosu). Dodajemy serek Arla
Smaki Na Talerzu
Roladki naleśnikowe zapiekane pod beszamelem 280szynkę oraz pora mieszamy ze sobą tworząc farsz. Na każdym naleśniku rozkładamy po 2-3 łyżki farszu *** *** Naleśniki z farszem zwijamy w rulon i kroimy na cztery części *** *** Roladki naleśnikowe układamy jedna obok drugiej, pionowo, w żaroodpornym naczyniu *** *** Przygotowujemy sos beszamelowy: w garnuszku roztapiamy masło i zasmażamy z mąka. Cały czas mieszając dodajemy mleko oraz bulion warzywny. Mieszamy i gotujemy(...)więcej mleka *** *** Roladki naleśnikowe polewamy równomiernie sosem *** *** Następnie danie posypujemy startem żółtym serem (użyłam sera gouda oraz mozzarella) *** *** Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200’C przez 20 minut *** *** Podajemy na ciepło *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY
Blog z Apetytem
Szynka wieprzowa z szynkowara 253gotowania 2 hr Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 2 hr Składniki 800 g szynki wieprzowej 250 g mięsa mielonego wieprzowego 100 ml wody 1 łyżka soli peklowej 1 płaska łyżeczka cukru 2 łyżeczki żelatyny 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego 1/3 łyżeczki majeranku 2 - 3 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej Instrukcje Szynkę kroimy w małą kostkę, pozostawiając tłuszcz. Dodajemy mięso mielone(...)całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Następnie dodajemy cukier, sól peklową, mieszamy i odstawiamy. Kiedy żelatyna schłodzi się do temperatury pokojowej dodajemy ją do mięsa i wyrabiamy dokładnie około 3-4 minut, aż mięso będzie kleiło się do rąk i będzie szkliste. Woreczek foliowy wkładamy do szynkowaru i partiami przekładamy mięso, dokładnie ugniatając każdą warstwę dodanego mięsa. Dzięki temu pozbędziemy się powietrza
Wędrówki po kuchni
Kotleciki miniaturki 194Składniki: 1/2 kg mielonej szynki 1 jajko 2 ząbki czosnku 1/2 bułki czerstwe szczypta majeranku sól pieprz świeżo mielony 2 łyżki bułki tartej olej do smażenia
kgwjanczewo
Szynka z schabu z pikantną panierką 822staram się wymyślać różne smaki by je urozmaicać i by znowu było coś innego. Chociaż przy każdym eksperymencie jest trochę obaw jak to wyjdzie. Ale tym razem wyszło pysznie. Szynka delikatna i łagodna w smaku za to panierka pikantna. Składniki: 1 kg schabu b/k Zalewa: 1 l wody 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej 1,5 łyżeczki(...)Schab oczyścić z białych włókien, umyć i osuszyć. Zalewa: Do garnka wlać wodę dodać wszystkie przyprawy oprócz soli do peklowania doprowadzić do wrzenia i pod przykryciem gotować około 5-8 minut. Zdjąć z ognia, do letniej zalewy wsypać sól, wymieszać i ostudzić. Do zimnej zalewy włożyć schab, przykryć garnek i włożyć 6-7 dni do lodówki. Raz dziennie schab
Ala piecze i gotuje
PULPETY W SOSIE FASOLKOWO-MARCHEWKOWO-PIETRUSZKOWYM 239Pulpeciki w sosie z warzywami powstały zupełnie spontanicznie. W lodówce były warzywa, które prosiły się o wykorzystanie, była garść żółtej fasolki, pierś z kurczaka i mięso gulaszowe(od szynki). Postanowiłam w ramach porządków połączyć wszystkie składniki i tak oto powstało pyszne danie obiadowe. Będę wracać do niego często, bo to zestawienie podbiło nasze smaki! Składniki: pierś z kurczaka 400g(...)Dodajemy jajko, kaszę manną, sól i pieprz.Dobrze wyrabiamy masę. Zagotowujemy wodę, solimy lekko, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Mokrymi dłońmi formujemy niewielkie pulpety i wkładamy na wrzątek. Gotujemy ok 15 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz, a do wody wrzucamy najpierw pokrojoną na 1cm kawałki fasolkę - gotujemy 10 minut, a następnie starte na oczkach warzywa (fasolka gotuje się dłużej
Walijskie Pichcenie
Biały indyk – pomysł na świąteczny półmisek. 220Pieczemy w całości w folii aluminiowej w piekarniku. Folię lekko natłuścić olejem. Czas pieczenia około 90 min. temp.180 oC Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy go jeszcze 10 minut zawiniętego w folię, a następnie zdejmujemy z niego skórę. Po całkowitym ostudzeniu polewamy go kilkakrotnie słodką śmietaną wymieszaną z żelatyną. Podajemy z dużym widelcem i ostrym nożem. Każdy kroi sobie(...)powtórzyć dwa razy. Ta ilość śmietany kremówki 36% i żelatyny wystarczy na kilkakrotne polanie dużego podwójnego udźca z indyka. Przedstawiłem pomysł na świąteczny półmisek, jest tam m.in. kindziuk, szynka gotowana, szynka szwarcwaldzka. Udziec polewamy na osobnym półmisku a następnie po zastygnięciu śmietany przekładamy np. półmisek z wędliną. Bardziej doświadczeni mogą naszpikować udziec kawałkami zamrożonego masła
Kulinarny karnet Christophera
Zielone gnocchi 207nich pesto z rukoli, ale doskonały też będzie każdy inny prosty sos. Tutaj mała ściągawka: Pesto z buraka liściowego Mangold Bazyliowe pesto Sos śmietanowy z szynką i gorgonzolą Sos szpinakowy do makaronu Sos z pieczonych pomidorów Sos pomidorowy do makaronu Pesto z rukoli z bazylią Pesto z natki pietruszki i orzeszków Szpinakowe pesto Szybki sos pomidorowy(...)weź udział w konkursie: Zielone gnocchi Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g ugotowanych starych ziemniaków ok. 200 g mąki pszennej 1 jajko 1 pęczek natki pietruszki szczypta sól Wykonanie:Gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Natkę siekamy.W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem łyżeczki soli. Na blat lub stolnicę wysypujemy
Kulinarne przygody Gatity
Rolady z kurczaka z pistacjami w panierce z płatków owsianych 245Pyszne roladki, które przygotowałam na świąteczny obiad. Doskonała odmiana od tradycyjnych, ciężkich rolad z sosem lub tych smażonych w ogromnych ilościach oleju. Płatki owsiane są
Mania Gotowania