patelni. Owinięte w szynkę parmeńską układamy w sosie pomidorowym, kruszymy fetę i zapiekamy. SKŁADNIKI /3-4 porcje 350 g mielonego mięsa z indyka 100 g sera feta 100 g szynki parmeńskiej (6-8 plasterków) 500 g pomidorów z puszki ( pulpy pomidorowej) ¹⁄₂ cukinii (ok. 150 g) startej na tarce o dużych oczkach 3 ząbki czosnku (drobno posiekane lub przeciśnięte przez(...)czosnek ponownie stawiamy na średnim gazie, dodajemy skórkę otartą z ¹⁄₂ cytryny, oregano oraz pulpę pomidorową. Całość doprawiamy solą, pieprzem i miodem lub cukrem. Gotujemy na małym ogniu pod lekko uchyloną pokrywką przez około 10-15 minut. Gdyby sos okazał się zbyt gęsty możemy dolać niewielką ilość gorącej wody. Lekko zredukowany sos przelewamy do naczynia do zapiekania i rozprowadzamy
cool and mintysię wody blisko brzegu garnka lub patelni. W takie sam sposób przelej kolejne jajka, ale zwróć uwagę na kolejność ich przelewania. Gotuj jajka: każde jajko gotuj 3 minuty, jeśli lubisz żółtko płynne lub 5 minut, jeśli wolisz bardziej ścięte. Gdyby w garnku jajka zaczęły ci się łączyć – delikatnie je rozsuń przy pomocy łyżki cedzakowej. Wyjmij jajka z wody: przy(...)jajkom ładny wygląd – obetnij postrzępione białko na brzegach. Podawaj jajka od razu po przygotowaniu. Jako uzupełnienie śniadania z jajkami w koszulkach czy po benedyktyńsku proponuję chleb ze słonecznikiem, szynkę i pomidory z pieprzem i kolendrą. Składniki 4 jajka ok. 2 litry lody 1 łyżka jasnego octu winnego lub 1 łyżka soku z cytryny jako dodatki: ulubione pieczywo, szynka, pomidory
Eat me! Fit me!smaku Sposób przygotowania: Mięso z szynki myję, kroję w grubszą kostkę .Cebulę i czosnek obieram, cebulę siekam a czosnek przeciskam przez praskę. W szerokim garnku rozgrzewam olej, wrzucam czosnek z cebulą, oprószam kminkiem i przesmażam aż cebula staje się szklista, wtedy dodaję pokrojone mięso,oprószam słodką papryką, mieszam, smażę 5 minut, oprószam mąką tortową, wlewam połowę rosołu, dodaję(...)pieprz w ziarnach, ziele angielskie i liść laurowy. Przykrywam pokrywką i gotuję 30 minut. Kapustę kiszoną odciskam z zalewy –jeśli jest bardzo kwaśna płuczę pod bieżącą wodą i odciskam, kroję na mniejsze kawałki, dodaję po 30 minutach do mięsa, tak samo pokrojone pieczarki i papryki, podlewam resztą rosołu i gotuję jeszcze 30 minut, doprawiam solą do smaku
Wanilia i Kardamonpojawia się właśnie ten przepis. ;) 1 opakowanie dowolnego tortellini (u mnie z serem, ale polecam z szynką, smakuje lepiej) ok. 250g pieczarek (można, a nawet wskazane dać więcej) 4 spore szalotki pęczek szczypiorku sól i pieprz do smaku majonez i śmietana Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu i przecedzamy na durszlaku. Pieczarki kroimy w plasterki, a następnie na mniejsze cząstki(...)Szalotki obieramy i drobno siekamy. Na małej ilości tłuszczu szklimy cebule, po czym dorzucamy do nich pokrojone pieczarki. Dusimy kilka minut, aż zmiękną. Zawartość patelni przekładamy do miski i mieszamy z makaronem. Dorzucamy posiekany szczypiorek i doprawiamy majonezem ze śmietaną w połączeniu dla nas idealnym. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie delektujemy się pysznym smakiem
Kuchenna Kontrrewolucyaszynką prosciutto 1 opakowanie groszku konserwowego np. Jamar 1 opakowanie kukurydzy konserwowej np. Jamar 1 opakowanie czerwonej fasoli np. Jamar 4 jajka ok 6 łyżek majonezu sól, pieprz do smaku Ponadto: 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka przyprawy gyros Sposób wykonania: 1. Mięso oczyszczamy, kroimy na małą kostkę i smażymy z przyprawą gyros na oliwie, do uzyskania złotego koloru. Jajka gotujemy(...)twardo ok 12 minut. Studzimy i obieramy. Tortellini wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy do miękkości, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy do wystudzenia. 2. Groszek, kukurydzę i fasolę przelewamy zimna wodą i odcedzamy. Łączymy z kurczakiem, jajkami pokrojonymi w kostkę oraz tortellini. Dodajemy majonez, doprawiamy do smaku
Kuchnia w czekoladzieJest to prosta ale i bardzo smaczna potrawa z wieprzową szynką i kiełbasą, wyśmienicie smakuje z gotowanym na sypko ryżem lub kaszą, potrawą ze względu na dostępność składników można delektować się cały rok. Polecam! Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 30 dag kiełbasy ze wsi Buczkowice Hańderek 1 marchewka 1 pietruszka ½ papryki 1 duża cebula 2 łyżeczki musztardy Dijon(...)mieszam, dodaję warzywa, bez kiełbasy, wlewam około 300 ml wody, doprawiam jarzynką lub solą do smaku i duszę pod przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie, na 10 minut przed końcem gotowania dodaję kiełbasę i musztardę, doprawiam białym pieprzem do smaku, z mąki i małej ilości wody robię zawiesinę, zagęszczam sos, chwilę gotując. Zestawiam z ognia. Podaję z ugotowanym
Wanilia i Kardamonpowstać dość rzadki beszamel. Do jasnego sosu wsypujemy ¾ startych serów (resztę zostawiamy do posypania zapiekanki), wrzucamy pokrojoną szynkę, mieszamy na małym ogniu do rozpuszczenia serów. Beszamel przestanie być rzadki, zacznie być mocno serowy i lekko ciągnący. Próbujemy sosu – sprawdzamy ile dosolić (szynka i cheddar są dość słone, ale trzeba spróbować bo może się okazać że beszamel ‘wyciągnął’ z nich sól(...)masła 82% tłuszczu 3 pełne (z lekkim czubkiem) łyżki mąki pszennej 90-100g sera żółtego Edamski 90-100g sera Cheddar 2 łyżki stołowe musztardy Dijon 150g gotowanej, lekko wędzonej szynki wieprzowej 1 łyżeczka granulowanego czosnku ½ łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej sól pieprz DO POSYPANIA 2 łyżki oliwy z oliwek ½ dużej pszennej bułki, grubo startej 1 łyżeczka granulowanego czosnku
Karo in the Kitchenśrodku układamy szynkę szwarcwaldzką, pieczarki i polędwiczkę. Ciasto zwijamy tworząc roladę. W miseczce roztrzepujemy jajko, smarujemy nim wierzch rolady i następnie nacinamy ciasto aby para wodna podczas pieczenia miała, którędy się wydostać na zewnątrz. Polędwiczkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 20 minut. Po wyjęciu zostawiamy roladę na ok. 5 minut aby mięso chwilę odpoczęło. Smacznego(...)Post Polędwiczka z pieczarkami w cieście francuskim pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!każdej, boki też. Wolnowar Zamarynowane mięso wkładamy do naczynia, wlewamy bokiem wodę, wkładamy umytą główkę czosnku przeciętą na pół. Ustawiamy program do wolnego gotowania, zostawiamy na 10 godzin. Mięso wyciągamy, przykrywamy folią aluminiową na 15 minut. Piekarnik Piekarnik ustawiamy na 100*C, bez termoobiegu. Zamarynowane mięso wkładamy do rękawa do pieczenia, wkładamy umytą główkę czosnku przeciętą na pół, wlewamy(...)bokiem wodę i szczelnie zamykamy. Rękaw wkładamy na blaszkę, wstawiamy na środkową półkę piekarnika. Zostawiamy na 6-7 godzin. Mięso wyciągamy, przykrywamy folią aluminiową na 15 minut Szarpiemy jak Reksio szynkę. U nas szarpanie było niemal niekontrolowane, stąd wołowinka nie załapała się do dalszych zdjęć
Gotowanie i blogowaniedomowego ale możemy również użyć szynki wędzonej ze sklepu) 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu 1 łyżeczka ostrej musztardy 1/2 pęczku szczypiorku sól, pieprz sposób przygotowania Jajka gotujemy na twardo, szynkę kroimy w drobna kostkę. Na sicie płuczemy i odcedzamy konserwowy groszek, kukurydzę i ciecierzycę, a następnie wrzucamy je do miski, dokładamy do nich obrane(...)cząstki będzie dekorowało każdą porcję), konserwowe ogórki pokrojone w kostkę, jogurt, musztardę,posiekany szczypior, oraz majonez. Całość mieszamy przyprawiając solą oraz pieprzem. Sałatkę ostawiamy na 20-30 minut, pozwalając połączyć się smakom, a następnie podajemy udekorowaną kawałkiem jajka
Miód i pieprzDzisiaj czas na wieprzowinę:-) Przygotowanie schabu: Kilogram schabu (może być również szynka wieprzowa) nacinamy, skrapiamy cytryną i solimy wg uznania. Następnie nacieramy schab startym czosnkiem oraz kuminem i tak zostawiamy do zamarynowania na pół godziny do godziny. Gotowanie: Bierzemy duży garnek, w którym zmieścimy nasz schab(...)rozgrzewamy oliwę w garnku.Gdy oliwa w garnku się nagrzeje, wkładamy schab i dodajemy:1 cebulę pokrojoną w plastry 2 kostki bulionu wołowego. Gotujemy schab, delikatnie go obracając. Po paru minutach dodajemy również:1 łyżkę ekstraktu pomidorowego, skrojoną w kostkę paprykę czerwoną lub zieloną oraz garść świeżej mięty. Aby mięso nie przywierało, dodajemy również gorącej
Smaki Brazyliigotowanie... Postaram się nadrobić zaległości i nie zaniedbywać Was... Tak jak obiecałam dziś naprawdę pyszne naleśniki z szynką i porem... Koniecznie musicie spróbować ! :) Ciasto na naleśniki znajdziecie --->TUTAJNa farsz: 2 pory 30 dag szynki 1 śmietanka 30% (mały kubeczek) 20 dag sera żółtego 3 łyżki śmietany 18% sól pieprz Pora kroimy na drobne talarki a szynkę w kostkę. Pora(...)podsmażamy na maśle, pod przykryciem. Po kilku minutach dodajemy szynkę. Chwilkę podsmażamy. Dolewamy śmietanki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ser ścieramy na tarce i połowę dodajemy do farszu. Odstawiamy farsz z ognia, po chwili ser się rozpuści. Naleśniki smarujemy przygotowanym farszem i zwijamy w rulon, kopertę lub jak chcemy. Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze i posypujemy
Olikowa kuchniaSkładniki: 1 op. szparagów 1 op. ciasta francuskiego 1 op. szynki włoskiej lekko wędzonej-najlepiej prosciutto cotto 1 kulka mozzarelli lub 1 kubek tartego sera dojrzewającego
Luźna Kuchniawczasach nie miałam możliwości zakupu takiego sosu więc zrobiłam swój Był równie pyszny. 10 fig 3/4 szklanki czerwonego wina (wytrawne) Figi kroimy na pół, owijamy połową plasterka szynki parmeńskiej. Grillujemy (25 minut 160 stopni Celsjusza). Ta porcja jest porcją dla 4 osób. Sałatę rukolę układamy na talerzach. Na nią kruszymy kozi ser, grillowane figi, cienko pokrojoną czerwoną cebulę (dodałam(...)sprawdziła mi się w tym przepisie super), polewany wszystko delikatnie sosem. Na koniec pieprzymy czarnym pieprzem. Sos wykonałam bardzo prosto. Wydrążyłam figi z miąższu, dodałam do niego wino i gotowałam na małym ogniu do momentu aż całość lekko zgęstniała. Na końcu wszystko przetarłam przez drobne sitko. Smacznego! Figi, których użyłam były średniej wielkości. Jeśli będziecie używać większych fig to może
mecooksstronie kładziemy po plastrze szynki prosciutto i zawijamy w rolady. Spinamy wykałaczkami, żeby roladki nam się nie rozpadły. Obtaczamy w odrobinie mąki. 2. W wysokiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju. Roladki obsmażamy ze wszystkich stron na rumiany kolor i przekładamy na talerz. Na patelnię wrzucamy cebulkę, smażymy 3 minuty, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty. Wlewamy białe wino, odparowujemy(...)połowę. Dodajemy odłożone wcześniej grzyby wraz z wodą z namaczania i gotujemy 10 minut. Wkładamy roladki, dolewamy tyle wody, aby sięgała do połowy ich wysokości. Gotujemy pod przykryciem 7 minut, odwracamy i gotujemy kolejne 7 minut pod przykryciem. 3. Roladki wyławiamy z sosu, wyciągamy wszystkie wykałaczki. Do sosu dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy, wkładamy z powrotem roladki i gotujemy przez ostatnie
My Culinary Art