szynka gotowana 8 minut - 2341 przepisów (strona:57/157)

Pulled Beef - szarpana wołowina z główką czosnku i kością 222

każdej, boki też. Wolnowar Zamarynowane mięso wkładamy do naczynia, wlewamy bokiem wodę, wkładamy umytą główkę czosnku przeciętą na pół. Ustawiamy program do wolnego gotowania, zostawiamy na 10 godzin. Mięso wyciągamy, przykrywamy folią aluminiową na 15 minut. Piekarnik Piekarnik ustawiamy na 100*C, bez termoobiegu.  Zamarynowane mięso wkładamy do rękawa do pieczenia, wkładamy umytą główkę czosnku przeciętą na pół, wlewamy(...)bokiem wodę i szczelnie zamykamy.  Rękaw wkładamy na blaszkę, wstawiamy na środkową półkę piekarnika. Zostawiamy na 6-7 godzin. Mięso wyciągamy, przykrywamy folią aluminiową na 15 minut Szarpiemy jak Reksio szynkę. U nas szarpanie było niemal niekontrolowane, stąd wołowinka nie załapała się do dalszych zdjęć

Gotowanie i blogowanie
szybka sałatka z domowej szynki, jaj i warzyw 244

domowego ale możemy również użyć  szynki wędzonej ze sklepu) 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu 1 łyżeczka ostrej musztardy 1/2 pęczku szczypiorku sól, pieprz sposób przygotowania Jajka gotujemy na twardo, szynkę kroimy w drobna kostkę. Na  sicie płuczemy i odcedzamy  konserwowy groszek, kukurydzę i ciecierzycę, a następnie wrzucamy je do miski, dokładamy  do nich obrane(...)cząstki będzie dekorowało każdą porcję), konserwowe ogórki pokrojone w kostkę, jogurt, musztardę,posiekany szczypior, oraz majonez.  Całość mieszamy przyprawiając solą oraz pieprzem. Sałatkę ostawiamy na 20-30 minut, pozwalając połączyć się smakom, a następnie podajemy udekorowaną kawałkiem jajka

Miód i pieprz
Wieprzowina wg przepisu Brasileiro 158

Dzisiaj czas na wieprzowinę:-) Przygotowanie schabu: Kilogram schabu (może być również szynka wieprzowa) nacinamy, skrapiamy cytryną i solimy wg uznania. Następnie nacieramy schab startym czosnkiem oraz kuminem i tak zostawiamy do zamarynowania na pół godziny do godziny. Gotowanie: Bierzemy duży garnek, w którym zmieścimy nasz schab(...)rozgrzewamy oliwę w garnku.Gdy oliwa w garnku się nagrzeje, wkładamy schab i dodajemy:1 cebulę pokrojoną w plastry 2 kostki bulionu wołowego. Gotujemy schab,  delikatnie go obracając. Po paru minutach dodajemy również:1 łyżkę ekstraktu pomidorowego, skrojoną w kostkę paprykę czerwoną lub zieloną oraz garść świeżej mięty. Aby mięso nie przywierało, dodajemy również gorącej

Smaki Brazylii
Naleśniki z szynką i porem 355

gotowanie... Postaram się nadrobić zaległości i nie zaniedbywać Was... Tak jak obiecałam dziś naprawdę pyszne naleśniki z szynką i porem... Koniecznie musicie spróbować ! :) Ciasto na naleśniki znajdziecie --->TUTAJNa farsz: 2 pory 30 dag szynki 1 śmietanka 30% (mały kubeczek) 20 dag sera żółtego 3 łyżki śmietany 18% sól pieprz Pora kroimy na drobne talarki a szynkę w kostkę. Pora(...)podsmażamy na maśle, pod przykryciem. Po kilku minutach dodajemy szynkę. Chwilkę podsmażamy. Dolewamy śmietanki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ser ścieramy na tarce i połowę dodajemy do farszu. Odstawiamy farsz z ognia, po chwili ser się rozpuści. Naleśniki smarujemy przygotowanym farszem i zwijamy w rulon, kopertę lub jak chcemy. Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze i posypujemy

Olikowa kuchnia
Zielone szparagi w cieście francuskim 164

Składniki: 1 op. szparagów 1 op. ciasta francuskiego 1 op. szynki włoskiej lekko wędzonej-najlepiej prosciutto cotto 1 kulka mozzarelli lub 1 kubek tartego sera dojrzewającego

Luźna Kuchnia
Sałatka z fig z rukolą i kozim serem 165

wczasach nie miałam możliwości zakupu takiego sosu więc zrobiłam swój Był równie pyszny. 10 fig 3/4 szklanki czerwonego wina (wytrawne) Figi kroimy na pół, owijamy połową plasterka szynki parmeńskiej. Grillujemy (25 minut 160 stopni Celsjusza). Ta porcja jest porcją dla 4 osób. Sałatę rukolę układamy na talerzach. Na nią kruszymy kozi ser, grillowane figi, cienko pokrojoną czerwoną cebulę (dodałam(...)sprawdziła mi się w tym przepisie super), polewany wszystko delikatnie sosem. Na koniec pieprzymy czarnym pieprzem. Sos wykonałam bardzo prosto. Wydrążyłam figi z miąższu, dodałam do niego wino i gotowałam na małym ogniu do momentu aż całość lekko zgęstniała. Na końcu wszystko przetarłam przez drobne sitko. Smacznego! Figi, których użyłam były średniej wielkości. Jeśli będziecie używać większych fig to może

mecooks
Roladki z kurczaka z prosciutto w sosie śmietanowo-grzybowym 244

stronie kładziemy po plastrze szynki prosciutto i zawijamy w rolady. Spinamy wykałaczkami, żeby roladki nam się nie rozpadły. Obtaczamy w odrobinie mąki. 2. W wysokiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju. Roladki obsmażamy ze wszystkich stron na rumiany kolor i przekładamy na talerz. Na patelnię wrzucamy cebulkę, smażymy 3 minuty, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty. Wlewamy białe wino, odparowujemy(...)połowę. Dodajemy odłożone wcześniej grzyby wraz z wodą z namaczania i gotujemy 10 minut. Wkładamy roladki, dolewamy tyle wody, aby sięgała do połowy ich wysokości. Gotujemy pod przykryciem 7 minut, odwracamy i gotujemy kolejne 7 minut pod przykryciem. 3. Roladki wyławiamy z sosu, wyciągamy wszystkie wykałaczki. Do sosu dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy, wkładamy z powrotem roladki i gotujemy przez ostatnie

My Culinary Art
Aromatyczne gołąbki 191

Marshy Mehran. Teraz już chyba nie powstrzymam się przed umieszczeniem tutaj, czegoś w rodzaju recenzji wspomnianej książki ;) Składniki (10 dużych gołąbków): - 1 najlepiej młoda kapusta - 0,5 kg mielonej szynki - 2 woreczki ryżu basmati ( 200g) - 4 cebule - 6 pieczarek - kilka ząbków czosnku - kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego - olej rzepakowy do podsmażenia - sól, pieprz do smaku, majeranek, 1 czubata łyżka mielonego kminku(...)łyżeczki szałwii i tymianku (najlepiej świeżych), pół łyżeczki curry, kilka szczypt chili cayenne Z umytej kapusty oberwać zewnętrzne liście oraz wyciąć głąb. Zalać gorącą wodą w garnku i gotować kilka minut (jeśli kapusta jest stara trochę więcej). Wodę w garnku z gotowania zostawić. Ugotować ryż basmati, ale tak, żeby nie był idealnie ugotowany, a lekko twardawy. Cebulę pokroić w kostkę

Corner With Recipes
Bigos nad bigosami 173

półtorej łyżki stołowej soli. Gotujemy wywar pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie wyławiamy mięso, a łyżką wazową wywaru zalewamy grzyby i gotujemy je w nim kilka minut. Do reszty płynu wrzucamy poszatkowaną białą kapustę i gotujemy do miękkości. Gdy grzyby się ugotują, odcedzamy je na sitku i kroimy w grube pasy. Kapustę kiszoną podsmażamy

Kuchenna Kontrrewolucya
szybkowar-gołąbki z szynki w kapuście włoskiej... 223

sztuki, ryż ugotowany 2 saszetki, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, woda 1 szklanka mieloną szynkę dobrze wymieszać z ryżem, jajkami, kucharkiem, papryką ostrą, przyprawą w płynie - z kapusty włoskiej wyciąć głąb, parzyć główkę i ściągać liście - mięso nakładać na liść, zawinąć i na gorącym oleju(...)stron do szybkowara 9 l "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" wkładam sitko rozkładane - nie przypali się kapusta - układać gołąbki, wlać wodę, zamknąć szybkowar po zasyczeniu pary gotować na małym ogniu z 20 minut, szybkowar otworzyć jak ciśnienie opadnie gołąbki z szybkowara są miękkie ale się nie rozpadają, smakują ciepłe i na zimno...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Szynka peklowana chrzanowa - wielkanocna szyneczka 313

Tymianek  Sos chrzanowy -polecam KIELECKI ( około 4 łyżki)  Wodę na zalewę gotuję z przyprawami, odstawiam do chłodnego , aby całkiem ostygła. Do zimnej wkładam umyte mięso. Pekluje tydzień, codziennie mięsko obracam.  Upeklowane, odsączam z zalewy ,obwiązuję sznurkiem bawełnianym. Przyprawy mieszam i nacieram nimi porządnie szynkę, ( nie podaję ilość przypraw, dodajemy wg własnego smaku. Na koniec smaruję sosem chrzanowym(...)wkładam do rękawa foliowego. Rękaw nakłuwam w paru miejscach, aby nie popękał w czasie pieczenia. Piekę w piekarniku 90 minut w temp. 180-190 st. C . Można pod koniec rozciąć rękaw i delikatnie szyneczkę przyrumienić.  Szynkę studzę w powstałym sosie, zimną zawijam w folię i wkładam do lodówki, kroimy zimną. Możną ją te podać na ciepło. dobre ceny, zajrzyjcie

Takie tam pichcenie
Sałata wiosenna z zaręconym kurczakiem w czerwonym sosie 207

family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Przepis Pierś kroimy w paski. Przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, oregano, skrapiamy sokiem z limonki. Okręcamy kawałkami szynki prosciutto i do piekarnika na 15 minut (temp. 180 stopni). W talerzu układamy roszponkę, kawałki pomidora, ogórka, czarne oliwki i kawałki sera pleśniowego. Ja tym razem wykorzystałam camembert. Skrapiamy oliwą z oliwek(...)kurczaka. Podajemy z pikantnym sosem pomidorowym. Jak go zrobić? Pikantny sos pomidorowy Pół puszki krojonych pomidorów wlewamy na patelnię, Solimy, pieprzymy. Dodajemy 2 ząbki czosnku. Dodajemy szczyptę pieprzu cayenne. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Taką wersję sałaty pakujesz w lunch box i masz pełnowartościowy lunch w pracy, czy drugie śniadanie w szkole :) A tu zajdziesz inne przepisy na szybkie, zdrowe sałaty

Mój Smak na Życie
Krokiety w waflach z mięsem mielonym 347

poleżą robią się gumowe. Smakiem nie odbiegają od zwykłych krokietów zawijanych w naleśnikach. Polecam!!! SKŁADNIKI: Farsz: 1/2 kg szynki wieprzowej bez kości, 1 cebula, 1 jajko, sól, pieprz, oliwa, Dodatkowo: 1 opakowanie wafli kwadratowych, 2 jajka, bułka tarta, oliwa. PRZYGOTOWANIE: Mięso gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroję w piórka i szklę na oliwie. Mięso razem z cebulą mielę(...)przez maszynkę do mielenia. Do mięsa dodaję jajko oraz przyprawy. Dokładnie mieszam masę. Wafle przekrawam na pół i przykrywam wilgotną ściereczką. Odstawiam na 5 minut, aby zmiękły. Na środek każdego z wafli nakładam porcję farszu mięsnego. Zwijam w krokiety. Przygotowane krokiety maczam w rozkłóconych jajkach i obtaczam w bułce tartej. Smażę na rumiano na rozgrzanej oliwie

Tradycyjna kuchnia Kasi
Rosół z klopsikami po studencku 237

wrzucamy wszystkie klopsiki, gotujemy tak długo aż wypłyną, ściągamy szumowinę jeśli się pojawi. Następnie wsypujemy całe opakowanie zupy Winiary- Rosół z kury z makaronem i gotujemy na małym ogniu ok. 8 minut, co jakiś czas mieszając. Rosół wraz z klopsikami rozlewamy na talerze, posypujemy natką pietruszki. Ten rosół ma faktycznie smak rosołu. The post Rosół z klopsikami po studencku appeared

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szybka sałatka 197

Zrobiłam tą sałatkę w 15 minut, musiała tylko trochę poleżeć. Smaki muszą się połączyć. Do wrzącej osolonej wody wrzucić makaron i gotować według instrukcji na opakowaniu. Powinien być al dente. Odcedzić na sitku i przelać zimną wodą pod kranem. Jajka ugotować na twardo, oskrobać i pokroić drono. Papryki umyć, wyciąć nasionka i błonki, pokroić na małe kawałki. Kukurydzę odcedzić, chwilkę(...)poczekać żeby się wysuszyła. Do miski wrzucić paprykę, kukurydzę, jajka, porwać plasterki szynki parmeńskiej. Majonez pomieszać razem z keczupem i dodać do sałatki. Wymieszać dokładnie i doprawić solą i pieprzem. Bardzo dobra i prosta, smacznego

Kuchnia Pokoleń
Włoska zupa – stracciatella z cukinią. Jak podkręcić bulion z kostki? 187

pomidorami i szynką parmeńską. Lekki i pyszny letni obiad! PODKRĘCONY BULION Niejednokrotnie pisałam Wam, że korzystam z kostek bulionowych – bio, z niską zawartością sodu, bez oleju palmowego itd. Dlaczego miałabym ich nie używać? Tak jak Wy czasami zwyczajnie nie mam czasu na szykowanie własnego rosołu czy bulionu, nie zawsze też mam jego zamrożoną porcję, którą mogłabym do gotowania zużyć(...)Wszystko razem dokładnie mieszamy. Podgrzewamy bulion, kiedy zacznie się gotować mieszamy go i mieszając wlewamy masę jajeczną. Od razu dodajemy przygotowaną wcześniej cukinię, dokładnie mieszamy wszystko razem, ściągamy z ognia i podajemy. My do zupy zjedliśmy pajdy grillowanego z oliwą chleba na zakwasie, posypane solą czosnkową, obłożone pomidorem, bazylią i szynką serrano. Pysznie, lekko i do syta! Wielokrotnie, tutaj

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania