szynka gotowana 8 minut - 2341 przepisów (strona:66/157)

Wielkanocne śniadanie. Zapiekane jajka na kremowym chrzanowym sosie! 217

gotowanych na twardo, podczas Świąt mam dosyć. Stawiam na pyszne i nowe połączenia, takie które w formie i smaku zachwycą wszystkich! Takie są właśnie te jajka, które po pierwsze zrobicie bardzo szybko, co jest dla mnie, podczas Świąt, bardzo ważne, abyśmy mieli czas dla naszych bliskich, abyśmy nie stały tylko przy kuchennym blacie. To śniadanie zrobicie w 10 minut! Tylko(...)tyle, a aż tyle smaku! PRZEPIS NA JAJKA WIELKANOCNE SKŁADNIKI: porcja dla 4 osób - 8 jaj ekologicznych - 8-10 plastrów dobrej jakości szynki dojrzewającej - 1-2 dymki - sól himalajska - 6 łyżek majonezu Kielecki - Społem - 4 łyżki chrzanu  - 4 łyżki śmietanki - odrobina pieprzu - młode rzodkiewki Foremki do pieczenia babeczek wysmaruj oliwą z oliwek, spód wyłóż plastrem szynki, wybij jajo, dodaj

SMYKWKUCHNI
Zapiekanka z selera, szynki i sera pleśniowego 179

szynki gotowanej 150 g sera z niebieską pleśnią 250 ml śmietany 2 łyżki masła świeżo mielony pieprz   Przygotowanie   Seler po umyciu pokroiłem na plastry (ok. 1 cm), następnie w paski. Ugotowałem je na parze. Szynkę pokroiłem w kostkę. Rozgrzałem piekarnik do 180 stopni C. Żaroodporne naczynie wysmarowałem masłem, włożyłem do niego seler wymieszany z kostkami szynki. W rondelku(...)doprowadziłem do wrzenia śmietanę, dodałem pokruszony ser. Mieszałem, aż ser się rozpuścił. Masę wylałem na seler z szynką. Zapiekankę oprószyłem świeżo mielonym pieprzem. Zapiekałem przez ok. 20 minut, aż się przyrumieniła

R'n'G Kitchen
Makaron z kiełbasą, cebulą i koncentratem 207

Składniki: makaron 4 pętka kiełbasy (ja akurat miałam morlińską z szynki) 4 cebule 1 słoiczek koncentratu 200 g (ja miałam Pudliszki, polecam) sól i pieprz Chcę pokazać jak szybkie i proste jest danie dlatego w podpunktach wymienię kolejno czynności. Gotuje makaron Kroję kiełbasę wzdłuż na 4 a następnie w plasterki i smażę aż będzie dobrze przysmażona W międzyczasie kroje cebule(...)kiełbasa będzie usmażona ściągam ją z patelni i smażę cebulę.  Gdy cebula będzie miękka i przysmażona na kolor złoty dodaję kiełbasę, koncentrat, sól i pieprz i jakieś 2 minut jeszcze smażę. Ugotowany makaron nakładam na talerz i polewam zrobionym wcześniej sosikiem. Smacznego

Kuchnia Viki
Mięso na kanapki 138

szynkowaru, a wieczorem już było gotowane...a jak dodajemy przyprawy to jednak mięso musi poleżeć w tych przyprawach ciut dłużej, aby przeszły smakiem. Ilość i rodzaj mięsa i przypraw wedle pojemności szynkowaru  i gustu..u mnie jak już nie raz o tym pisałam .."na oko i wyczucie".. kawałek dowolnego mięsa -szynki,schabu itp dowolne przyprawy Mięso natrzeć przyprawami , przełożyć(...)szynkowaru . Zamknąć szynkowar i odstawić do lodówki na 2-3 dni.Następnie szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać do 3/4 wysokości i parzyć przez około 90 minut od momentu, aż woda zawrze. Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie mięso wyciągnąć z szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez

Moje domowe kucharzenie
Ryż z mięsem i fasolką 173

danie polecamy dla zapracowanych ;) Składniki 150 g ryżu 250 mielonego mięsa z szynki 1 cebula słodka pęczek szczypiorku 250 g pieczarek 250 g mrożonej fasolki szparagowej (u nas zielona) mała puszka kukurydzy 1 łyżka sosu sojowego sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy na sypko. Na dużej patelni podsmażamy posiekaną cebulę ,pokrojone w plasterki pieczarki(...)Następnie dodajemy mięso mielone ,rozdrabniamy je widelcem ,oprószamy solą i pieprzem ,dodajemy sos ,smażymy 10-15 min. Do całości dodajemy ryż i osączoną z zalewy kukurydzę. Smażymy jeszcze kilka minut ,do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem ,mieszamy z posiekanym szczypiorkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
O nieudanym początku. Z bardzo smacznym finałem. 205

świeże pomidory kilka plastrów szynki parmeńskiej   czarne oliwki  tarty parmezan Drożdże wymieszać w kubku z 60 ml ciepłej wody, cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawić na 15 - 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, rozczyn drożdży, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiać ciasto przez 10 - 15 minut. Przykryć ściereczką i odstawić(...)około 1 i 1/2 godziny ( u mnie wyrastało niecałą godzinę).   Rozdrobnione pomidory połączyć z oliwą, solą, pieprzem, cukrem oraz dwoma zgniecionymi ząbkami czosnku (Asia z Kwestii Smaku gotuje sos, ja tego nie robię) . Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe części, obsypać mąką, rozwałkować na placki. Ułożyć je na posmarowanej oliwą blasze, odstawić na 1/2 godziny do podrośnięcia w ciepłe

KUCHARNIA
Jajecznica amore 150

Moje dzisiejsze śniadanko. Oczywiście zrobione zaraz po tym jak wymyśliłam co na obiad ;) Nazwałam jajecznicę amore, ponieważ jest ona specjalnością mojego narzeczonego. Tak, więc kiedy zostaję

Karola gotuje
Bigos z młodej kapusty 205

zalewam wywarem z szynki, dodaję listek laurowy, ziele angielskie, doprowadzam do wrzenia. Cebulę obieram, kroje w kostkę, tak samo boczek i cienką kiełbasę, wrzucam wszystko na suchą patelnię, stawiam na ogniu pod przykryciem i przesmażam do momentu aż boczek się wytopi a cebulka zeszkli, wtedy wybieram łyżką cedzakową z patelni i dodaję wszystko do gotującej się kapusty, łącznie(...)pokrojonym mięsem,  doprawiam do smaku solą, dodaję koncentrat pomidorowy oraz posiekany koperek, na tłuszczyk  z boczku wsypuję mąkę pszenną, robię zasmażkę, dodaję do kapusty, gotuję jeszcze 3-4 minuty zestawiam z ognia.  Podaję z pieczywem lub ziemniakami. Smacznego

Wanilia i Kardamon
CHLEB RAZOWY NA ZAKWASIE 116

Chlebek ten jest bardzo łatwy w przygotowaniu, więc polecam ten przepis również osobom, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z domowym chlebem na zakwasie. Na zdjęciach chleb podany z domową szynką gotowaną (już niedługo przepis). Polecam! SKŁADNIKI: na 1 bochenek 150g zakwasu żytniego 300g mąki pszennej razowej 100g mąki pszennej pełnoziarnistej 100g mąki żytniej jasnej 350 ml letniej wody(...)PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Krok 2. Wsypujemy do miski wszystkie mąki, dolewamy zakwas i rozpuszczone w wodzie drożdże, dodajemy sól, całość miksujemy przez 7-8 minut (na średnich obrotach miksera). Odstawiamy ciasto na 10 minut, aby odpoczęło, po czym ponownie wyrabiamy przez kolejne 5 minut. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce

Moja Książka Kucharska
Kolorowa zapiekanka makaronowa pod serową pierzynką 165

smażymy na odrobinie oleju wraz z posiekanymi świeżymi ziołami: oregano, majerankiem i rozmarynem. Doprawiamy solą i pieprzem.  Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Naczynie żaroodpornej wysmarowujemy masłem. Na jego dnie układamy makaron. Następnie układamy kolejne warstwy: usmażoną szynkę, pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę oraz zielony groszek. Następnie 200 g śmietany doprawiamy solą(...)oraz rozrzucamy kostki fety. Na górze rozkładamy pokrojonego w plastry w pomidora i posypujemy całość ziołami prowansalskimi.  Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Smacznego

Taste Therapy
Szynka z rękawa delikatna rozpływająca się w ustach 194

zalewę. Dodać suszone grzybki, gałązki świeżego tymianku. Dokładnie zamknąć i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 1, 40 minut. Po upieczeniu otworzyć worek foliowy, wyjąć mięso, a sos wylać do małego garnuszka. Można tą szynkę podawać na zimno lub na ciepło. Na chlebek też jest super. Na zimno można z sosu zrobić galaretkę i rozłożyć obok pokrojonego(...)jest sosu i wtedy dodać odpowiednią ilość żelatyny. Jeśli chcecie na obiad to sos trzeba zgęścić mączką ziemniaczaną rozmieszaną w małej ilości wody. Następnie dolać mączkę powoli do gotującego się sosu. Kontrolować gęstość sosu, żeby nie zrobił się kisiel

Kuchnia Pokoleń
MAKARON ZE SZPARAGAMI PARMEZANEM I ZIOŁAMI 184

miękkie ale jędrne. Pod koniec ich gotowania dodałam na około 1 minutę główki szparagów. Przelałam je zimną wodą. Na patelnię wlałam oliwę z oliwek i dodałam posiekany czosnek. Wymieszałam go z ugotowanym makaronem i posiekanymi ziołami. Dodałam mój główny składnik czyli szparagi. Wymieszałam, przyprawiłam solą i pieprzem. Trzymałam wszystko przez około 3 minut na małym ogniu. Pod koniec wsypałam parmezan(...)talerzu można sobie jeszcze posypać makaron parmezanem. Naprawdę proste i szybkie danie. A jakie pyszne! Szkoda,że szparagi są tylko przez chwilę... Smacznego! Polecam również: ZAPIEKANE SZPARAGI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ Z CHEDDAREM OMLET ZE SZPARAGAMI

potrawyregionalne
Gulasz z szynki z sosem sojowym 230

Składniki: 70 dag szynki pokrojonej w dowolną kostkę 2-3 łyżki sosu sojowego 1 cebula kilka suszonych grzybków liść laurowy ziele angielskie gałązka rozmarynu sól pieprz kminek mielony woda + maka olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Mięso pokrojone w kostkę wymieszać z sosem sojowym, odstawić minimum na 30 minut do lodówki. Po tym czasie mięso mocno zrumienić na oleju(...)międzyczasie cebulę posiekać, zrumienić na oleju, po czym zalać gorącą wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i suszone grzybki. Zrumienione mięso przełożyć do rondelka z gotującą się wodą i przyprawami. Całość dusić do miękkości co jakiś czas uzupełniać wodę w miarę potrzeb. W połowie gotowania dodać gałązkę rozmarynu. 3. Kiedy mięso będzie już miękkie, zagęścić sos - 2 łyżki mąki wymieszać

Kuchnia domowa Ani
Szynka peklowana z musztardą francuską 319

szczypta ostrej papryki 2 łyżki musztardy francuskiej  0,5 szkl bulionu Przygotowanie: Mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Wszystkie składniki zalewy oprócz soli peklowej doprowadzić do wrzenia i gotować około 5 minut. Do letniej zalewy wsypać sól peklową, wymieszać i ostudzić. Do zimnej zalewy włożyć mięso, przykryć i włożyć do lodówki na 7 dni. Każdy dzień mięso w zalewie obrócić(...)musztardą, włożyć do rękawa do pieczenia, wlać pół szklanki bulionu i szczelnie związać. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piec około 50-60 minut. 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw by szynka się zrumieniła

Ala piecze i gotuje
zielone szparagi w cieście francuskim 165

Składniki: 1 op. szparagów 1 op. ciasta francuskiego 1 op. szynki włoskiej lekko wędzonej-najlepiej prosciutto cotto 1 kulka mozzarelli lub 1 kubek tartego sera dojrzewającego

Luźna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania